Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Το Υπ. Οικονομικών παραχωρεί στην Περιφέρεια Αττικής 487 στρέμματα του Φαληρικού Όρμου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:
"Κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, τροπολογία με την οποία παραχωρείται στην Περιφέρεια Αττικής, για χρήση και χωρίς αντάλλαγμα, για σαράντα έτη, έκταση εμβαδού 487.393 τ.μ., που βρίσκεται στο Φαληρικό Όρμο, με τα υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις, και αποτελεί τμήμα δημόσιας έκτασης προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση.

Η διάταξη αυτή αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, την πρόθεση της κυβέρνησης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολιτών και την εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων από φορείς του Δημοσίου."
Ηalandripedia 
ΣΧΟΛΙΟ 1: 
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ σου λέει ΣΥΜΕΩΝ! ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ. 
ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΥΜΕΩΝ ΤΗΝ ΔΗΗΜΟΣΙΑ ΓΗ. 
ΟΥΤΕ ΤΗ ΝΟΙΚΙΑΣΕ!
ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ..... ΣΩΤΗΡΑ.
 ΣΧΟΛΙΟ 2: Μας είπε το πουλάκι ότι κάνεις και παρασκηνιακές συζητήσεις με γύρω δήμους για τον ΧΕΥ και την χρήση του, τους υπόσχεσε φιλοξενεία στον σταθμό καθαριότητας στο Χαλάνδρι ..... μαθαίνουμε. 
ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΕ.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΣ  για τις στρατηγικές επιλογές για την πόλη,  ΣΟΥΛΤΑΝΕ ΣΥΜΕΩΝ Α.

"ΚαμπανΑΡΑ" ΚΕΔΕ: "Έρχονται κι άλλες χρεοκοπίες Δήμων"! 04.08.16 | 11:01

Τον "κώδωνα του κινδύνου κρούει", με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και ΕΣ.Δ.Α., Παν. Κουρουμπλή, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, με αφορμή την είσοδο και του Δήμου Αχαρνών στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. «Οι τεράστιες οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημιουργία νέας γενιάς παρακρατηθέντων και η έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την οικονομική και αναπτυξιακή υποστήριξη των δήμων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από τους δήμους σε οικονομική κατάρρευση», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Αχαρνών είναι ο τρίτος Δήμος της Χώρας, που εισέρχεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. Έχει προηγηθεί η είσοδος των Δήμων Σαλαμίνας και Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης.

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δήμων που θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγιάνσης. Η συνέπεια αυτή θα έχει τεράστια επίπτωση, τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, όσο και ως προς τους εργαζόμενους των δήμων».

Σημειώνεται ότι, η αύξηση του αριθμού των Δήμων, που θα μπουν στο πρόγραμμα, θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο αποθεματικό του Λογαριασμού Εξυγίανσης, ο οποίος στη παρούσα φάση διαθέτει μόλις 85 εκατ. Ευρώ.

Αναλυτικά ο Γ. Πατούλης επισημαίνει τα παρακάτω:

«Θεωρούμε επιβεβλημένο, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος, η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει με ισόποσο κονδύλι το λογαριασμό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να υποστηριχθούν οικονομικά οι δήμοι που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. Το σχετικό ποσό, όπως γνωρίζεται προέρχεται από το 4% της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δε θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση για άλλη μια φορά ο Ειδικός Λογαριασμός Εξυγίανσης να υποστηριχθεί με χρήματα που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ σημαντική και αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αναχαιτιστεί το διαφαινόμενο κύμα αιτημάτων από δήμους για ένταξη στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης.

Η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στους Δήμους της χώρας, αποτυπώθηκε με την πρόσφατη απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τους προϋπολογισμούς των Δήμων, όπου καλούμαστε να προϋπολογίσουμε τα έσοδά μας για το 2017, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με την φετινή χρονιά και τι χρήματα τελικά θα λάβουμε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην σύνταξη των προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά, ενώ είναι δύσκολο και το κλείσιμο για το 2016.

Θεωρώ ότι ουδείς διαφωνεί πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην λειτουργία της, γεγονός για το οποίο σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει τα αίτια του στην υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.

Η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνέχεις μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια.

Πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων μέχρι το 2009. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων, που πρέπει να αρχίσουν να αποδίδονται από το 2017 και τα οποία είναι 10 δισ. € τουλάχιστον.

Όπως γνωρίζεται οι πόροι των Δήμων διέρχονται από το ΤΠΔ, το οποίο τους διαχειρίζεται όπως αυτό κρίνει και σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες, κατευθύνσεις και με σκληρούς δημοσιονομικούς όρους, που δεν ισχύουν ούτε στην ελεύθερη αγορά. Ως Αυτοδιοίκηση θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι αναγκαίο να αποτελέσει ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα βοηθάει τους Δήμους στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους.

Επίσης ένα άλλα σοβαρό πρόβλημα έχει προέλθει και από την κατάργηση χρηματοδοτήσεων από άλλους πόρους. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν ο Φόρος Ζύθου που καταργήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί και η μη απόδοση μέχρι σήμερα του Τέλους Διαφήμισης και του 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Το Πράσινο Ταμείο αγνοεί συστηματικά τους Δήμους από οποιαδήποτε χρηματοδότηση που δικαιωματικά τους ανήκει. Πρέπει να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων για το 2016 που έχει καταρτίσει η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, καθώς και το ποιους Δήμους αφορούν τα έργα αυτά, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού των πόρων που διατίθενται σήμερα για τους σκοπούς του Πράσινου ταμείου από το 2,5% σε 10% για χρηματοδότηση έργων των Δήμων.

Η απόδοση των πόρων από την «νέα γενιά παρακρατηθέντων» είναι ακόμη άγνωστο αν θα γίνει, όπως αναφέραμε πιο πάνω, και φέτος δεν έχει δοθεί ακόμη καμία χρηματοδότηση από τα 214 εκ. € που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό των Δήμων από τους ΚΑΠ.

Με αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις κοινωνικές ομάδες που τις έχουν ιδιαίτερη ανάγκη και τα καταφέρνουν μέχρι στιγμής.

Όπως γνωρίζεται η πρόληψη μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από τη θεραπεία. Για το λόγο αυτό ζητώ να αναλάβετε όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στο περιορισμό των δήμων που κινδυνεύουν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. Η ανάπτυξη στη χώρα μας δεν μπορεί να έρθει χωρίς γενναίες πρωτοβουλίες και κυρίως χωρίς τη συνεργασία της Κεντρικής Διοίκησης με την Αυτοδιοίκηση».

Η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ αποστέλλεται στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και κοινοποιείται στους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς και στον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα.

http://www.epoli.gr

Σύλλογος Πολυδρόσου: Όμβρια Πολυδρόσου
Αγαπητέ αντιδήμαρχε κ. Βασίλη Κόκκαλη,

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την αμεσότητα των απαντήσεων σας αλλά όχι το ίδιο με την ακρίβεια και τη σαφήνεια αυτών, σε κάθε περίπτωση όλοι κρινόμαστε για το δημόσιο λόγο μας.

Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά και για όσες ακόμη απαιτηθεί, για να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που κατά την άποψη μας δεν έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα είναι :

1. Έχει πραγματοποιηθεί ο προγραμματισμένος διαγωνισμός (ΑΔΑ: 726ΦΩΨ9-5Ω7), ενώπιον της αρµοδίας επιτροπής στις 14-6-2016 και έχουν υποβληθεί προσφορές ;  Εάν ναι, υπήρξε μειοδότης, ποιός (επωνυμία),  με ποιά προσφορά, με ποιά ποσοστιαία έκπτωση επί του προϋπολογισθέντος 1.920.000,92€  θα υπογράφει η σχετική σύμβαση; 
Εάν όχι,  δηλαδή η δημοπρασία δεν διεξήχθη πότε θα πραγματοποιηθεί ;  

2. Ο μειοδότης (εάν έχει τελεσφορήσει ο σχετικός διαγωνισμός) ποια σχέση έχει με τον ανάδοχο του έργου «Βιοκλιματική αναβάθμιση γειτονιών με δημιουργία διαδρομής πεζών-ποδηλάτων» ;

3. Η κατασκευή του αγωγού όμβριων της οδού Ακακιών είναι η επιβεβαίωση του «ράβε – ξήλωνε» αφού ρητά προκύπτει από την απάντηση του κ. αντιδημάρχου θα κατασκευαστεί σε δεύτερο (άγνωστο) χρόνο.  Με δεδομένη την  Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο το έργο «Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων σε διάφορες περιοχές του Δήμου Χαλανδρίου», που υπέγραψαν η περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.535.000 ευρώ με ΦΠΑ, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής δεν περιλαμβάνεται το Πολύδροσο Χαλανδρίου, πότε (ημερομηνία) θα κατασκευαστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της οδού Ακακιών ;

4. Η αναφορά ότι η αλληλογραφία της παρέμβασης των 3 συλλόγων είναι των ετών 2016-16 εξηγεί ή δικαιολογεί τις παραλείψεις συντονισμού και κοινού σχεδιασμού με τον όμορο Δήμο, που με το έγγραφο της η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου επισημαίνει προς την Περιφέρεια Αττικής ;    

5. Η μελέτη, που εκπονήθηκε από ειδικευμένο μελετητή υδραυλικών έργων, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και δεν συμπεριλαμβάνει την οδό Εθνάρχη Μακαρίου, έχει λάβει υπόψη της το δεδομένο ότι η περιοχή εκτός σχεδίου μεταξύ της υπόψη  οδού και της οδού Καραμανλή βρίσκεται σε καθεστώς άμεσης ένταξης και με ποια αιτιολογική σκέψη ή παραδοχή ή υπόδειξη δεν την σχεδίασε όπως και άλλες οδούς της ΠΕ Πολυδρόσου;   

6.  Η πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου για την εκπόνηση μελέτης ομβρίων του Παραδείσου, παρά το γεγονός ότι είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, γιατί δεν συντονίστηκε με τη μελέτη της  όμορης περιοχής του Πολυδρόσου που και οι  δυο περιοχές ανήκουν στον Δήμο Αμαρουσίου για οικονομία κλίμακας και αφού είναι ολοκληρωμένη και προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο γιατί εμφανίζεται ως συνεχιζόμενο έργο α/α 23 στο σχέδιο τεχνικού προγράμματος του 2017 (συνημμένο) του Δήμου ;  Εκτιμάται ότι δεν θα εγκριθεί εντός του 2016 ;  και τέλος μπορείτε να πείτε την εκτίμηση σας για την χρονική ολοκλήρωση του έργου;      

Τέλος μια γενική επισήμανση, όχι αρμοδιότητας σας αλλά της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτεί και θα όφειλε να συντονίζει τα αντιπλημμυρικά έργα, η περιοχή των δήμων Αμαρουσίου & Χαλανδρίου 3.000 στεμμάτων που εμφανίζεται στη σχετική φωτογραφία θα έπρεπε κατά την εκτίμηση μας να είναι αντικείμενο ενιαίας μελέτης σε επίπεδο σχεδίασης και μιας κοινής εργολαβίας κατασκευής.     Για το ΔΣ Συλλόγου Πολυδρόσου

Παναγιώτης Α. Πάντος
Πρόεδρος

ΜΕΚΕΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ: Να διαδοθεί παντού το μήνυμα της Διακήρυξης για έξοδο από την ΕΕ και ρήξη με την παγκοσμιοποίηση- Η δράση μας το επόμενο διάστημα


- Η δράση μας το επόμενο διάστημα


Η Διακήρυξη του ΜΕΚΕΑ για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος με αίτημα την άμεση έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και τη ρήξη με τους θεσμούς της παγκοσμιοποίησης βρήκε, μέσα στον έναν περίπου μήνα από την δημοσίευσή της, ευρεία αποδοχή ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, που είναι κατά κύριο λόγο και τα θύματα της παγκοσμιοποίησης.

Ακολουθώντας το εκκωφαντικό μήνυμα του Brexit, όπου τα εκεί λαϊκά στρώματα της Βρετανίας παραμέρισαν την συντονισμένη τρομοκρατία των λακέδων του συστήματος και βροντοφώναξαν Έξοδος από την ΕΕ’, η Διακήρυξή μας φανέρωσε ότι και στην Ελλάδα ο λαός μας μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους και την ασύστολη παραπληροφόρηση που καλλιεργούν συστηματικά οι ντόπιες και ξένες ελίτ, και να θέσει αποφασιστικά το αίτημα αυτό, που είναι αναγκαίος όρος για την ανάκτηση της Εθνικής και Οικονομικής μας Κυριαρχίας –αίτημα που σήμερα φουντώνει απ’άκρη σ’άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκρινόμενα μάλιστα με παρόμοιες κινήσεις της εκφυλισμένης «επαναστατικής» αριστεράς, μπορούμε να πούμε ότι οι 700 και πλέον υπογραφές στη Διακήρυξη καταδεικνύουν ένα σχηματιζόμενο ρεύμα μέσα στην Ελληνική κοινωνία που αντιλαμβάνεται ότι η αντιπαράθεση στις πολιτικές προτεκτοράτου που επιβάλλονται στον Ελληνικό Λαό πρέπει να γίνει με όρους εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής αυτοδυναμίας. Για αυτό και η Διακήρυξη κατάφερε να αγγίξει τους πραγματικά καταπιεσμένους της οικονομικής καταστροφής (από άνεργους και συνταξιούχους, ως αγρότες, επαγγελματίες και ιδιωτικούς υπαλλήλους), πράγμα που από μόνο του είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού σηματοδοτεί μια πλατιά συσπείρωση των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης σε ένα άτυπο λαϊκό μέτωπο. Άμεσος στόχος μας είναι το άτυπο αυτό μέτωπο να πάρει σάρκα και οστά, να λάβει δηλαδή την απαραίτητη οργανωτική μορφή, με τη δημιουργία «συντονιστικών ομάδων» ανά περιοχή, που θα ομοσπονδιοποιούνται σε Εθνικό επίπεδο.

Στόχος αυτών των Ομάδων θα είναι και η διεκδίκηση –μέσα από μαζικές συνελεύσεις πανελλαδικά- Δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ρήξη με τους θεσμούς της παγκοσμιοποίησης, όπως ακριβώς το θέτει η Διακήρυξη. Έτσι, το επόμενο διάστημα, όταν πλέον όλοι θα έχουν λάβει θέσεις μάχης για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα, το ΜΕΚΕΑ προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία οργάνωσης τοπικών εκδηλώσεων στήριξης της Διακήρυξης ανά την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα διατυπώνουν ρητά:

Πρώτον, τη σημασία που έχει η έξοδος της χώρας μας από την ΕΕ και η ρήξη με τους θεσμούς της παγκοσμιοποίησης.

Δεύτερον, τον στόχο για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και την απεμπλοκή από την οικονομική κατοχή που βιώνει με δραματικό τρόπο ο λαός μας, μέσα από ένα πρόγραμμα οικονομικής αυτοδυναμίας.

Και βέβαια ως τότε η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και κατά το θέρος, διότι ο αγώνας για την Εθνική και Κοινωνική μας Απελευθέρωση δεν γνωρίζει διαλείμματα.

Είναι στο χέρι του καθενός:

- Να διαδώσει το καινοτόμο και απελευθερωτικό μήνυμα του ΜΕΚΕΑ

- Να συμβάλλει στη συλλογή και άλλων υπογραφών στη Διακήρυξη.
ΠΗΓΗ: ΜΕΚΕΑ - ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ