Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ Ενισχυμένη βγήκε η ΔΑΣ στο 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με το ψηφοδέλτιό της να αναδεικνύεται ξανά σε δεύτερη δύναμη, παρά τη νοθεία, τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις, ακόμα και τη βία που χρησιμοποίησε η συνδικαλιστική πλειοψηφία.
Η ΔΑΣ, στο προηγούμενο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το 2012, δεν «κατέβασε» ψηφοδέλτιο, διαμαρτυρόμενη για το όργιο νοθείας που είχε συντελεστεί και τότε, καθώς η πλειοψηφία είχε αποκλείσει πολλά σωματεία και δεκάδες αντιπροσώπους, επειδή στις εκλογές των σωματείων τους συμμετείχαν και συμβασιούχοι.
Έτσι, το μέτρο σύγκρισης για τα εκλογικά αποτελέσματα της ΔΑΣ είναι το Συνέδριο του 2009.
Συγκεκριμένα, στο 43ο Συνέδριο για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου ψήφισαν 542, έγκυρα 539 (από 666 ψηφίσαντες και 663 έγκυρα το 2009).
Σύμφωνα με την καταμέτρηση, η ΔΑΣ πήρε 117 ψήφους και εξέλεξε 8 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο (από 133 ψήφους και 7 μέλη). Η πρώην ΠΑΣΚΕ (σήμερα «Συνδικαλιστική Ανατροπή») πήρε 217 ψήφους και 14 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο (από 330 ψήφους και 18 μέλη το 2009).
Η πρώην ΑΣΚ (σήμερα ΜΕΤΑ, παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 106 ψήφους και 7 μέλη (από 56 ψήφους και ένα μέλος το 2009). Η ΔΑΚΕ πήρε 72 ψήφους και 5 μέλη (από 107 και 6 μέλη το 2009).
Οι «Αγωνιστικές Κινήσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) πήραν 23 ψήφους και ένα μέλος (από 29 ψήφους και ένα μέλος).
Για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το επόμενο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η ΔΑΣ έβγαλε 22 (από 25), η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» 40 (από 64), το ΜΕΤΑ 20 (από 11), η ΔΑΚΕ 14 (από 20), οι «Αγωνιστικές Κινήσεις» 5 (από 5).
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στους ΟΤA
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ σημειώνει:«Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα, πιο ενισχυμένοι, ξεπερνάμε εμπόδια και δυσκολίες.
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους που στις αρχαιρεσίες του κλάδου αψήφησαν απειλές, δυσκολίες, ψεύτικες ελπίδες και εμπόδια και έστειλαν τους αντιπροσώπους της ΔΑΣ-ΟΤΑ στο 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ τίμησαν την ψήφο των εργαζομένων και έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για να συζητηθούν τα προβλήματα, για να γίνει Συνέδριο, για να παρθούν αποφάσεις, για να γίνει κατανοητό τι κίνημα χρειάζεται ο κλάδος.
Ανέδειξαν προβλήματα, έθεσαν το ζήτημα της ενότητας των εργαζομένων, το ζήτημα της ισότιμης συμμετοχής των συμβασιούχων, της ανάγκης πραγματοποίησης καταστατικού συνεδρίου. Mέσα από μια σκληρή μάχη, η ΔΑΣ-ΟΤΑ αναδείχτηκε και πάλι σε δεύτερη δύναμη και βγήκε ενισχυμένη σε ποσοστά και σε έδρες στο Γενικό Συμβούλιο σε σχέση με το 2009, μιας και αυτό μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης, αφού το 2012, μετά τον αποκλεισμό από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ των αντιπροσώπων 18 Σωματείων(!!!) αποχώρησε από το 41ο Συνέδριο.
Αντί αυτού οι άλλες δυνάμεις έκαναν ένα κατ’ όνομα Συνέδριο μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, αποκλείοντας αντιπροσώπους, νοθεύοντας τη θέληση των εργαζομένων, τραμπουκίζοντας, διακόπτοντας τις διαδικασίες και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική για να μη γίνει εν τέλει συζήτηση για το ποιος φταίει για τα προβλήματά μας, για το ποια είναι η λύση και πώς θα την πετύχουμε, για να μην αναγκαστούν να προσδιορίσουν Καταστατικό Συνέδριο, για να συνεχίσουν να κρύβουν τις ομοιότητές τους πίσω από τις διαφορετικές τους ταμπέλες.
Νομιμοποίησαν αντιπροσώπους που βγήκαν με διπλοψηφίες (Σωματείο Ασπροπύργου και "Ήφαιστος" Δήμου Πειραιά) και τους αντιπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου, που εκλέχτηκαν χωρίς να τηρηθεί ο ν. 1264/82 και το καταστατικό της ΠΟΕ-ΟΤΑ και που η διοίκησή του (πρώην ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) ακύρωσε παράνομα και παράτυπα το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΟΤΑ.
Προχώρησαν σε αποκλεισμό του Σωματείου Δήμου Ικαρίας με τη δικαιολογία ότι οι εκλογές έγιναν με δικηγόρο, που δεν είχε διοριστεί από το Πρωτοδικείο Σάμου ως δικαστικός αντιπρόσωπος, ενώ δέχτηκαν το Σωματείο του Δήμου Τήνου, που είχε κάνει εκλογές με τον ίδιο τρόπο.
Απέκλεισαν τους αντιπροσώπους των Σωματείων στους Δήμους Αγίου Νικολάου Κρήτης και Φωκίδας με τη δικαιολογία της εκπρόθεσμης εκλογής τους, την ίδια ώρα που δέχτηκαν τους 17 αντιπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Αθήνας (ΕΕΔΑ), αν και αυτό ήταν εκπρόθεσμο.
Απέκλεισαν και πάλι τους αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν με την ψήφο των συμβασιούχων συναδέλφων. Ρύθμισαν τις οικονομικές υποχρεώσεις μόνον όσων Σωματείων τους βόλευε, την ίδια ώρα που από τα Σωματεία των Δήμων Φυλής και Κεφαλονιάς απαιτούσαν εδώ και τώρα το σύνολο των οφειλών. Δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε τραμπουκισμούς, βία και χυδαίο αντικομμουνισμό. Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Από την αρχή μέχρι το τέλος του Συνεδρίου έδρασαν μεθοδευμένα για να μην αποκαλυφτούν οι ιδεολογικές και πολιτικές συγκλίσεις των παρατάξεων του παλιού και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν κοινή περπατησιά στο δρόμο της στήριξης και της νέας συγκυβέρνησης, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ.
Αυτό αποδεικνύουν και τα παζάρια και οι μεταγραφές στελεχών από την ΣΥΝΑΝ (πρώην ΠΑΣΚΕ) στο ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), όπως οι Ντριβαλάς (πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ/ΠΑΣΚΕ) και Μαριδάκης (περιφερειακός σύμβουλος του Σγουρού/ΠΑΣΟΚ).
Αυτό αποδεικνύουν και οι εκβιασμοί και οι παρεμβάσεις των μηχανισμών των Δημοτικών Αρχών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των ΣΥΝΑΝ, ΜΕΤΑ και ΔΑΚΕ, που έφτασαν στο σημείο να βάζουν τον ίδιο αντιπρόσωπο σε 2 ψηφοδέλτια ή να βάζουν αντιπρόσωπο εν αγνοία του υποψήφιο!!
Στη σήψη του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού αντιτάσσουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος.
Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και μέσα από το 43ο Συνέδριο πως ο αρνητικός συσχετισμός που υπάρχει στον κλάδο δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα, αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, εμπόδιο στην προσπάθειά μας να έχουμε κίνημα ικανό να σταθεί απέναντι στους εκμεταλλευτές μας, να διεκδικήσει όσα χάσαμε και όσα έχουμε ανάγκη για μια ζωή με δικαιώματα.
Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να προχωρήσουμε πιο οργανωμένα, πιο αποτελεσματικά στο δρόμο της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος και στον κλάδο μας, της συσπείρωσης των εργαζομένων στη γραμμή σύγκρουσης με το κεφάλαιο, την ΕΕ και τους πολιτικούς της εκφραστές.
Να δυναμώσουμε τον αγώνα για την κάλυψη των απωλειών μας, για ζωή με δικαιώματα.Τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα προχωρήσουν άμεσα σε συνολική εκτίμηση της μάχης που δώσανε και πιο έμπειροι θα συνεχίσουν στο δρόμο της τάξης πάλης.Ο αγώνας συνεχίζεται.
Όλοι στην πρώτη γραμμή.
Ούτε παλιά - ούτε νέα μνημόνια
Ούτε παλιός - ούτε νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός».