Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Σύλλογος "ΑΡΓΩ": Προστατεύουμε το Περιβάλλον - Όχι στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ "ΑΡΓΩ"
 
 
 
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ψήφιση του «αντι - περιβαλλοντικού σχεδίου νόμου», που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο βρίσκει αντίθετους το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας μας, εκπαιδευτικούς φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα κλπ.

Συντονιζόμαστε με το μεγάλο κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα καθώς με το νομοσχέδιο αυτό αποδομείται η περιβαλλοντική νομοθεσία με πρόσχημα την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλες μεγάλες επιχειρηματικές ενώσεις (Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κλπ.) το έχουν επικροτήσει, ζητώντας μάλιστα και επιπλέον διευκολύνσεις, ενώ στο σύνολο τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν χαρακτηρίζοντας το «περιβαλλοντοκτόνο».

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Οι σχέσεις του φυσικού Περιβάλλοντος με την Υγεία των πολιτών και τον Πολιτισμό είναι αλληλένδετες. Η προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντική με την προστασία της δημόσιας Υγείας και αυτά αποτελούν τον Πολιτισμό μας.
Μένουμε σταθεροί και υπηρετούμε το σκεπτικό ότι το φυσικό Περιβάλλον το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για να τους το παραδώσουμε καλύτερο απ’ ότι το παραλάβαμε.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΚΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ


Οι εκσκαφείς έπιασαν δουλειά στις 4 Μαΐου επί των οδών 25ης Μαρτίου και Βασιλέως Γεωργίου, εκεί όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε ιδιωτικός χώρος στάθμευσης. 25 ολόκληρα χρόνια μετά την απόκτηση του οικοπέδου και 21 χρόνια μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε το 1999, με απόφαση του δημάρχου Κώστα Παττακού, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του δημαρχιακού μεγάρου και του θεάτρου στην καρδιά της πόλης του Χαλανδρίου.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ


Σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. αρ. 96/2020 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου (ΑΔΑ:Ω0ΟΥΩΗΔ-Λ14), οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν στη απαλλαγή από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, σε επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού COVID – 19, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί και η διακοπή της εργασίας τους.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες κ.α.) οι οποίες συνέχισαν τη λειτουργία τους παρέχοντας τις υπηρεσίες τους, με παράδοση κατ’ οίκον εξαιρούνται από την ανωτέρω απαλλαγή.

Καλούνται οι επιχειρήσεις που η λειτουργία τους διακόπηκε, κατ’ εφαρμογή διατάξεων λόγω της πανδημίας COVID-19, να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου Χαλανδρίου (esoda@halandri.gr) τη σχετική αίτηση (δείτε ΕΔΩ) με τα συνημμένα δικαιολογητικά, ώστε να δρομολογηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες απαλλαγής των δημοτικών τελών.