Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΝΤΑΒΙΑΣ: Για τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και τον "διάλογο" στην χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα (μέρος 1ο)Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή - και δεν σας κρύβω - συνοδευόμενη με απέχθεια που ενίοτε εξελίσσεται και σε  αηδία, τον "διάλογο" που εξελίσσεται για το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, τον "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1".

Έναν "διάλογο" όπου τα εισαγωγικά καταπίνουν την ουσία της λέξης.
Έναν διάλογο προσχηματικό και εντυπώσεων, μακρυά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και πώς αυτές θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από τους ΟΤΑ αύριο.

Μια μάχη χαρακωμάτων μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών του "άκαμπτου Πάνου", που κατέθεσε για διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου μάλλον πρόχειρο, με προβλήματα, κενά  και λάθη που πρέπει να διορθωθούν και της ΚΕΔΕ και ΕΝΑΕ - διοικούμενων με τον αναντίστοιχο με το εκλογικό σώμα  συσχετισμό δυνάμεων που προέκυψε το 2014, (νεοδημοκρατική απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα με  δεύτερη δύναμη το  -πώς το λένε  -  αυτό το κόμμα  που ήταν ΔΥΣΗ, ΔΗΣΥ,  όταν εκλέχτηκαν οι δημαρχαίοι του και τώρα το ΄λένε  ΚΙΝΑΛ - νομίζω το ίδιο είναι ), που έθεσαν την αυτοδιοίκηση και το μέλλον της στην υπηρεσία της σκοπιμότητας του "παραιτηθείτε" και του  "εκλογές εδώ και τώρα" και έκατσαν στο τραπέζι του "διαλόγου" με τον Σκουρλέτη με μοναδικό αίτημα την ΑΠΟΣΥΡΣΗτου νομοσχεδίου και όχι την επιχειρηματολογία επί των σημείων που θέλουν αλλαγή ή βελτίωση.
Σα να μην έχει η χώρα νόμιμη κυβέρνηση ένα πράμα, η θέλει να νομοθετείται μόνο ό,τι συμφωνεί εκείνη. Και οι άλλοι; Οι ΚιναΑλίτες; Ό,τι πει ο αρχηγός τους, ο Κυριάκος.

Προφάσεις επί προφάσεων, η μπάλα στην εξέδρα εκεί που χρειάζεται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ διάλογος, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, η ΠατουλοΚΕΔΕ, με μοναδικό στόχο - βεβαίως - την απλή αναλογική και την απλή λογική που καταλαβαίνει ότι οι δημαρχάρες δεν θέλουν να χάσουν την απόλυτη εξουσία που έχουν και τώρα πρέπει να την μοιραστούν και δεν πείθεται από τις Πατουλοκραυγές.

Ο κομματικός τους στόχος, αυτός  της πολιτικής -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΗΤΤΑΣ της κυβέρνησης με την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου - στόχος ίσως θεμιτός για τα "κέντρα" των κομμάτων  του ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ κομματικού μετώπου  (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ, ΚΚΕ) -  προτάχθηκε - δυστυχώς στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης  - από την ευθύνη τους να εκφράσουν και να υπηρετήσουν τα πάγια, μακροχρόνια αιτήματα της αυτοδιοίκησης, τα οποία το νομοσχέδιο ακουμπάει μεν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ένας ουσιαστικός ΘΕΣΜΙΚΟΣ διάλογος με την αυτοδιοίκηση και τα όργανά της θα μπορούσαν (και μπορούν ακόμα) να βελτιώσουν τον τρόπο που το κάνει, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ.

Σε αυτόν τον "διάλογο" (με έμφαση στα εισαγωγικά)που διεξάγεται,  εκτός από την ανάδειξη της ακραίας, στείρας κομματικής (άρα αντιθεσμικής - αντιαυτοδιοικητικής (*) στάσης των παραδοσιακών - καθεστωτικών δυνάμεων, αναδεικνύεται με τρόπο εμφατικό και το τεράστιο πολιτικό έλλειμμα των δυνάμεων του - θα ονόμαζα -  "δυνάμεις προοδευτικού δημιουργικού τόξου" στην αυτοδιοίκηση,  των δυνάμεων εκείνων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν στην κοινωνία, κρίσιμες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ, όπως αυτή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, χωρίς να φοβούνται το "πολιτικό κόστος" ου θα τους προκαλέσει ο .... Πορτοάλτε από τον ΣΚΑΙ.

Και η αναντιστοιχία τους στην κοινωνία με τον συσχετισμό έκφρασής  τους  (ή μάλλον  μη έκφρασής τους ) στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης και κυρίως στην ΚΕΔΕ.
(Οφείλω να υπογραμμίσω την διακριτή αλλά μοναχική προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ - δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης να πείσει ΚΟΥΦΟΥΣ (Υπουργείο/Σκουρλέτη - Πατούλη/ΚΕΔΕ) να κάνουν ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ για να ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ το νομοσχέδιο και να ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΡΡΎΘΜΙΣΗ)

Αυτή η αναντιστοιχία εκπροσώπησης  βέβαια είναι αποτέλεσμα του ισχύοντος εκλογικού νόμου αλλά κυρίως των επιλογών του πανίσχυρου - το 2014 -  ΣΥΡΙΖΑ για τις προηγούμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές. Έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση (και όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση βέβαια).

Και αυτό θα ήταν αδιάφορο αν δεν είχε τώρα σημαντικές  επιπτώσεις σε στρατηγικά αιτήματα και στοχεύσεις των προοδευτικών δυνάμεων της αυτοδιοίκησης - όπως η απλή αναλογική και η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (**) -  θέματα που ακουμπάει το νομοσχέδιο και που σήμερα εμφανίζονται να μην έχουν τους αναγκαίου θεσμικούς  υποστηρικτές, γιατί ο ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΟΣ  ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξαφανίσει από το προσκήνιο και τον αυτοδιοικητικό χάρτη τις δυνάμεις που τα υποστήριξαν σταθερά για να πάρουν κάποιοι συμπλεγματικοί αριστερούληδες  τα αριστερόσημο των καιροσκόπων της επαγγελματικής καργαριστεράς και να κάνουν ..., πειράματα.

Εκείνων των δυνάμεων της αριστεράς (μπαίνοντας)  που σήμερα λένε αναίσχυντα - αν είναι δυνατόν για αυτοπροδιοριζόμενους ως αριστερούς  - ότι "η απλή αναλογική θα προκαλέσει συναλλαγές" ΕΞΑΓΝΙΖΟΝΤΑΣ και ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟΘΙ στο σημερινό καθεστώς που φαίνεται ότι πιστεύουν - αυτοί οι αριστερούληδες (έτσι θα τους λέμε από εδώ και μπρος) - ότι δεν έχει συναλλαγές.

Και μάλιστα παρασκηνιακές, κρυφές, κάτω από το τραπέζι και χωρίς πολιτικές, προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες. Με την απλή αναλογική θα έχει συναλλαγή σου λέει.

ΑΞΙΟΣ Ο ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΌΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΩΝ,  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!
Τέτοια τσιράκια πού αλλού θα βρει το σύστημα; Γι΄αυτό τους διαλέγει και τους υποστηρίζει.

Πραγματικά καταλαβαίνω φίλε αναγνώστη  και - σε ένα βαθμό σέβομαι - την καθαρή αντίθετη θέση των συντηρητικών στα θέματα αυτά.
ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΛΩΜΕΝΟΙ.
ΔΙΑΦΩΝΩ, θέλω να ηττηθούν για να γίνουν σοβαρές αλλαγές που θεωρώ αναγκαίες για το καλό της χώρας και ΟΛΩΝ ΜΑΣ, αλλά τους καταλαβαίνω.

Αυτοί όμως οι ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ αριστερούληδες απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, κατά την γνώμη μου.
¨Η μάλλον υπάρχουν μόνο ως ουρές της πιο βαθιάς, καθεστωτικής συντήρησης.
Της συντήρησης του "μην πειράζετε τίποτα".
ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΓΙΑ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ εκ του ασφαλούς.

Κλείνω για σήμερα με δύο διευκρινίσεις - υποσημειώσεις στα παραπάνω:

(*) Λες αντιαυτοδιοικητικούς την πλειοψηφία στα αυτοδιοικητικά όργανα ρε Νταβία;

Όλες οι αυτοδιοκητικές δυνάμεις, στα συνέδρια της ΚΕΔΕ, έχουν υποστηρίξει την απλή αναλογική και την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Στα αυτοδιοικητικά κείμενα ΑΥΤΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ, αν ψάξετε.
Δεν θα βρείτε πουθενά αυτά που λέγονται περί "κυβερνσιμότητας", αυτά είναι φρέσκα, φετινά.
ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΈΛΕΙΑ!

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
Τα άλλα είναι ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ προτάγματα.

Και όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις προβάλλουν το αίτημα για "αποκομματικοποίηση" της αυτοδιοιίκησης και το "παίζουν" στας εκλογάς "ανεξάρτητοι, υποστηριζόμενοι" και όχι "χρισματούχοι, κομματικοί" .

Όταν λοιπόν μετατρέπουν την αυτοδιοίκηση σε προκεχωρημένο κομματικό οχηρό - όπως τώρα κάνουν την ΚΕΔΕ και την ΕΝΑΕ - αντί να υπηρετούν τον θεσμικό τους ρόλο, - κατά την γνώμη μου - δεν λειτουργούν ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ.

(**) ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ;

Υπάρχουν δύο μεγάλα ΠΟΛΙΤΙΚΑ θέματα στο νομοσχέδιο: Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ και η μεταφορά των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Και αρκετά μικρότερα θέματα που με διάλογο μπορούν ΕΥΚΟΛΑ να αντιμετωπιστούν.

 Για τα δύο ΠΟΛΙΤΙΚΑ θέματα θα τοποθετηθούμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες για το πώς μπορούν ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΫΝ με βελτιώσεις.
ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ όπως θέλουν εκείνοι που ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ σε τέτοιες επιλογές.
Και βέβαια για την απλή αναλογική οι απόψεις μας είναι ξεκάθαρες και διατυπωμένες.

Ξεκάθαρες - αλλά ίσως όχι τόσο έντονα διατυπωμένες, όπως θα το κάνουμε - είναι όμως και οι απόψεις μας για την ανταποδοτικότητα των δημοτικών υπηρεσιών και ιδίως εκείνων της πρώτης γραμμής: τα συνεργεία, το εργατοτεχνικό προσωπικό, εκεί που έχουμε να κάνουμε με τις ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ αρμοδιότητες των δήμων - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ - ΠΑΡΚΑ, ΜΙΚΡΟΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ (φρεάτια υδροσυλλογής, επικίνδυνες λακούβες, παιδικές χαρές, μικροεπισκευές στα σχολεία κλπ).

Και κατανοούμε πολύ καλά γιατί οι δυνάμεις της ιδιωτικοποίησης λυσομανούν με την ΕΝΙΣΧΥΣΗ των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Περισσότερα όμως για το θέμα σε επόμενη ανάρτηση.

 ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ θα τα ακούσει για τον τρόπο που χειρίζεται τόσο σοβαρά και κρίσιμα θέματα, ρισκάροντας ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΕΙ.
Ο Υπουργός πρέπει και εκείνος να καταλάβει ότι προτείνει ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ και ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ με την ΑΠΛΗ ΑΝΑΟΛΓΙΚΗ.

Και οι θιασώτες της πρέπει να είναι ΑΝΟΙΚΤΟΙ και  ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΙ, να ακούν και να μετατοπίζονται (όχι να οπισθοχωρούν) μέχρι εκεί που ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ Η ΟΥΣΙΑ και όχι να στυλώνουν τα πόδια και να παριστάνουν τους ξερόλες, άκαμπτους διότι ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ που λένε ότι με τέτοια μυαλά και συμπεριφορές δεν είναι έτοιμο το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (όχι η κοινωνία, μην μπερδεύεστε) να εφαρμόσει αναλογικά συστήματα διακυβέρνησης για να πάει η χώρα ΚΑΛΥΤΕΡΑ, όχι χειρότερα.

13 Μαΐου 2018 στη Λεμεσό συλλαλητήριο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
«ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»
ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ (Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, στις 17.00)

Η Βεργίνα Τηλεόραση, το μεγάλο περιφερειακό κανάλι που κατέγραψε τον παλμό των Ελλήνων από άκρη σε άκρη της γης, οργανώνοντας και μεταδίδοντας αποκλειστικά τα μεγάλα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, διοργανώνει στις 13 Μαΐου 2018 στη Λεμεσό συλλαλητήριο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.
Οι Τούρκοι κατέχουν το 40% της Κύπρου.
Η Κύπρος είναι η μόνη διαιρεμένη χώρα της Ευρώπης που «κόβεται» με τείχος. Τα κατεχόμενα της Κύπρου είναι σήμερα το μοναδικό τείχος που υψώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εισβολή των Τούρκων στο μαρτυρικό νησί παραμένει μέχρι σήμερα μια ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας και ειδικά του σημερινού Τούρκου Πρόεδρου.
Η δραματική ιστορία των αγνοούμενων Κυπρίων αγωνιστών δεν έχει γράψει ακόμη τις τελευταίες της λέξεις.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η προκλητικότητα των Τούρκων έφτασε στο σημείο να παρεμποδίσουν με πολεμικά πλοία το ιταλικό γεωτρητικό σκάφος και να μην επιτρέψουν στην Κύπρο να διαχειριστεί το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ .

Στο συλλαλητήριο που διοργανώνουμε υψώνουμε την φωνή μας για να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας.
Για να υπερασπιστούμε τον κυπριακό ελληνισμό, για να απαντήσουμε στην τουρκική αδιαλλαξία με ειρηνική δυναμική διαμαρτυρία.
Για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ακεραιότητα.
Για να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα.
Για να υπερασπιστούμε το δημοκρατικό μας Πολίτευμα.
Για να υπερασπιστούμε την Ορθοδοξία μας.
Για να διαδηλώσουμε και να ενημερώσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια και μοναδική, πως η κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού πρέπει να πάψει να υφίσταται.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συλλαλητηρίου και εκ μέρους της Βεργίνα Τηλεόρασης, του τηλεοπτικού σταθμού που μεταδίδει τον παλμό του Ελληνισμού σε όλο τον Κόσμο,

Σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε για να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Κυπριακή και Ελληνική κοινότητα αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι ο ελληνισμός είναι ενωμένος, ότι απαιτεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ότι είναι αποφασισμένος να προασπίσει αλλά και να διεκδικήσει τα δίκαιά του.

Καλούμε όλους τους αδελφούς μας από Ελλάδα και Κύπρο να δώσουν το παρόν.

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τις Ενώσεις να στηρίξουν το Συλλαλητήριο.

Το Συλλαλητήριο θα πλαισιώσουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου.

Με τιμή,
Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος
Μητροπολίτης Πάφου, κ.κ. Γεώργιος
Χρήστος Αριστείδου , Δημοσιογράφος
Άντι Λοϊζου , Συνταγματάρχης

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΜΑΔΕΣ