Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΠΟΣΟ ΘΡΑΣΟΣ ΕΧΟΥΝ! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΗ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΙΑΚΙΑΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ

Με μια επιστολή που φέρεται να του έχει αποστείλει ο πρώην Γ.Γ. του δήμου κος Δημήτρης Κατσοπρίνης ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑΚΙΑΣ Γιώργος Κουράσης "απευθύνθηκε" εχθές στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπόθεση των γραμματίων.

Είναι να γελάει κανείς, πραγματικά με τις εμπνεύσεις του Κουράση και των συνενόχων του.

Πρέπει να είναι σε μεγάλη σύγχυση, δεν εξηγείται αλλιώς, για να κάνει τέτοιες ΒΛΑΚΕΙΕΣ, πιστεύοντας ότι μπορεί να πείσει κανέναν άλλο ακροατή, εκτός των συνενόχων σου στην υπόθεση διαχείρισης του Πεύκο Πολίτη που ψάχνουν ένα κάποιο αφήγημα για τον μπαμπουίνο και για να λένε κάτι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Κατσοπρίνη (αν είναι γνήσια και αυτή, γιατί με αυτούς ποτέ δεν ξέρεις) που μοίρασε εχθές ο Κουράσης στο δημοτικό συμβούλιο.


Τα boldαρίσματα δικά μας.

Προς τον κύριο Γεώργιο Κουράση
Πρώην Δήμαρχο Χαλανδρίου
Χαλάνδρι, 18 Ιουλίου 2018
Αγαπητέ Γιώργο,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα, ότι στη Συνεδρίαση της  ΙΙης Ιουλίου 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου, στην προ ημερήσιας συζήτηση, ετέθη θέμα από Δημοτικό Σύμβουλο, για τυχόν ευθύνες του πρ. Δημάρχου, κ. Γ. Κουράση, για τον χειρισμό της υπόθεσης Ιωνά.

Έχοντας διατελέσει, την περίοδο 2012 - 2014, Γενικός Γραμματέας του Δήμου, αλλά και με την ιδιότητά μου ως επ. δικηγόρου, που μαζί με τον Νομικό Σύμβουλο του χειρισθήκαμε την υπόθεση, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

Οι ενέργειες που έγιναν, προφανώς αποσκοπούσαν, καθ’ υπέρβαση ακόμα και των τυπικών διαδικασιών (1), στην κατοχύρωση και μόνο, των συμφερόντων του Δήμου.

Είναι αληθές ότι, ως Δήμαρχος, σε μια πρωτοφανή για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα ενέργεια (2), κάλεσες εμένα ως Γ.Γ. του Δήμου, τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου και τους ανάδοχους του σχετικού έργου και ζήτησες, την πλήρη κατοχύρωση του Δήμου, από τυχόν υπαναχώρηση των μειοδοτών του σχετικού διαγωνισμού, από την προφορικά διατυπωθείσα προσφορά τους, προς τον Δήμο. (3)

Σου υποδείχθηκε συγκεκριμένη πρακτική,
η έκδοση δηλαδή (3) τριών συναλλαγματικών (4), αμεταβίβαστων και εις διαταγή του Δήμου, που θα εξοφλούντο σταδιακά με την πρόοδο του έργου και τις πληρωμές του αναδόχου, ενώ υπογράφηκε και σχετικό συμφωνητικό.

Η πρακτική αυτή προκρίθηκε, για συγκεκριμένους ευνόητους λόγους που δεν είναι της παρούσης.(5)

Τα μετέπειτα γεγονότα, με την κλοπή των εν λόγω συναλλαγματικών, που μόνο απορία μπορεί να προκαλέσουν, ως προς την σκοπιμότητά τους (αφού ήταν αμεταβίβαστες και επ’ ονόματι του Δήμου), αφορούν την εισαγγελία, στην οποία πολλαπλώς προσέφυγα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να αφορούν εσένα, αφού η φύλαξη των συναλλαγματικών και του συμφωνητικού είχε ανατεθεί σ’ εμένα.(6)

Εν κατακλείδι, πιστεύω, ότι συμπεριφορές αιρετών, όπως η δική σου, ως Δημάρχου, που, επιδιώκουν να διασφαλίσουν πάση δυνάμει τα συμφέροντα του Δήμου τους, σπανίζει στην Τ.Α. και τυχόν απόπειρα παρερμηνείας είναι κακόβουλη και επιεικώς άδικη.

Επισημαίνω ότι για όλα αυτά τα θέματα και την κλοπή είχαν ενημερωθεί τόσον ο νέος Δήμαρχος, όσον και ο κ. Ιωνάς, τα δε σχετικά έγγραφα είχα παραδώσει στον τότε δικηγόρο του Δήμου κ. Χατζόπουλο.(7)

Την παρούσα επιστολή μου μπορείς να την χρησιμοποιήσεις όπου εσύ κρίνεις.

Με τιμή,
Δημήτριος Κατσοπρίνης
Γενικός Γραμματέας Δήμου Χαλανδρίου (2012- 2014)
Επ. Δικηγόρος


(1): Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα κε Κατσοπρίνη να "υπερβαίνετε" τις  προβλεπόμενες από το νόμο "τυπικές διαδικασίες", δηλαδή τις διαδικασίες ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ορισμού αναδόχου έργου εκπόνησης μελέτης , αποδοχης δωρεών από ΟΤΑ και ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;; 
Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να "υπερβαίνετε¨εσείς ή o Κουράσης - το ίδιο μου κάνει εμένα- τις "τυπικές διαδικασίες" αποδοχής μιας δωρεάς προς τον δήμο (αν δεχτούμε καλόπιστα τον ισχυρισμό σας ότι τα γραμμάτια δεν ήταν για εσάς και την φουκαριάρα τη μάνα σας αλλά για τον δήμο).
Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ  ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ την διαδικασία αποδοχής δωρεάς.
Και η "τυπική διαδικασία" την οποία εσείς επιλέξατε να "υπερβείτε" γιατί έτσι σας κάπνισε, χωρίς να ρωτήσετε τα κατά νόμο αρμόδια θεσμικά, συλλογικά όργανα, δεν περιέχει μόνο την δέσμευση του δωρητή να σας πληρώσει τα γραμμάτια ΑΛΛΑ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΡΟΛΟ των θεσμικών οργάνων του δήμου για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ και την ΤΑΧΥΤΗΤΑ εκτέλεσης του έργου. 
Καθιστά τον δήμο ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ (ηθικά) στον γραμματιοδωρητή. 
Και τελικά καθιστά τον ΚΑΤΟΙΚΟ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ του Πεύκο Πολίτη υποχρεωμένο να μην απαιτεί αλλά να παρακαλεί το δίκιο του από τον μελετητή - δωρητή.
Γι΄αυτό ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για την αποδοχή ΚΑΘΕ ΔΩΡΕΑΣ.
Ποιος σας όρισε λοιπόν εσάς "να υπερβαίνετε τις τυπικές διαδικασίες" κατά την κρίση σας;;;;
(ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ. Αυτό και αν είναι ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΗ αντίληψη για την λειτουργία του δήμου και μάλιστα ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ! ΤΟ ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ).

 (2) "Πρωτοφανής για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα ενέργεια";;;;
Τι θα πει αυτό; Η αυτοδιοίκηση λειτουργεί στα πλαίσια των νόμων και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙ "ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ" κατά πώς του καπνίζει;
Και μετά από χρόνια να ισχυρίζεται ότι αυτό το έκανε για το συμφέρον του δήμου;;;;
Που ζούμε; Τι πολίτευμα έχουμε; ΜΠΑΜΠΟΥΪΝΙΚΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ;;;
(3) ΟΥΠΣ! ΤΡΕΙΣ ΓΙΝΑΝΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΈΣ;;;; ΑΥΓΑΤΙΣΑΝΕ;;;
 Γιατί ο Κουράσης ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ, στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε για ΔΥΟ. Μάλιστα είχε και έναν διάλογο με τον Ρούσσο για τα ποσά. "Ήντουνα λέει δύο συναλλαγματικές 60 χιλιάδων και 40 χιλιάδων" είπε ο Ρούσσος. "ΌΧΙ ήντουναν δύο 70 και 30 χιλιάδες" τον διόρθωσε ο Κουράσης.
Τρία λέει ο Κατσοπρίνης τώρα.
ΠΟΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΠΗΡΑΤΕ;;;;
ΟΕΟ;
(4) Προφορικά διατυπωθείσα προσφορά προς τον δήμο;;;;;
Δηλαδή ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΝΟΜΙΜΑ και υπήρχε ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ!!!!
Σε κανέναν ανταγωνιστή του Ιωνά, που θα ήθελε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό τα είπατε αυτά;;;;
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΞΕΦΟΥΡΝΙΖΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΑ;;;
(5) Καλέ πες μας και μας. Μην μας κρατάς σε αγωνία. Γιατί προκρίθηκε;;; 
Ποιοι ήταν οι "ευνόητοι λόγοι". Γιατί "δεν είναι του παρόντος";;;
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΖΕΒΒΕΔΑΙΟΥ ποιον είχανε πατέρα;;;;
 (6) ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΠΑΜΠΟΥΪΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΣΕΞΕ ΤΟ!
Εκλάπησαν τα γραμμάτια - λέει - που είχαν εκδοθεί στο όνομα του Δήμου Χαλανδρίου από το γραφείο του κου Κατσοπρίνη και έκανε λέει μήνυση ο κος Κατσοπρίνης.
ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΩΡΑ:
 Ο κος Κατσοπρίνης δεν μας διευκρινίζει από ποιο γραφείο του κλάπηκαν τα γραμμάτια. Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα που είναι μέσα στο δημαρχείο ή το ιδιωτικό δικηγορικό του γραφείο.
Βέβαια σε όποιο από τα δύο γραφεία ήταν τα γραμμάτια - αν ήταν δωρεά προς τον δήμο - ΠΑΡΑΝΟΜΟ είναι. 
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ - ΑΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΔΩΡΕΑΣ, αλλά ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν.
Αλλά ας πούμε ότι ήταν στο γραφείο του ΓΓ, όταν κλάπηκαν τα γραμμάτια. 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ για να καταθέσει μήνυση για κλοπή από το δημαρχείο;;;;
ΜΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ! ΔΗΛΑΔΗ Ο ΚΟΥΡΑΣΗΣ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.

Δεν έχουμε όμως μήνυση από τον Κουράση "γιατί δεν φταίει" λέει ο κ. Κατσοπρίνης. (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΟΝ. Τι άλλο θα ακούσουμε).
Αφού λοιπόν λένε ότι "πολλαπλώς προσέφυγε"   ο κος Κατσοπρίνης συμπεραίνουμε ότι τα γραμμάτια κλάπησαν από χώρο ευθύνης του ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ.

ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΗΡΕ Ο ΚΟΣ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΗΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ να τα φυλάει.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ!

(6) ΟΥΠΣ! Να γιατί έγινε η επιστολή. ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΤΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ και η σημερινή διοίκηση. "ΞΕΡΑΤΕ! ΟΛΟΙ!" τους λέει ο κος Κατσοπρίνης. "Είμαστε όλοι στο κόλπο, έτσι; ΚΑΤΣΤΕ ΚΑΛΑ!"
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ "ΑΠΕΜΠΛΕΞEΙ" ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ!!!!!

Με ανακοίνωσή τους η Ένωση Γονέων επανέρχεται στις γνωστές θέσεις της για "εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης" για ανέγερση σχολείων και αναζήτηση άλλου οικοπέδου για ανέγερση του σχολείου στο Πάτημα!!!!

ΠΟΙΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ;;;;;

ΠΟΙΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ;;;;

ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ;;;; 

ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ!Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ..... "ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ"ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη των αναγκών της σχολικής κοινότητας της πόλης μας, και με πρωταρχικό στόχο την ενεργή συμμετοχή της στην ικανοποίηση αυτών, πραγματοποίησε συνάντηση αρχικά με τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα κ. Γ. Καραμέρο και στη συνέχεια με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Κ. Γερολυμάτο για το θέμα των αναγκών νέας σχολικής στέγης στο Δήμο μας.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει τις ανάγκες νέας σχολικής στέγης στην πόλη μας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Πατήματος όπου κρίνεται επιτακτική η ανέγερση του 17ου Νηπιαγωγείου, του 17ου Δημοτικού και του 6ου Γενικού Λυκείου, αλλά και για τη στέγαση της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα. Αυτός ήταν και ο σκοπός της παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μαρτίου 2018.

Ο σκοπός της συνάντησής μας με τον Αντιπεριφερειάρχη, στην οποία παρευρέθηκε και η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Σοφία Κορωναίου, ήταν η διερεύνηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για την ανέγερση των σχολικών μονάδων που έχει ανάγκη η πόλη μας, μια αρμοδιότητα που έχει περιέλθει στους Δήμους σύμφωνα με τον με τον Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»). Στον εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μας διαβεβαίωσε ότι από τους πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση νέων σχολείων, εφόσον γίνει αίτημα που συνοδεύεται από πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη.

Στα πλαίσια του ανοικτού και διαρκούς διαλόγου που έχουμε με την Δημοτική Αρχή, την ενημερώσαμε εγγράφως για τα αποτελέσματα της συνάντησής μας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος μας ενημέρωσε για τον προγραμματισμό των εργολαβιών για την συντήρηση των σχολικών κτηρίων, την εξέλιξη των αιτημάτων του Δήμου για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την τοποθέτηση ασανσέρ στα σχολεία, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων για την έλλειψη σχολικής στέγης στο Δήμο μας. Συγκεκριμένα, για την σχολική στέγη:

· Θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν πρότυπες μελέτες ανέγερσης σχολικών κτηρίων από την ΚΤ.ΥΠ., διότι η προσπάθεια να γίνει από την αρχή μια μελέτη συνεπάγεται σημαντικό κόστος και είναι χρονοβόρα διαδικασία.

· Θα ξεκινήσουν διαδικασίες προκειμένου το 17ο Νηπιαγωγείο να κτιστεί στο ίδιο οικόπεδο που προορίζεται για το 17ο Δημοτικό.

· Επειδή η δικαστική διένεξη για το οικόπεδο που προορίζεται για το 6ο Γενικό Λύκειο θα διαρκέσει για σημαντικό χρόνο ακόμα, διερευνάται ήδη από τον Δήμο η εύρεση άλλου οικοπέδου.

· Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, το οποίο έχει σοβαρότατα κτηριακά προβλήματα. Επίσης, θα διερευνηθεί εκ νέου το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Οικοπέδου της Αεροπορίας» (Ναυπλίου & Βύρωνος), το οποίο είναι απαλλοτριωμένο εδώ και 20 χρόνια και προορίζεται για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει την επαγγελματική εκπαίδευσης της πόλης μας.

· Τα σχολεία που έχουν πρόβλημα στις οικοδομικές άδειες τους θα τακτοποιηθούν μακροπρόθεσμα, ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες κτηριακές παρεμβάσεις.

Συζητήθηκε το θέμα της επάρκειας των υποδομών των Νηπιαγωγείων για την υποδοχή προνηπίων, στο πλαίσιο της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης που καθιερώνει την υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, όπου ο Δήμος μας ενδέχεται να ενταχθεί από την σχολική χρονιά 2019 – 2020. Οι δυνατότητες κτηριακής παρέμβασης ανά σχολείο θα διερευνηθούν από τον Δήμο το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά το πρόβλημα «λύθηκε» με την εγγραφή προνηπίων σε μακρινά νηπιαγωγεία όπου υπήρχαν διαθέσιμες κενές θέσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι 11 προνήπια που έπρεπε να εγγραφούν στο 8ο Νηπιαγωγείου (οδός Φιλικής Εταιρείας) μετακινήθηκαν στο 1ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου (κοντά στην Αλσούπολη)! Προφανώς, τέτοιου είδους «λύσεις» είναι εντελώς απαράδεκτες.

Σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του 17ου Δημοτικού εφόσον πρόκειται για ένα έργο που έχει ήδη υποβληθεί ο φάκελος και έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο στην ΚΤ.ΥΠ. από το 2015. Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Καραμέρος, μας διαβεβαίωσε ότι εφόσον κατατεθεί αίτημά για το 17ο Δημοτικό, το οποίο θα συνοδεύεται από πλήρη φάκελο μελέτης, η ανέγερση του σχολείου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί άμεσα από την Περιφέρεια.

Επίσης, η Δημοτική Αρχή μας ενημέρωσε ότι ειδικά για την ανέγερση του 17ου Δημοτικού έχουν ήδη προβεί σε παράσταση προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, μέσω του οποίου υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ανέγερση του 17ου Δημοτικού από την ΚΤ.ΥΠ.

Οφείλουμε πάντως να λάβουμε υπόψη ότι εδώ και τρία χρόνια πού έχει κατατεθεί ο φάκελος για την ανέγερση του 17ου Δημοτικού στην ΚΤ.ΥΠ. καμία πρόοδος δεν έχει συντελεστεί, ενώ είναι γνωστό ότι το προσωπικό της ΚΤ.ΥΠ. συρρικνώνεται, αποτελεί δε πλέον πάγια πρακτική της η ανέγερση σχολείων με τη μέθοδο των Σ.Δ.Ι.Τ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού προς τη Δημοτική Αρχή, τίποτε δεν διασφαλίζει ότι το 17ο Δημοτικό θα ανεγερθεί στο άμεσο μέλλον, ούτε ότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται εκτός του εκπαιδευτικού ωραρίου από τους φορείς της πόλης μας για τις ανάγκες των παιδιών μας και της Τοπικής Κοινωνίας (αν κατασκευαστεί με Σ.Δ.Ι.Τ.).

Αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο η έλλειψη πόρων όσο και οι χρονοβόρες διαδικασίες αποτελούν τροχοπέδη για να αναλάβει την πρωτοβουλία ο Δήμος να εμπλακεί ενεργά στην κατασκευή των απαραίτητων σχολικών υποδομών, όμως ανάλογα εμπόδια αντιμετωπίζουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου, ενώ πόροι μπορούν να εξασφαλισθούν από τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Όσο δεν γίνεται το πρώτο βήμα ο στόχος δεν θα έρχεται πιο κοντά, και θα είναι κρίμα να μείνουν αναξιοποίητοι οι πόροι από το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» που θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την ανέγερση σχολείων από τους Δήμους.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι η αναμενόμενη ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» θα προκαλέσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πρόσθετη οικιστική ανάπτυξη στο Χαλάνδρι, γεγονός που όχι μόνο δεν θα αποσυμφορήσει τα ήδη επιβαρυμένα σχολεία μας, αλλά θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ανάγκες για καινούργια σχολεία στην πόλη μας.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου, τα τελευταία 10 χρόνια, καταβάλλει επίπονες προσπάθειες για να επιλυθεί το φλέγον ζήτημα της έλλειψης σχολικής στέγης. Αναμένουμε τώρα από τους αρμόδιους φορείς και την Δημοτική Αρχή να αναλάβουν άμεσα όλες τις δράσεις που απαιτούνται για να επιλυθούν τα χρονίζοντα στεγαστικά προβλήματα της δημόσιας παιδείας στην πόλη μας κι εμείς θα στεκόμαστε πάντα αρωγοί στις προσπάθειές τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου