Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟ ΑΛΟΓΟ;

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΡΓΩ» ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΣΤΟ 34o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Στους 8 θιάσους που θα συμμετέχουν στο 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας επιλέχθηκε μεταξύ 25 υποψηφιοτήτων, η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» με το έργο «Ο Αρχοντοχωριάτης», σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μπακαλάκου.

Το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας διοργανώνει από τις 9 έως 18 Μαρτίου η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, ενώ Συμπαραστάτης είναι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.

Η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας θα γίνει την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 20.30, και θα μεταδοθεί, όπως και όλες οι παραστάσεις, μέσω live streaming έτσι ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν τη μαγεία του θεάτρου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από τιμητικά αφιερώματα σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το χώρο του θεάτρου και των Τεχνών, ενώ πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σεμινάρια επιμόρφωσης για ενήλικες και μαθητές, θεατρικά παιχνίδια, συναυλίες και άλλα).
Ο Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου

Μετάφραση: Ιωάννης Πολέμης
Σκηνοθεσία-Προσαρμογή κειμένου: Ιωάννα Μπακαλάκου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Παυλίδου, Ευγενία Τσούτη

Παίζουν αλφαβητικά :
Αλέξης Αρβανιτίδης: Δοϊράντ, Υπηρέτης
Ιφιγένεια Γιαννέ : Μουσικοδιδάσκαλος, Κάλφας, Μουφτής
Ανδρέας Ζηρογιάννης: Κοβιέλ, Υπηρέτης , Τούρκος
Αλέξης Καϊμάκης: κύριος Ζουρντέν
Ελένια Καμπά: Χοροδιδάσκαλος, Κάλφας, Μουφτής
Χαρά Κούτη: Κυρία Ζουρντέν
Γιάννης Μουστάκας: Κλόντ, Κάλφας
Ελένη Παυλίδου: Καθηγητής της Φιλοσοφίας, Λουκίλη
Γιάννης Σαρηβασίλης: Καθηγητής της Ξιφομαχίας, Υπηρέτης
Ευγενία Τσούτη: Ράφτης, Δοϊράνη
Βάσω Φαρμάκη: Νικολέτα, Καθηγητής της Ξιφομαχίας, Χανούμισα

Σκέψεις και σχόλια για τις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλιά


1. Στις εκλογές που διεξήχθηκαν στην Ιταλία στις 4 του Μάρτη, κυριάρχησε η αντισυστημική και ευρωσκεπτικιστική ψήφος. Οι Ιταλοί βιώνοντας την δική τους κρίση, συνειδητοποίηοαν ότι η ταυτισμένη με το ευρώ φιλελεύθερη συναίνεση της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς επιτείνει, αντί να λύνει τα προβλήματά τους.
Το αναμφισβήτητο γεγονός των ιταλικών εκλογών είναι ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν μαζικά προς τα δύο αντισυστημικά κόμματα: προς το ιδιότυπο «Κίνημα 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο (Οι δημοσκόποι υπολογίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του «Κινήματος 5 Αστέρων» είναι πρώην ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς) αφενός, και προς την δεξιόστροφη «Λέγκα του Βορρά» του Σαλβίνι, (η οποία έχει μια σαφή αντιμεταναστευτική ρητορική), αφετέρου.
Αμφότεροι οι νικητές είναι ιδιαιτέρως επικριτικοί όσον αφορά την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

2. Υπήρξε ανατροπή εντός του συσχετισμού της Δεξιάς /Κεντροδεξιάς, αφού ο Σαλβίνι νίκησε τον παραδοσιακό Μπερλουσκόνι. Η Lega του Σαλβίνι πήρε 17,7 % έναντι 14% του Καβαλιέρε και βάση της μεταξύ τους συμφωνίας, ότι θα προταθεί για υποψήφιος πρωθυπουργός από την πλευρά τους όποιος έλθει πρώτος σε ψήφους, «προηγείται» ο Σαλβίνι.

3. Το 18,7% του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), - κόμμα που προέρχεται από το Δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς-, στις εκλογές της 4ης Μαρτίου είναι το χαμηλότερο ποσοστό που πήρε το κόμμα αυτό από την ίδρυση του, το 2007, όταν οι πρώην κομμουνιστές και οι πρώην αριστεροί χριστιανοδημοκράτες αποφάσισαν να συγχωνευτούν. Είναι ένα ταπεινωτικό αποτέλεσμα, που έχει τις ρίζες του στην μακροχρόνια κρίση της ιταλικής Κεντροαριστεράς, με τον Ματέο Ρέντσι να έχει τη μεγάλη ευθύνη για τις πολιτικές που ακολούθησε. Υπενθυμίζω πως στις προηγούμενες εκλογές του 2013, με γραμματέα τότε τον Μπερσάνι, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε μεν ηττηθεί, είχε δε αναδειχθεί στο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας με το 25,4%.

4. Η βαθύτατη κρίση του Δημοκρατικού Κόμματος παρέσυρε και τους διασπασθέντες από αυτό. Εν όψει των εκλογών, ο Μπερσάνι και άλλα ηγετικά στελέχη είχαν ενωθεί με το μικρό κόμμα της Ιταλικής Αριστεράς, δημιουργώντας το ψηφοδέλτιο «Ελεύθεροι και Ίσοι». (LEU).Τελικά το αριστερό ψηφοδέλτιο εξασφάλισε ένα απογοητευτικό 3,4%, κατ΄ ουσίαν όσα είχε πάρει το 2013 μόνη της η Ιταλική Αριστερά (τότε με την επωνυμία «Ελευθερία, Οικολογία, Αριστερά»)
Η κινηματική Αριστερά , το «Potere al Popolo» εξασφάλισε το επίσης απογοητευτικό 1,1%.

5. Ενδιαφέρουσες οι ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ από "τα κάτω" μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και "Κινήματων 5 Αστέρια":

Στην αριστερά, για χρόνια, έχει εξαπλωθεί μια ειρωνική και κοροϊδευτική στάση απέναντι στους ψηφοφόρους του Κινήματος των 5 Αστέρων, μια στάση που τους τελευταίους μήνες καθίσταται Ταξική. Και αυτό, είναι το ακριβώς αντίθετο από το να "είσαι αριστερός». Αυτό που στην αρχή ήταν ειρωνία, μετεξελίχθηκε σε Σνομπισμό

Αυτή η σνομπίστικη και αριστοκρατική στάση, έχει σχέση με την αιμορραγία των ψήφων που υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα.

Όσον αφορά αυτή την αιμορραγία των ψήφων που υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) κατά τα τελευταία χρόνια στην εποχή του Ρέντζι, έχει ενδιαφέρον να διαβάζουμε μεταξύ των γραμμών του άρθρου που ο αναπληρωτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ivan Scalfarotto έγραψε στο “Post” λίγες ώρες την ψηφοφορία: «Έχουμε γίνει», γράφει ο Scalfarotto, «το κόμμα που προτιμάται από τους πλούσιους, διανοούμενους, από την φωτισμένη μπουρζουαζία, από τους πιο ικανούς επιχειρηματίες, με μια λέξη από τις αριστεία αυτής της χώρας μας. Αυτό σίγουρα δεν είναι λάθος, πρέπει να βασιστούμε στην αριστεία, αλλά πρέπει να επανεξεταστούμε πως θα είμαστε και με τους τελευταίους τους ανέλπιδες, με εκείνους που δεν μπορούν. Οι άνθρωποι που δεν μας αναγνωρίζουν πλέον - και αυτή είναι δική μας ευθύνη, όχι αυτονών».

6. Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία των εκλογών:
Το κίνημα που ιδρύθηκε από τον Beppe Grillo ψηφίστηκε περισσότερο ή λιγότερο ομοιόμορφα από ψηφοφόρους μεταξύ 18 έως 65 ετών. Στο συνασπισμό της κεντροδεξιάς, μπορούμε να παρατηρήσουμε την εξής κατάσταση: Στο «πρωτάθλημα» η Lega κέρδισε τις ψήφους των Ιταλών ηλικίας 18 έως 50 ετών, ενώ o Μπερλουσκόνι έμεινε με τους παλαιότερους.
Επίσης: Το 31,2% των ατόμων που ψήφισαν το «Κίνημα 5 Αστέρια» ανήκει σε ποιο εύπορα στρώματα Το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισαν ηλικίες άνω των 65 ετών και συνταξιούχοι, απόφοιτοι Δημοτικού σχολίου.

-Η «Forca Italia» του Μπερλουσκόνι και το Δημοκρατικό κόμμα (PD) κατέστησαν οι εκφραστές της παλαιάς Ιταλίας…

. - Υ.Γ. : Εύχομαι σύντομα και σε «αντι-συστημικά» δικά μας !!!

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Αρχιτέκτων- συγγραφέας

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ

Η επανάσταση δεν σημαίνει χείμαρρους αίματος, την κατάληψη των Χειµερινών Ανακτόρων κοκ.

Η επανάσταση σημαίνει τον ριζικό μετασχηματισμό των θεσμών της κοινωνίας.

Με αυτή την έννοια, φυσικά είμαι επαναστάτης.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ