Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

ΑΠΟ ΑΘΕΡΙΝΑ ΘΑ ΠΑΜΕ; ΔΕΝ ΛΕΕΙ! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ ΣΚΥΛΟΨΑΡΟ

Συναγερμός για την Αθερίνα- «καρχαρία»! 


Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση της φονικής αθερίνας «καρχαρίας» κρούουν οι επιστήμονες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη απειλή στις ελληνικές θάλασσες.

Μάλιστα, οι επιστήμονες ενοχοποιούν την αθερίνα «καρχαρίας» για τον πρόσφατο θάνατο 65χρονου λουόμενου στην περιοχή της Αναβύσσου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από λοίμωξη που ξεκίνησε από διαμπερές τραύμα στην περιοχή του μηρού.
Η αθερίνα «καρχαρίας» παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες το 2009 και χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα της (σ.σ. οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτήν ως η «φεράρι» των θαλασσών). Αποκαλείται «καρχαρίας» λόγω του χαρακτηριστικού της πτερυγίου και καθώς διαθέτει τρεις σειρές μικρά αλλά κοφτερά δόντια, ενώ το μέγεθος της δεν διαφέρει από αυτό της συνηθισμένης αθερίνας. Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί κυρίως στον Σαρωνικό, σε Λακωνία και Μεσσηνία αλλά και στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το δάγκωμα της μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο και κακώσεις στα κόκκαλα και το στομάχι, μέχρι και τραυματικό ακρωτηριασμό των άνω ή των κάτω άκρων. Μάλιστα, οι ειδικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα από την επιθετική φύση της εν λόγω αθερίνας, η οποία δαγκώνει καθόλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας ενώ ο πληθυσμός της πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι, αν και έχουν αναφερθεί κρούσματα επιθέσεων σε χειμερινούς κολυμβητές μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο.
Για την προφύλαξη των πολιτών, οι επιστήμονες συνιστούν την αποφυγή χρήσης αντηλιακών και κυρίως των διαφόρων ελαίων μαυρίσματος, καθώς υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω λάδια προσελκύουν τις αθερίνες. «Όποιος δει αθερίνα-καρχαρία να βγει όσο πιο γρήγορα μπορεί από το νερό» συμβουλεύουν, συστήνοντας ωστόσο ψυχραιμία αφού τονίζουν ότι η επικίνδυνη αθερίνα έχει δείξει ότι μπορεί και «οσμίζεται» τον φόβο.
Από την πλευρά τους, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές σε όλη την επικράτεια έχουν ήδη κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου και πρόκειται να ξεκινήσουν μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους των θερινών μπάνιων, με σύνθημα «Η αθερίνα δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις». Ακόμη, έχουν ακουστεί προτάσεις για την ανάθεση της καταπολέμησης της απειλής σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, όμως μέχρι στιγμής ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει ευδοκιμήσει.
.ionianpress.gr
http://limenikadromena.blogspot.gr
http://www.tokoulouri.com

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Μικρές ιστορίες για να γίνεις μεγάλος της Σοφί Καρκέν από τις εκδόσεις GEMA


Σοφί Καρκέν

Μικρές ιστορίες για να γίνεις μεγάλος
Εικονογράφηση: Michel Boucher
Μετάφραση: Νατάσα Παπαδοπούλου
Σελ.: 324, τιμή: 12 ευρώ
ISBN: 978-960-6893-25-4
ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA

Θα θέλαμε η παιδική ηλικία να είναι ανέφελη. Ωστόσο σημαδεύεται από ερωτήματα, άγχη και λύπες, που κάνουν τα παιδιά να υποφέρουν αλλά και να μεγαλώνουν. Για να τα αντιμετωπίσουν και να τα ξεπεράσουν, πρέπει να μπορούν να μιλήσουν γι' αυτά... Ή να τους μιλήσει κάποιος άλλος.
Επειδή η φαντασία είναι ο προνομιακός τρόπος για να επικοινωνήσει κανείς μαζί τους, οι μικρές ιστορίες της Σοφί Καρκέν τα βοηθούν, χωρίς να φαίνεται, καλύτερα απ' ό,τι τα παιδαγωγικά λόγια.
Από τις νυχτερινές δυσκολίες μέχρι τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου (πόλεμοι, διαφήμιση, πάθος του χρήματος...) περνώντας από τη ζήλια, το διαζύγιο, τον εκβιασμό, τη διαφορετικότητα, το παιδί διψάει για αλήθεια. Αλλά αυτά τα θέματα πρέπει να θιγούν «από απόσταση», στη δική του γλώσσα, με πρόσωπα που του είναι αγαπητά: αρκούδες, ποντικάκια, μικρές πριγκίπισσες, κουνέλια, φεγγάρια, ήλιους...
Χάρη σ' αυτό το βιβλίο, οι γονείς θα βρουν ένα στήριγμα για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές έγνοιες των παιδιών. Θα αντλήσουν από τις σελίδες «Από την πλευρά των γονιών» στοιχεία σκέψης για να τα καταλάβουν καλύτερα.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και το επίσης εξαιρετικό βιβλίο της Σοφί Καρκέν «Μικρά μαθήματα ζωής».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA: Σπευσίππου 1, 106 75 Αθήνα,
τηλ.: 210- 7258350, fax: 210- 7222072,
e-mail: info@gemapublicatios.gr, www.gemapublications.gr

ΟMΟΦΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, στην συνεδρίαση του, την Τετάρτη (18-6) να μην συμμετέχει στη διαδικασία της "δήθεν αξιολόγησης"


Μετά από πρόταση - ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων, το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

1. Aπαιτεί την απόσυρση του Ν.4250/14 ο οποίος στηρίζεται στον παραλογισμό των προκαθορισμένων ποσοστώσεων, προωθεί τις απολύσεις εργαζομένων, την διάλυση και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, υπονομεύει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Δεσμεύεται ότι ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν θα προχωρήσουν στην υπογραφή καμίας κατανομής ποσοστώσεων αξιολόγησης για το προσωπικό του Δήμου και των ΝΠΔΔ του Δήμου Βριλησσίων, ούτε τώρα, ούτε στη λήξη της προθεσμίας, ούτε στο μέλλον.

3. Δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει η διοίκηση του Δήμου, ούτε θα ζητηθεί από υπηρεσιακό παράγοντα καμία πειθαρχική διαδικασία που θέλει να επιβάλλει ο νόμος, εναντίον των εργαζομένων.

4. Aπαιτεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αναλάβει το σύνολο των πρωτοβουλιών εκείνων προκειμένου να ακυρωθεί ο Ν.4250/14 τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στην πράξη

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ -ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ: Κρίσιμης σημασίας η ασφάλεια στον ΧΥΤΑ ΦυλήςΣχόλιο με αφορμή το χθεσινό περιστατικό παράνομης εισόδου τρίτων ατόμων στον ΧΥΤΑ Φυλής:

Το ζήτημα της ασφάλειας στον ΧΥΤΑ Φυλής είναι κρίσιμης σημασίας γιατί αφορά την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία. Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτικάντικες προσεγγίσεις ή/και μικροκομματική εκμετάλλευση. Είναι ένα ζήτημα που η Πολιτεία, δια των συντεταγμένων οργάνων της, οφείλει να επιλύσει.
Οι κατά καιρούς απόπειρες διευθέτησής του (ΜΑΤ, αστυνομία, ιδιωτική σεκιούριτι) δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Και τούτο γιατί το κρίσιμο, και στον τομέα αυτόν, δεν είναι απλά η καταστολή αλλά η συνολική αντιμετώπιση της αλυσίδας της παραβατικότητας που καθιστά τον ΧΥΤΑ και τη λειτουργία του, πεδίο ανάπτυξης προσοδοφόρων παράνομων δραστηριοτήτων. Δραστηριότητες προσοδοφόρες όχι βέβαια για τους φανερούς παραβάτες που εφορμούν στα σκουπίδια, αλλά για τους κρυμμένους, τους αποδέκτες «των θησαυρών του ΧΥΤΑ» και, γιατί όχι, για τους κάθε λογής προστάτες. Αν αυτή η αλυσίδα δεν αντιμετωπιστεί συνολικά από την Πολιτεία (Κυβέρνηση, αστυνομία, Δήμοι, Περιφέρεια), τότε η πολύπλευρη παραβατικότητα θα συνεχίσει να υφίσταται ως γάγγραινα, διακυβεύοντας ζωές και υποσκάπτοντας τη δημόσια υγεία.

Ειδικά μάλιστα σήμερα, που οι πολιτικές των μνημονίων εντείνουν τα φαινόμενα αυτά.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.dinamizois.gr
www.renadourou.gr

Fb: /renaperifereia
Twitter: @renadourou

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΥ ΧΡΥΣΟΘΕΜΙΣ


Η Γκαλερί Χρυσόθεμις μας προσκαλεί όλους στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής: Σπύρος Κατσίμης, Μίλτος Κοτσώνης, Έφη Μάνου, Πέτρος Στραβοράβδης, Christine Thouzeau

την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014, ώρα 19:30

Διάρκεια έκθεσης έως Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής Σήμερα με τη Φιλαρμονική στην Πλατεία Χαλανδρίου


Με πολλές εκδηλώσεις γιορτάζει η Πάτρα την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής!


Η Φιλαρμονική Χαλανδρίου τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής θα εμφανιστεί στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, σήμερα  Σάββατο 21 Ιουνίου στις 11:00 π.μ. ερμηνεύοντας όμορφες μελωδίες

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης, του Δήμου Χαλανδρίου, σας ενημερώνουμε ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. είναι κλειστός λόγω πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απόρριψη των απορριμμάτων.
Παρακαλούνται οι Δημότες να μην εναποθέτουν οικιακά απορρίμματα στους κάδους μέχρι νεωτέρας.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κανένας άλλος δήμος αναγνώστη μου δεν έσπευσε να βγάλει τέτοια ανακοίνωση  και αν δεν πιστεύεις σερφάρισε στα site των γειτονικών δήμων, π.χ. της Κηφισιάς που δήμαρχος είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ.

Ο ΧΥΤΑ σήμερα μάλλον θα λειτουργήσει, έμεινε κλειστός μερικές ώρες δηλαδή.

Και η διοίκηση του δήμου - οι αμετανόητοι, ευθυνοανεύθυνοι - έβγαλε το παραπάνω κατάπτισο δελτίο τύπου.

Η απερχόμενη διοίκηση ήταν - και παραμένει αμετανόητα - εχθρική στον Χαλανδραίο πολίτη.

Το πρώτο της μέλημα κάθε φορά ήταν και παραμένει να βγάλει τις ευθύνες από πάνω της και να τις ΧΡΕΩΣΕΙ τους πολίτες.

Τι θα πει ρε σεις να μην κατεβάζουν στους κάδους τα σκουπίδια οι δημότες;

Και πού θα τα πάνε;

Και .... "ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ" κιόλας.

Άκου "ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ" ....

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο Γιάννης Σγουρός για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Φυλής


 
Την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κα Παναγιώτα Φάκου επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο κ. Σγουρός που επισκέφθηκε την εισαγγελία μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη την ενημέρωσε για το διαχρονικό φαινόμενο της παράνομης εισόδου τρίτων στον ΧΥΤΑ και τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τη Δευτέρα ο κ. Σγουρός θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων.

Αργότερα το μεσημέρι ο κ. Σγουρός επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ Φυλής και επέβλεψε τις εργασίες τελικής αποκατάστασης του ημερησίου μετώπου διάθεσης των απορριμμάτων όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε «Έχω επισημάνει κατ’ επανάληψη, προς όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, αλλά και στα συναρμόδια Υπουργεία ότι στον ΧΥΤΑ καταλύεται σχεδόν σε καθημερινή βάση η νομιμότητα. Ότι επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας από διάφορα παρα-κυκλώματα που λυμαίνονται τη λειτουργία του. Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα είναι πενιχρή και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματική. Εμείς θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά και περιμένουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος. Επαναλαμβάνω όσο δεν προστατεύεται επαρκώς ο χώρος, οι εργασίες υγειονομικής ταφής δεν θα εκτελούνται. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τη ασφάλεια των εργαζομένων».

Επισημαίνεται ότι η φωτιά στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Φυλής ξεκίνησε χθες γύρω στις 20.15 και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα τα επιτόπου διαθέσιμα οχήματα και μηχανήματα έργων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσε μεγάλος αριθμός μηχανημάτων προώθησης, φορτηγών μεταφοράς χώματος, υδροφόρες, jcb και φορτωτές για την επικάλυψη με χώμα των εστιών της πυρκαγιάς.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής παρέμεινε σήμερα κλειστός για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ημερήσιου μετώπου.

Η επαναλειτουργία του χώρου θα ξεκινήσει από το Σάββατο 21/6 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν μέτρα ασφάλειας από την ΕΛΑΣ και δεν θα υπάρχουν εντός του χώρου ξένα με τις εργασίες της υγειονομικής ταφής άτομα.


Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση της ασφάλειας του ΧΥΤΑ ο ΕΔΣΝΑ έχει προχωρήσει καθ’ υπόδειξη της ΕΛΑΣ σε σημαντικές εργασίες ενίσχυσης ή / και κατασκευής νέας περίφραξης και στη διενέργεια διαγωνισμού για τη φύλαξή του.
http://press-gr.blogspot.gr

Πράσινο Κίνημα: Ο Β. Λυσσαρίδης ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία

  Το Πολιτικό Συμβούλιο του Πράσινου Κινήματος εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του ιδρυτή και Επίτιμου ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις