Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ


Το έλλειμμα του οργανωμένου προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και των Νομικών Προσώπων Κοινωνικής Πολιτικής στο Χαλάνδρι είναι παραπάνω από ορατό σήμερα, για όποιον θέλει και μπορεί να αντιληφθεί τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν δημότες γειτονικών δήμων από αυτά, παρατηρώντας απλά την λειτουργία τους καθώς και τους αριθμούς των ωφελούμενων, στις σημερινές ακραίες συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Εν όψει της αναμενόμενης – τραγικά καθυστερημένης έτσι και αλλιώς - εισήγησης της διοίκησης του δήμου για έκτακτες προσλήψεις αντιμετώπισης των συνεπειών από τον COVID 19 – έστω και με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου – και ενόψει της συζήτησης και απόφασης επί του θέματος στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, καταθέτουμε σήμερα την πρόταση μας προς την διοίκηση για προγραμματισμό ΕΠΑΡΚΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. ώστε ο δήμος να καταστεί ικανός να επεκτείνει τις παροχές του ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού χωρίς τους περιορισμούς που μέχρι σήμερα ισχύουν και περιγράφονται στις επίσημες ενημερώσεις - δελτία τύπου του δήμου με την φράση «ο δήμος παρέχει βοήθεια σε συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στερούνται προστατευτικού περιβάλλοντος» .

Ανάγκες κατ΄ οίκον υπηρεσιών σήμερα έχουν ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ οι οποίες στο Χαλάνδρι δεν μπορούν να απευθυνθούν στον δήμο, με δεδομένο ότι δεν ανήκουν στις χαρακτηρισμένες από την διοίκηση του δήμου «ευπαθείς ομάδες» ,είτε δεν θέλουν να δώσουν λογαρισμό σε σχέση με το αν έχουν ή όχι «προστατευτικό περιβάλλον» , είτε δεν είναι ΡΟΜΑ.

Όλες αυτές οι κατηγορίες πληθυσμού – Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΛΑΔΗ - έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ από το να έχουν πρόσβαση στην προσφερόμενη από τον δήμο βοήθεια και στην καλύτερη περίπτωση δεν ενθαρρύνονται – αν δεν αποθαρρύνονται κιόλας – να κάνουν χρήση των δημοτικών υπηρεσιών στο Χαλάνδρι

Αυτό εξηγεί άλλωστε και τα ελάχιστα αιτήματα που συγκεντρώνει ο δήμος και η υπηρεσία σήμερα, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει ο ίδιος ο δήμαρχος στους επικεφαλής των παρατάξεων .

Και αναφερόμαστε στα αιτήματα παροχής κατ΄ οίκον βοήθειας λόγω εγκλεισμού (κάλυψη σε προμήθειες, φάρμακα, κατ΄οίκον νοσηλεία κλπ), δεν μιλάμε για τους μόνιμα ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου και το πρόγραμμα ένταξης των ΡΟΜΑ.

Προς επιβεβαίωση και απόδειξη της βεβαιότητάς μας. ότι οι ανάγκες των δημοτών μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις εμφανιζόμενες στην υπηρεσία μας υπό το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της, είμαι υποχρεωμένος να επικαλεστώ το παράδειγμα του γειτονικού δήμου των Βριλησσίων όπου το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ λειτουργεί υποδειγματικά και έχει εξυπηρετήσει πάνω από 600 αιτήματα κατοίκων της πόλης τις ημέρες της καραντίνας. Και μιλάμε για έναν δήμο με πληθυσμό κάτω από το μισό του Χαλανδρίου και βέβαια με την ίδια ή υψηλότερη εισοδηματικά σύνθεση πληθυσμού, που όμως αντιμετωπίζει τις κοινωνικές του δομές όχι με την αντίληψη πτωχοκομείου, της φιλανθρωπίας ή της επανένταξης περιθωριακών (είναι άλλο εκεφάλαιο αυτό) αλλά με την αντίληψη της ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ για όλους.

Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης – όπως λένε οι ειδικοί. Οι ανάγκες θα αυξηθούν.

Αλλά και να βρισκόμασταν στο τέλος ο δήμος Χαλανδρίου έχει ανάγκη να επανέλθει στην κανονικότητα της οργανωμένης και δομημένης κοινωνικής πολιτικής. Στην κανονικότητα όλης της αυτοδιοίκησης για να είμαστε και in με την φρασεολογία της εποχής.

Μια προσωρινή κανονικότητα τώρα με εργαλείο την ΠΝΠ, και οριστική και μόνιμη κανονικότητα μετά την κρίση με το ξαναχτίσιμο των γκρεμισμένων κοινωνικών δομών και νομικών προσώπων.

Στην κανονικότητα που έχει ανατραπεί εδώ και δέκα χρόνια και για την ανατροπή αυτή πρέπει κάποια στιγμή να λογαριαστούμε με τους υπευθύνους. Μετά θα λογαριαστούμε λοιπόν, για να είμαστε in με την φρασεολογία της εποχής.

Ο Δήμος Χαλανδρίου δεν έχει οικονομικό πρόβλημα να αποδεχτεί και να υλοποιήσει ΑΜΕΣΑ – ΤΩΡΑ την πρότασή μας, γραφειοκρατικό πρόβλημα δεν υπάρχει αφού η ΠΝΠ δίνει την δυνατότητα και άρα μόνο ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ χρειάζεται.

Και στη συνέχεια μια ενισχυμένη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών ότι μπορούν να βρουν στον δήμο την βοήθεια, τις υπηρεσίες και την αλληλεγγύη που χρειάζονται χωρίς να δώσουν εξηγήσεις και διατυπώσεις και κυρίως χωρίς να γίνουν πολιτικά εμπορεύσιμες οι ανάγκες τους από κανέναν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΑΣ.

Η πρότασή μας αυτή θα θέλαμε να ήταν πιο συγκεκριμένη στον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων, στην οργάνωση και κοστολόγηση της υπηρεσίας – θα ήταν πολύ εύκολο να το κάνουμε παίρνοντας κάποια αναγκαία στοιχεία από άλλους δήμους αλλά και από τις υπηρεσίες μας αλλά η πρόσβαση σε τέτοια στοιχεία δεν επιτρέπεται παρά σε εντεταλμένους από την διοίκηση.

Αρα πρέπει να το κάνει είτε η εντεταλμένη σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής είτε κάποιος εκ των αντιδημάρχων και μάλιστα ΑΜΕΣΑ.

Οπότε προλαμβάνοντας πιθανό χαρακτηρισμό ή απόρριψη της πρότασής μας ως αόριστης και ακοστολόγητης, δηλώνουμε ότι ευχαρίστως είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε με όποιον τρόπο επιλέξει η διοίκηση του δήμου στην εξειδίκευση και εφαρμογή της, αν αυτό κριθεί χρήσιμο από την διοίκηση.

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ