Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οι κλιματικές καταστροφές πλήττουν χώρες και οικονομίες όσο ποτέ άλλοτε

 


Υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οι κλιματικές καταστροφές πλήττουν χώρες και οικονομίες όσο ποτέ άλλοτε

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει ότι η εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων και κρίσεων, η εκδήλωση περισσότερων ακραίων γεγονότων, η μεγαλύτερη κλίμακα εκδήλωσης καταστροφών είναι οι σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την διαχείριση των κινδύνων και απαιτούν νέες πολιτικές στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας.
Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.
Οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και δυσβάστακτες ζημιές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι, κατολισθήσεις και ξηρασία).
Οι συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επιβαρύνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι  ξεσπιτώνονται από τις κλιματικές καταστροφές παρά από τον πόλεμο. Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη στην επικίνδυνη ζώνη.
Ολόκληροι πληθυσμοί αιφνιδιάζονται  από αλυσιδωτές κλιματικές καταστροφές χωρίς να διαθέτουν κανένα μέσο προηγούμενης επιφυλακής.
Οι πολίτες χρειάζονται επαρκή προειδοποίηση για να προετοιμαστούν για ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται καθολική κάλυψη έγκαιρης προειδοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης – και η ικανότητα δράσης με αυτά – είναι αποδεδειγμένα σωτήρια.

Για το θέμα αυτό ο Συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: «Ακραία καιρικά φαινόμενα θα συμβούν. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν θανατηφόρες καταστροφές. Είναι επιβεβλημένη η Πράσινη μετάβαση στην οικονομία και την καθημερινότητα. Όχι όμως με όρους αριστερούς, ούτε με όρους δεξιούς. Με όρους Πράσινους και Οικολογικούς. Δυστυχώς στη χώρα μας οι εκάστοτε διοικούντες τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην αυτοδιοίκηση θυμούνται προσχηματικά τις «πράσινες» προτάσεις μας, μόνο μετά από θεομηνίες και καταστροφές. Τότε που τους έχει έρθει ο λογαριασμός από τις προηγούμενες αποτυχημένες πολιτικές τους…»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΜε αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2022, ημέρα Σάββατο κι ώρα 19:00 στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευματικού κέντρου, οδός Κισσάβου 11.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από:

1) την έκθεση ζωγραφικής για τη Μικρασιατική καταστροφή από το μέλος του ΚΑΠΗ την ζωγράφο κ. Ζάννη η οποία μας είχε προτείνει ως Μικρασιάτισσα τον προγραμματισμό εκδήλωσης ως αφιέρωμα στην μνήμη όλων όσων διαδραματίστηκαν.

Την ευχαριστούμε πολύ για την συμβολή της.

2) το σύλλογο Μελισσίων " Αγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε" για την συμμετοχή τους με παραδοσιακά χορευτικά της Σμύρνης.

Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση τους στο αίτημα μας

3) τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων : 1ο Γυμνάσιο,2ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία και αυτή τη φορά, τις Διευθύνσεις των σχολείων, τους καθηγητές και τους μαθητές και μαθήτριες.

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε σε μια εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στη Μικρασιατική καταστροφή.

Χορευτικά, σκετς, αφηγήσεις και ζωντανές μνήμες, διασταυρώνονται μέσα από τις γενιές που συμμετέχουν. Σας περιμένουμε.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δύο μεγάλες εκλογικές επιτυχίες σε Γερμανία και Αυστρία

 

  Ξανά Πρόεδρος της Αυστρίας ο «πράσινος» Van der Bellen
- Μεγάλη αύξηση των Πρασίνων στις εκλογές της Κάτω Σαξωνίας


Συγχαρητήρια στον Alexander Van der Bellen, ο οποίος επανεκλέχθηκε Πρόεδρος της Αυστρίας το Σαββατοκύριακο! Είναι πρώην αρχηγός κόμματος των Αυστριακών Πρασίνων Die Grünen. Ο «πράσινος» Πρόεδρος της Αυστρίας εκλέχθηκε από την πρώτη εκλογή με μεγάλο ποσοστό, μεταξύ 7 υποψηφίων, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.  
 Ο Συμπρόεδρός του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και ευρωβουλευτής από την Αυστρία Thomas Waitz έδωσε επίσης τα συγχαρητήριά του λέγοντας: «Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εγγυάται μια ισορροπημένη και ικανή προεδρία Πάντα έβαζε πρώτο το αυστριακό και ευρωπαϊκό κοινό καλό. Είναι ένας ανεξάρτητος και έμπειρος ηγέτης. Συγχαίρουμε τον Van der Bellen και τους πολίτες της Αυστρίας για την επανεκλογή του. ” 
 Το Πράσινο Κίνημα, εύχεται καλή θητεία στον Πρόεδρο Van der Bellen για τη νέα του εντολή


ΙΑΣΩ : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ 30 ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 «ΔΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ»


Το ΙΑΣΩ, παροτρύνει κάθε γυναίκα να νικήσει τις δικαιολογίες και με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, προσφέρει 30 δωρεάν Ψηφιακές Μαστογραφίες με διαγωνισμό στις σελίδες του στο Facebook και στο Instagram.

Mπες στην κλήρωση για μία δωρεάν εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας!

Για να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό, επισκέψου τη σελίδα μας στο Facebook (www.facebook.com/omilosiaso) ή στο Instagram (www.instagram.com/omilosiaso),

1. Kάνε like/follow στη σελίδα @omilosiaso

2. Like στο post στου διαγωνισμού και

3. Tag/mention δύο φίλες σου

Κάθε σχόλιο είναι μία συμμετοχή στην κλήρωση.

Ο διαγωνισμός λήγει στις 31/10/22 και οι νικήτριες θα ανακοινωθούν την 1/11/22. Θα κληρωθούν 15 μαστογραφίες στο Facebook & 15 στο Instagram.

Αναλυτικά οι όροι του διαγωνισμού: https://bit.ly/IASO_BreastCancerAwarenessMonthContest

Αναλυτικά οι προσφορές του ΙΑΣΩ για τον Μήνα Μαστού: https://bit.ly/3ExHA4L

"Τί ΣΟΥΛΑχε!": Μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική εξομολόγηση από τη Νόνικα Μαλκουτζή, στο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ
“Αγαπητό μου ημερολόγιο, Σήμερα ξύπνησα, έκανα τον καθημερινό μου διαλογισμό, απέτυχε, έκανα ένα ντους, κρύο, ντύθηκα, ήπια διπλό ελληνικό σκέτο, χύθηκε πάνω μου, κάηκα, άλλαξα ρούχα, άνοιξα το ραδιόφωνο, άκουσα τέσσερα τραγούδια, έκλαψα, βγήκα από το σπίτι, μπήκα στο αυτοκίνητο, έμεινα από μπαταρία, κάλεσα την οδική βοήθεια, ήρθε η οδική βοήθεια, οδήγησα προς το σπίτι του Τάκη, είχα να τον δω τρεις μήνες, έφτασα απ’ έξω, έπαθα ταχυπαλμία, προσπάθησα να παρκάρω, χτύπησα τον προφυλακτήρα, μετά χτύπησα το θυροτηλέφωνο, μου άνοιξε χωρίς να μιλήσει, μπήκα στο ασανσέρ, πάτησα το δύο, έμεινε το ασανσέρ, έπαθα κι άλλη ταχυπαλμία, έπαθα κι άλλη ψυχρολουσία, έπαθα τον κακό μου τον τάραχο και ξαφνικά....ακούω τη φωνή της Σούλας!”

Η Νόνικα Μαλκουτζή, μας συστήνει τη νέα της προσωπική δουλειά «Τί ΣΟΥΛΑχε!».

Μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική εξομολόγηση, σε πρωτότυπα κείμενα και πρωτότυπα τραγούδια, παρέα με τρεις πρωτότυπους μουσικούς και σας περιμένει, εσάς τους πρωτότυπους, κάθε Πέμπτη, στις 9μμ. από 3/11/2022, στο πρωτότυπο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ, για να μοιραστεί μαζί σας την πρωτοτυπία να είσαι ο εαυτός σου!


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη ιδέας / Κείμενο: Νόνικα Μαλκουτζή, Μέλα Γεροφώτη

Καλλιτεχνική / Σκηνοθετική επιμέλεια: Νόνικα Μαλκουτζή

Πρωτότυπα τραγούδια: Αίσωνας, Αλέξανδρος Τζοβάνι,

Μέλα Γεροφώτη, Νόνικα Μαλκουτζή

Μουσικοί: Άρτεμις Βαβάτσικα- Ακορντεόν,

Γιάννης Κονταράτος- Βιολί, Αστέρης Κωνσταντίνου- Κιθάρα

Ενδυματολογική επιμέλεια: Christangelos

Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Μελίνα Μαβίδου

Φωτογραφίες: Mαριάνα Σιδερά, Χριστίνα Μουδέλη

Επιμέλεια μακιγιάζ: Έφη Βαλασιάδου

Επικοινωνία ArtsPR


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Θεατρικό Βαγόνι

Κάθε Πέμπτη από 3/11/2022, για 10 παραστάσεις

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 90'

Κανονικό εισιτήριο: 13 Ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο: 10 Ευρώ


Προαγορά εισιτηρίων απαραίτητη:

- Ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/music/ti-soulaxe/

- Τηλεφωνικά στο 11876 (viva)

- Φυσικά σημεία πώλησης viva (αφού προηγηθεί κράτηση ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο 11876)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Τηλ. 6937604988 & 2105298922 καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00 - 14.00

Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως

10' με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός & από τη στάση Αγίας Μαρκέλλας (λεωφορεία 813, 026)

Δωρεάν Parking


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

www.totrenostorouf.gr

www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre

https://twitter.com/ToTrenoStoRouf

https://instagram.com/ToTrenostoRouf

https://www.youtube.com/user/totrenostorouf

Έναρξη λειτουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βριλησσίων «Παύλος Νιρβάνας»Ξεκινά τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 η λειτουργία της δανειστικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βριλησσίων «ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ».

 Ο σχεδιασμός της έγινε με στόχο να προσφέρει στην τοπική κοινωνία ένα ολοκληρωμένο & σύγχρονο πλαίσιο πρόσβασης στον πλούτο της γνώσης και τις πηγές της πληροφόρησης, ικανοποιώντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των ηλικιακών ομάδων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βριλησσίων, στεγάζεται στην ισόγεια αίθουσα της οδού Ολύμπου 42 και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή  από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

      Ο κανονισμός λειτουργίας της συντάχθηκε σύμφωνα με το Ν. 3149/10.6.2003 «Εθνική  Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις» και τον «Κανονισμό Λειτουργίας Δημοσίων   Βιβλιοθηκών» Υ.Α.    83064/ΙΖ ΕΚ/Β/1173/20.8.2003). 

 ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

• Κάθε κάτοικος, δημότης, εργαζόμενος, ή μαθητής στο Δήμο Βριλησσίων, έχει δικαίωμα να εγγραφεί μέλος της Βιβλιοθήκης. 

• Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική, παρέχοντας το δικαίωμα δανεισμού σε όλα τα μέλη της. 

• Το δανειστικό τμήμα περιλαμβάνει υλικό για παιδιά και ενήλικες, με υλικό επικεντρωμένο κυρίως στην ελληνική γλώσσα. Είναι σε έντυπη μορφή και καλύπτει όλες τις γνωστικές κατηγορίες που ενδιαφέρουν τους χρήστες (λογοτεχνία, ψυχολογία, φιλοσοφία, θρησκεία, ιστορία κλπ.).   

• Για να γίνει κάποιος μέλος της Βιβλιοθήκης πρέπει να εγγραφεί και να αποκτήσει κάρτα μέλους. Για την εγγραφή ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει αίτηση προς τον/ την υπεύθυνο/ η υπάλληλο, έχοντας μαζί του την αστυνομική ταυτότητα, ή άλλο έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας και μία φωτογραφία και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται τους όρους του παρόντος κανονισμού.

• Σε περίπτωση ανήλικου, είναι απαραίτητη η ενημέρωση και έγκριση του γονέα ή κηδεμόνα, 

ο οποίος θα κάνει και την εγγραφή.

• Τα προσωπικά στοιχεία των μελών που κρατά η Βιβλιοθήκη είναι εμπιστευτικά.

ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής εκδίδεται ατομική κάρτα μέλους η οποία έχει χρονική ισχύ  δώδεκα (12) μήνες. Τυχόν απώλειά της πρέπει να δηλώνεται αμέσως στη Βιβλιοθήκη. Η κάρτα μέλους είναι απολύτως προσωπική (με δυνατότητα πληρεξούσιου) και ο κάτοχός της  πρέπει να την έχει πάντα μαζί του κατά τη διάρκεια δανεισμού. Επίσης φέρει την αποκλειστική  ευθύνη για το υλικό που έχει καταχωρηθεί σε αυτή.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Κάθε μέλος μετά τη λήξη ισχύος της εγγραφής του μπορεί να ζητήσει την ανανέωσή της,  δηλώνοντας συγχρόνως τυχόν αλλαγές των προσωπικών του στοιχείων (στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση κ.λ.π.).

ΟΡΟΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

• Κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί συνολικά μέχρι  3 τεκμήρια  Η διάρκεια δανεισμού είναι 15 ημέρες με δικαίωμα μίας 15νθήμερης ανανέωσης.

• Κανένα βιβλίο, ή αντικείμενο της Βιβλιοθήκης δεν μπορεί να απομακρυνθεί πριν  ολοκληρωθεί η διαδικασία δανεισμού. 

• Ο χρήστης οφείλει να επιστρέψει το υλικό στην καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής του.

• Μέχρι την καταγραφή επιστροφής του υλικού ο χρήστης είναι υπεύθυνος για το υλικό που έχει δανειστεί.

• Σε περίπτωση μικρής καθυστέρησης, ο χρήστης αρχικά ενημερώνεται από την Βιβλιοθήκη  και του γίνεται σύσταση.

• Εάν συνεχιστεί ή επαναληφθεί η καθυστέρηση, τότε ο χρήστης χάνει το δικαίωμα δανεισμού για χρονικό διάστημα ίσο με το διάστημα καθυστέρησης (από 2 μήνες έως 1 έτος).

Εάν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, τότε η Βιβλιοθήκη μπορεί να ακυρώσει την κάρτα μέλους.

• Μέλος που είναι χρεωμένο με ληξιπρόθεσμο υλικό, δεν έχει δικαίωμα νέου δανεισμού μέχρι να το επιστρέψει.

• Για υλικό που είναι δανεισμένο μπορεί να γίνει κράτηση. Κάθε μέλος μπορεί να ζητήσει να κρατηθούν για λογαριασμό του, αφότου επιστραφούν, μέχρι τρία (3) βιβλία, κόμικς, 

περιοδικά κ.λ.π. Η κράτηση ισχύει για τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα που το μέλος ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς από τη Βιβλιοθήκη ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι διαθέσιμο.

• Ο δανειζόμενος δεν έχει το δικαίωμα να δανείσει σε άλλον υλικό που αυτός δανείστηκε. Το υλικό πρέπει να επιστραφεί πρώτα στη Βιβλιοθήκη και στη συνέχεια να το δανειστεί 

ο επόμενος, με την τηρούμενη διαδικασία δανεισμού. 

• Κατά την παραλαβή και επιστροφή του το υλικό ελέγχεται και πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, διαφορετικά ο χρήστης θα υποχρεωθεί να το αντικαταστήσει.                          • Σε περίπτωση σοβαρών φθορών ή απώλειας του οφείλουν να το αντικαταστήσουν ή να καταβάλουν το αντίτιμο της αξίας του όπως αυτή θα καθοριστεί με απόφαση του Δ.Σ. 

Εάν το απολεσθέν ή κατεστραμμένο βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά, τότε υποχρεούται να το αντικαταστήσει με άλλο ανάλογης αξίας που θα του υποδείξει η Βιβλιοθήκη.  

• Οι κρατήσεις γίνονται κατά σειρά προτεραιότητας, στην ανάλογη λειτουργία  του  αυτοματοποιημένου συστήματος, και η χρονική διάρκεια αναμονής του υλικού είναι δύο 

(2) ημέρες. Η ενημέρωση για την επιστροφή του κρατημένου βιβλίου στον ενδιαφερόμενο χρήστη γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο. Πέραν αυτής της προθεσμίας, το υλικό 

μεταφέρεται στο λογαριασμό του επόμενου μέλους που έχει κάνει κράτηση του παραπάνω τεκμηρίου, διαφορετικά επανατοποθετείται στα ράφια.

• Ο δανεισμός πραγματοποιείται μόνο με την επίδειξη της κάρτας μέλους. Σε περίπτωση απώλειας κάρτας, ο χρήστης επιδεικνύει την αστυνομική του ταυτότητα.

• Η κάρτα μέλους ανήκει αποκλειστικά στον χρήστη και δεν παραχωρείται, ούτε δανείζεται σε άλλον.

• Η κάρτα μέλους εκδίδεται δωρεάν. 

• Τα μέλη οφείλουν να ενημερώνουν το τμήμα δανεισμού για τις όποιες αλλαγές γίνονται στα στοιχεία τους π.χ. αλλαγή διεύθυνσης, τηλεφώνου κ.λ.π.

• Οι χρήστες οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, έτσι ώστε να μην ενοχλούν τους παρευρισκόμενους στο χώρο του αναγνωστηρίου.

• Απαγορεύεται αυστηρώς το κάπνισμα σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.3730. Απαγορεύεται το φαγητό, το ποτό, καθώς και η χρήση του κινητού τηλεφώνου, για να μην προκαλείται αναστάτωση στον χώρο του αναγνωστηρίου.

• Χρήστες που παρουσιάζουν ανάρμοστη συμπεριφορά και δεν συμμορφώνονται, παρά τις υποδείξεις του προσωπικού, θα αποβάλλονται οριστικά από τον χώρο της Βιβλιοθήκης.

• Ανήλικοι κάτω των 12 ετών επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη μόνο με τη συνοδεία γονέα και δεν παραμένουν σε αυτήν χωρίς τη φυσική παρουσία του.

• Τα ΑΜΕΑ και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έχουν άμεση προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση.

 

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα να δανείζει με περιοριστικούς όρους μέρος του υλικού όταν:

• κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού (π.χ. όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση του συγκεκριμένου υλικού)

• πρόκειται για κατηγορίες υλικού όπως πληροφοριακά έργα (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οδηγοί κ.τ.λ.), για ορισμένες σπάνιες ή πολυτελείς εκδόσεις. Υλικό το οποίο αφορά στην τοπική ιστορία στο οποίο δεν υπάρχει 2ο αντίτυπο, δεν δανείζεται,  παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και για περιορισμένη χρονική διάρκεια η οποία ορίζεται κατά περίπτωση από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Οι συλλογές του υλικού της Βιβλιοθήκης ανταποκρίνονται πρώτιστα στις πληροφοριακές, εκπαιδευτικές, μορφωτικές και ψυχαγωγικές ανάγκες του αναγνωστικού κοινού.   Η ανάπτυξη των συλλογών της Βιβλιοθήκης ακολουθεί διαδικασίες τέτοιες, που στοχεύουν στη  συνεχή βελτίωσή της. Η πολιτική ανάπτυξης συλλογών περιλαμβάνει ένα κύκλο διαδικασιών, όπως είναι ο προσδιορισμός, η ανάλυση και η αξιολόγηση των πληροφοριακών αναγκών του κοινού,  που αποτελούν και τη βάση της ανάπτυξης της συλλογής της Βιβλιοθήκης.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΟΥ

    Γίνεται με βάση:

• το σκοπό και τους στόχους της Βιβλιοθήκης

• τη γενική θεματική κατεύθυνση ανάπτυξης της συλλογής

• τις ανάγκες του κοινού όπως αυτές προκύπτουν από τη διαδικασία ανάλυσης

• τους τύπους και την ποιότητα των υλικών 

• τον πληθυσμό 

• τα στατιστικά στοιχεία χρήσης των τεκμηρίων 

ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Η πρόσκτηση υλικού στη Βιβλιοθήκη γίνεται με τους εξής τρόπους:

• με αγορές

• με δωρεές 

Οι υπάλληλοι φροντίζουν ώστε να χειρίζονται τις παραγγελίες και τις παραλαβές του υλικού της  Βιβλιοθήκης. 

ΔΩΡΕΕΣ

Για την αποδοχή μιας δωρεάς, απαραίτητη είναι η επικοινωνία του δωρητή με τη Βιβλιοθήκη, ώστε να αποφασιστεί εάν η δωρεά θα ενταχθεί και με ποιους όρους.

Από τη στιγμή που παραδίδεται το υλικό αυτό περιέχεται στην περιουσία της Βιβλιοθήκης, σφραγίζεται και καταχωρείται κανονικά. Σε περίπτωση σημαντικής δωρεάς, εάν δηλαδή ο δωρητής ζητήσει ειδικούς όρους, π.χ. αυτή  να φέρει το όνομά  του, κλπ., μπορεί να γίνει εφόσον αυτό αποφασιστεί από το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΗΒ. Στην περίπτωση αυτή η συλλογή καταγράφεται και αφού σφραγιστεί με σφραγίδα του δωρητή στην οποία θα αναφέρεται η λέξη ΔΩΡΕΑ, θα φυλάσσεται όλη μαζί (αδιάσπαστη) σε ειδικό χώρο, αποτελώντας ειδική συλλογή με το όνομα του δωρητή. Για το σκοπό αυτό συντάσσεται πρακτικό παραλαβής της δωρεάς με όλους τους όρους αποδοχής, επεξεργασίας και διαχείρισής της και υπογράφεται και από τους δύο συμβαλλόμενους. 

 ΑΠΟΣΥΡΣΗ

Είναι η διαδικασία και η πρακτική της απαλλαγής ή της αποθήκευσης υλικού που σπάνια  χρησιμοποιείται, ή δεν χρησιμοποιείται καθόλου. Αιτίες απόσυρσης υλικού αποτελούν:

• ο επαναπροσδιορισμός των σκοπών και των στόχων της βιβλιοθήκης

• η διαφοροποίηση στην πολιτική ανάπτυξης των συλλογών 

• η φυσική φθορά, η παλαιότητα η έλλειψη επικαιρότητας

• η αντικατάστασή του με νέα τεχνολογικά μέσα

• ο αριθμός των αντιτύπων, η ανανέωση της έκδοσής του κλπ. 

ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβλέπει στον εντοπισμό φθορών, απωλειών και γενικά στην ανανέωση του υλικού.  Η  απογραφή γίνεται κατόπιν εισήγησης του υπεύθυνου υπαλλήλου, βιβλιοθηκονόμου    και εγκρίνεται από το Δ.Σ του ΠΑΟΔΗΒ.  Η όλη διαδικασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει  τους τρεις μήνες και εάν κριθεί απαραίτητο, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή για το κοινό. Με την ολοκλήρωση της απογραφής συντάσσεται  απολογιστική έκθεση στην οποία αναφέρονται τα αποτελέσματα της απογραφής, όπως υλικό που έχει χαθεί, καταστραφεί,  ή πρέπει να αποσυρθεί.