Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Το Ισλαμικό κράτος (ISIS) φέρεται να όρισε νέο Χαλίφη

του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου

 


Η προηγούμενη είδηση σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος ISIS ήταν η εξουδετέρωση του Αμπού Ιμπραχίμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι, που σκοτώθηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο αλ-Κουράσι ανέλαβε τα ηνία της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης το 2019, τρεις μήνες μετά το θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.  

Ο 45χρονος Iρακινός γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1976 στην πόλη Ταλ Αφάρ. Οι γονείς του ήταν Τουρκμένοι. Σπούδασε το νόμο της Σαρία στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης και, μετά την αποφοίτησή του, υπηρέτησε ως αξιωματικός του στρατού στο μπααθικό Ιράκ.Το 2004, φυλακίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στο στρατόπεδο «Camp Bucca» του νοτίου Ιράκ, όπου εκεί συνάντησε τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί.

Το 2008, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, υπηρέτησε ως πληροφοριοδότης του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Μετά τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάντι ανέλαβε την ηγεσία του ISIS, έως τις 3 Φεβρουαρίου του 2022, ημέρα όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, ο αλ Κουράσι είναι νεκρός.

- Η σημερινή είδηση: Το Isis όρισε τον νέο χαλίφη. Ποιος είναι ο Bashar Khattab Ghazal al-Sumaidai, ”Ιρακινός ηγέτης της νέας γενιάς τζιχαντιστών” 

Η είδηση ​​κυκλοφόρησε αποκλειστικά από τον ειδησεογραφικό ιστότοποNew Lines Magazine,του οποίου ο εκδότης και συγγραφέας του scoop, Hassan Hassan, είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος. (και από όπου μεταφράζουμε κι΄εμείς).

Γνωστός με πολλά ονόματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του Ustath Zaid (καθηγητής Zaid), ο Al-Sumaidai επέστρεψε στη Συρία από την Τουρκία πριν από περίπου ένα χρόνο. Ονομάζεται Bashar Khattab Ghazal al-Sumaidai, ένα όνομα που δεν λέει πολλά στο ευρύ κοινό. Φαίνεται όμως ότι είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει τα ηνία του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, αφού ο «δεύτερος χαλίφης» του ISIS, Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια ενός αμερικανικού “blitz” στη συριακή πόλη Atmeh, κοντά στο κυβερνείο του Idlib, στη Συρία.

Γνωστός με πολλά ονόματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του Ustath Zaid (καθηγητής Zaid), ο Al-Sumaidai επέστρεψε στη Συρία από την Τουρκία πριν από περίπου ένα χρόνο. Οι New Lines παρουσιάζουν αδημοσίευτες πληροφορίες γι ’αυτόν, μια φιγούρα ως επί το πλείστον άγνωστη στη Δύση. Το προφίλ του είναι ενδεικτικό μιας νέας φάσης στην οποία περνά το Ισλαμικό Κράτος,για τη νέα γενιά ηγετών του που αντικαθιστούν σιγά σιγά την παλιά φρουρά του κινήματος.

Το γεγονός ότι είναι ένας από τους λίγους υποψηφίους που υπερηφανεύεται για μια άμεση καταγωγή, δύσκολο να εξακριβωθεί, από την οικογένεια του Προφήτη Μωάμεθ, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ηγεσία του Χαλιφάτου, θα μπορούσε να συμβάλει στην άνοδό του. Ο Σουμαϊντάι, εξηγούν οι πηγές, εντάχθηκε στην τρομοκρατική οργάνωση το 2013, λίγο πριν ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ενώσει την ιρακινή ομάδα του με την τότε συριακή θυγατρική και τη μετονόμασε σε Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (Isis).

Πριν από αυτό ήταν μέλος της Ansar al-Islam, μιας παλιάς οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ, αποτελούμενη από Ιρακινούς και Άραβες βετεράνους που είχαν πολεμήσει στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία. Το ακρωνύμιο ήταν ένα από τα πολλά που προέκυψαν από τοπικά εξτρεμιστικά κινήματα που πολέμησαν τόσο κατά των Κούρδων όσο και κατά του Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του 1990, πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Όταν εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, βρισκόταν σε επαφή με παλαιότερους σε μια εποχή που ό,τι είχε απομείνει από την ιρακινή εξέγερση έπρεπε να προσαρμοστεί με κάποιο τρόπο στο επεκτεινόμενο τζιχαντιστικό θέατρο στη Συρία. Επίσης το 2013, ο Al-Sumaidai μετακόμισε στη Συρία, σε μια εποχή που ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες είχαν ήδη αρχίσει να μονοπωλούν την εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως και άλλα μέλη του Ansar al-Islam, ο ηγέτης των τζιχαντιστών εντάχθηκε στην ανερχόμενη ομάδα της εποχής: το Ισλαμικό Κράτος, με επικεφαλής τον Al-Baghdadi.

Στη νέα οργάνωση, ο Σουμαϊντάι έλαβε αμέσως θέσεις υψηλού επιπέδου, απολαμβάνοντας κάποια εμπιστοσύνη στην προηγούμενη δραστηριότητά του ως σαλαφίτης ιεροκήρυκας κοντά στη Μοσούλη, την ίδια περιοχή με τον «πρώτο χαλίφη».  

Όσο για τον «δεύτερο χαλίφη», ο Σουμαϊντάι ήταν σίγουρα κοντά στον αλ-Κουραϊσί, τον πρόσφατα εκλιπόντα ηγέτη στη βορειοδυτική Συρία (όπως ακριβώς και ο προκάτοχός του). Αυτή η στενή σχέση μεταξύ των δύο επιβεβαιώθηκε από τον Feras Kilani του BBC, σύμφωνα με τον οποίο συνεργάστηκαν στενά μετά τη δολοφονία του Al-Baghdadi για την αναδιάρθρωση των ηγετών της ομάδας, μαζί με δύο άλλους ηγέτες του κινήματος, τον Haji Hamed και τον Haji Tayseer. . Ο Sumaidai ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Αντιπροσώπων, του εκτελεστικού οργάνου του ISIS, από το 2016, την εποχή της ανόδου του Al-Qurayshi.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος τέθηκε στην γωνία το 2017, τη χρονιά κατά την οποία οι Κουρδοαραβικές δυνάμεις και ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατέλαβαν την «πρωτεύουσα» Ράκα, ο Σουμαϊντάι έφυγε από τη Συρία για την Τουρκία. Πριν από ένα χρόνο, ωστόσο, γύρισε πίσω με στόχο να βοηθήσει τον Al-Qurayshi στην προσπάθειά του να αναζωογονήσει την ομάδα και να την επαναφέρει στην παλιά της αίγλη.

Ο Sumaidai, όπως εξηγεί η New Lines, είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες «βαρέων βαρών» εντός του οργανισμού. Από τη μια, στην πραγματικότητα, είναι μέρος μιας πραγματικά νέας και φιλόδοξης γενιάς, από την άλλη εντάχθηκε στο ISIS πολύ πριν από την ακμή του το 2014-2015.

Εάν δεν επισημοποιηθεί ως αρχηγός της ομάδας, θα εξακολουθεί να έχει εξέχοντα ρόλο στις τάξεις της. Όπως ήδη αναφέρθηκε, το ζήτημα της προφητικής καταγωγής επηρεάζει και τον πιθανό διορισμό του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ”δεύτερος χαλίφης” Al-Qurayshi ήταν αντικείμενο κριτικής εντός της οργάνωσης λόγω τουρκμενικής και όχι αμιγώς αραβικής καταγωγής.

Για αυτό είχε εγκαταλείψει το πραγματικό του όνομα, Amir Mohammed Saeed Abdul-Rahman al-Mawla, και επέλεξε τα ψευδώνυμα Al-Hashimi και Al-Qurayshi, αμφότερα ονόματα που αναφέρονται στη φυλή και την οικογένεια του προφήτη Μωάμεθ. 

 «Το να έχουν έναν ηγέτη που προέρχεται από την οικογένεια ή τη φυλή του προφήτη είναι απαραίτητο για τη διεκδίκηση του Χαλιφάτου», εξηγεί ο Χασάν Χασάν όταν ρωτήθηκε από το blog “ilfattoquotidiano.it.”

«Οι επίδοξοι ηγέτες αναφέρονται στο πρώτο παράδειγμα ενός χαλιφάτου, στο οποίο οι τέσσερις χαλίφηδες (οι λεγόμενοι «καλά καθοδηγούμενοι») προέρχονταν από τη φυλή των Κουράϊς. Αυτή η απαίτηση είναι παρούσα σε μια στενή ερμηνεία του Ισλάμ, αλλά ομάδες όπως το Isis πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να επιστρέψουν στις απαρχές της μουσουλμανικής ιστορίας εάν θέλουν να διεκδικήσουν τη δόξα τους και να επιστρέψουν σε ένα καθαρότερο Ισλάμ», συνεχίζει ο ειδικός.

«Ορισμένοι τζιχαντιστές ιδεολόγοι δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι μια απαίτηση, αλλά δεν δημοσιοποιούν τέτοιες απόψεις από φόβο μήπως δεχθούν επίθεση από άλλους τζιχαντιστές.

Προς το παρόν, το ISIS πρέπει να υπογραμμίσει αυτά τα διαπιστευτήρια γιατί πρέπει να συνδέσει ξανά την ομάδα του», εξηγεί ο Χασάν.

«Η προτεραιότητα για τον νέο ηγέτη θα είναι η ίδια με τον προκάτοχό του, δηλαδή να διασφαλίσει ότι η ομάδα θα επιβιώσει από την τεράστια πίεση μετά την ήττα του χαλιφάτου επί του εδάφους, να διατηρήσει την ικανότητά της να επιτίθεται και να αναπτύσσεται και στη συνέχεια να αναβιώσει την ομάδα με την ελπίδα της κατάκτησης νέων περιοχών.όταν οι συνθήκες στο μέλλον θα είναι κατάλληλες».