Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Οι εχθροί της Ευρώπης

Παρά το κουρέλιασμα όλων των προϋποθέσεων που τέθηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου, εν σχέσει με την τουρκική επιθετικότητα και τις οφειλόμενες κυρώσεις έναντι της Άγκυρας (παράνομες έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος, παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, πειρατικό άνοιγμα των Βαρωσίων της Αμμοχώστου, παράνομη συμμετοχή στον πόλεμο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, παράνομη προώθηση όπλων στη Λιβύη, προετοιμασία για νέα εισβολή στη Συρία κλπ), η κυρία Μέρκελ και οι ακόλουθοί της ομιλούν για προώθηση θετικής ατζέντας με την Τουρκία.


Πρόκειται αντικειμενικά για μια τραγικά αποτυχημένη προεδρία σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο ρευστών γεωπολιτικών ανακατατάξεων σε συνδυασμό με την πανδημία του COVID-19, όπου η Ευρώπη με κυρίαρχη ευθύνη της Γερμανίας παρέμεινε σε ρόλο κομπάρσου αντί της αναζήτησης ενός ενισχυμένου γεωπολιτικού ρόλου, όπως της αρμόζει.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στο άλλο μεγάλο ζήτημα της πανδημίας, όπου εν σχέσει με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027), ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και το ταμείο ανάκαμψης, αφού στην αρχή η Γερμανία αρνούταν οποιαδήποτε κοινή δράση, ακόμα και μετά την υποχώρηση της λόγω της γαλλικής πίεσης, τα πάντα, 8 μήνες μετά, παραμένουν ανοιχτά και ασαφή, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δοκιμάζονται σκληρά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΣΩ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HOME FIT HOME ΜΕ ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ PILATES ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

 


Το ΙΑΣΩ δημιούργησε το πρόγραμμα Home Fit Home με Online Pilates για εγκύους & μαμάδες μετά τον τοκετό

Το ΙΑΣΩ, γνωρίζοντας πόσο ιδιαίτερη είναι η σημερινή πραγματικότητα για όσες γυναίκες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας, δημιούργησε και προσφέρει δωρεάν το πρόγραμμα “Home Fit Home” με online μαθήματα Pilates με τη Μάντη Περσάκη - για να είστε Fit πριν και μετά τον τοκετό!

Μέσα από ειδικές ασκήσεις Pilates, που συμβάλλουν στη βελτίωση της στάσης του σώματος κατά την εγκυμοσύνη, ενώ προσφέρουν μυϊκή τόνωση σε γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα, η Μάντη θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα, ώστε να βρείτε την αναπνοή σας, να χαλαρώσετε και να γυμνάσετε ευχάριστα το σώμα σας.

Κάντε ήπια προπόνηση από την άνεση και την ασφάλεια του χώρου σας χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχετε στο σπίτι!

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 18.00 – 19.00 μέσω ZOOM ξεκινώντας την Δευτέρα 14/12/2020. Διάρκεια μαθήματος: 50 λεπτά

Για να δηλώσετε συμμετοχή επισκεφτείτε το https://bit.ly/3oxUbcH και συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε τον σύνδεσμο που οδηγεί στο κάθε μάθημα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει την έγκριση του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου σας ότι μπορείτε να γυμναστείτε.

1ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2020-2021 από τις εκδόσεις Hλιαχτίδα


Οι εκδόσεις Hλιαχτίδα προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2020-2021, με ημερομηνία λήξης 28 Φεβρουαρίου 2021. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

α) Διήγημα (έως 1.500 λέξεις)

β) Παιδικό παραμύθι (έως 600 λέξεις)

Το θέμα και στις δυο κατηγορίες είναι ελεύθερο. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από 5μελή κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν οι:

Στεφανία Καζάκη – βιβλιοθηκονόμος

Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου – Συμβουλευτικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια

Πόλα Δρακοπούλου – παιδαγωγός

Βάσια Παπαδοπούλου – Ιστορικός και κριτικός τέχνης

Δέσποινα Φίλιου – συγγραφέας

Όροι συμμετοχής:

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν ενήλικες άνω των 18 ετών.

1. Τα έργα θα πρέπει είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

2. Ο δημιουργός εγγυάται το πρωτότυπο του έργου του.

3. Με την αποστολή του έργου, ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται ότι το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση.

4. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τους όρους του διαγωνισμού και αποδέχονται την απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

5. Τα έργα που υποβάλλονται στον διαγωνισμό δεν επιστρέφονται, ενώ τα μη διακριθέντα έργα θα καταστραφούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

6. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος και στις δυο κατηγορίες με ένα αδημοσίευτο έργο τους. Σημειωτέον ότι η βράβευση σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό νοείται ως δημοσίευση.

Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2021.

Τρόπος συμμετοχής:

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να στείλουν τα έργα τους στο email: info@ekdoseisiliaxtida.gr αναφέροντας στο θέμα την κατηγορία συμμετοχής τους, με τον εξής τρόπο:

α) Στο πρώτο αρχείο θα είναι το έργο τους με το ψευδώνυμό τους, και κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο.

β) Στο δεύτερο αρχείο θα είναι τα στοιχεία τους: Τίτλος του έργου, Όνομα, Επώνυμο, Ψευδώνυμο, Πόλη, Τηλέφωνο επικοινωνίας, email.

Βραβεία:

1. Τα είκοσι (20) διηγήματα που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, βάσει της αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής, θα συμπεριληφθούν σε συλλογική έντυπη έκδοση των εκδόσεων Ηλιαχτίδα.

2. Τα δέκα (10) παιδικά παραμύθια που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία βάσει της αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής, θα συμπεριληφθούν σε συλλογική έντυπη έκδοση των εκδόσεων Ηλιαχτίδα.

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 22 Μαρτίου 2021 στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ηλιαχτίδα: www.ekdoseisiliaxtida.gr. Οι νικητές θα ενημερωθούν με μήνυμα στο email τους.

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την άνοιξη του 2021, θα γίνει η παρουσίαση των δυο συλλογικών τόμων, θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές και τα αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες.

Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα: 2104967338, 6934776847

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα λεξικό, το σχέδιο ανόρθωσης είναι το βιβλίοΤα γλωσσολογικά λεξικά αποτυπώνουν και οργανώνουν τον πλούτο μιας γλώσσας. Η χρησιμότητά τους είναι αναμφίβολη. Πλην, όμως, εκεί που αποτυπώνεται ο πνευματικός πλούτος ενός λαού και ενός έθνους είναι στις πνευματικές δημιουργίες της γλώσσας του, όπως είναι τα παντός είδους βιβλία.

Η σχέση του σχεδίου Πισσαρίδη με την προσπάθεια της χώρας μας όχι μόνο να εξέλθει από την κρίση αλλά, ταυτόχρονα, να αναμορφώσει την οικονομία και την κοινωνία μας είναι ανάλογη εκείνης που έχει ένα γλωσσολογικό λεξικό με ένα βιβλίο.

Το σχέδιο Πισσαρίδη οργανώνει, τακτοποιεί και συναρμολογεί κείμενα που έχουν περιγράψει, διαχρονικά, τις δυσλειτουργίες και τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας και παρουσιάζει προτάσεις – που, επίσης, διαχρονικά – έχουν κατατεθεί για την επίλυση αυτών των δυσλειτουργιών και αυτών των προβλημάτων. Ως τέτοιο έχει ασφαλώς χρησιμότητα. Αλλά απέχει πολύ από το να συνιστά ένα κείμενο στρατηγικής. Να θέτει, δηλαδή, προτεραιότητες, να καθορίζει το εύρος της χρηματοδότησής τους και να τις συναρθρώνει με το Σχέδιο Ανάκαμψης. Αυτά είναι ζητήματα της πολιτικής. Αυτό, κατ’ ουσία, υποστηρίζει και ο κ. Πισσαρίδης (Βήμα της Κυριακής, 29 Νοεμβρίου).

Βέβαια, όπως με ένα λεξικό μπορεί κάποιος να συζητά εάν είναι πλήρες ή όχι, εάν αποδίδει όλες τις έννοιες των λέξεων και των εκφράσεων μιας γλώσσας κατά τρόπο ορθό ή όχι, έτσι και με το σχέδιο Πισσαρίδη μπορεί κάποιος να συζητά εάν είναι πλήρες ή όχι, εάν στο τάδε ή δείνα θέμα κάνει σωστές διαπιστώσεις ή όχι. Έχει και αυτή η άσκηση χρησιμότητα. Όπως, όμως, ένα λεξικό και η συζήτηση περί αυτού δεν κρίνει την ποιότητα των βιβλίων που θα γραφούν, έτσι και το σχέδιο Πισσαρίδη δε θα κρίνει την ποιότητα του πολιτικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η ουσία, λοιπόν, βρίσκεται στο «βιβλίο» και όχι στο «λεξικό». Και το βιβλίο – ή, ορθότερα ίσως, η πρώτη του γραφή – είναι το Σχέδιο Ανάκαμψης που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν το γνωρίζουμε – γιατί δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα – αλλά έχουμε μία πρώτη γεύση του από τη σχετική παρουσίαση του κ. Σκυλακάκη την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Φαντάζομαι, θα δοθεί στη δημοσιότητα στη «δεύτερη γραφή» του κατά τις αρχές του επόμενου χρόνου, αφού έχει «επιστρέψει» με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής. Σε εκείνο το χρονικό σημείο αξίζει πράγματι να γίνει μία ουσιώδης δημόσια συζήτηση – που έως σήμερα δεν έγινε, με ευθύνη της κυβέρνησης. Και πάλι, όμως, μία τέτοια συζήτηση θα αφορά κυρίως στη δομή του βιβλίου – σημαντικό –, αλλά όχι στα περιεχόμενα των κεφαλαίων του που θεωρώ ως το κύριο και το βασικό στοιχείο για την αξιολόγηση της ποιότητάς του.

Τα περιεχόμενα των κεφαλαίων του βιβλίου, η ουσία του βιβλίου δηλαδή, αφορούν στην άσκηση της πολιτικής. Η γραφή τους θα εξελίσσεται εντός του πολιτικού χρόνου. Ποιες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν; Ποια θα είναι η προστιθέμενη αξία τους στην οικονομία; Πώς τα οφέλη των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων θα διαχυθούν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας; Με ποιον τρόπο θα υποστηριχτεί ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας; Με ποιον τρόπο θα εκπαιδευτούν εργαζόμενοι σε νέες τεχνικές και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να προσληφθούν σε νέες θέσεις εργασίας, όταν αυτές που μέχρι σήμερα κατείχαν εξαφανίζονται; Θα υπάρξει περιφερειακή σύγκλιση ή θα ενδυναμωθεί το ήδη υπάρχον αθηνοκεντρικό μοντέλο (μη) ανάπτυξης; Πώς θα «κουμπώσουν» στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης οι αμυντικές ανάγκες της χώρας;

Στον τρόπο απάντησης τέτοιων ερωτημάτων θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία, όχι απλά του «βιβλίου», αλλά της χώρας. Γιατί το κεντρικό διακύβευμα τα επόμενα έξι χρόνια είναι το πώς θα καθοριστεί η θέση της χώρας μας στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας που εδώ και περίπου μία δεκαετία μορφοποιείται με τη λεγόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» και τα νέα χαρακτηριστικά που της προσδίδει ή/και επιταχύνει η πανδημία. Στο πώς θα συνεχίσει ο λαός και το έθνος μας την πορεία του μέσα στον χρόνο σε συνθήκες ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Τελικά, το «βιβλίο» θα είναι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ένα βιβλίο συλλογικής γραφής. Θα το γράψουμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και εκπροσωπήσεις της χώρας. Και η ευθύνη μας θα είναι κοινή. Όπως, άλλωστε, κοινή είναι και η μοίρα μας ως λαού και ως έθνους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: Επιστολή στον υπουργό εργασίας