Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Γ.Γ.: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

Άγγελε
Πολύ φιλικά, επειδή πολλές φορές έχεις κάνει το ίδιο λάθος, θα σε διορθώσω.
Αναφέρεσαι σε εκατομμύρια γράφοντας «μύρια».
Να υποθέσω ότι είναι μάγκικη έκφραση; Όχι άγνοια; Δεν έχει και πολύ σημασία.
Μύρια λοιπόν σημαίνει 10.000 (Η κάθοδος των μυρίων είναι γνωστή έκφραση από την Κύρου ανάβαση).
Το εκατομμύριο λοιπόν (που γράφεται με 2 μ, καθώς είναι ένωση των λέξεων εκατό και μύρια), είναι τα 100 μύρια δηλαδή 100 Χ 10.000 = 1.000.000

Η Κύρου Ανάβασις1 είναι ένα πολύ σημαντικό ιστορικό σύγγραμμα του Έλληνα ιστορικού, στρατιωτικού, και φιλοσόφου Ξενοφώντα που περιγράφει τη συμμετοχή ενός σώματος 10.000 Ελλήνων μισθοφόρων (των Μυρίων), από την στιγμή που εντάχθηκαν στον στρατό του Κύρου και συμμετείχαν στην εκστρατεία εκείνου κατά του αδελφού του Αρταξέρξη και ειδικότερα στη μάχη στα Κούναξα το 401 π.Χ.. Μετά τον θάνατο του Κύρου ακολούθησε η περιπετειώδης επιστροφή τους από την Μικρά Ασία προς την θάλασσα, η λεγόμενη "κάθοδος των μυρίων..". Ο Ξενοφών ήταν ο διοικητής αυτής της στρατιωτικής μονάδας

Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκες, αλλά νομίζω ότι όλοι οφείλουμε να προφυλάξουμε τη γλώσσα μας, όχι από τους νεωτερισμούς που δεν είναι κακό, αλλά από χοντρά λάθη.

Φιλικά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΧΑΧΑΧΑΧΑ! Δεν πας καλά ....

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ:
 

ΜΥΡΙΟ: το εκατομμύριο
ΧΗΝΕΣ ή καφετιά: τα χιλιάρικα (παλιά). Έχει μείνει όμως και μετά την ένταξη στο ευρώ: 10 χήνες = 10000 ευρώ)
ΠΡΑΣΙΝΑ: τα κατοστάρικα (ή εκατόμπαλα, ή μαρούλια)
ΜΩΒ: Τα πεντακοσάρικα (το εισήγαγε η Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου στο ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ)

Παραδείγματα:

Τσίμπησε ένα μύρια και έκανε το παγώνι.

Με μερικές χήνες όλα γίνονται. Μέχρι τα αρχεία του δήμου καταστρέφεις.

Τσίμπησε δέκα πράσινα και προσέθεσε στην απόφαση δύο ονόματα.

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Θα φάει καμιά δεκαριά μηναρέδες (μήνες φυλάκισης).

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ .... ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


ΤΟ - χωρίς καμία έκπληξη - ΣΧΟΛΙΟ ΡΟΥΣΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ. από το φατσομπούκι:


Σίμος Ρούσσος Πάντα τα γνωστά χιλιοειπωμένα ψέμματα. Προφανώς κανείς εργολάβος δεν εμεινε απλήρωτος. Απλά η παιδική χαρά θα λειτουργήσει μόλις έρθει το σήμα καταλληλότητας από την αρμόδια επιτροπή αδειοδότησης των παιδικών χαρών.Το Χαλάνδρι εχει πλέον σήμα καταλληλότητας για 11 παιδικές χαρές στις 27 και κατατάσσεται στους τρείς πρώτους δήμους του βόρειου τομέα που εχουν πιστοποιήσει παιδικές χαρές.Η περίφραξη αποτελεί προυπόθεση αυτής της αδειοδότησης.

Κε δήμαρχε: Αν διάβαζες με προσοχή την ανάρτησή μας (ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ ....)
και  μετρούσες μέχρι το δέκα πριν κάνεις ο ίδιος (και όχι το γραφείο προπαγάνδας) το ... προβλέψιμο, δηλαδή να μας την πέσεις και να μιλήσεις για "ΨΕΜΜΑΤΑ" θα είχες αποφύγει να εκτεθείς (για άλλη μια φορά).

Αντί ως δήμαρχος ΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ, ΜΑΖΙ ΜΑΣ και μαζί με τους δημότες σου για την απίστευτη αυτή εικόνα των Χαλανδραίων να παίζουν βόλλεϋ με τα παιδιά τους πάνω από τους φράχτες .....


και να στρέψεις όλης σου την ενέργεια για να τελειώσει αυτό το αίσχος ΠΡΟΧΘΕΣ, όχι αύριο που θα είναι αργά .....


 ....  τα βάζεις πάλι με τον .... αγγελιοφόρο, ως γνήσιος εξουσιαστής που έχεις γίνει.

Και μιλάς για " ψέμματα" επιλέγοντας να απαντήσεις ΜΟΝΟ για το θέμα της πληρωμής του εργολάβου. 
Από το οποίο ήδη ΕΜΕΙΣ είχαμε πάρει αποστάσεις αναφερόμενοι στο ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ στον Νταβία:
Για διαβάστε με προσοχή πάλι την σχετική παράγραφο:

"Οι πόρτες είναι κλειδωμένες. Οι γείτονες με τα μωρά είπαν στον ακατονόμαστο ότι οι παιδικές χαρές είναι κλειδωμένες γιατί δεν έχει πληρώσει ο δήμος τον εργολάβο.
 Δεν μας νοιάζει εμάς ο λόγος."  

'Ετσι γράψαμε δήμαρχε κρατώντας απόσταση από ό,τι έλεγαν οι συνδημότες μας!

Κρατήσαμε την πισινή γιατί εμείς ΞΕΡΟΥΜΕ δήμαρχε ότι ΕΧΕΙΣ 18 και πλέον, μύρια πλεόνασμα στην μπάνκα άρα οι εργολάβοι ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ κασέρι και στην ώρα τους.

 Την ψιλοστήσαμε όμως στους προπαγανδιστές σου, που θα έβρισκαν ακριβώς αυτή τη λεπτομέρεια για να μας διαψεύσουν. 
Αλλά έτρεξες πρώτος!
 Ακόμα και τις φωτό διαψεύδετε τώρα!
Έχετε γίνει τόοοοσο ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΙ.
Έσπευσες ο ίδιος να την πατήσεις. 

Θα μου πεις γιατί δεν γράψατε αυτό που ξέρατε, ότι δηλαδή η καθυστέρηση στην πιστοποίηση από την εταιρία  έχει κλείσει δεκάδες παιδικές χαρές σε πολλούς δήμους. 

Ε δεν έχουμε και την υποχρέωση να σας δικαιολογούμε εσάς που μας κάνετε μηνύσεις και την ιδιωτική εταιρία που πιστοποιεί, έτσι δεν είναι; 
Απαντήστε και μια φορά την ΑΛΗΘΕΙΑ και ενημερώστε υπεύθυνα και όχι προπαγανδιστικά τους δημότες σας ...
Χρεώστε τις ευθύνες και εσείς ΕΚΕΙ που είναι.
Να μην φταίει για όλα μόνο η ΠΛΑΤΕΙΑ ....

Εσείς όμως αντί να την πέσετε σε αυτούς την πέφτετε πάντα στον .... αγγελιοφόρο.

Και τώρα απάντησέ μας αν θες: 

  • Σου περιποιεί τιμή να είναι κλειστή η παιδική χαρά για .... γραφειοκρατικούς λόγους δηλαδή;
  • Και σου περιποιεί τιμή απλά να την πέφτεις στο ρεπορτάζ αντί να κάνεις την δουλειά σου;
Και τέλος το σημαντικότερο: δεν μας λες και πώς άλλοι δήμοι παίρνουν πιστοποιήσεις και με χαμηλό, ξύλινο καγκελάκι, χωρίς σιδερένιους φράχτες;;;;


ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ: ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΓΚΕΛΩΜΑ ΟΜΩΣ!

B.Ρεντγκρέιβ: ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΕΥΡΩΠΗ

φωτό από Spiro Spero
B.Ρεντγκρέιβ: Η Ευρώπη ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές
Δριμύ κατηγορώ ενάντια στην Ευρώπη που «ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές» και δεν εξασφαλίζει στους πρόσφυγες ασφαλές και νόμιμο πέρασμα, εξαπολύει η σπουδαία ηθοποιός και ακτιβίστρια, Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε αποκλειστική συνέντευξη της για το προσφυγικό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετεωρολογικοί Σταθμοί στο Μαρούσι - Ο ένας στο Πολύδροσο (7ο γυμνάσιο Αμαρουσίου)


Δείτε τον καιρό τώρα στο Μαρούσι, από δύο μετεωρολογικούς σταθμούς που εγκατέστησε πρόσφατα ο Δήμος Αμαρουσίου, στα πλαίσια των έργων βιοκλιματικής ανάπλασης.

Ο ένας σταθμός, που διαθέτει και κάμερα, είναι εγκατεστημένος στο 7ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου και ο δεύτερος είναι εγκατεστημένος στο 5ο Δημοτικό Αμαρουσίου.

http://www.maroussi.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=346

http://www.maroussi.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=347

ΣΧΟΛΙΟ: Μας ενημέρωσε ο Σύλλογος Πολυδρόσου 

24ωρη Πανελλαδική απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Ανακοίνωση της εκτελεστική επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 7 Απρλίου 2016.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του Δημοσίου μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, εκφράσαμε την αντίθεσή μας στις προτάσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, δείξαμε ότι με την ενότητα και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό μπορούμε να νικήσουμε, μπορούμε να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το αντιασφαλιστικό της έκτρωμα.
Τα μέτρα-σφαγείο που προτείνουν δεν συνιστούν «μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση» αλλά τμήμα των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου που ψήφισε και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας.
Η βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική λιτότητας των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ., έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κ.λπ.), στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας), στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους καθώς και νέες μειώσεις σε παροχές και συντάξεις για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σημερινών και μελλοντικών. Ήδη αποφάσισαν τη νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του ΜΤΠΥ
Παράλληλα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η Κυβέρνηση προωθεί νέες σημαντικές αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους για να εξασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ το 2016 και το 2017. Τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό μαζί με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των αυταπασχολουμένων, των αγροτών κλπ, φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και στέλνουν τη νεολαία στην ξενιτιά.
Στις «διαπραγματεύσεις» το κουαρτέτο των δανειστών θέτει το δίλημμα «είτε απελευθερώνεται η πώληση όλων των κόκκινων δανείων στα funds είτε θα βρεθείτε προ του κινδύνου κουρέματος των καταθέσεων» και η Κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν και πάλι μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Απριλίου κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε με άμεση κλιμάκωση και πολύμορφες κινητοποιήσεις!
Όλοι και Όλες στην Απεργία, την Πέμπτη 7 Απρίλη 2016και στην απεργιακή συγκέντρωσηΠλ. Κλαυθμώνος 11:00 π.μ.
Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ‏
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της Επανάστασης του 1821 στο δήμο μας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην οποία παρέστησαν ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Παρά την πρόβλεψη για κακοκαιρία πλήθος πολιτών κατέκλεισε το κέντρο της πόλης και παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση που διεξήχθη κάτω από τους ήχους των εμβατηρίων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας.

Στεφάνι προς τιμή των ηρώων κατέθεσαν ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Χαλανδρίου Αναστάσιος Μαργέτης, ο πρόξενος του Παλαιστινιακού κράτους Jarrar Mohanad, τοπικοί φορείς, αθλητικά σωματεία, εκπρόσωποι των κομμάτων, σχολεία, και ιδιωτικά ιδρύματα.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, τα μέλη των συλλόγων, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων καθώς και τους πολίτες που τίμησαν την ηρωική επέτειο. Επίσης ευχαριστούμε τη Φιλαρμονική και τους εργαζόμενους του δήμου μας που συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821.

 ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν. : Είχα χρόνια να παρευρεθώ σε παρέλαση στο Χαλάνδρι αφού τα τέκνα μου παρήλαυναν τα τελευταία χρόνια στο Μαρούσι και φέτος επανέκαμψα εις τα πάτρια μετά από καιρό. Την επιλογή για έκδοση δελτίου τύπου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου δεν θα την σχολιάσω γιατί "δράττομαι της ευκαιρίας" για να ξεκινήσω την ημέρα με μια καλή κουβέντα: Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ! 
Ήταν ΑΡΙΣΤΕΡΗ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ και ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ τυατόχρονα και με εξέπληξε ευχάριστα.
Σε αυτά, στην θεωρία και στα κείμενα άλλωστε πάντα ήταν καλοί όταν δεν λασπολογούσαν.
Αντί λοιπόν για "πανηγυρικά" δελτία τύπου προπαγανδιστικού χαρακτήρα, προσωπικά θα προτιμούσα να ανεβάσω το κείμενο αυτό στην ΠΛΑΤΕΙΑ, αν το έστελναν στην ..... κωλοφυλλάδα.

Α,Ν,