Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ! Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΝΠ

Ως δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα οφείλουμε να λάβουμε θέση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) σύμφωνα με την οποία οι Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού υποχρεώνονται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ.).

Η χώρα σήμερα οδηγείται σε οικονομική ασφυξία από ντόπιους και ξένους παράγοντες. Ο στόχος φανερός: να γίνει συνείδηση στους λαούς της Ευρώπης και στο λαό της χώρας μας ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι μονόδρομος. Προσπαθούν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου προσθέτοντας ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, κατοχύρωση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση της φορολογίας των πολιτών μέσω του ΦΠΑ και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους Εταίρους, με σύνεση και αποφασιστικότητα προς όφελος του ελληνικού λαού, αποτελεί χρέος μας να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες .

Αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία τη στάση αυτοδιοικητικών παραγόντων και φορέων να αντιπολιτευθούν την τωρινή κυβέρνηση. Τόσα χρόνια δεν αντιτάχθηκαν στις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δυστυχώς ο Δήμος μας λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα.

Ως Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζουμε με αίσθημα ευθύνης αλλά και επιφύλαξη το συγκεκριμένο χειρισμό της κυβέρνησης, η οποία όφειλε να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυτοτελής οικονομικά, δημοσιονομικά και διοικητικά, στοχεύοντας στη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συλλογικότητα κλπ αποτελώντας το βασικό συντελεστή στη συλλογική εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. 

ΤΟ ΔΟΥΖΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΩΤΕΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Παράλληλα με την επικαιρότητα θα επιμείνουμε να αποκαθιστούσε την τοπική ιστορία που κινδυνεύει από παραχάραξη από όσους θεωρούν ότι αυτή γράφεται από την στιγμή που οι ίδιοι την ανακάλυψαν.

Θα ασχοληθούμε λοιπόν σταδιακά και με το αρχείο μας από τα διατηρητέα κτίρια της πόλης μας, ξεκινώντας βέβαια από το Δουζένη, λόγω .... φασαρίας.1993 Πολύ πριν ασχοληθούν με το Δουζένη "η μελέτη ανάπλασης του κέντρου της πόλης" των Τηλιανάκη - Σηφουνάκη υποδεικνύει τα αρχιτεκτονικά ενδιαφέροντα κτίρια της πόλης που προτείνουν να ανακηρυχθούν διατηρητέα.

Η μελέτη που έμεινε γνωστή ως "μελέτη ανάπλασης του κέντρου" ερευνά τα διατηρητέα και εκτός κέντρου Χαλανρίου.

Μιλάμε για την εποχή που διοικούσε τον δήμο το σύνολο της αριστεράς.

Η μελέτη ανατέθηκε την πρώτη τετραετία του Κ. Παττακού και με αντιδήμαρχο τεχνικής υπηρεσίας τον Τάκη Μιχαηλίδη,  και ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε με αντιδήμαρχο τον Γ. Καραχάλιο.

Το Δουζένη είναι από πριν χαρακτηρισμένος πολιτιστικός χώρος, όπως φαίνεται και από την καρτέλα της μελέτης που ανασύραμε από τα σεντούκια.

Η μελέτη εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο τα επόμενα χρόνια και φτάνουμε στο 1997, όταν με βάση την μελέτη ξεκινάει η διαδικασία ανακήρυξης των διατηρητέων που αυτή υποδεικνύει.
(Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε αρχείο. Όποιος είναι περίεργος ας αναζητήσει ποιος ήταν αντιδήμαρχος στην ΤΥ τότενες).

Τις διαδικασίες τρέχει η τεχνική υπηρεσία του δήμου το 1997 - 1998 και στέλνεται ο φάκελος για ανακήρυξη 24 (από τα 33 που πρότεινε η μελέτη Τηλιανάκη - Συφουνάκη, τα υπόλοιπα είχαν χαθεί ήδη στο μεσοδιάστημα).

Ο φάκελος φεύγει από τον δήμο πλήρης για έγκριση από νομαρχία και ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τα ΝΕΑ στις 2 Γενάρη του 1998 γράφουν:


Ο χρόνος που ακολουθεί είναι χρόνος έντονων πιέσεων για να πάει η διαδικασία στις καλένδες με παρεμβάσεις που αφορούσαν όχι κυρίως το Δουζένη αλλά κτίρια κυρίως στο κέντρο της πόλης για τα οποία θα επανέλθουμε.
Μικροπολιτική, παραγοντισμός και παιχνίδι με "τους θιγόμενους".

Όλοι οι "πατριώτες" (όπως λέει ένας συνάδελφος στον δήμο) μιλούν για "καταστροφή της περιουσίας των ιδιοκτητών" από τα μαλακισμένα που δεν αφήνουν την ανάπτυξη να προχωρήσει και την έχουν δει .... πολιτισμός.
(Κρατήστε το αυτό διότι θα αναφερθούμε και σε άλλα από αυτά τα διατηρητέα και την σημερινή τους εικόνα και χρήση).

Η τεχνική υπηρεσία αντιστέκεται με "τρέλα", ο δήμαρχος Κώστας Παττακός εμμένει παρά τις πιέσεις.

Είναι η εποχή που τρώμε πολύ ξύλο από "το κίνημα" σε λαϊκές συνελεύσεις φωτιά, εν όψη των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του 1998.

Θυμίζουμε στους παλιούς ότι το 1998 έγιναν εκείνες οι δημοτικές εκλογές που κρίθηκαν με μια ψήφο και το Χαλάνδρι έγινε πεδίο μάχης, ενώ οι πληγές από το ρήγμα στην αριστερά δεν έκλεισαν ποτέ στο σώμα της τοπικής κοινωνίας.

Μέχρι το ξεμπέρδεμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών του 1998 οι διαδικασίες ολοκληρώνονται και τον Ιούνιο του 1999 - επιτέλους - εκδίδεται το ΦΕΚ 498 Δ.

Αυτά γιατί μερικοί ανακάλυψαν το διατηρητέο .... το 2007, όταν "το έσωσαν" εκείνοι, όπως λένε αυτάρεσκα.

Τότε πάντως που έγινε ο χαρακτηρισμός δεν μας βοηθούσαν να το σώσουμε.

Μας έλεγαν τσάτσους του Λαλιώτη και της Βάσως. (βέεεβαια, και γαμώ τους τσάτσους είμασταν).

 Έρχονται και άλλα ενδιαφέροντα για τους νεώτερους για άλλα διατηρητέα.

Διότι έχουμε φροντίσει η ιστορία της πόλης να μην ξεκινήσει να καταγράφεται μόνο στην "μετά διαδικτύου" εποχή.

Μακάρι να είχαμε και παλαιότερα στοιχεία, αλλά δυστυχώς το αρχείο μας ξεκινάει από το 1990.
Πριν αν θέλει κανένας παλιότερος ας βοηθήσει τις επόμενες γενιές να έχουν πρόσβαση στην ιστορία της πόλης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η Περιφερειάρχης στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον Τεράστιες οι προοπτικές του νέου υποδείγματος εξουσίας στην Περιφέρεια

 Την Τρίτη, 21 Απριλίου 2015, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, μετείχε στο πρόγραμμα διαλέξεων "Signature Lectures" στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον με ομιλία της με τίτλο: "Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα. Τι διαφορά μπορεί να φέρει μια γυναίκα;" Στην ομιλία της η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

  •    (Αναφερόμενη στις εκλογές του Μαίου 2014 και την επικράτηση της "Δύναμης Ζωής"): Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Είναι μόνο η αρχή.

  •    Στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η δική μου περίπτωση υπερβαίνει το θέμα του φύλου. Έχει να κάνει με την ευρύτερη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι σήμερα σε εξέλιξη. Αυτή η μετάλλαξη αφορά, πέρα από την πιεστική ανθρωπιστική κρίση και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με αξιοπρεπή απασχόληση, το πρόβλημα της αξιοπιστίας της πολιτικής.

  • Οι δύο προϋποθέσεις, δηλαδή το κοινωνικό πλαίσιο και η ειδική χρονική περίοδος, παίζουν σήμερα καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα και στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι, η αλλαγή στην κορυφή της Περιφέρειας, εμπεριέχει ένα νέο νόημα για δύο λόγους: λόγω της χρονικής συγκυρας και λόγω της πολιτικής της σημασίας. Σηματοδότησε την ανάγκη για μία πραγματική "κάθαρση". Για μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Και για μια νέα αρχή. Σηματοδότησε την καθαρή βούληση του λαού να κάνει διαφορετικά τα πράγματα, φέρνοντας στην κορυφή της πιο σημαντικής περιφέρειας της χώρας, για πρώτη φορά, μια νέα, αριστερή γυναίκα. Με την έννοια αυτή, η διαφορά μπορεί να γίνει αντιληπτή από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν μια υποψηφιότητα. Από τη βούλησή τους να πάρουν οι ίδιες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν σε μια αλλαγή κεφαλαιώδους σημασίας. Μία αλλαγή από κάτω προς τα επάνω και όχι με άνωθεν επιβολή από την κυβέρνηση, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Έτσι, αισθάνομαι τη θητεία μου στην Περιφέρεια όχι ως εξαίρεση αλλά ως πρόκληση.

  •  Η δουλειά μας στοχεύει στο να κάνουμε την Αττική έναν σοβαρό, παγκόσμιο παίκτη, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Αττική έχει τη δυνατότητα να δράσει ως παγκόσμιος παίκτης χάρη στη μοναδική της ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της αλλά επίσης χάρη στο μέλλον της. Χάρη στις τεράστιες προοπτικές του νέου υποδείγματος εξουσίας που προωθούμε στην Περιφέρεια.

  • Το διακύβευμα είναι υψηλό και δεν υπάρχει μαγική λύση η οποία θα διασφαλίζει την επιτυχία του νέου υποδείγματος εξουσίας. Οφείλουμε όμως στο λαό μας να αγωνιστούμε για το σκοπό αυτόν. Ακόμη κι αν χρόνος περνά γρήγορα. Για αυτό πρέπει να δράσουμε επειγόντως. Και τούτο μου φέρνει στο νου μια ιστορία σχετικά με τον μεγάλο γάλλο στρατάρχη Λιοτέ, που κάποτε ζήτησε από τον κηπουρό του να φυτέψει ένα δένδρο. Ο κηπουρός αντέτεινε ότι το δέντρο θα είχε αργή ανάπτυξη και δεν θα έφθανε σε ωρίμανση προτού περάσει ένας αιώνας. Τότε ο Lyautey τού απάντησε: «Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Φύτεψέ το σήμερα το απόγευμα».

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των διεθνών τοκογλύφων, όπως διαλαλούσε προεκλογικά, προχωρά στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων και μάλιστα με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μετά και από την υποχρηματοδότηση των δήμων η νέα συγκυβέρνηση που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται για το καλό των εργαζομένων έρχεται να δεσμεύσει τα χρήματα που ικανοποιούν τις λειτουργικές ανάγκες των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών δομών και τις ανάγκες των σχολείων. Επίσης από τα αποθεματικά καλύπτεται και η μισθοδοσία των υπαλλήλων.   

Και στη πράξη η σημερινή συγκυβέρνηση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη προηγούμενη. Η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ έκλεψε τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ και των ασφαλιστικών ταμείων και τα μετέτρεψε σε ρέπος και ομόλογα και η σημερινή ληστεύει τα αποθεματικά των δήμων, νοσοκομείων και άλλων φορέων προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος.
  
Είμαστε κάθετα αντίθετοι και με τις θέσεις της ΚΕΔΕ που αντί να διεκδικήσει την αύξηση της χρηματοδότησης μιλάει για διαλόγους και εθνικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά από «διαλόγους» και «εθνικά συμφέροντα». Όποτε οι εργαζόμενοι ακούν τις συγκεκριμένες φράσεις όλο και περισσότερα βάρη φορτώνονται στις πλάτες τους.

 Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η διαπραγμάτευση που πραγματοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι στην απέναντι όχθη από τα συμφέροντα των εργαζομένων, στο επίκεντρο τους  δεν έχουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά τη παρά πέρα σωτηρία του μεγάλου κεφαλαίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους, όλη τη κοινωνία να βγάλουν συμπεράσματα από τη πολιτική της συγκυβέρνησης χρειάζεται να μη δείξουμε καμία ανοχή, να μην έχουμε  καμία αυταπάτη. Με Κυβέρνηση που κινείται εντός των τοιχών της λυκοσυμμαχίας  της Ευρωζώνης οι εργαζόμενοι, οι αυταπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, οι άνεργοι άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δουν. Να θυμηθούν ότι το σύνολο όλου του αντεργατικού  οπλοστασίου που θα καταργούσαν με ένα νόμο είναι εδώ και καθημερινά πνίγουν το σύνολο της κοινωνίας.

Απαιτούμε:
Να σταματήσει να παίζει η συγκυβέρνηση με τα χρήματα των εργαζομένων.
Να πάρει πίσω σήμερα η συγκυβέρνηση τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να επιστρέψει τα κλεμμένα από τους δήμους.

Καλούμε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων σε μαζική παράσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών τη Πέμπτη 23-4-2015 στις 13:00 ώστε να δοθεί μια πρώτη απάντηση στις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές της συγκυβέρνησης.


Διοίκηση του Συνδικάτου

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ προετοιμασία που είχε κάνει ο κ. πρωθυπουργός με τις προσευχές στο Άγιο Όρος, με τον Πάπα και με τον αγιασμό, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν απέδωσαν επίσης η επίσκεψη εξαδέλφου στο Ιράν, η γραφικότητα του Φλαμπουράρη, τα σεμινάρια του Βαρουφάκη, οι κομπορρημοσύνες του Λαφαζάνη, οι μαγκιές Καμμένου κλπ.

 Η δέσμευση των αποθεματικών από παντού, επίσης έχει πολύ περιορισμένη απόδοση, καθώς αυτά είναι δανεικά και όχι αγύριστα.

Οπότε ο κ. πρωθυπουργός συνοδεία του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη ανέβηκε στην Πεντέλη για να χρησιμοποιήσει παλιές, δοκιμασμένες μεθόδους σωτηρίας της Ελληνικής οικονομίας.

ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, εμφανίστηκαν ήδη στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Οι πτώσεις των συγκεκριμένων διαττόντων αστέρων θα αποκορυφωθούν το βράδυ της Τετάρτης 22 Απριλίου και τα χαράματα της Πέμπτης 23 Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές έως τις 25 του μηνός – εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

ΚΑΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΕΥΧΗ  ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ

Γιώργος Γ.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Β. ΤΟΜΕΑ Γ. ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ
 Ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής κ. Γιώργος Καραμέρος έκανε για το θέμα των μεταφοράς των αποθεματικών την ακόλουθη δήλωση:

Προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις οι υποκριτικές αντιδράσεις εκείνων που αποσιωπούσαν συστηματικά όταν δεν στήριζαν κανονικά, την περικοπή κατά 66% των ΚΑΠ - του "οξυγόνου" των ΟΤΑ.

Είναι οι ίδιοι που έρχονται σήμερα και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους καταστροφολογώντας.

Δυστυχώς όμως για αυτούς οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση.

Και κρίνουν ανάλογα εκείνους που αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την κοινωνία, έχουν σήμερα το θράσος να χρησιμοποιούν τις λέξεις πατρίδα, αλήθεια και ευθύνη.

Από χθες λοιπόν, ενδυόμενοι για πολλοστή φορά τον βολικό μανδύα των "ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών" διαγκωνίζονται για το ποιος θα ποντάρει πρώτος τα τελευταία αποθέματα πολιτικής του σοβαρότητας για λίγη προβολή, στο πλαίσιο προσωπικών στρατηγικών και μικροκομματικών συμφερόντων.

Είναι φανερό ότι κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης και να δράσουν ανάλογα.

Επιλέγουν λοιπόν να αγνοήσουν ότι τα κεφάλαια των ΟΤΑ είναι πλήρως διασφαλισμένα.

Αποσιωπούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος για μία προσωρινή 15νθήμερη εσωτερική ανακύκλωση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας, δεν επηρεάζει στο παραμικρό την λειτουργία των ΟΤΑ και βέβαια της Περιφέρειας Αττικής.

Καταστροφολογούν διαδίδοντας ψευδώς ότι απειλείται η καταβολή των επιδομάτων, η αποπληρωμή των έργων ή άλλες κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ γενικά και της Περιφέρειας Αττικής, ειδικότερα.
Είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι.

Τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 14 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑΣύμφωνα με την έκθεση ταμειακών διαθεσίμων του Μαρτίου ο Δήμος - Τράπεζα - όπως είχε καταντήσει το Χαλάνδρι η προηγούμενη διοίκηση και που δυστυχώς πάνω στην ίδια γραμμή βαδίζει κοντά ένα χρόνο τώρα και η σημερινή, διατηρεί σε εμπορική τράπεζα 14 222 790 ευρώ (τέλος Μαρτίου).

Το μεγαλύτερο μέρος βέβαια αφορά χρήματα του ΕΣΠΑ αλλά και χρήματα από το υποτιθέμενο οικονομικό θαύμα που συντελέστηκε από την χιλιοδιαφημισμένη "νοικοκυρεμένη" διαχείριση του κατεστημένου στον δήμο μας, δηλαδή από υπηρεσίες, παροχές και έργα που στερήθηκε ο δημότης Χαλανδρίου, υπερφορολόγηση μέσω ανταποδοτικών, στέρηση επενδύσεων στην καθαριότητα, λιγότερες θέσεις εργασίας προς όφελος ποιου τελικά;

ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!

Με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα χρήματα αυτά είναι ήδη στον δρόμο για να καταλήξουν .... στο χρέος.

Μην γελιόμαστε τώρα, παρά την πίστη μας στις καλές προθέσεις του Τσίπρα και της κυβέρνησης: Η υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαίνει μεταφορά των χρημάτων στην διαχείριση της ΕΚΤ.

Τουλάχιστον οι άλλοι δήμοι δεν είχαν κλείσει τους παιδικούς τους σταθμούς, τα καλλιτεχνικά τους εργαστήρια, τα αθλητικά τους προγράμματα προκαταβολικά, δεν άφηναν να χάνονται απαλλοτριώσεις σημαντικών ακινήτων (π.χ. Δουζένη) για να στηρίξουν την .... τράπεζα προκαταβολικά.

Αν το πάθουν, θα το πάθουν τώρα που θα χρεοκοπήσουμε και επίσημα.

Και που βέβαια όταν χρεοκοπήσουμε επίσημα προφανώς καμία σημασία δεν έχει, αν θα διατηρεί ο δήμος Χαλανδρίου 14 εκ. διαθέσιμα.

Προφανώς τότε θα πάνε για την επιβίωση του πληθυσμού και κανείς δεν θα είχε αντίρρηση.

Αυτή η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ για τον δημότη Χαλανδρίου πολιτική των τελευταίων χρόνων τελικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι ήταν ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, όπως χρόνια ουρλιάζαμε εμείς "οι τρελοί του χωριού".

Αντί να παράγουν αυτά τα χρήματα οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία έμεναν να κάθονται στην τράπεζα και να περιμένουν να έρθει η σειρά τους.

Και επιδεικνύονταν στους δημότες υπερήφανα από τον πρώην και νυν δήμαρχο, ως έργο για την πόλη.

Και του νυν δήμαρχου - δυστυχώς - που χαρακτήρισε τον δήμο που παρέλαβε "νοικοκυρεμένο" , αντί ως ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ να υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία τις τεράστιες στερήσεις σε υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και επενδύσεις στις οποίες υποχρεώθηκε ο Χαλανδραίος δημότης επιπρόσθετα στις μνημονιακές κυβερνητικές στερήσεις των άλλων δημοτών.

Σήμερα αυτό το "πλεόνασμα" καταλήγει πλέον εκεί για όπου εξ αρχής προορίζονταν από τον Φούχτελ τον Ράιχενμπαχ και τις δυνάμεις που τους έπαιξαν το παιχνίδι: ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.

Με το περιεχόμενο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου κατέρρευσε ολόκληρο το "αφήγημα" της ύπαρξης υποτιθέμενης ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα αλλά και όλα τα στερεότυπα με τα οποία μιλάγαμε και σχεδιάζαμε χρόνια τώρα.
  • Τα ανταποδοτικά τέλη δεν είναι πλέον χρήματα που δεν μπορούν να πάνε για άλλες δουλειές, με την βούλα του κράτους. Και μάλιστα του κράτους με "κορμό την αριστερά".
Και μάλιστα όχι με νομοθετική ρύθμιση αλλά με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου.
Και μάλιστα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης με κορμό την αριστερά.

  • Τα χρήματα από εισφορά σε γη δεν είναι ειδικός λογαριασμός για έργα ανάπτυξης της ενταχθείσσας περιοχής αλλά πάνε και αλλού.
  • Τα χρήματα από ΕΣΠΑ δεν είναι δεσμευμένα για συγκεκριμένο έργο αλλά πάνε και αλλού.
Αρκεί αυτό το "αλλού" να είναι οι δανειστές. Σε αυτούς πάνε όλα τα λεφτά.

Δεν γινόταν δημαρχείο για να μην πληρώνει ο δημότης νοίκι και να εξοικονομήσει πόρους γιατί τα λεφτά ήταν για άλλη δουλειά. Αλλά γίνεται πληρωμή δόσης στην ΕΚΤ.

Γιατί εκεί θα πάνε. Μη γελιόμαστε.

Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι αν τα χρήματα αυτά πρέπει ή δεν πρέπει να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια και την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Beegees.

Αυτό το ερώτημα είναι εύκολο να απαντηθεί αν τίθεται καλόπιστα και δεν είναι προβοκατόρικο και με περίσσεια κομματικού φανατισμού απλώς για να αποδυναμώσει τις φωνές που επικρίνουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αντιστέκονται.

Ούτε αν δικαιούνται εκείνες οι δυνάμεις που μέχρι χθες καμάρωναν για το "πλεόνασμά" τους, εκείνες οι δυνάμεις που επέβαλλαν στην αυτοδιοίκηση να συντάσσει προϋπολογισμούς υπαγορευμένους από την TASK FORCE την προηγούμενη περίοδο, σήμερα να παριστάνουν τους επαναστάτες - ποπολάρους.

Το ερώτημα είναι τι θα στηρίξει καλύτερα την εθνική διαπραγματευτική θέση, την χώρα, τον λαό και σε ποια κατεύθυνση χρειάζεται στήριξη η κυβέρνηση:

Θα στηριχτεί καλύτερα αν συμφωνήσει η αυτοδιοίκηση στην αυτοκατάργησή της δίνοντας τα χρήματα των δημοτών, τα τροφεία των παιδικών σταθμών, τους μισθούς των σκουπιδιαρέων, τα χρήματα για πετρέλαιο των οχημάτων δημοτικής συγκοινωνίας, τα λεφτά για τις συντηρήσεις στα δημόσια σχολεία. για να πέσουν στο βαρέλι δίχως πάτο ή να αρνηθεί να εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα αποφασιστικότητας της ελληνικής κοινωνίας προς τα έξω που να συμπυκνώνεται στο : ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ.

Στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά σε ποια κατεύθυνση την στηρίζουμε. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.

Θα συνταχθούμε και πάλι με τις δυνάμεις της απειθαρχίας συνδημότες μας.
Αυτό έλειπε να κάναμε αλλιώς.

Ας είναι αυτή την φορά αυτές οι δυνάμεις .... Η ΚΕΔΕ.
Άλλωστε η απόφασή της τελικά ήταν ομόφωνη.

Και θα καλέσουμε την ΔΙΚΗ ΜΑΣ κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να αναζητήσει τα αναγκαία χρήματα από εκεί που αρχικά υποσχέθηκε ότι θα το κάνει: Στην μεγάλη φοροδιαφυγή, στην λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Νικολούδη και να αφήσει τους μικρούς, που δεν αντέχουν άλλο.

Διότι τα λεφτά των δήμων είναι λεφτά για τους μικρούς! Για τον δημόσιο παιδικό σταθμό, το δημόσιο σχολείο, την δημόσια συγκοινωνία.

Εμείς θα συνταχθούμε και πάλι με τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και της απειθαρχίας.
Όπως κάναμε πάντα, ως γνήσιοι, ρομαντικοί εραστές της αυτοδιοίκησης.
Όπως κάναμε πολύ περισσότερο σε αυτά τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια.

Υποστηρίζουμε το αίτημα της παράταξης του Γιώργου Θωμά για ΑΜΕΣΗ έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της διοίκησης του δήμου Χαλαδρίου

ΔΕΝ ΣΥΓΚΛΙΝΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ???

 

Εχθές γέμισαν τα inbox μας από αγανακτισμένους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας  του δήμου νυχτιάτικα, που διόρθωναν - διαμαρτυρόμενοι - το αίτημα "σύγκλισης" του δημοτικού συμβουλίου που διατυπώθηκε από την παράταξη του Γ. Θωμά, όπως το διάβασαν στην Πλατεία.

Διότι - και ορθώς βεβαίως, επισήμαναν ότι το "σύγκλιση" είναι από το συγκλίνω.
Ενώ το σωστό στην προκειμένη περίπτωση είναι το "σύγκληση" που είναι εκ του συγκαλώ (το δημοτικό συμβούλιο).
Άρα το αίτημα δεν είναι αρκούντως ισχυρό και σοβαρό, αφού υπήρξε ορθογραφικό λάθος σε αυτό.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας την έχουν δει καθηγητές γυμνασίου.
Διορθώνουν γραπτά, κρατάνε απουσιολόγιο και κρίνουν και επικρίνουν διαγωγές των συμβούλων της αντιπολίτευσης ενώ πολύ θα ήθελαν να μπορούν και να αποβάλλουν  την αντιπολίτευση από τα όργανα αλλά δεν προβλέπεται, πρέπει να τροποποιήσουν τον κανονισμό πρώτα.

ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή της πρότασης για σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου δεν είχε χρόνο να ασχοληθούν και να κάνει ένα σχόλιο ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και να καταθέσει μια άποψη για να ξέρουν και οι ιθαγενείς που διοικούν, πώς το βλέπουν το πράγμα των διαθεσίμων.

Ούτε για όσα λέει ο κ. Δημητράς ότι έγιναν στο ΣτΕ για τους τσιγγάνους βρήκε κανένας σύμβουλος ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (????)  να πει κάτι στους ιθαγενείς βραδιάτικα.

Πού να μείνει χρόνος να διοικήσουν. Επικρίνουν τα γραπτά των άλλων και κάνουν κριτική και καταγγελίες για την αντιπολίτευση.

Είναι σαφώς πιο εύκολο και πολλαπλώς πιο ακίνδυνο για τους ίδιους να κρίνουν τους άλλους.

Αμ έτσι ακόμα και αν συγκληθεί, δεν θα συγκλίνει ποτέ αυτό το δημοτικό συμβούλιο, ανεξαρτήτως κλίματος.

ΥΓ: ΚΥΡΙΑ, ΚΥΡΙΑ. Να πάω στην τουαλέτα;

Δεν δίνουν τα αποθεματικά τους οι αιρετοί παρά τις διευκρινίσεις Μάρδα – Οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ και η συμπόρευση της ΕΝΠΕ


Με κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και πολλών από τους παριστάμενους δημάρχους ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με αντικείμενο την ΠΝΠ της κυβέρνησης με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για «στάση πληρωμών παρά μόνο για μετάθεση τους» από τους δήμους, το κλίμα που συνάντησε από «γαλαζοπράσινους» δημάρχους ήταν εχθρικό.

Οι τρεις διευκρινίσεις Μάρδα

Να σημειωθεί ο κ. Μάρδας κάλεσε τους δημάρχους να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:

-Οι δήμοι θα αποστέλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.

-Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

-Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της «Αττικό Μετρό» που πριν από 20 ημέρες τοποθέτησε στην Τράπεζα της Ελλάδας 450 εκατ. ευρώ και μετά από λίγο ζήτησε πίσω 150 εκατ. και τα πήρε.

O κ. Μάρδας εκτίμησε ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την Αυτοδιοίκηση.

Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Παρ’ όλες τις διευκρινίσεις, στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι δεν πείσθηκαν και Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο συμφώνησαν όλοι εκτός από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας η οποία ψήφισε λευκό για λόγους που δεν ανταποκρίνονταν στο σκεπτικό της.

Στο ψήφισμα αυτό η ΚΕΔΕ:
Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα δοθεί, με σκοπό να ακυρώσει το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
Καλεί τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.Η συζήτηση Μάρδα – Περιφερειαρχών

Οι περιφερειάρχες μετά τη συζήτηση με τον κ. Μάρδα (σ.σ. επέμεινε στις αρχικές του προτάσεις και για τις Περιφέρειες) χαρακτήρισαν την απόφαση “βίαιη συνταγματική εκτροπή”, καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσέφευγε συλλογικά η ΕΝΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Στις κρίσιμες αυτές ώρες για τον τόπο και την εθνική μας οικονομία πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Την πατρίδα αυτή την έχουμε όλοι μαζί ως Ελληνίδες και Έλληνες. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είμαστε ο στυλοβάτης της αναπτυξιακής προσπάθειας».

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Η ΕΝΠΕ κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:

“H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα. Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”.

Συμπερασματικά, αποφασίστηκε να υπάρξει “κοινό μέτωπο” ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για τη μη εφαρμογή (“απειθαρχία”) της ΠΝΠ και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

http://www.aftodioikisi.gr