Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Γκυ Ντε Μωπασάν: “Ιστορίες της μέρας και της νύχτας” από τις Eκδόσεις Gema


Γκυ Ντε Μωπασάν

Ιστορίες της μέρας και της νύχτας
Μετάφραση - Επίμετρο: Βασιλική Τσίγκανου
Τιμή: 12 ευρώ, Σελίδες: 348
ISBN: 978-960-6893-54-4
Εκδόσεις GEMA


«Ο βοριάς φυσούσε μανιασμένα, παρασύροντας από τον ουρανό τεράστια χειμωνιάτικα σύννεφα, μαύρα και πυκνά, που έριχναν περνώντας στη γη σφοδρές νεροποντές. Η αγριεμένη σαν θεριό θάλασσα μούγγριζε και κτυπούσε με δύναμη στην όχθη πετώντας εκεί πελώρια κύματα, που με κίνηση αργή άφριζαν κι έσκαγαν σαν ριπές πολυβόλου. Ξανάρχονταν ρυθμικά το ένα μετά το άλλο, ψηλά σαν τα βουνά, σκορπίζοντας στον αέρα, κάτω από τα απόκρημνα βράχια, τον λευκό αφρό των κορυφών τους σαν οργισμένο ξέσπασμα τεράτων...».

Οι «Ιστορίες της μέρας και της νύχτας» του κορυφαίου εκπροσώπου του γαλλικού νατουραλισμού, Γκυ ντε Μωπασάν (1850-1893), μας ταξιδεύουν στις απόκρημνες ακτές της Νορμανδίας, στο γλυκό φως του γαλλικού Νότου, όμως και στην άγρια και σκληρή Κορσική: αγάπη, τρυφερότητα, επιθυμίες, αλλά και φόνος γονιών, μέθυσοι, δειλοί αστοί, πανούργοι χωριάτες, εικόνες από έναν κόσμο γεμάτο αντιθέσεις, όπου ο συγγραφέας αποτυπώνει τη ροή της ζωής, τη μέρα και τη νύχτα, σε μια συνέχεια, δίχως τέλος.

Βιογραφικό

Ο Γκυ Ντε Μωπασάν (Νορμανδία, 1850 - Παρίσι, 1893) ανήκει στους κορυφαίους Γάλλους συγγραφείς του νατουραλισμού και ο σημαντικότερος διηγηματογράφος του 19ου αιώνα. Με μέντορα του τον συγγραφέα Γκυστάβ Φλωμπέρ δημοσιεύει τριακόσιες περίπου νουβέλες, έξι μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και χρονογραφήματα. Γίνεται δεκτός στην Παρισινή κοσμική κοινωνία της εποχής και στον λογοτεχνικό κύκλο όπου συναντά τον Εμίλ Ζολά, τον Αλφόνς Ντωντέ, τον Ιβάν Τουργκένιεφ, τον Χένρυ Τζαίημς και ζει μια έντονη ερωτική ζωή, προσβάλλεται από σύφιλη και πεθαίνει πρόωρα, σε ηλικία μόλις σαράντα τριών ετών, το 1893. Οι «Ιστορίες της μέρας και της νύχτας» δημοσιεύονται το 1885.

Εκδόσεις GEMA
Αλωπεκής 25, 106 75 Αθήνα
Τ: 210.7258350, F: 210.7222072, www.gemapublications.gr

Δωρεάν covid test για όλους τους κατοίκους των Βριλησσίων το Σάββατο 19/02/2022, στην πλατεία Αναλήψεως από τις 09:30 έως τις 14:30

 

 Ο Δήμος Βριλησσίων, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού covid-19, διοργανώνει δωρεάν έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου το Σάββατο 19/02/2022, από 09:30-14:30 στην πλατεία Αναλήψεως.


Όλοι οι πολίτες των Βριλησσίων θα μπορούν να προσέλθουν και να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο δωρεάν, γρήγορα και με ασφάλεια.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα , ΑΜΚΑ, καθώς επίσης και τον αριθμό τουκινητού τους τηλεφώνου.

Ενεργός αρωγός στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ο Δήμος Βριλησσίων


Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο πλαίσιο του παγκόσμιου Στόχου 7 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη


Στην τηλεδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας “75UN – 75 Trees UNAI SDG7” του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Δήμου Βριλησσίων ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών, Αλέξης Μαυραγάνης.
 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών ζωής και λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Πρωτοβουλία “75UN – 75 TreesUNAI SDG7” στοχεύει στην ενεργοποίηση και συμβολή των Δήμων στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και στην επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 7, με νέες φυτεύσεις δέντρων και τη συντήρηση αυτών, σε αστικά πάρκα και περιαστικά άλση και δάση.

Ο κ. Μαυραγάνης, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως μετά το καταστροφικό πέρασμα της χιονοκαταιγίδας «Ελπίδα», όπου επλήγησαν πολλά δέντρα της πόλης, αποτελεί προτεραιότητα η ανανέωση του πρασίνου της πόλης με νέες φυτεύσεις δέντρων, θάμνων και αρωματικών φυτών στα πάρκα και στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου των Βριλησσίων.


Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Μαυραγάνης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των ΚΕΠΑ, ΕΚΠΑ και των Δήμων που μετέχουν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ, πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου Βριλησσίων, μόνο για τη στήριξη της δράσης, από το 2020 και για κάθε χρόνο η Υπηρεσία Πρασίνου πραγματοποιεί 100 φυτεύσεις νέων δένδρων ανά έτος, όπως έχει προγραμματιστεί και για το τρέχον έτος.
 

Τέλος, πέραν από τις ενέργειες στήριξης της συγκεκριμένης κοινής διεθνούς δράσης, και πέρα από τον ευρύτερο προγραμματισμό προμηθειών με ίδιους δημοτικούς πόρους σημαντικών ποσοτήτων νέων δέντρων, θάμνων και φυτών, ότι ο Δήμος Βριλησσίων έχει προγραμματίσει επίσης, 

- σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ, τη φύτευση επτά (7) υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων σε σημεία της πόλης,
- σε συνεργασία με τη περιβαλλοντική οργάνωση “We4All”, 100 νέες φυτεύσεις θάμνων και φυτών
- σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), την προμήθεια 200 κουκουναριών (pinus sp) και 12 ελάτων.

Συνολικά, 212 στοιχεία υψηλού πρασίνου θα φυτευτούν σε κατάλληλα σημεία της πόλης για την αντικατάσταση όσων χάθηκαν από τις κακοκαιρίες των δύο τελευταίων ετών ( Μήδεια – Μπάλος - Ελπίδα) και για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του σχετικά γηρασμένου πλέον φυτικού πλούτου της.