Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Δυστυχώς από σήμερα ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου, Γεώργιος Ραυτόπουλος, δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Γιώργος Ραυτόπουλος ήταν ο λόγος και η αφορμή για την ίδρυση του Σ.Ο. Χαλανδρίου. Κατείχε τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. σε όλη την ιστορία του συλλόγου και αποτέλεσε τον στυλοβάτη του στις καλές και στις κακές στιγμές του σωματείου τα 31 αυτά χρόνια.

Η κηδεία θα γίνει αύριο Τετάρτη 12/6/2013 στον Ι.Ν Ευαγγελίστριας στο Ίλιον.

Η ΝΕΑ "ΔΗΜΟΣΙΑ" ΤΗΛΕΟΡΑΣΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΑΠΟ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΣΤΙΓΜΗ; ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ.

Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για το τρίμηνο «λουκέτο» στην ΕΡΤ
Πληροφορίες ότι μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου (ΠΝΠ) έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ για τρίμηνο «λουκέτο» στην ΕΡΤ κυκλοφορούν εδώ και λίγη ώρα στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική ανακοίνωση θα γίνει με γραπτή δήλωση στις 5 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ΠΝΠ την ΚΥΑ πρέπει να υπογράψουν οι υπουργοί Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Τύπου.


ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ: ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

 
 
Αυτή είναι η περιοχη της πόλης μας που είνα εκτός σχεδίου (ΠΟΛΥ ΧΟΝΔΡΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΑΜΕ).
 
Διάσπαρτα λοιπόν, σε όλη αυτή την ζώνη προτείνουμε να υλοποιηθεί  στεγαστικό πρόγραμμα που προτείνουμε να  υποβληθεί για χρηματοδότηση στην Ε.Ε..
 
Πέντε - έξι χώροι για υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων πρέπει να προβλεφθούν στο Γ.Π.Σ. και να περιληφθούν στην Πολεοδομική Μελέτη που εκπονείται από τον κο Ιωνά.
 
Αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο θα εγκριθεί η ανάρτηση των κτηματογραφικών διαγραμμάτων (η προκαταρκτική φάση της πολεοδομικής μελέτης)΄.
 
Ο μελετητής οφείλει - από τις συμβατικές του υποχρεώσεις - να φέρει προς ανάρτηση την Πολεοδομική Μελέτη ένταξης τον 10ο μήνα της σύμβασης, δηλαδή τον Οκτώβριο.
 
Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ, ΧΩΡΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, που θα περιληφθούν και στην μελέτη του Γ.Π.Σ. που θα προκειται να αναρτηθεί προς διαβούλευση το επόμενο διάστημα σύμφωνα με την διευθύντρια της ΤΥ Μαρίας Ασπρογέρακα.
 
ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ αποδεχόμενο την πρότασή μας.
 
(Για την ένταξη της περιοχής υπάρχουν άλλα δύο κρίσιμα θέματα - η ζώνη απαλλοτρίωσης της Ελ.Πεντέλης και η εισφορά σε γη των μεγάλων ιδιοκτησιών - τα οποία τα αφήνουμε για άλλη φορά για να μην σας μπλέξουμε).
 
Και από λεφτά; Θα εγκιθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση;
 
Να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του Χαλανδρίου για να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το αναγκαίο κονδύλι για την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος για την στέαση των ΡΟΜΑ (τρέχει τέτοιο πρόγραμμα σε πανευρωπαίκό επίπεδο).
 
Ειδικά όσους μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή της πόλης στο περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
 
Εμείς τίποτα δεν προτείνουμε αν δεν το έχουμε μελετήσει, τουλάχιστον στα κεντρικά του σημεία.
 
Έτσι μπορούμε σήμερα να σας ενημερώσουμε ότι  το αναγκαίο πρόγραμμα είναι της τάξης των 9,5 εκ. ΕΥΡΩ
 
(80 διαμερίσματα Χ 120 τ.μ. (μικτά με τοιχοποιία και Κ.Χ.) = 9600 τμ Χ 1000 ευρώ/τ.μ.)
(λιγότερα διαμερίσματα θα χρειαστούμε αλλά μένουμε στα 80 για να μην πέσουμε έξω στους υπολογισμούς μας)
 
Αν σκεφτούμε πόσα λεφτά έχουν διατεθεί ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, καθαρισμούς, κλπ πρόκειται για ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΝ, ΕΦΙΚΤΗ δε ΛΥΣΗ που ίσως μας ξαναθυμήσει ότι είμαστε ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και ως τέτοιοι αντιμετωπιζουμε τα προβλήματά μας.
 
ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΛΥΣΗ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ή ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΕΙ ΕΚΤΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.
 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΟΥΜΕ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΡΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:
 
Επιχείρησαν  να υποχρεώσουν τους ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ υπαλλήλους του Αετοπούλειου να εργαστούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ βραδινό ωράριο για να καλύψουν δωρεάν τις ανάγκες σε …. ταξιθέτες των καλοκαιρινών παραστάσεων στο θέατρο της ρεματιάς.
 
Παραστάσεων που θα γίνουν με εκχώρηση του θεάτρου σε ιδιώτες επιχειρηματίες – έναντι 400 ευρώ ανά παράσταση - οι οποίοι βέβαια θα εισπράττουν το αντίτιμο του εισιτηρίου και πιθανές χορηγίες αλλά δεν θα έχουν έτσι έξοδα προσωπικού.
 
Δηλαδή οι δημότες Χαλανδρίου παραχωρούν το θέατρο, πληρώνουν τους υπαλλήλους, το ηλεκτρικό των παραστάσεων, το εισιτήριο για να δουν την παράσταση, την συντήρηση του θεάτρου και ο δήμος από όλο αυτό εισπράττει ΜΟΝΟ 400 ευρώ ανά παράσταση.
 
Η διοίκηση του Δήμου τα έχει ΤΕΛΕΙΩΣ ΧΑΜΕΝΑ και το μόνο που την απασχολεί είναι να εκτελεί τις εντολές των εντολέων της, αδιαφορώντας για την πόλη και τους δημότες.
 
Και γι’ αυτά δεν μιλάει κανείς!
 
Αποσιωπώνται από όλες τις θεσμικές παρατάξεις.

Και κυρίως από τους ... διαφθοροκυνηγούς της ΦΛΥΑ και τους διώκτες μας, που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του Αετοπουλείου είτε οι ίδοι, είτε τα βλαστάρια τους.
 
Όσο για την άλλη ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
Μαριγούλα, Μαριγώ.....
 
ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ, ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.
 
 

ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΓΕΙ ΣΤΡΑΒΑ

Αγριεύουν τα πράγματα για τα στελέχη της διοίκησης Κουράση που βγαίνουν μπροστά για να στηρίξουν την εμπνευσμένη πολιτική που έχουμε περιγράψει με το σύνθημα

 "ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΔΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ".

Οι Χαλανδραίοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν το δούλεμα και ήδη άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις.Στην συλλογή τροφίμων αρκετοί συνδημότες μας επιτέθηκαν στα παρευρισκόμενα στελέχη του δήμου με την φράση "πήρατε 600 χιλιάρικα για το κοινωνικό παντοπωλείο και περιμένετε από εμάς να σας φέουμε μακαρόνια" ενώ η συλλογή δεν πήγε όσο καλά περίμενε ο υπεύθυνος για το σόου - συγνώμη - την συγκέντρωση τροφίμων Κώστας Αγγελής, όπως φαίνεται και από την πρωινή φωτό μας στο Κοινωνικό Παντοκοροϊδείο.

Το Κοινωνικό Παντοκοροϊδείο το οποίο θα εγκαινιαστεί - με μόλις 6 μήνες καθυστέρηση - την Δευτέρα 17/6 σε κτίριο μισθωμένο με 5500 ευρώ τον μήνα για να αντιμετωπίσει "άμεσα" την φτώχεια αλλά μόνο με την εθελοντική προσφορά τροφίμων και χαρτιού υγείας από τους πολίτες.

Τα εγκεκριμένα κονδύλια θα μοιραστούν ΟΛΑ σε κολλητούς.

Όμως η προσπάθεια των στελεχών του δήμου να παρουσιάσουν έργο - μνημονεύοντας με ξένα κόλυβα - συνεχίστηκε με τις συνεχείς απόπειρες του αντιδημάρχου καθαριότητας Μάνου Κρανίδη να προωθεί "ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ" για καθαρισμό και φύλαξη της ρεματιάς.

Πήγε που λες αναγνώστη μου ο Μάνος να ζητήσει την συμμετοχή των μελών του Συλλόγου Μικρασιατών ΡΙΖΕΣ για ΔΡΑΣΗ στην ρεματιά και - τώρα πώς να το θέσω κομψά - εισέπραξε μάλλον μαι - να - αρνητική διάθεση που αποτυπώθηκε στην εξής ανακοίνωση στο fb του Συλλόγου (https://www.facebook.com/rizes.xalandriou?hc_location=timeline)


ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ!
Ο ΑΔΡΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ!
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟ ΠΕΡΣΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ,
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΝΑ''ΤΡΑΙΝΑΡΕΙ'' ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΡΕΛΑ ΣΕ ΟΔΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ,
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ...
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΨΗΦΟΘΗΡΑΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ,
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΟΠΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,
ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΑΣΗ ΠΟΥ Ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΔΝΕ ΕΧΕΙ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΞΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ,
ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΡΑΝΙΔΗΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ!
ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ!!!!!!!!!!!ΝΑ ΠΑΜΕ ΛΕΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ
ΕΨΑΧΝΕ ΓΙΑ ''ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ'' ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ.ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ''ΔΡΑΣΗ'' ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ.ΦΥΣΙΚΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΚΟΥΣΕ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΕΠΙ ΛΟΕΞΗ ΜΗ ΤΟΜΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΑΣΗ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ.ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΚΟΡΥΦΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΥ ΔΗΜΟΥ.
 
ΩΧ! ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

 
 
Αρχίζουμε με το πρώτο θέμα του αυριανού δημοτικού συμβουλίου.
 
Την ανακήρυξη του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου σε επίτιμο δημότη Χαλανδρίου, που θα αποφασίσει αύριο το δημοτικό συμβούλιο.
 
Τιμή για την πόλη μας και δεν θα διστάσουμε να το πούμε δημόσια.
 
Αρκεί να έχει προετοιμαστεί σωστά μια τέτοια κίνηση από τον Δήμαρχο.
Διότι οτιδήποτε άλλο από ΟΜΟΦΩΝΗ και ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ θα εκθέσει ανεπανόρθωτα την πλειοψηφία που παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες χωρίς να έχει εξασφαλίσει το αποτέλεσμα.
 
Και η Πλατεία δεν μιλάει ποτέ στον βρόντο.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν.
 
Αλλά δεν θα πούμε σήμερα τίποτε άλλο για το θέμα.

«Στο Δίστομο μεγάλωσα με το μοιρολόι των γιαγιάδων»... Είναι ο μοναδικός από τους 300 βουλευτές ο οποίος στα 38 του χρόνια έχει 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα...

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ (βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ) «Στο Δίστομο μεγάλωσα με το μοιρολόι των γιαγιάδων»

Ο αγώνας του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Διεκδικούμε ηθική δικαίωση. Γιατί όλα τα πλούτη του κόσμου αξίζουν λιγότερο από έναν νεκρό. Αυτοί που διέπραξαν τέτοια εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν
 
«Δούλευα βιομηχανικός εργάτης στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από 20 ετών» λέει ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς.
 
Γεννήθηκε το '75 στο Δίστομο. Είναι ο μοναδικός από τους 300 βουλευτές ο οποίος στα 38 του χρόνια έχει 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
Εργάστηκε από 12 ετών σε αγροτικές εργασίες, στα 20 έγινε βιομηχανικός εργάτης. «Εκανα 15 χρόνια βάρδια» λέει, προσθέτοντας ότι γλίτωσε, με λίγα εγκαύματα, από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Το 2010 είχε εκλεγεί πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.
       
Εστειλε τους δύο αστυνομικούς, που δικαιούται, στο Αστυνομικό Τμήμα Αλιάρτου. Αρνήθηκε τη μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων στο γραφείο του και το βουλευτικό αυτοκίνητο. Η βουλευτική του αποζημίωση μοιράζεται στο ΚΕΘΕΑ, στη «Στροφή» και ένα μέρος καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες του κόμματος. Ο μισθός του από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» κατατίθεται στην οργάνωση για τα παιδιά με καρκίνο «Φλόγα».
   
Ο ίδιος λέει: «Νιώθω περήφανος ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Οι εθελοντές κατάφεραν να στήσουν κοινωνικό παντοπωλείο για ανθρώπους που πείνασαν. Οι γιατροί περιθάλπουν δωρεάν απόρους στο κοινωνικό ιατρείο, εκπαιδευτικοί κάνουν δωρεάν μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο και οι φαρμακοποιοί δίνουν φάρμακα στο κοινωνικό φαρμακείο. Οι πολίτες στη Λιβαδειά αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους».
    
* Πιστεύετε στον εθελοντισμό;
- Οχι. Τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να προσφέρονται από το κράτος. Αλλά τώρα πρέπει να στηριχθούν οι πολίτες. Για να παραμείνουν όρθιοι και να παλέψουν.
   
Για παραδειγματισμό
Η οικογένειά του είχε θύματα από τη ναζιστική θηριωδία. Λέει ότι «ο αγώνας του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Διεκδικούμε ηθική δικαίωση. Γιατί όλα τα πλούτη του κόσμου αξίζουν λιγότερο από έναν νεκρό. Αυτοί που διέπραξαν τέτοια εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν. Για παραδειγματισμό».
   
* Καταθέσατε δύο επίκαιρες ερωτήσεις.
- Για πρώτη φορά πήραμε επίσημη απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Είπε ότι για να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, που μας δικαιώνει, είναι θέμα της κυβέρνησης.
   
* Τι προτάξατε, για να ζητήσετε την ψήφο των συμπατριωτών σας;
- Διεκδικώντας τις γερμανικές αποζημιώσεις, με παρότρυνση του Μανώλη Γλέζου. Μέσω του Μνημονίου καταργούσαν τις εργασιακές σχέσεις. Και με το άρθρο 4 παραγράφονται οι οφειλές προς τρίτους, που θα το βρούμε μπροστά μας στις διεκδικήσεις του κατοχικού δανείου και των γερμανικών οφειλών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν αποζημίωσε η Γερμανία. Αυτοί οι δύο λόγοι με ώθησαν στην κεντρική πολιτική σκηνή.
   
* Ποιο είναι το ποσοστό ανεργίας στην εκλογική σας περιφέρεια;
- Η βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου-Οινοφύτων, που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Ο κάμπος της Κωπαΐδας και της Θήβας τροφοδοτεί την Αθήνα με αγροτικά προϊόντα. Μετά την εφαρμογή του Μνημονίου έκλεισαν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανεργία κατά 60% στους νέους. Ο μέσος όρος στον ενεργό πληθυσμό άγγιξε το 30%. Επιπλέον, οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργούν λόγω της αύξησης του πετρελαίου, των αγροτικών εφοδίων, του ρεύματος και των ευρωπαϊκών πολιτικών που τους οδηγούσαν να μην παράγουν.
   
* Ευρώ ή δραχμή;
- Το ευρώ σταθεροποιεί την οικονομία υπό προϋποθέσεις. Εξαρτάται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και ποιες χώρες ανταγωνιζόμαστε. Αυτές, είναι χώρες εκτός Ευρωζώνης, χαμηλού κόστους. Η χώρα μας δεν παράγει υψηλή τεχνολογία, παρόλο που υπάρχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μεταναστεύει. Επιπλέον, το κριτήριο είναι αν ο μισθός επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.
   
* Η πολυφωνία βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ;
- Υπάρχει λιγότερη πολυφωνία και λιγότερες συνιστώσες απ' όσες στα κυβερνώντα κόμματα. Οι δικές τους διαμορφώνονται από συμφέροντα. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Υπάρχει πολυφωνία και δημοκρατία που δεν πρέπει να προκαλεί φόβο. Οι πολίτες πρέπει να φοβούνται τα μονολιθικά κόμματα, διότι λειτουργούν ως αγέλες.
   
* Πώς αισθάνεσθε ακούγοντας το σύνθημα «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»;
- Διαδηλώνω από τα σχολικά μου χρόνια. Οι πολίτες πρέπει να διεκδικούν διαρκώς. Διότι οι έχοντες και κατέχοντες, μέρα και νύχτα, υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.
    
* Ενα παράδειγμα;
- Αισθάνθηκα προσβεβλημένος όταν ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι από τα 300 εκατομμύρια που θα πλήρωνε η Siemens, έδινε τα 100 για την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων εναντίον της διαφθοράς. Ο διαφθορέας έδινε μαθήματα εναντίον της διαφθοράς. Ημουν εκτός εαυτού. Αποχώρησα από την αίθουσα.
   
* Αποφεύγετε τα Μέσα Ενημέρωσης;
- Ναι, διότι δεν παίζουν καθαρό παιχνίδι. Οι ιδιοκτήτες τους εξυπηρετούν, παγκοσμίως, όσους κάνουν «μπίζνες» μαζί τους.
   
* Φοιτήσατε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;
- Ναι. Βοηθάει ανθρώπους σαν εμένα που πρέπει να δουλέψουν και δεν μπορούσαν να σπουδάσουν. Αλλά η παιδεία πρέπει να συνδυάζεται με τη γνώση, για να μη γινόμαστε ρομποτάκια του συστήματος.
   
* Τα βράδια επιστρέφετε στο Δίστομο;
- Είμαι δεμένος με τον τόπο μου. Μικρός, περπατούσα τα βράδια στα σκοτεινά σοκάκια. Αισθανόμουν ότι κυκλοφορούσαν τα φαντάσματα μικρών παιδιών, των γιαγιάδων που έσφαξαν. Μεγάλωσα με το μοιρολόι και τις αφηγήσεις των γιαγιάδων. Αλλο είναι να μιλάς για το μίσος και τον πόλεμο κι άλλο να το βιώνεις. Ο λαός λέει «μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις».
* Μέχρι στιγμής κάποιοι επιβραβεύονται με κοινοβουλευτικές έδρες...
- Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν κρύβουν τα πιστεύω τους. Αλλά δεν χαρακτηρίζω ναζιστές 500.000 ψηφοφόρους. Στη μεγάλη κρίση του '29 σημειώθηκε έξαρση του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Οταν δεν μπορείς να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες, λειτουργείς συναισθηματικά. Διότι κυριαρχεί ο φόβος.
   
* Και αρκετοί Διστομίτες ψήφισαν Χρυσή Αυγή.
- Από τους 2.000 ψηφοφόρους οι 900 δεν κατάγονται από τη μαρτυρική κωμόπολη. Η Χρυσή Αυγή στο Δίστομο πήρε 46 ψήφους. Γνωρίζω ότι γύρω στους 10 είναι Διστομίτες, οι οποίοι αναπολούν ολοκληρωτικά καθεστώτα.
   
* Γιατί αρνηθήκατε τη βουλευτική αποζημίωση;
- Ζω στα ίδια επίπεδα διαβίωσης όπως πριν εκλεγώ βουλευτής. Δεν αλλάζω τρόπο ζωής. Φοβάμαι μην αλλάξω, για αυτοπροστασία. Για να μη χάσω την επαφή μου με τον κόσμο, ο οποίος μας ζητάει περισσότερα απ' όσα μπορούμε να δώσουμε. Το μέτρο χάθηκε εκατέρωθεν. Οι βουλευτές λειτουργούν αλαζονικά.
   
* Πώς σας αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής;
- Κόσμια. Γνωρίζουν ότι μας χωρίζει ιδεολογικό χάος.
"enet"