Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Είναι πολλαπλώς καταστροφική η εξόρυξη υδρογονανθράκων

 

Το Πράσινο Κίνημα με αφορμή τη σημερινή (χθεσινή) ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, δηλώνει για ακόμα μία φορά ότι είναι κάθετα αντίθετο σε αυτήν την ενεργειακή πρακτική που ούτως ή άλλως θεωρείται ξεπερασμένη και πολύ πιο ακριβή σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται για έναν σχεδιασμό που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει η εξόρυξη μετά από 4-5 χρόνια. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν συμφέρει την Ελλάδα, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και δεν είναι fake news.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί, η εμμονή στις παρωχημένες και «βρώμικες» μορφές ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τον τουρισμό μας, να σχεδιάζονται εξορύξεις σε σεισμογενείς περιοχές.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις πολιτικές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό θα πάψουν να υπάρχουν, ενώ παράλληλα το οικολογικό ισοδύναμο (που είναι το ζητούμενο πανευρωπαϊκά) θα μειωθεί δραματικά στη χώρα μας.

Επίσης, ούτε η “δικαιολογία” της καταπολέμησης της ακρίβειας που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση έχει κάποια βάση, καθώς ακόμα και να ολοκληρωθούν με επιτυχία κάποιες από τις εξορύξεις, αυτό θα φτάσει την τσέπη των πολιτών σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

Το μέλλον στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Εκεί πρέπει να επενδύσουμε τα κεφάλαια του ενεργειακού τομέα και όχι σε στερεές, υγρές ή αέριες μορφές υπεδάφιου άνθρακα.

Η σεισμικότητα της Ελλάδας καθιστά αυτομάτως επικίνδυνη για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον οποιαδήποτε συζήτηση για τις εξορύξεις.

Η επιλογή αυτή είναι η απόλυτη καταστροφή για τον Τουρισμό που είναι η μοναδική βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων, και ιδίως η θαλάσσια, συνεπάγεται σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και σοβαρά ατυχήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την τουριστική βιομηχανία στην οποία επενδύουμε τόσες ελπίδες για την οικονομική μας ανάκαμψη.

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί επιλογή που οικονομικά και περιβαλλοντικά ανήκει ξεκάθαρα στο παρελθόν.

Το Πράσινο Κίνημα ζητά εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση τις προτάσεις του κόμματος που επιβάλλουν απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου και τη στροφή προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, για την οποίες η χώρα μας διαθέτει σαφέστατα, πανευρωπαϊκά προνομιακό φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας, αιολικής ενέργειας και υδροκίνησης.

Χαρακτηριστικά ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του: “Για εμάς, στο Πράσινο Κίνημα, η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ, είναι μονόδρομος. Με μία όμως, συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική, τεχνοκρατικά δομημένη, η οποία θα περιλαμβάνει μεταβατικά στάδια, με συγκεκριμένους οριοθετημένους στόχους. Η απεξάρτηση, από τον λιγνίτη, θα πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η χρήση του «πράσινου» υδρογόνου, ως καύσιμου, για τα δεδομένα της χώρας, είναι απείρως καλύτερη και οικολογικότερη από το φυσικό αέριο. Και το σημαντικότερο, από όλα, είναι ότι μπορεί εύκολα να παραχθεί στη χώρα μας, από τα υφιστάμενα διυλιστήρια. Για την ακρίβεια, ήδη το παράγουν αλλά το χρησιμοποιούν σε άλλες ανάγκες της βιομηχανίας. Μπορεί να παίξει τον ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα, σε μία αρχιτεκτονική ενεργειακού μείγματος από ΑΠΕ. Διότι το ηλιακό αλλά και το αιολικό δυναμικό της χώρας μας, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες χώρες. Και έχουμε ανεκμετάλλευτη και τη γεωθερμία μας. Όλα αυτά, θα πρέπει να στηριχθούν με συγκεκριμένες πολιτικές, με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο. Το Πράσινο Κίνημα, με την είσοδό του στην επόμενη Βουλή θα παίξει καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί, το μεγάλο ζητούμενο είναι αφενός να υπάρχει ενεργειακή αυτάρκεια για τη χώρα, αφετέρου να είναι οικονομικά φθηνή, και «πράσινη» η ενέργεια για τους πολίτες. Και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί πολύ απλά ο ήλιος και ο αέρας, δεν θα τελειώσουνε ποτέ…”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ

 


Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου που έγινε στις 4 Απριλίου 2022 εκφράζει την τεράστια ανησυχία της για την οπισθοδρόμηση στην πολιτική προστασίας του Πεντελικού Όρους που υιοθετείται από τις κρατικές αρχές.

Ειδικότερα είναι αντίθετη στην εκ νέου ανάπτυξη της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Πεντέλη που προωθείται  με την μαζική αδειοδότηση για διερευνητικές εργασίες προς ίδρυση λατομείων. Θεωρούμε ότι η Πεντέλη έχει ήδη προσφέρει αρκετά σε αυτόν τον τομέα και είναι πλέον καιρός όχι μόνο να την αφήσουμε ήσυχη, αλλά  κυρίως να επουλώσουμε τις πληγές που έχουμε δημιουργήσει με σεβασμό στην φύση. 

Η Πεντέλη είναι η ανάσα μας και η διαφυγή μας από την πόλη. Είναι η ιστορία μας και το μέλλον μας. Ο Σύλλογός μας δηλώνει αλληλέγγυος με τις δημοτικές αρχές, τις δημοτικές κινήσεις και τις συλλογικότητες πολιτών που αντιστέκονται στην νέα αυτή κακοποίηση.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Περιοδεία στη Μεσσηνία, την Παρασκευή και το Σάββατο

 

 


Στην Μεσσηνία θα κάνει περιοδεία μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου 2022. Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, απαρτίζεται από τον συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη, το γενικό γραμματέα Λάμπρο Σπάθη και τον εκπρόσωπο τύπου Νίκο Καραμπάση. Το Πράσινο Ίδρυμα «Θεόφραστος», θα εκπροσωπεί ο πρόεδρος Νίκος Παπαδάκης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κυριακόπουλος.  

Το μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», θα συνομιλήσει με τα κινήματα πολιτών που εναντιώνονται στο σχεδιαζόμενο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Επίσης, θα γίνει αυτοψία και στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Πράσινο Κίνημα, από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στο φαραωνικό έργο που σχεδιάστηκε, με σειρά δημοσίων παρεμβάσεων. Είμασταν το πρώτο κόμμα που δημοσιοποιήσαμε το περίφημο έγγραφο το 2018, που είχε «κρυμμένο», σε κάποιο συρτάρι η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, δημοσιοποιήσαμε τη σημαντική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ουσιαστικά απένταξε από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις το συγκεκριμένο έργο, αφού δεν ακολουθεί τους βασικούς κανόνες, ανακύκλωσης, επανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης της Ε.Ε. Το συγκεκριμένο έργο είναι ουσιαστικά «κατηγορούμενο», στο κείμενο των 17 σελίδων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διότι εκτός από υπερδιαστασιολογημένο είναι και υπερκοστολογημένο, με ότι αυτό συνεπάγεται…

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ :10Η ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ"

 Η 10η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα του ΙΑΣΩ Παίδων, με θέμα «Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, στις 09:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ. Διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο το φάσμα των παιδιατρικών ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων θα συμμετέχουν στην Ημερίδα και θα παρουσιάσουν δια ζώσης και μέσω "Live Streaming", ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα, καθώς και νέες μεθόδους που εφαρμόζονται σήμερα στην παιδιατρική επιστήμη και πρακτική.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και απευθύνεται στους Παιδιάτρους, ιατρούς όλων των υποειδικοτήτων της Παιδιατρικής, Μαιευτήρες/Γυναικολόγους, καθώς και σε όλους τους Επαγγελματίες Υγείας.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας είναι τα παρακάτω:

·         Κατάποση καυστικών ουσιών στα παιδιά

·         Ωτογενής θρόμβωση Σιγμοειδούς κόλπου

·         Θεραπεία Αγγειακών Δυσπλασιών χαμηλής ροής

·         Κολπική Αιμόρροια σε κορίτσι πριν από την εφηβεία

·         Νευροβιολογική βάση του Αυτισμού

·         Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της Αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας

·         Ενδοτυπική προσέγγιση της βρογχιολίτιδας

·         Διστακτικότητα έναντι εμβολίων

·         Παιδική Παχυσαρκία και Διαβήτης την εποχή της Covid - 19

·         Φαινόμενο Raynaud - Ακροκυάνωση - Χείμετλα: Διαγνωστική προσέγγιση στα παιδιά

·         Ενδιαφέρουσες Λοιμώξεις από το αρχείο της Παιδιατρικής Κλινικής

  

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί επίσης μία Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα "Ανατομικές ανωμαλίες του Ουροποιητικού Συστήματος και η εξέλιξη αυτών από την εμβρυϊκή ζωή έως την πρώτη παιδική ηλικία", η οποία θα καλύψει τα εξής θέματα: Προγενετικός έλεγχος - Επιδημιολογικά δεδομένα - Εξέλιξη, Απεικονιστικά ευρήματα και Χειρουργική Αντιμετώπιση.

Επιστημονική Υπεύθυνη της Ημερίδας είναι η κα Θεοδώτα Λιακοπούλου - Τσιτσιπή, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΙΑΣΩ Παίδων, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ΙΑΣΩ Παίδων.

Η συμμετοχή και παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και θα έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε με φυσική παρουσία, με την επίδειξη του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και μέσω live streaming από το website: https://avolution.nowlive.events/1314iaso/web/

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία στο τηλέφωνο 210 8228950.

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ : Δενδροφύτευση στο Δάσος Θεόκλητου από μαθητές του 2ου και 3ου Γυμνασίου Βριλησσίων

 Δενδροφύτευση στο Δάσος Θεόκλητου (Παπαφλέσσα και Σολωμού) στα Άνω Βριλήσσια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου μας με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του ΕΚΠΑ για την προώθηση και υλοποίηση της πρωτοβουλίας «75UN – 75 Trees UNAI SDG7», την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.

Στην περιβαλλοντική δράση έλαβαν μέρος μαθητές από το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή το περιβάλλον,  φύτεψαν και πότισαν 71 δένδρα.

Ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης δήλωσε πως η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην προστασία του περιβάλλοντος χτίζει οικολογικές συνειδήσεις και αυτό αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον του πλανήτη.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Σοφία Χαντζάρα, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της διεύθυνσης περιβάλλοντος για την οργάνωση και τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν τη δράση της δεντροφύτευσης, τόνισε τη σημασία να κατανοήσουν οι μαθητές στην πράξη την αξία της δενδροφύτευσης και να αγαπήσουν το περιβάλλον σαν το σπίτι τους.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών Αλέξης Μαυραγάνης ευχαρίστησε το ΚΕΠΑ και τους συμμετέχοντες εταίρους του προγράμματος και ενημέρωσε την εκπαιδευτική κοινότητα ότι η συγκεκριμένη δεντροφύτευση αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού του προγράμματος ανανέωσης του φυτικού πλούτου του δήμου μας σε συνεργασία με κατάλληλους φορείς και με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους.

Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Πρασίνου κα Αγγελική Παπαγεωργίου, διευθυντές και καθηγητές των δύο γυμνασίων που έλαβαν μέρος στη δράση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Πασχαλινό Παζάρι την Κυριακή 17/4, στον κήπο του Ιδρύματος Χατζηκώνστα

 


"ΚΑΛΛΙΣΤΩ"
Σύλλογος κοινωνικών δράσεων για την Υγεία και το Περιβάλλον

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
με ανοιξιάτικη διάθεση, αγάπη και αισιοδοξία, σας καλούμε στο Πασχαλινό Παζάρι του Συλλόγου μας,
την Κυριακή 17/4, τις ώρες από 11.00 έως 16.00, στον κήπο του Ιδρύματος Χατζηκώνστα (Λεωφ. Κηφισίας 374, δίπλα στο Civitel).
Χειροποίητες λαμπάδες, βιβλία, αρωματικά κεριά, ποτά, παραδοσιακά γλυκίσματα, σπιτικές μαρμελάδες, κεράσματα κ.α.
δώρα για μικρούς και μεγαλύτερους!!!

Από τις 12.00 μέχρι τις 13.00 στο Παιδικό Εργαστήρι "Καλωσορίζουμε το Πάσχα!" τα παιδιά θα φτιάξουν ζωγραφιές,
χειροτεχνίες και την δική τους λαμπάδα!

Σας περιμένουμε!!!