Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ«Οι νέες αποκαλύψεις για τους φοροφυγάδες αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι όποιος είναι πλούσιος και δεν θέλει να μοιραστεί τον πλούτο του δε χρειάζεται να παρανομήσει, αφού οι νόμοι έχουν φτιαχτεί γι΄αυτόν. Έτσι, φόρους πληρώνουν τελικά μόνον οι βλάκες και οι φτωχοί.

Τα “Paradise Papers” είναι ένας θησαυρός δεδομένων, τα οποία αξιολόγησε μια διεθνής ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι υπάρχει ενός τέτοιου είδους δημοσιογραφία, που αποκαλύπτει τον κόσμο των πλουσίων, στον οποίο οι άνθρωποι είναι μεν φτωχοί σε ήθος, αίσθημα αλληλεγγύης και συναίσθηση καθήκοντος, αλλά πάρα πολύ πλούσιοι σε χρήμα και εξουσία, ενώ συγκριτικά με τον κόσμο αυτό, η ζωή των άλλων είναι μια πραγματική κόλαση.

Υπάρχει κάτι ακόμα που λείπει από τον παράδεισο των πλουσίων: Oι τύψεις συνειδήσεως. Και τούτο, διότι όποιος είναι πλούσιος και δεν θέλει να μοιραστεί τον πλούτο του δεν χρειάζεται να παρανομήσει, αφού οι νόμοι έχουν φτιαχτεί γι αυτόν. Έτσι φόρους πληρώνουν τελικά μόνον οι βλάκες και οι φτωχοί.


Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: 13,4 εκατομμύρια ντοκουμέντα έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας από 400 δημοσιογράφους επί μήνες έως ότου δημοσιοποιηθούν. Οι πηγές δεν κατονομάζονται, πρόκειται για κλοπή δεδομένων, για ανώνυμες πηγές, ή για κυβερνοεπίθεση;

Αποκαλύπονται, πάντως, ως φοροφυγάδες 120 πολιτικοί από 50 χώρες, γερμανικές εταιρείες όπως η Siemens και η Allianz, μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, κροίσοι και επιφανείς οικογένειες. Η εμφάνιση των ονομάτων στα “Paradise papers” δεν σημαίνει όμως κατ΄ ανάγκη ότι μπορεί κανείς να τους καταλογίσει κάτι παράνομο και ανήθικο. Το υλικό είναι πολύ σύνθετο, αλλά το θέμα απλό: πώς δηλαδή μπορεί κανείς να εξοικονομήσει φόρους

Όλες οι πρακτικές αποσκοπούν σε έναν και μόνο στόχο: να μην μοιραστούν οι πλούσιοι τα κέρδη τους με το κράτος. Το αστείο, δε, από τη σκοπιά των πλουσίων τουλάχιστον, είναι ότι πολλές από αυτές τις πρακτικές είναι απολύτως νόμιμες. Αυτό επιμένει να υποστηρίζει και το δικηγορικό γραφείο Appleby των Βερμούδων. Καθόλου παράδοξο αφού στην προκειμένη περίπτωση το σκάνδαλο δεν είναι η παράβαση κάποιου νόμου αλλά η ίδια η ύπαρξή του.

Όλα αυτά είναι βέβαια γνωστά εδώ και καιρό. Ο καθένας το βλέπει, ο καθένας μπορεί να το εκφράσει και μολαταύτα η αγανάκτηση είναι περιορισμένη. Ακόμα και μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις δε θα αλλάξει κάτι. Οι μηχανισμοί και ο αυτοέλεγχος δε λειτουργούν. Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται μεν, παραμένει δε. Επειδή η εξουσία είναι, εν τω μεταξύ, έτσι κατανεμημένη, ώστε να μην επιδέχεται πλέον διορθώσεων.

Η ανισοκατανομή πλούτου έχει λάβει, άλλωστε, εξωφρενικές διαστάσεις: 1.542 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν όλοι μαζί 6 τρισ. δολάρια. Έτσι η συγκέντρωση πλούτου είναι στο επίπεδο των αρχών του 20ου αιώνα.

Τότε οι Αμερικανοί βιομήχανοι αποκαλούνταν “βαρόνοι-ληστές” και η εποχή τους “επιχρυσωμένη”, όχι χρυσή, διότι κάτω από τη λάμψη του πλούτου τους κρυβόταν η βρωμιά της πολιτικής και ηθικής σήψης. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Τέοντορ Ρούζβελτ, είχε το θάρρος να τα βάλει με τον Τζον Ροκφέλερ της Standard Oil και να διαλύσει τον όμιλο. Κανένας σύγχρονος Αμερικανός Πρόεδρος δε έχει τολμήσει μέχρι στιγμής να τα βάλει με τους κυρίους της Σίλικον Βάλεϊ, τους ψηφιακούς “βαρόνους-ληστές” των ημερών μας. Ούτε ο Μπάρακ Ομπάμα του οποίου η φήμη είναι μεγαλύτερη από αυτή που αξίζει».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εξάλλου συμβουλεύσει τη γερμανική κυβέρνηση να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες περισσότερο, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανισότητες. Αλλά ούτε η επόμενη κυβέρνηση πρόκειται να ανταποκριθεί σε αυτό το κέλευσμα. Ούτε φόρος περιουσίας πρόκειται να επιβληθεί, ούτε οτιδήποτε άλλο. Αλλά και η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης θα είναι στην πραγματικότητα ακόμα ένα αντικοινωνικό φορολογικό μέτρο προς όφελος των πλουσίων, αλλά μήπως δεν είναι αυτοί που είχαν ψηφίσει την παρούσα κυβέρνηση;

Το σύστημα είναι βαθιά άρρωστο. Είναι ανήθικο και αναξιοπρεπές. Η οργή αυξάνεται, αναζητά όμως τους λάθος στόχους. Το μίσος των εξαπατημένων στρέφεται κατά των προσφύγων πολέμου και όχι κατά των προσφύγων του φόρου. Ο πλανήτης μας είναι ένας παράδεισος καθαρμάτων»

του Γιάκομπ Αουγκστάιν*

* Ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, είναι αρθρογράφος του Spiegel και γιος του ιδρυτή του εν λόγω γερμανικού περιοδικού

Για την αντιγραφή
ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΙΚΟ:
Σωστά τα λέει ο Αουγκστάιν. Επειδή όμως είμαστε τοπικό, αυτοδιοικητικό site πολύ θα ήθελα την συμβολή σου στον διάλογο ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ διάσταση του φαινομένου αλλά και τις επικείμενες (και διαχρονικές τελικά) ψευτοπολιτικές συμμαχίες ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ της αριστεράς (όπως έρχεσαι) με το τοπικό ΧΑΛΑΝΔΡΕΪΚΟ σύστημα της πολιτικοεργολαβικής διαπλοκής των PANAMA PAPERS.

Μήπως θεωρείς και εσύ σωστή τη λογική που εξέφρασε ο Γιώργος Λιερός στον δημόσιο απολογισμό: "΅Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο δήμος, εμείς κατεβήκαμε στις δημοτικές εκλογές για άλλους λόγους, για να προβάλουμε τις ιδέες μας" που δεν μπορούν να βρουν χώρο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό;


Άρα - συμπεραίνω - για να το κάνετε αυτό ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - αυτό που σας ενδιαφέρει, την ώρα που δεν έχει και μεγάλη σημασία αν θα ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας, (τι σας νοιάζει εσάς πώς θα μαζευτούν τα σκουπίδια άλλωστε), μπορείτε να συνεργαζόσαστε με όσους δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σας αφήνουν (ή και να χρηματοδοτούν) για να λέτε αριστερές ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΠΕΣ, αρκεί να τους προσφέρετε την εκλογική σας δύναμη για συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους στην υπηρεσία ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων και στην υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων στα VIRGIN ISLANDS.

Υπό την πολιτική κάλυψη και προστασία του αριστερού ογκόλιθου της ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ, ΠΡΙΓΚΗΠΙΚΉΣ και ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ στο Χαλάνδρι.


ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΡΩΣΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΝΤΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ - ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ - ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΝ.

ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ!


Του ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΥ προσωπικού και οικογενειακού βολέματος σε βάρος των πιο αδύνατων με όπλο ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!


ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ! 
ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ/ΕΣ ΑΦΙΛΟΙ, ΑΜΟΡΑΛΙΣΤΕΣ- αριστεροί - ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
 

Ο επιστημονικός σοσιαλισμός έχει γίνει επιστημονικός αυτοεξυπηρετισμός!
Α.Ν.

ΥΓ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ - ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ:

ΝΑΙ ΜΕ ΣΕΝΑ ΤΑ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕΣ ΜΕ ΕΜΕΝΑ ΠΑΛΙ.
ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΤΑΡΙ;

ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ;
ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ!
Εγώ δεν είμαι ΚΑΝΑΡΙΝΙ, ούτε ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ.
Είμαι του πεζοδρομίου της πλατείας Βάθης.
Όποιος θέλει πόλεμο, τον έχει.


Μην ψιθυρίζεις στην οικογένεια μου άλλο, δεν σε παίρνει.
Σε έχουν μάθει πια. 


ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ!
ΔΕΝ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ!
ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ! 


ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑΜΕΙΟ;
Αν ξαναμάθω το παραμικρό ακόμα ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑΜΕΙΟ!
ΔΗΜΟΣΙΑ!