Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΥΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


6 τελευταίες παραστάσεις για τον "Χορό της Φωτιάς" του Άρη Μπινιάρη / Έως 5 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο ΠειραιάΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΡΗΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ
6 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ έως 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Τι απέγιναν όσοι είχαν μέσα τους το σπέρμα της ζωής

Ο Άρης Μπινιάρης γράφει και σκηνοθετεί μια παράσταση ενθύμησης μέσα από τη μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση. Ο αγώνας αντίστασης, απέναντι στην καταστροφική επέλαση του ολοκληρωτισμού, στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα, στέκεται η αφορμή. Αφορμή για να εστιάσουμε στις γονιμικές ιδιότητες ενός λαού, που εγείρεται και μάχεται ενάντια στις δυνάμεις, που αρνούνται τη ζωή.

Μέσα από κείμενα της εποχής, επιστολογραφία, άρθρα εφημερίδων και μαρτυρίες αποδίδει ανάγλυφα ως πανανθρώπινο σύμβολο, τον διαχρονικό αγώνα για τη μετάβαση από μια κατάσταση σκλαβιάς προς έναν ορίζοντα απελευθέρωσης.

Μουσική και λόγος συνυπάρχουν και με όχημα τη θεατρική δράση, ανάγουν τα γεγονότα, τον τόπο και τον χρόνο, στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων, εκεί που απηχεί, ολόθυμα, η επιθυμία για τη ζωή και τη δημιουργία.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία- κείμενο-δραματουργία: Άρης Μπινιάρης
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Σκηνικά: Κωστής Καραντάνης
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη
Video artist: Γιώργος Δασκαλόπουλος

Hair & make-up artist: Άννα- Μαρία Προκοπίδου

Βοηθός ενδυματολόγου: Νικόλ Κώτσια
Φωτογραφίες: Κωστής Σωχωρίτης

Ηθοποιοί:

Χρήστος Λούλης
Ιωάννα Παππά
Δώρα Ξαγοράρη
Λεωνή Ξεροβάσιλα
Κώστας Σεβδαλής
Γρηγορία Μεθενίτη
Ελένη Μπούκλη
Κατερίνα Δημάτη
Μάνος Πετράκης
Νίκος Τσολερίδης
Ορέστης Χαλκιάς

Μουσικοί:
Μιχάλης Βρέττας: βιολί
Νίκος Μαγνήσαλης: κρουστά
Νίκος Παπαϊωάννου: τσέλο

Έγραψαν για το έργο

«Το ανάπτυγμα ενός αυτόφωτου δημιουργού».

Ο έρωτας, ο πόλεμος, ο κύκλος είναι έννοιες με καθοριστική σημασία στη δραματουργία του Μπινιάρη, που θα άξιζε να αναλυθούν περαιτέρω. Ο χώρος δεν επαρκεί. Θα πω μόνο ότι όταν, στο τέλος, οι ηθοποιοί χορεύουν τη Σερενίτσα, κυκλικό χορό από την περιοχή της Τραπεζούντας, γρήγορο, πολεμικό, με τα χέρια να ανεβοκατεβαίνουν σαν σπαθιά, κάτι δονείται μέσα μας. Δεν αφορά πια μόνο την οικογενειακή ιστορία πολλών εξ ημών, αλλά την Ιστορία της χώρας μας, που αντιμετωπίζει καινούργια δοκιμασία, αυτή τη φορά από χιλιάδες ανθρώπους που καταφτάνουν κυνηγημένοι από την Ασία και την Αφρική. Μόνο στο θέατρο μπορεί να συμβεί αυτό το θαύμα: η εθνική Ιστορία να αναδεικνύεται περήφανα ως στοιχείο ταυτότητας, ενώ λειτουργεί ταυτόχρονα σα μοχλός κατανόησης του ξένου και κυνηγημένου.

Ματίνα Καλτάκη, Καθημερινή, 10/11/2019

Η παράσταση που υπογράφει ο Άρης Μπινιάρης, εμπνεόμενος από τη γενοκτονία των Ποντίων, κινείται σε τεντωμένο σχοινί κι έρχεται εξαρχής αντιμέτωπη με δύο στοιχήματα, τα οποία τελικά κερδίζει: να μην πέσει στην παγίδα του εθνικισμού και να μην ωραιοποιήσει τη φρίκη.

Τώνια Καράογλου, Αθηνόραμα, 28/11/2019

Δονούμενο και σε παραφορά, το σύνολο επιφυλλάσει μια ανατριχιαστική κορύφωση στην παράσταση χορεύοντας τον παραδοσιακό ποντιακό χορό της σερανίτσας. […] Δεν είναι τυχαία η διαρκώς ανοδική πορεία του ‘Αρη Μπινιάρη στα θεατρικά πράγματα. Κάθε του παράσταση έρχεται για να επιβεβαιώσει τη μεθοδικότητα, το σύστημα, την εμμονή του στην εκφορά του λόγου και στη συλλειτουργία με το ρυθμό και τη μουσικότητα που εδραιώνουν το λεξιλόγιο του – μοναδικό στο ελληνικό γίγνεσθαι. Στον «Χορό της Φωτιάς» οργανώνει υποδειγματικά μια ακόμα πολυπληθή ομάδα.

Στέλλα Χαραμή, Monopoli, 15/11/2019

Μια σπονδή στην προσφυγιά: Για τον «Χορό της φωτιάς» του Άρη Μπινιάρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η παράσταση του Άρη Μπινιάρη είναι μια πρόταση δουλειάς συνόλου, εκτελεσμένη στην εντέλεια από μια ομάδα ηθοποιών (Ιωάννα Παππά, Χρήστος Λούλης, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Ελένη Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβασίλα, Μάνος Πετράκης, Κώστας Σεβδαλής, Νίκος Τσολερίδης, Ορέστης Χαλκιάς), που αναπνέουν σαν ένα σώμα. Ο δωρικός Χρήστος Λούλης και η ήρεμη-δύναμη Ιωάννα Παππά ξεχωρίζουν ως Κορυφαίοι του ιδιότυπου αυτού χορού, ενσαρκώνοντας σε επίπεδο συμβόλων τις κυρίαρχες δυνάμεις του αρσενικού και του θηλυκού στη διαμόρφωση του κόσμου.

Σοφία Ευτυχιάδου, Eλculture, 12/11/2019

Μια συγκλονιστική, μουσικοθεατρική παράσταση, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Άρη Μπινιάρη, με τριμελή ζωντανή ορχήστρα, που αφορά την γενοκτονία των Ποντίων, και όπου αναπαρίσταται με τρόπο ποιητικό, η διαχρονική κραυγή μιας μεγάλης αλήθειας… παρακολουθήσαμε.[…] Η ποιητική συρραφή πολύ δυνατή. Λόγο τον λόγο βυθιζόμαστε όλο και βαθύτερα στο τραγικό γεγονός, για να οδηγηθούμε με λεβεντιά στην απόταξη του και την εξάγνισή του μέσω του χορού.

Βασίλης Κοκκώνης, Free Sunday, 28/11/2019

«Ο χορός της φωτιάς»: Η χαρά και ο πόνος των Ποντίων σε μια εξαιρετική παράσταση

Ενα καλοκουρισμένο σύνολο έστησε ο Άρης Μπινιάρης σ’ αυτό το ιδιόρρυθμο χορόδραμα. Το σύνολο είναι η βασική λέξη, η βασική αρχή και όλοι λειτούργησαν άψογα στη δύσκολη αυτή διαδρομή της σωματικής αφήγησης.

Όλγα Σελλά, Popaganda, 8/11/2019

Τελευταίες παραστάσεις:
Τετάρτη 1/1: 20.30
Πέμπτη 2/1: 20.30
Παρασκευή 3/1: 20.30
Σάββατο 4/1: 18.00 & 21.00
Κυριακή 5/1: 19.00

Τιμές εισιτηρίων:

Διακεκριμένη: 30 €- Φοιτητικό-Ανέργων: 25 € | Α’ Ζώνη: 25 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 20 € | B’ Ζώνη: 20 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 15 € | Γ’ Ζώνη: 15 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 10 €

Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά : 210 4143 310,

www.viva.gr, 2109213310

https://www.viva.gr/tickets/theatre/dhmotiko-theatro-peiraia/o-xoros-ths-fwtias/

https://www.ticketservices.gr/event/o-xoros-tis-fotias/?lang=el

Ώρες Ταμείου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά:
Δευτέρα: ΑΡΓΕΙ
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 – 14.00 και 18:00 – 21:00
Σάββατο: 16.00 – 21.00
Κυριακή: 16.00 – 20:00

ΚΑΛΗΜΕΡΑ