Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΥΟ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤOΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ

Με ένα κείμενο που (σωστά) στηλιτεύει όσα στραβά και ανάποδα έχει κάνει η "διοικούσα πλειοψηφία" στον σύλλογο εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου  (ΚΟΥΚΑ και τρεις της ΔΑΣ συγκρότησαν την πλειοψηφία λήψης των αποφάσεων για όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο το τελευταίο διάστημα αλλά και για το θέμα της αξιολόγησης) δύο μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων που απέχουν τελευταία από το προσκήνιο, παρεμβαίνουν στα όσα γίνονται στον δήμο.

Τα θέματα - τα οποία περιγράφονται  ως ενδεικτικά των λανθασμένων επιλογών της πλειοψηφίας του συλλόγου από τα δύο μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Κατερίνα Μπαλάσκα  και Δημήτρη Χανιωτάκη, είναι γνωστά στον αναγνώστη της ΠΛΑΤΕΙΑΣ γιατί ΕΜΕΙΣ τα έχουμε αναδείξει στην ώρα τους.

Η απόπειρα όμως των δύο συνδικαλιστών να χρεώσουν το σύνολο της ευθύνης για όσα περιγράφουν ΜΟΝΟ στην ΔΑΣ και να βγάλουν από το κάδρο την πρόεδρό τους - με την οποία είχαν κατέλθει σε κοινό συνδικαλιστικό ψηφοδέλτιο με τον μανδύα του "ενιαίου" (λίγη αυτοκριτική δεν έβλαψε ποτέ κανένα) - δεν μπορεί να μην επισημανθεί.


Η προσπάθεια να εξαιρέσουν από τις ευθύνες την ΠΡΟΕΔΡΟ,-  που φοβούνται να κατονομάσουν - ως συνυπεύθυνη (τουλάχιστον) για όσα ΣΩΣΤΑ στηλιτεύουν, αποτελεί μάλλον ατυχή απόπειρα ισορροπίας παλαιοκομματικού στυλ.


Και βέβαια η γνωστή  άποψη περί ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ  ως θεσμού και του συνδικαλισμού γενικώς, για να αποφευχθεί η δύσκολη και επώδυνη προσωποποίηση της απόδοσης των ευθυνών σε μια κακώς εννοούμενη "συναδελφική αλληλεγγύη" είναι γνωστός τρόπος για να φύγει η μπάλα στην εξέδρα.


Η αλήθεια είναι καταγεγραμμένη: Η ΔΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΚΑ και όχι το αντίθετο σε όλα τα θέματα που περιγράφουν οι δύο, εκτός της αξιολόγησης.ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ:

Το θεάρεστο έργο ενός «εξασφαλισμένου συνδικαλισμού» και μιας «βολεμένης αντιπολίτευσης» - Μια ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ απάντηση στη ΔΑΣ-ΟΤΑ... 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στον Δήμο Χαλανδρίου

Με αφορμή ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ του Δήμου Χαλανδρίου που αφορά σε συναδέλφους – μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου και στη συμμετοχή τους στην (ηλεκτρονική) αξιολόγηση, είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να προβούμε σε μια εφ’ όλης της ύλης απάντηση, προκειμένου να αναδείξουμε μια από τις πολιτικές που μετέτρεψαν τη χώρα σε προτεκτοράτο και «μπανανία». Και επειδή κάποιοι μάχονται να κατασκευάσουν εκ νέου (το έτος 2018!!) διλήμματα του τύπου Στάλιν ή δυτικός κόσμος, ας πάρουμε τα πράγματα αναλυτικά.

Πάγια τακτική της ΔΑΣ ΟΤΑ, του Συνδικάτου ΟΤΑ, του ΠΑΜΕ και άλλων…δημοκρατικών (οι μόνοι – άλλωστε – με το αλάθητο του Πάπα!) δυνάμεων, είναι η καταγγελία, η ίντριγκα και η παραπλάνηση πολιτών και εργαζομένων, με απώτερο στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων – ακολουθητών, μιας πολιτικής που έχει παραμείνει σταθερά αγκυλωμένη στην εποχή της «Ιζόλα», της «Πυρκάλ», της «ΤΕΟΚΑΡ-Nissan”, του «Σκαλιστήρη», της «Esso-Πάππας», της «Κλωνατέξ», της «Eskimo», του «Κλαουδάτου» κ.ά.

Με «άνωθεν γραμμή» του «πολιτικού γραφείου» (δηλαδή… «Πολίτ Μπιρό»…) και με την καραμέλα της «αταξικής κοινωνίας», στην οποία ούτε οι ίδιοι καλά καλά πιστεύουν, προωθούν και εφαρμόζουν εδώ και χρόνια έναν ΔΗΘΕΝ συνδικαλισμό, σαν στρατό εσωτερικής κατοχής της χώρας, με το αραχνιασμένο σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο Συνδικάτο»…
Με γλώσσα «ξύλινη» και εκφράσεις χιλιοειπωμένες, γραφικές και ξεπερασμένες («εργοδοτικός συνδικαλισμός», «κεφάλαιο», «εντατικοποίηση ωραρίου», «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», «μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων» κ.λπ.)

Και ας έρθουμε στο προκείμενο, τώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνάδελφοι της ΔΑΣ ΟΤΑ Χαλανδρίου ενεργούν διασπαστικά και αντισυναδελφικά.
 • Μήπως, να τους θυμίσουμε τι ακριβώς έγινε και ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΘΕΜΑ με τον συμβασιούχο που απασχολήθηκε στον Δήμο μας με το πρόγραμμα “Waste4Think”;
 • Μήπως, να τους θυμίσουμε τι ακριβώς έγινε και ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΘΕΜΑ με τον συμβασιούχο που απασχολήθηκε στον καθαρισμό των δρόμων;
 • Μήπως, να τους θυμίσουμε τι ακριβώς έγινε και ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΘΕΜΑ με την συμβασιούχο καθαριότητας και τη συμπεριφορά της προς προϊστάμενό της;
 • Μήπως, τελικά, να τους θυμίσουμε ΠΩΣ και ΠΟΣΟ διασπαστικά ενεργούν – ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ – εμφανιζόμενοι στους εργαζόμενους ως «Σύλλογος εργαζομένων», χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών του Συλλόγου του οποίου είναι μέλη;
Αυτό θα πει, κυρίες και κύριοι, ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ*. ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ πανευρωπαϊκό!

Σε ότι αφορά στην «αξιολόγηση». Ναι, ο Σύλλογος εργαζομένων με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους εργαζόμενους τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αξιολόγηση και γιατί δεν πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή.
Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΦΕΙΛΕ να προβεί σε αυτή την ενημέρωση. Από εκεί και πέρα, όμως, η συμμετοχή των συναδέλφων σε απεργία-αποχή ή όχι είναι ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΜΑ. (1)

Ή, μήπως, οι συνάδελφοι της ΔΑΣ ΟΤΑ θεωρούν ότι δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα του εργαζόμενου να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του;

Ή, μήπως, προσπαθούν να καλύψουν την αποτυχία τους να πείσουν τους εργαζόμενους για αυτό και άλλα, πολλά ζητήματα; Γιατί όλα, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν’ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ.

Αλήθεια, συνάδελφοι της ΔΑΣ ΟΤΑ, πόσοι ακριβώς ήταν οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην (ηλεκτρονική) αξιολόγηση; Ή, καλύτερα, πόσους συναδέλφους ΠΕΙΣΑΤΕ να ΜΗΝ συμμετέχουν; Σε μια αξιολόγηση η οποία ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ (Π.Δ. 318/1992 και Άρ. 84 του Ν. 3584/2007). Η απάντηση, λοιπόν, είναι, 77!

77 συνάδελφοι δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση στον Δήμο μας. Και είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ τους να μη συμμετέχουν. Όπως ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ είναι και στην ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των υπολοίπων συναδέλφων μας ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ…

Συμπέρασμα: η ΔΑΣ ΟΤΑ δεν επιθυμεί ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ…
Και όχι μόνο αυτό. Επιθυμεί να επηρεάσει απόψεις και ιδέες.

Και για ποια «συμπόρευση με την ΠΟΕ ΟΤΑ» μιλάτε, αγαπητοί συνάδελφοι; Για αυτή την ΠΟΕ ΟΤΑ, την οποία έχουμε ΠΟΛΛΑΚΙΣ επικρίνει και από την οποία έχουμε διαχωρίσει τη θέση μας;
Ή, μήπως, για…

Α Υ Τ Η την ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ;Άλλωστε, αγαπητοί συνάδελφοι, στο μοναδικό θέμα με το οποίο διαφωνείτε με την ξεπερασμένη πια ΠΟΕ ΟΤΑ είναι τα διαφορετικά σημεία συνάντησης για τις 24ωρες απεργίες «πυροτεχνήματα» …

Οι παλιές και τετριμμένες συνδικαλιστικές τακτικές και πρακτικές, δεν έχουν πια θέση ούτε και υποστηρικτές ανάμεσα στους εργαζόμενους του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Και εν πάσει περιπτώσει αγαπητοί συνάδελφοι, το «στείρο» ΟΧΙ (συνηθισμένη σας ατάκα), κανένα αποτέλεσμα δεν φέρνει και κανέναν δεν πείθει. Και δεν θα πείσει ποτέ, όσο απουσιάζει μια εναλλακτική πρόταση που ΟΦΕΙΛΑΜΕ ΟΛΟΙ να έχουμε καταθέσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ._

Όλα τα υπόλοιπα είναι καθαρά ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για «ίδια συμφέροντα».


Τα μέλη του Δ.Σ.

του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου
Κατερίνα Μπαλάσκα – Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης


(1) ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν.: 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΜΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΗΚΏΣΕΤΕ ΠΑΝΤΙΕΡΑ  και ενημερώσατε μεν αλλά δεν κάνατε ΧΑΜΟ στον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο για την αξιλόγηση, ούτε την χαρακτηρίσατε "χειρότερη από την αξιολόγηση Μητσοτάκη" με τις απολύσεις)

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ;;;
Μόνο η ΔΑΣ;;;;
Ή μήπως η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΣ, Η ΔΑΣ και - στο δημοτικό συμβούλιο - η Λαϊκή Συσπείρωση και οι 9 της ΛΑΕ;;;;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΑΣ λοιπόν που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο να μας επιβάλλει ΕΜΑΣ, τους αιρετούς να πάρουμε απόφαση να σας αποκλείσουμε εμείς, με το ζόρι, από την άσκηση του δικαιώματός σας να επιλέξετε ΕΣΕΙΣ αν θα συμμετάσχετε ή όχι στην  αξιολόγηση και μας κατήγγειλε που δεν ψηφίσαμε "αυτό που ήθελαν οι εργαζόμενοι" - δηλαδή εκείνη, η ΛΑΕ και η ΔΑΣ, αφού όπως λέτε εσείς Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΜΑ να αυτοαξιολογείται.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό της ΥΠΟΚΡΙΣΊΑΣ ΤΗΣ!
ΕΚΕΙΝΗ  ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ - ΟΧΙ ΩΣ ΚΟΥΚΑ (που μικρή σημασία θα είχε) - ΑΛΛΑ  ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΣ που δεν "συμπαραστεκόμαστε στου εργαζόμενους" (δηλαδή ΣΤΗΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ, όπως ΕΣΕΙΣ ΛΕΤΕ).

Επίσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΘΕΜΑ ότι  κατήγγειλε - ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ (γιατί ως Κούκα μικρή σημασία  έχει) -  από το μικρόφωνο του δημοτικού συμβουλίου,  όσους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη αξιολόγηση ως οχτρούς του λαϊκού κινήματος, τσάτσους και "εργοδοτικούς".
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΣ το έκανε αυτό  όχι η ΔΑΣ. 
Δεν μίλησε η ΔΑΣ καθόλου στο ΔΣ.
 Η Λούλα μίλησε μόνο ως δημοτικός σύμβουλος.
Η ΔΑΣ ήταν απλά ακροατήριο.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ της ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΣ και του μετώπου "Κουρασικών, ΛΑΕ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).
Έτσι δεν είναι;

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ και θα έπρεπε να την είχατε συμπεριλάβει την πρόεδρό σας στην ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ για να μη θεωρηθεί ότι υπηρετείτε και εσείς σκοπιμότητες και δεν έχετε και εσείς παρωπίδες σας αυτές που φοράει το άλογο της φωτογραφίας σας.


(Σόρυ που παρά του ότι δεν το πολυγουστάρετε εξακολουθώ να θεωρώ δικαίωμά μου να σχολιάζω και να γράφω την γνώμη μου για όσα απασχολούν τον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα αλλάξει αυτό. Δεν φιμώνομαι με μηνύσεις. Ειδικά όταν τα θέματα των εργαζομένων φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο για ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ.)

Μουσική παράσταση στη Ρεματιά με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον πιανίστα Θοδωρή ΟικονόμουΗ ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου συναντά την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, έναν από τους πιο καταξιωμένους νέους έλληνες συνθέτες θεατρικής και κινηματογραφικής μουσικής,.

Στη μουσική παράσταση, μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι δίνουν τη σκυτάλη σε ροκ μπαλάντες των Αγγελάκα και Παυλίδη ενώ συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικού συναντούν εκείνες του Leonard Cohen, τα τραγούδια της Edith Piaf, τους στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και του Σταμάτη Κραουνάκη καθώς και τραγούδια νέων δημιουργών, όπως ο Θοδωρής Οικονόμου και ο Σταύρος Σιόλας.

Η παράσταση πλαισιώνεται από χορογραφία που ερμηνεύουν δύο χορευτές.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.
Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.


Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Το νσ ‘Κλεισθένης 1’ και τα θεσμικά 'παράδοξα' της κατάργησης του Συμπαραστάτη του Δημότη /Πολίτη και της Επιχείρησης

του Ευαγ. Μιχάλη - Πρόεδρο του Δικτύου Δημοτικού & Περιφερειακών Δικτύου Συμπαραστατών

Το νομοσχέδιο ‘Κλεισθένης 1’ όπως τελικά κατατέθηκε στη Βουλή ,καταργεί το θεσμό του τοπικού διαμεσολαβητή δηλαδή  του Συμπαραστάτη του Δημότη / Πολίτη και της Επιχείρησης  όπως αυτός καθιερώθηκε με το νόμο 3852/2010 ''Καλλικράτης'' .

Στη θέση του προτείνει τη δημιουργία ενός (ακόμα ) κεντρικού μηχανισμού ελέγχου των υπηρεσιών της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης . α΄και β' βαθμού , με την ονομασία  'κατ' επίφαση' Δημοτικού διαμεσολαβητή ,ενός για όλους τους δήμους που ανήκουν στον ίδιο  Νομό, ενός για όλους τους Δήμους ανά περιφερειακή ενότητα στην Αττική και Περιφεριακού Διαμεσολαβητή για τις Περιφέρειες.
Η κατάργηση δε αυτή βαφτίστηκε (αυθαίρετα) από τους εισηγητές του νομοσχεδίου ως αναβάθμιση.... και έτσι άνοιξε ο χορός μιας σειράς από παραδοξότητες για να δικαιολογηθεί:
1ο Παράδοξο: O Συμπαραστάτης εκλέγεται με τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου που θέλει να έχει τοπικό διαμεσολαβητή και ο πληθυσμός του υπερβαίνει τις 20.000 κατοίκους.(162 δήμοι μπορούν σήμερα να εκλέξουν Συμπαραστάτη )
Χρειάζεται δηλαδή για την εκλογή του η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων μιας και δεν αρκεί η στήριξη της Δημοτικής πλειοψηφίας .
Το φυσιολογικό λοιπόν θα ήταν ένα νομοσχέδιο που προτείνει Δημοτικά Συμβούλια που έχουν εκλεγεί με απλή αναλογική δηλ . Δημοτικά Συμβούλια συνεργασίας να στηρίζει έναν τέτοιο θεσμό...
ΚΙ ΟΜΩΣ τον ΚΑΤΑΡΓΕΙ!
2ο Παράδοξο: Ενώ τον ονομάζει δημοτικό διαμεσολαβητή ,δεν εκλέγεται από δημοτικό συμβούλιο και δεν αφορά έναν δήμο.(50 στους ''Νομούς'' κ 8 στην Αττική) 
Θα εκλέγεται από εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελούν οι εκπρόσωποι των δήμων στις ΠΕΔ  και τα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων του νομού ή της Περιφερειακής ενότητας για την Αττική,,ΕΝΑΣ για όλους τους δήμους και με απλή πλειοψηφία μάλιστα....
3ο Παράδοξο: Θεωρεί την μέχρι τώρα πορεία του θεσμού ως μη γενόμενη και άνευ σημασίας διαγράφοντας ακόμα και την ονομασία  Συμπαραστάτης  κι ας έχει αναγνωριστεί πανευρωπαϊκά από το 2012 και όπου υπάρχει ανάλογος θεσμός  'Ombudsman' ως ισότιμος!
Αγνοεί επιδεικτικά έως προσβλητικά την καταξίωση του θεσμού στις τοπικές κοινωνίες που έκανε γνωστή τη διαδικασία διαμεσολάβησης για την επίλυση προβλημάτων με τις υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, προσδίδοντας την απαραίτητη θεσμική θωράκιση .
Άλλη μια παραδοχή ότι αυτό που προτείνεται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ombudsman: διαμεσολαβητής .
4ο Παράδοξο: Συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Εθνικό Συμβούλιο Διαμεσολαβητών με τον Υπουργό Εσωτερικών ως...πρόεδρο!
5ο Παράδοξο: Υποτίθεται πως η  νομοθετική αυτή παρέμβαση έχει εκτός των άλλων ,στόχο την διευκόλυνση στη πρόσβαση όλων των δημοτών στις υπηρεσίες διαμεσολάβησης ,όμως αρκεί μια απλή ματιά στο χάρτη για να καταλάβεις , πως αυτό που επιδιώκεται είναι ακριβώς το αντίθετο!Παραδείγματος χάρη η περιφερειακή ενότητα Αν. Αττικής  ο ΕΝΑΣ Διαμεσολαβητής θα είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα που συναντούν οι πολίτες και θα πρέπει να προστρέξει για διαβούλευση με τις υπηρεσίες των εξής δήμων  :
 • ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΡΝΩΝ
   • Δημοτική Κοινότητα Αχαρνών
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
   • Δημοτική Κοινότητα Θρακομακεδόνων
 • ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΗΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Βάρης
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Βούλας
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Βουλιαγμένης
 • ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΟΙΞΕΩΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Ανοίξεως
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Διονύσου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΣΙΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Κρυονερίου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Ροδοπόλεως (Μπάλας)
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας
 • ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
   • Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Κερατέας
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Λαυρεωτικής
 • ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ
   • Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
   • Τοπική Κοινότητα Γραμματικού
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνος
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης
 • ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ
   • Δημοτική Κοινότητα Γλυκών Νερών
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Παιανίας
 • ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΘΟΥΣΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Ανθούσας
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΡΑΚΑ
   • Δημοτική Κοινότητα Γέρακα
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Παλλήνης
 • ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Πικερμίου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΑΦΗΝΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Ραφήνας
 • ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΘΟΡΙΚΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων Θορικού
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΥΒΑΡΑ
   • Τοπική Κοινότητα Κουβαρά
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Παλαιάς Φωκαίας
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΔΟΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδος
 • ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδας
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΠΑΤΩΝ−ΛΟΥΤΣΑΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Σπάτων−Λούτσας
 • ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΥΛΩΝΟΣ
   • Δημοτική Κοινότητα Αυλώνος
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΦΙΔΝΩΝ
   • Δημοτική Κοινότητα Αφιδνών
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Καλάμου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Καπανδριτίου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ
   • Τοπική Κοινότητα Μαλακάσης
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ
   • Δημοτική Κοινότητα Μαρκοπούλου Ωρωπού
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ
   • Τοπική Κοινότητα Πολυδενδρίου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ
   • Τοπική Κοινότητα Συκαμίνου
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΩΡΩΠΙΩΝ
   • Δημοτική Κοινότητα Νέων Παλατίων
   • Δημοτική Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού
   • Τοπική Κοινότητα Ωρωπού
όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό ,όσο καλή πρόθεση να έχει κάποιος να υπηρετήσει την ιδέα της διαμεσολάβησης ,αυτό είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟ!
..παράδοξο,παράδοξο ,παράδοξο...!
Θα μπορούσε ο κατάλογος να καλύψει σελίδες ,και πάλι ...τι να πρώτο αναφέρουμε, τα προαπαιτούμενα για την υποψηφιότητα ,μόνο κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ τριών ειδικοτήτων και με 5η προϋπηρεσία  ,το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τη 5η διάρκεια της θητείας, συνέπεια της υπέρογκης αντιμισθίας.... ,είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής δεν θα μπορούσε να υποβάλει καν υποψηφιότητα !
Τόσα και τόσα άλλα που απομακρύνουν τον προτεινόμενο ως ‘’διαμεσολαβητή’’ από τον πολίτη που πρέπει να εκπροσωπεί στη διαβούλευση  και προετοιμάζουν έναν ακόμα δημοσιοϋπαλληλικό δύσκαμπτο γραφειοκρατικό ελεγκτικό μηχανισμό ....
Το Δίκτυο Δημοτικών κ Περιφερειακών Συμπαραστατών , είχε έγκαιρα επισημάνει όλα αυτά τα 'παράδοξα'  με σειρά υπομνημάτων στο ΥΠΕΣ ,δυστυχώς αγνοηθήκαμε .
Έστω και τώρα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, να αποτραπεί η κατάργηση  του τοπικού διαμεσολαβητή - Συμπαραστάτη του Δημότη /Πολίτη και της Επιχείρησης ,ως Δίκτυο είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, έχοντας την εμπειρία των οχτώ χρόνων λειτουργίας του θεσμού.

Ευάγγελος Μιχάλης

Πρόεδρος του Δικτύου 
Δημοτικών κ Περιφερειακών 
Συμπαραστατών
Σ.τ.Δ.Ε. Δήμου Σαρωνικού