Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Χαλανδρίου: Ανεξέλεγκτη κοπή πεύκων έξω από το σχολείο μας


Σταματήστε την ανεξέλεγκτη κοπή πεύκων έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

Με αφορμή την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, η ΕΥΔΑΠ ζητά από τον Δήμο Χαλανδρίου να προχωρήσει στην αναίτια κοπή τριών πεύκων έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.

Στις 5/2/2019, λίγο μετά την πραγματοποίηση εργασιών κατασκευής ενός αγωγού όμβριων υδάτων από την εταιρία Εργοροή, διαπιστώθηκε διαρροή νερού στο πεζοδρόμιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου και η ΕΥΔΑΠ κλήθηκε να επέμβει.

Στις 11/2/2019, ο Δήμος Χαλανδρίου, χωρίς να πραγματοποιήσει αυτοψία, προχώρησε στην κοπή ενός πεύκου έξω από το σχολείο. Η ΕΥΔΑΠ αποκατέστησε τη βλάβη και στις 18/2/2019 παρουσιάστηκε νέα διαρροή νερού λίγα μέτρα πιο κάτω.

Στις 20/2/2019, η ΕΥΔΑΠ ειδοποίησε το Δήμο για τον κίνδυνο πτώσης δυο ακόμη πεύκων έξω από το σχολείο και ζήτησε την άμεση κοπή τους. Στις 27/2/2019, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο της διαρροής. Οι τεχνικοί χτύπησαν με εργαλείο τη ρίζα ενός πεύκου και άνοιξαν νέα δίοδο για το νερό. Έκτοτε, το νερό τρέχει διαρκώς από εκεί.

Αναρωτιέται κανείς…

Όποτε προκύπτει ζημιά σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ, θα κόβεται ένα υγιές δέντρο, χωρίς να εξεταστούν όλες οι δυνατές τεχνικές παρεμβάσεις;

Ο Δήμος Χαλανδρίου θα εκτελεί τις εντολές των υπηρεσιών, χωρίς να εκτιμά την αναγκαιότητά τους και χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες στην οικολογία της περιοχής;

Πως θα καλλιεργήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά μας, όταν παρακολουθούν την ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων έξω από το σχολείο τους;

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να αποτρέψουν την κοπή των δυο πεύκων έξω από το σχολείο μας και να αντισταθούν στην ανεξέλεγκτη καταστροφή της οικολογίας της γειτονιάς μας.

Σύλλογος Γονέων Μαθητών «Λιτσείου» 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου

Cine ΑΡΓΩ: Πέμπτη 7/3, προβολή της ταινίας "Η τιμή της αγάπης", με αφορμή την Ημέρα της ΓυναίκαςΟι γυναίκες στον κινηματογράφο έχουν προσφέρει πολλά, είτε αποτελώντας το θέμα
και την πηγή έμπνευση για σπουδαίες ταινίες, είτε ως δημιουργοί οι ίδιες!
Τα θέματα που θίγονται από τις γυναίκες -και για τις γυναίκες- στον κινηματογράφο δεν είναι
σε καμία περίπτωση "γυναικεία", ενώ η συζήτηση ζητημάτων χειραφέτησης συνεχίζεται και στις μέρες μας.

Το Cine ΑΡΓΩ τιμά τις γυναίκες του Σινεμά και,
με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου,
σας προσκαλεί την παραμονή αυτής, Πέμπτη 7/3 και ώρα 20:30,
στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Αντιγόνης 56 & Δαναΐδων),
στην προβολή μίας ταινίας για τις γυναίκες, από τη σπουδαία σκηνοθέτη Τώνια Μαρκετάκη,

"Η τιμή της αγάπης"

Παραγωγή: Ελλάδα - 1984
Σκηνοθεσία: Τώνια Μαρκετάκη
Σενάριο: Τώνια Μαρκετάκη, βασισμένο σε βιβλίο του Κων/νου Θεοτόκη
Πρωταγωνιστούν: Τούλα Σταθοπούλου, Άννυ Λούλου, Στρατής Τσοπανέλης, Άκης Κωνσταντής,
Σπύρος Αντίοχος, Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Αγιοβλασσίτης, Αλίκη Νικηφορίδου
Μουσική: Ελένη Καραϊνδρου
Τραγούδι: Δήμητρα Γαλάνη
Φωτογραφία: Σταύρος Χασσάπης
Μοντάζ: Γιώργος Κόρρας
Κοστούμια-Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Διάρκεια: 110'

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΡΙΖΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ - ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Συνάντηση για θέματα ισότητας των φύλλωνΤην Παρασκευή 1-3-2019 και με συνεργασία των οργανώσεων μελών ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων και Πεντέλης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Βριλήσσια ανοιχτή συνάντηση για τα ζητήματα ισότητας και έμφυλης βίας καθώς και για τις πολιτικές ισότητας στους Δήμους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αντίστοιχου προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην Ομάδα Φεμινιστικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας (ΝΕΒΑ) σε συνεργασία με το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλες και φίλοι, μέλη δημοτικών παρατάξεων των Βριλησσίων και της Δημοτικής παράταξης ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ από το Δήμο Πεντέλης, με κυρίαρχη τη συμμετοχή γυναικών συμμετείχαν στη διεξαγωγή μιας ενδιαφέρουσας και δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων όπου συζητήθηκαν:

- οι έμφυλες διακρίσεις,
- η βία κατά των γυναικών τόσο σε κοινωνικό όσο και ενδοοικογενειακό επίπεδο,
- η διεκδίκηση της ισότιμης παρουσίας των γυναικών σε θέσεις ευθύνης,
- η πραγματική ανεξαρτησία τους από τα στερεότυπα της ανδροκρατικής κοινωνίας,
- ο συνεχής αγώνας για το μετασχηματισμό της κοινωνίας και την ανατροπή των πατριαρχικών αντιλήψεων που άμεσα ή έμμεσα, χαρακτηρίζουν τον τρόπο σκέψης όλων μας.

Έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και πραγματοποίησης παρόμοιων συναντήσεων για την αφύπνιση της κοινωνίας και την ευαισθητοποίηση όλων των μελών μιας κοινότητας, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για δημιουργία από τους δήμους δομών ψυχολογικής στήριξης, παροχής συμβουλευτικής σε γονείς, κακοποιημένες γυναίκες, κλπ.

Συζητήθηκαν οι ενέργειες της κυβέρνησης για την ισότητα, όπως η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το 2018 και το Νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας». Εξηγήθηκε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την εφαρμογή σχετικών πολιτικών από τους Δήμους και τις Περιφέρειες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και των Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών με τη μετατροπή τους σε προνοιακές δομές με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Στο τέλος αναγνωρίστηκε ότι είναι ευθύνη όλων :

- να μεταφέρουμε τον συγκεκριμένο προβληματισμό στην κοινωνία,
- να αναστοχαστούμε για τις σεξιστικές συμπεριφορές και την αναπαραγωγή των στερεοτύπων που παρατηρούνται ακόμα και σε προοδευτικούς οργανισμούς, κόμματα και συλλογικότητες,
- να αναπτύξουμε τα αντανακλαστικά μας ως πολίτες και να αντιδρούμε σε όσα συμβαίνουν γύρω μας (όπως στο πρόσφατο φαινόμενο της παιδεραστίας που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως επιλογή!) με άμεσες πρωτοβουλίες και
- να απαιτήσουμε από τις δημοτικές παρατάξεις να συμπεριλάβουν τα ζητήματα ισότητας και έμφυλης βίας στις προγραμματικές θέσεις τους κάνοντας πράξη το νομικό πλαίσιο που θεσπίζει το επίσημο κράτος.

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και συμμετείχαν:

- η Αφροδίτη Ντούμα, Υπεύθυνη Φεμινιστικής Πολιτικής της ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ,
- ο Αντώνης Φειδοπιάστης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ και υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Πεντέλης καθώς και οι Πόπη Τζιαμπάζη και Κώστας Αποστολίδης, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την ίδια παράταξη

- o Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος

ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΤΑΒΙΑ:

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να μετέχουμε στην εκδήλωσή σας που είχε προηγηθεί, αλλά είναι πολύ αργά πλέον.

Τα δελτία τύπου σας βέβαια θα φιλοξενούνται πάντα στην ΠΛΑΤΕΙΑ, εφ' όσον μας το ζητάτε και δεν νιώθετε ότι σας προσβάλλει η φιλοξενία σας στην ..... κωλοφυλλάδα.

Θα φιλοξενούνται πάντα στο μέσο που - σε συνέχεια της πολιτικής της ΝΔ - αποκλείσατε από τα τοπικά μέσα που τα στελέχη σας χρηματοδότησαν τα προηγούμενα χρόνια με κρατικό χρήμα αν και είμαστε μέλη του "δικού σας" emedia από την πρώτη μέρα, πιστεύοντας στις εξαγγελίες σας.

Να, για παράδειγμα όπως έκαναν τα ΕΛΤΑ και ο πρόεδρός τους.

Θα πεις τα λόγια και οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πλέον για "ισότητα" στην αντιμετώπιση με βάση αρχές και όχι προσωπικές προτιμήσεις είναι γνωστές τοις πάσοι .

Εμείς ήμασταν και είμαστε αλλιώς όπως βλέπετε.


Και θα φιλοξενούμε πάντα ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ και τις οργανώσεις του που έκανε σκοπό του την εξόντωσή μας.
Έχουμε άλλες αξίες.

Βριλήσσια: Το σχέδιο της «Νέας Πνοής» για την ανάπλαση του πάρκου της πρ. Ναυτικής Βάσης

Το Πάρκο “Μ. Κάλλας” (πρώην Ναυτική Βάση) αποτελεί όχι μόνο έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για τα Βριλήσσια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και μια ιστορική κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας.

Περικλείεται απο την Λ. Πεντέλης, την Λ. Αναπαύσεως, την οδό Καλλιανίου και την οδό Φιλικής Εταιρείας. Ἐχει συνολική έκταση 52 στρεμμάτων και για πολλά χρόνια άνηκε στο Πολεμικό Ναυτικό. Παραδόθηκε στον Δήμο Βριλησσίων τα πρώτα χρονια της δεκαετίας του 2000. Τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα τμήμα του οικοπέδου αυτού, εκτασης περίπου 17 στρεμμάτων κατασκευάστηκε ως πάρκο αναψυχής.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε κανείς. Ο χώρος αντί να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί σε πρότυπο πάρκο, υποβαθμίστηκε χάνοντας τη ζωτικότητά του και έχοντας περιέλθει πλέον σε μαρασμό. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία έφερε την υποβάθμιση, τη ρύπανση και την ερημοποίηση. Συνέπεια όλων αυτών είναι ο χώρος της πρώην Ναυτικής Βάσης όχι μόνο να μην αποτελεί έναν όμορφο και ζωντανό χώρο πρασίνου αλλά και να εξελίσσεται σε εστία παραβατικότητας και ανομίας.

Στο συγκεκριμένο αυτό οικόπεδο εκτός απο την έκταση των 17 στρεμμάτων, υπάρχει στο βόρειο τμήμα του ενα κτίριο υποσταθμού της ΔΕΗ, ένας μικρος λαχανόκηπος-περιβόλι που συντηρείται από την φυσιολατρική κίνησης «Βριλησσός», ένα μικρό ξύλινο σπίτι των προσκόπων και όλο το υπόλοιπο νότιο-ανατολικό κομμάτι του οικοπέδου, έκτασης 28 στρεμμάτων, χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης απορριματοφόρων και άλλων οχημάτων του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και χώρος εναπόθεσης οικοδομικών υλικών, κάδων απορριμμάτων, παροπλισμένων οχημάτων κλπ.

Το όραμα της «Νέας Πνοής» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σημερινή κατάσταση του πάρκου. Προτεραιότητά για την δημοτική παράταξη και τον επικεφαλής Γιάννη Πισιμίση αποτελεί η ριζική ανάπλαση του χώρου (52 στρεμμάτων), καθώς και η λειτουργική του σύνδεση με τον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων, δημιουργώντας στο πάρκο σύγχρονες υποδομές που θα αναβαθμίσουν συνολικά την πόλη μας.

Η πρόταση της ανάπλασης στο πάρκο της πρωην Ναυτικής Βάσης των Βριλησσίων μελετήθηκε απο τον καταξιωμένο αρχιτέκτονα και υποψήφιος δημοτικό σύμβουλο με την «Νέα Πνοή» Άκη Δημαρά και τον αρχιτέκτονα Πάρι Βασιλειάδη και σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παρακάτω σημεία:

1. Tις κτιριολογικές ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν από τις ανάγκες των πολιτών για τη συγκεκριμένη έκταση και το όραμα της δημοτικής παραταξης «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» και του επικεφαλής της Γιάννη Πισιμίση.

2.Τα προβλήματα και τις παθογένειες της υπάρχουσας κατάστασης του πάρκου.

3. Το κόστος των κατασκευών και γενικότερα τον προϋπολογισμό των επεμβάσεων στο χώρο.

4. Τον σεβασμό αλλά και τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος πρασίνου, των δέντρων, των φυτεύσεων και γενικότερα της χλωρίδας του πάρκου.

5. Την προσπάθεια για μία άρτια αρχιτεκτονική λύση, ώστε να αναδειχτούν οι δυνατότητες του πάρκου και πέρα από τη λειτουργικότητα, την εργονομία, την οικολογία και την ασφάλεια, να επιτευχθεί και μία υψηλής αισθητικής λύση, όπως αξίζει στην πόλη και τους πολίτες των Βριλησσίων, με δραστηριότητες αθλητισμού, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 1,8 με 2 εκατομμύρια ευρώ. Μια χρηματοδότηση που είναι απολύτως ρεαλιστική, τόσο μέσω ίδιων πόρων του Δήμου μας, όσο και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η νέα πρόταση ανάπλασης αναπτύσσει το νέο πάρκο σε έκταση 35 στρεμμάτων περιπου,(υπερδιπλάσια της προηγούμενης) και περιορίζει άμεσα και δραστικά την έκταση του χώρου στάθμευσης των απορριματοφόρων του Δήμου στα 8,5 στρέμματα περίπου, μέχρι να υπάρξει νέα χωροθέτησή του για την οριστική απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από το σημείο.Περιλαμβάνει επτά νέες επεμβάσεις και πέντε επεμβάσεις στις υπάρχουσες υποδομές:
  • Νέο Κλειστό Γήπεδο-Προπονητήριο (τύπου μπαλόνι)
  • Νέο Ανοιχτό Κολυμβητήριο
  • Νέο Θερινό Κινηματογράφο-Αμφιθέατρο
  • Αναψυκτήριο
  • Νέο πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμους
  • Νέα υπαίθρια αγορά για τη διάθεση οπωρολαχανικών.
  • Νέο παιδότοπο-παιδική χαρά.

Η πρόταση διατηρεί αλλά και αναβαθμίζει το χώρο της λίμνης, τον αστικό λαχανόκηπο, το υπαίθριο γυμναστήριο και τα υπάρχοντα κτίρια (της αποθήκης, του παρατηρητηρίου, της Λέσχης των Προσκόπων), καθώς και το φυλάκιο στην νότια είσοδο. Ο χώρος του πάρκου διπλασιάζεται και εκτιμάται πως φυτεύονται τουλάχιστον 2000 νέα δέντρα και καλλωπιστικά φυτά.

ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ (5 Μαρτίου 1871 – 15 Ιανουαρίου 1919)Ελευθερία μόνο για τα μέλη της κυβέρνησης, μόνο για τα μέλη του Κόμματος – αν και είναι πολυάριθμα – δεν είναι καθόλου ελευθερία.
 Η ελευθερία είναι ελευθερία γι αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά.
Η ουσία της πολιτικής ελευθερίας δεν εξαρτάται από τους φανατικούς της “δικαιοσύνης”, αλλά μάλλον στις αναζωογονητικές, ευεργετικές και καθαρτικές πράξεις αυτών που σκέπτονται διαφορετικά.
Αν η “ελευθερία” γίνει “προνόμιο”, η λειτουργία της πολιτικής ελευθερίας σπάει.