Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μεγάλο Διήμερο Συμπόσιο για το Περιβάλλον τον Ιούνιο

 Δήμος Περιστερίου – Δήμος Gau-Algesheim Γερμανίας - Πράσινο Κίνημα – Γερμανοί Πράσινοι – Πράσινο Ίδρυμα «Θεόφραστος» 
Μεγάλο Διήμερο Συμπόσιο για το Περιβάλλον τον Ιούνιο


Πολιτικό και αυτοδιοικητικό διήμερο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι,  09 -10 Ιουνίου, με θέμα  «Περιβάλλον - Ώρα Μηδέν». 

Στο Συμπόσιο αυτό θα συμμετέχουν, ο Δήμος Περιστερίου από την Ελλάδα, ο Δήμος Gau-Algesheim από τη Γερμανία, οι Γερμανοί Πράσινοι της περιοχής, το Πράσινο Κίνημα, ενώ τον επιστημονικό συντονισμό θα έχει το Πράσινο Ίδρυμα «Θεόφραστος» που είναι ο επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης πράσινων πολιτικών. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το Συμπόσιο θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο του 2022 στο Δήμο Gau-Algesheim της Γερμανίας.


Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου στο Περιστέρι, θα υπάρχουν θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν από Έλληνες και Γερμανούς ομιλητές, ενώ το Πράσινο Ίδρυμα «Θεόφραστος» θα παρουσιάσει και μία μεγάλη ποιοτική έρευνα για το περιβάλλον.


Ο Δήμαρχος Michael König του Δήμου Gau-Algesheim, μιλώντας στην ευρεία σύσκεψη μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: « Για εμάς η προστασία του περιβάλλοντος είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Με τις πράσινες πολιτικές προσφέρουμε στους συνδημότες μας, είναι μία μορφή αλληλεγγύης και θεωρούμε ότι προσφέρουμε στις επόμενες γενιές. Μαζί με το δήμο Περιστερίου μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να φτιάξουμε από κοινού ένα πρόγραμμα για να παραδώσουμε στα παιδιά μας, ένα περιβάλλον καθαρό και σίγουρο. Με την κοινή, αυτή περιβαλλοντική ευαισθησία και με την παρουσία του Πράσινου Κινήματος, μπορούμε να χτίσουμε κάτι στέρεο για το μέλλον». 


Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Περιστερίου, Μαίρη Τσιώτα- Μάρκου, αφού μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και την ένθερμη υποστήριξη στο εγχείρημα, του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: « Για εμάς στο Περιστέρι, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι ένας συνεχής αγώνας. Έχουμε πετύχει πολλά μέχρι σήμερα, στην ανακύκλωση, στη θεαματική αύξηση του ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο, στην πολιτική προστασία την ενεργειακή αναβάθμιση και σε πολλά ακόμα. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε, συνεχίζουμε να κάνουμε ποιοτικότερη τη διαβίωση των συμπολιτών μας. Η ανταλλαγή εμπειριών και η συζήτηση για το περιβάλλον στο Συμπόσιο, πραγματικά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το Περιστέρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιήσει μία σειρά από εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο αυτό θα εντάξουμε και το Συμπόσιο μας. Είναι πολύ σημαντικό που θα έχουμε μαζί μας και το Πράσινο Κίνημα και το Πράσινο Ίδρυμα Θεόφραστος.». 


«Είναι η πρώτη από μία σειρά διημερίδων που θα γίνουν μεταξύ ελληνικών και γερμανικών Δήμων, με τη συμμετοχή των Γερμανών Πρασίνων και του Πράσινου Κινήματος. Ξεκινάμε από το Περιστέρι, που είναι ένας Δήμος με υψηλό οικολογικό αποτύπωμα. Στο Συμπόσιο, η ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και η μεγάλη έρευνα για το περιβάλλον που θα παρουσιάσουμε θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον».

 

 Την ευρεία σύσκεψη συντόνισε η υπεύθυνη του Πράσινου Κινήματος στη Γερμανία Πέγκυ Καραμπάτου, με τους διερμηνείς Αλέξανδρο Τανόπουλο και Χρυσοβαλάντη Αργυρίου. 
Από το Δήμο Gau-Algesheim συμμετείχαν ο Δήμαρχος Michael König, ο «πράσινος» αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος πρασίνων Joachim Cohausz , ο σύμβουλος δημάρχου Ulrike Theis , και οι δημοτικοί σύμβουλοι Dr. Rolf Meier – Beigeordneter ,  Heiner Hassemer, Sabine Obitz , Jonah Klaus, Erika Scherzinger, Wolfgang Herbst. 
Από το Δήμο Περιστερίου συμμετείχε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Μαρία Τσιώτα – Μάρκου και οι επιστημονικοί συνεργάτες Μαρία Χρόνη, Βενέτας Νικόλαος και Βεργυρής Γεώργιος. 
Από το Πράσινο Κίνημα συμμετείχαν ο Συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης και ο Εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Καραμπάσης. 
Από το Πράσινο Ίδρυμα «Θεόφραστος», συμμετείχαν ο Πρόεδρος Νίκος Παπαδάκης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κυριακόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Κουμαντάκης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Χάρης Κόττης, και ο Ζαχαρίας Ζούπης, Επιστημονικός Επικεφαλής της εταιρίας ερευνών Opinion Poll.  

Αναζητείται «Ελπίς»

 

     Του Γεωργίου Παπασίμου


Αρκούσε τελικά μια ισχυρή χιονόπτωση επί 30 ώρες στο λεκανοπέδιο Αττικής για να επιφέρει την πλήρη διάλυση του κρατικού τομέα και των «ασημικών» των νεοφιλελεύθερων ιδιωτικοποιήσεων «Αττική οδός» και «ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Η κατ’ ευφημισμό ελπίδα μετατράπηκε σε οργή, φόβο και καταισχύνη.

Η χαοτική κατάσταση, που επικράτησε στο σύγχρονο οικιστικό τερατούργημα του νεοελληνικού κράτους, που είναι το λεκανοπέδιο Αττικής έδειξε για μια ακόμη φορά αμείλικτα τα όρια της πλήρους ανικανότητας του ελληνικού μεταπρατικού πελατειακού Κράτους και την πρόδηλη αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Τόσο όσο αναφορά, τη λήψη προληπτικών μέτρων (π.χ. κήρυξη ως αργίας την ημέρα της Δευτέρας, που επέλαυνε ο χιονιάς) όσο και την αντιμετώπιση στοιχειωδώς των προβλημάτων (είναι αδιανόητο να παραμένουν εγκλωβισμένοι οδηγοί επί 24 ώρες εντός της Αττικής Οδού και άλλων κεντρικών οδών χωρίς καμία βοήθεια).

Η κυβερνητική επικοινωνιακή προσπάθεια να θεωρηθούν αποκλειστικά υπεύθυνοι για το χάος που προηγήθηκε στο λεκανοπέδιο οι ιδιώτες που «λυμαίνονται» με πλήρη ευθύνη των κυβερνήσεων την «Αττική Οδό», ανεξάρτητα της μεγάλης αυτοτελούς τους ευθύνης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετριάσει τις δραματικές ευθύνες της σημερινής παραλυτικής κυβερνητικής εξουσίας αλλά και των υπόλοιπων ενδιάμεσων θεσμών (Περιφέρεια, Δήμοι. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης παρακμής, εξαιτίας της χρεοκοπίας, της ένταξής της στον μνημονιακό «οδοστρωτήρα» την προηγούμενη δεκαετία και της ένταξης της στις ράγες των πολυετών μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Πρόκειται για ολιστική γενικευμένη κρίση, που θυμίζει επιθετικό καρκίνο, ο οποίος προσβάλλει ραγδαία όλο το σώμα του ασθενούς. Κρίση, που διαχέεται σε όλους τους αρμούς, που συνθέτουν το πολιτικό θεσμικό και κοινωνικό εποικοδόμημα. Οι ρίζες δε, αυτής της παρακμής ανευρίσκονται στις διαχρονικές πληγές και στρεβλώσεις του Νεοελληνικού Κράτους, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά ως σήμερα., αλλά αντίθετα διογκώθηκαν ιδιαίτερα κατά τη περίοδο της ύστερης Μεταπολίτευσης και της μνημονιακής κηδεμονίας.

Τα επαναλαμβανόμενα βασανιστικά ερωτήματα γι’ αυτή την μόνιμη κακοδαιμονία της Ελλάδας, που έχει μετατραπεί σε «απροστάτευτη πατρίδα», μένουν αναπάντητα από τις εκάστοτε παραλυτικές πολιτικές εξουσίες και επικαλύπτονται συνήθως από ασκήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει γενναία τις πολιτικές ευθύνες, που του αναλογούν. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξόχως ευεργετικό και λυτρωτικό για τη Χώρα μας, στην οποία ευδοκιμεί η ατιμωρησία, τόσο για την δημιουργία μιας νέας πολιτικής αντίληψης και συνείδησης, όσο και για την συνειδητοποίηση της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και την ανάγκη ανάληψης μέτρων στοιχειώδους αποτροπής του.

Η πρόσφατη περιπέτεια στην Αττική (είχε προηγηθεί πέρσι η «Μήδεια»), που είναι συνέχεια των προηγούμενων οδυνηρών καταστροφών στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Εύβοια και στη Βαρυμπόμπη το καλοκαίρι, καταδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες του «νόθου πελατειακού» Κράτους. Κράτους που διαμορφώθηκε από την μεταπρατική οικονομική ολιγαρχία της Χώρας, που το κύριο γνώρισμά της είναι ο παρασιτισμός και η «μαυραγορίτικη» αντίληψη, καθώς και του εκάστοτε πολιτικού προσωπικού εξουσίας, κεντρικού και περιφερειακού, ως θεραπαινίδα αυτής και εφαρμοστή αυτών των πελατειακών και καταστροφικών πολιτικών που έχουν θεριεύσει την αναξιοκρατία και την ανικανότητα.

Το επικοινωνιακό αντίδοτο των λωτοφάγων της εξουσίας είναι πάντα το κακόγουστο «θέατρο σκιών» των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων. Πίσω όμως από αυτό, κρύβονται οι πολιτικές διάλυσης των κρατικών υποδομών, που λόγω της προηγηθείσας μνημονιακής κηδεμονίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς και οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων του εθνικού πλούτου, όπως εν προκειμένω οι δημόσιοι οδοί (Αττική οδός) και η ΔΕΗ με τη δημιουργία της ΔΕΔΔΗΕ ως φορέα διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία έχει πάψει να κάνει προληπτική συντήρηση του δικτύου χρησιμοποιώντας εξωτερικά συνεργεία βάσει αδιαφανών εργολαβιών με αποτέλεσμα την παραμονή χιλιάδων νοικοκυριών χωρίς ρεύμα επί τέσσερις ημέρες!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση επιμέρους προτάσεις προς το βαρύτατα νοσούν πολιτικό σύστημα είναι άνευ ουσίας καθόσον, δεν έχουν αντικειμενικά παραλήπτη. Η αναζήτηση της ελπίδας για τη χώρα εντοπίζεται μόνο στην ενεργοποίηση των πολιτών, που η αναγκαία προϋπόθεση για την άρση της σημερινής πολιτικής παρακμιακής κατάστασης, μέσω της δημιουργίας ενός νέου πατριωτικού δημοκρατικού κινήματος ανατροπής της παρασιτικής ολιγαρχίας και της ολιγαρχικής κομματοκρατίας. H ορθότητα της άποψης αυτής καταδείχθηκε περίτρανα για μια ακόμη φορά και από την τριήμερη πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυρίαρχο στοιχείο ήταν οι εκατέρωθεν φθηνές πολιτικές κορώνες. Από τη μία πλευρά, η αλαζονική αντιμετώπιση της προϊούσας παρακμής της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ και από την άλλη η απουσία ουσιαστικής και συνεκτικής αντιπολίτευσης, που θα έδινε κάποιο μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό.

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΣΩ ΚΑΙ WWF ΕΛΛΑΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΟΣ ΥΓΙΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣΜε στόχο τη δημιουργία ενός μέλλοντος όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά, εγκαινιάζεται σήμερα μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ του ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας “δίπλα σας” του Ομίλου ΙΑΣΩ και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, έχοντας ως κοινό όραμα έναν ζωντανό πλανήτη που θα εγγυάται την υγεία, την ευημερία και την ασφάλεια τόσο στους πολίτες του σήμερα, όσο και στις επόμενες γενιές.

Βασικός σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η ανάπτυξη μιας ενεργούς ομάδας οικογενειών που με βασικό σημείο αναφοράς τα παιδιά τους και το μέλλον τους, ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και αναλαμβάνουν ενεργό δράση, υιοθετώντας έναν πιο υπεύθυνο τρόπο ζωής. Σε αυτό το «ταξίδι» δεν θα είναι μόνοι τους. Θα έχουν στο πλευρό τους το WWF Ελλάς που θα τους υποστηρίζει ουσιαστικά, λύνοντας όλες τις απορίες τους και προσφέροντάς τους πρακτικές και βιώσιμες λύσεις. Αντίστοιχα, ο Όμιλος ΙΑΣΩ θα βρίσκεται δίπλα τόσο στις οικογένειες αυτές, όσο και στο WWF, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειές τους για τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής συνείδησης στις επόμενες γενιές πολιτών που θα είναι ικανή να συμβάλλει στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και εν τέλει στη δημιουργία ενός υγιούς πλανήτη.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, κανείς δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν στενά μέσα στους επόμενους μήνες, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας ενεργής κοινότητας οικογενειών, η οποία με την ουσιαστική υποστήριξη του Ομίλου ΙΑΣΩ και του WWF, θα διεκδικήσει έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο για τα παιδιά μας.

Η κ Χριστίνα Ταμπουρέα CCO Oμίλου ΙΑΣΩ δήλωσε: «Σήμερα η βιοποικιλότητα στον πλανήτη μας απειλείται και οι αιτίες είναι γνωστές. Χωρίς τον φυσικό κόσμο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε και είναι λάθος να τον θεωρούμε δεδομένο. Σε αυτήν μας την προσπάθεια, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για αυτήν μας την συνεργασία. Είναι σημαντικό στο ταξίδι που κάνεις για ένα καλύτερο αύριο στον πλανήτη μας, να βρίσκεις τόσο δυνατούς συνεργάτες με τους οποίους μοιράζεσαι το ίδιο όραμα. Αυτή η συνεργασία με το WWF μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις στον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος, θα μας δώσει ακόμα περισσότερη δύναμη και ενέργεια, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς ως Όμιλος Υγείας για ένα καλύτερο και βιώσιμο κόσμο για τα παιδιά μας. Όλοι θέλουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά μας και οφείλουμε να τα εκπαιδεύσουμε για να σέβονται το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο, την κοινωνία».

Ο κ Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Επικεφαλής τμήματος Ανάπτυξης από το WWF Ελλάς δήλωσε: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν ήταν ποτέ μόνο μια ατομική προσπάθεια. Απαιτεί συνεργασία και συλλογικότητα με άτομα και φορείς που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες ευαισθησίες για το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη. Η έννοια της συνεργασίας βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του WWF Ελλάς, καθ’ όλη την τριαντάχρονη πορεία του. Μια τέτοια συνεργασία είναι αυτή που ξεκινά σήμερα με τον Όμιλο ΙΑΣΩ και μέσω της οποίας, θα τεθούν τα πρώτα θεμέλια, προκειμένου οι γονείς που φέρνουν μια νέα ζωή στον κόσμο, να μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος υγιούς και βιώσιμου για τα παιδιά τους και τα παιδιά όλου του κόσμου. Γιατί μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».