Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ!


Μόλις λάβαμε - μαζί με τους φορείς της πόλης - νέα ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΓΙΑ ΤΟ ΓΠΣ.
Έκαναν ήδη κάποες αλλαγές - διευκρινίσεις που θα μελετήσουμε.

 Μάλλον οι ..... ΑΝΟΗΤΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΜΕ είχαν κάποια βάση, από ό,τι φαίνεται.

Δημοσιεύουμε την εισήγηση των αλλαγών για τις οποίες θα σχολιάσουμε αφού το μελετήσουμε ΄λίγο το πράγμα.

«Μελέτη Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Χαλανδρίου - Επικαιροποίηση Β2 Σταδίου της μελέτης: Υποβολή προς Διαβούλευση του τεύχους, των συνοδευτικών χαρτών και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ώστε να επανεπιβληθούν στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του - Αντικείμενο ορθής επανάληψης».

Με το υπ΄ αριθμό 39045/30-12-2016 έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου το υποβληθέν προς τον ΟΡΣΑ το 2014 Β2 Στάδιο της μελέτης του θέματος καθώς και η επικαιροποιημένη έκδοσή του μετά τις τροποποιήσεις από την Τεχνική Υπηρεσία, οι οποίες περιγράφονται στο παραπάνω έγγραφο.

Με το παρόν σας διαβιβάζονται προς διαβούλευση η επικαιροποιημένη έκδοση του Β2 σταδίου της μελέτης μετά τις τροποποιήσεις από την Τεχνική Υπηρεσία με την υπόδειξη «Ορθή Επανάληψη», έχοντας κάνει τις παρακάτω αλλαγές:
  •  Στο Ο.Τ. 550 προστέθηκε η χρήση Πολιτιστικός Χώρος. Πρόκειται για το Κτήμα Ζερβού που έχει παραχωρηθεί από της Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. στον Δήμο Χαλανδρίου.
  •  Στις Περιοχές Ειδικών Παρεμβάσεων και συγκεκριμένα στη Ριζάρειο Σχολή και στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα έχει αποσαφηνιστεί το πολεοδομικό καθεστώς χωρίς να αλλάζει η προτεινόμενη αντιμετώπιση του Δήμου σε σχέση με την χρήση των χώρων αυτών.
  •  Στην Περιοχή Ειδικών Παρεμβάσεων στον καταυλισμό των τσιγγάνων του Νομισματοκοπείου αναφέρονται οι στόχοι, οι προτεραιότητες και οι άξονες πολιτικής στα πλαίσια των όσων προβλέπονταν στην πρόταση του Γ.Π.Σ..

Συνημμένα:
1.    Επικαιροποιημένο Β2 Στάδιο 2016: Τεύχος της πρότασης_Ορθή Επανάληψη
2.    Επικαιροποιημένο Β2 Στάδιο 2016: Χάρτης Π3.1_Ορθή Επανάληψη
3.    Επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 2016_Ορθή Επανάληψη
4.    Χάρτης Τεχνικής Υπηρεσίας με την κωδικοποίηση των μεταβολών στο επικαιροποιημένο Β2 Στάδιο_Ορθή Επανάληψη


     ΟΙ συνταξασΕΣ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
Η  ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ο αντιδημαρχοσ τεχνικων υπηρεσιων και προεδρος της επιτροπησ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
   ΧΑΪΔΩ ΜΠΑΖΑΚΑ
  ΤΟΠΟΓΡ. ΜΗΧ/ΚΟΣ

   ΑΝΝΑ ΥΨΗΛΑΝΤΗ
   ΤΟΠΟΓΡ. ΜΗΧ/ΚΟΣ

γ. ξΥΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΠΟΓΡ. ΜΗΧ/ΚΟΣ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΟΤΑ        ΤΟΠΟΓΡ. ΜΗΧ/ΚΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ

ΝΑΣΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ!


ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ - ΣΩΡΟΣ πάει ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ!


ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


ΡΙΖΑΡΗ - ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΔΙΑΧΥΣΗ

Συνεχίσαμε εχθές τις ανοητολογίες (κατά τον Συμεών)  σχετικά με την μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ με το θέμα των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή και μιλήσαμε για την διάχυση των χρήσεων γης από τους άξονες και την πίεση στην κατοικία να .... τα μαζεύει και να φεύγει.

Σήμερα συνεχίζουμε τις ανοητολογίες μας με μια παράγραφο - ανοητολογία των ίδιων των μελετητών. Είναι κόπυ - πάστε δεν έχουμε προσθέσει εμείς τίποτα.

Και βέβαια να συνυπολογίσετε όταν το διαβάσετε ότι οι μελετητές τα στρογγυλεύουν τα πράγματτα,  δεν τα λένε τσεκουράτα όπως η ΠΛΑΤΕΙΑ.
Γιατι - βεβαίως - θέλουν να είναι επιστημονικά ακριβέστατoi αλλά θέλουν και να βοηθήσουν τα πολιτικά υποκείμενα να "περάσουν" τις επιλογές της μελέτης.

Η παράγραφος στην οποία σήμερα κάνουμε ζούμ, φορά ...

Π.3.1.5. Το ζήτηµα της προστασίας περιοχών κατοικίας από τους άξονες 

Τα αποτελέσµατα απογραφής των χρήσεων γης και των κτιρίων του Α΄ Σταδίου, όπως προκύπτουν και από τη σχετική χαρτογράφησή της (βλ. Χάρτη Α.3.3.1) δείχνουν ότι η επιρροή των βασικών αξόνων στο φαινόµενο διάχυσης των κεντρικών χρήσεων µέσα στις περιοχές αµιγούς κατοικίας παρουσιάζεται σε πολύ λίγα σηµεία. 
Το γενικό συµπέρασµα είναι ότι παρά τις ελλείψεις συστηµατικής διαχείρισης των ΓΠΣ για πολλούς λόγους οι υπερτοπικές χρήσεις περιορίζονται στις κανονιστικές ρυθµίσεις των ΓΠΣ, όπως αυτά ισχύουν.
Σε ορισµένα σηµεία όπως σε περιοχές της Λ. Κηφισιάς που το κτηµατολογικό υπόβαθρο ευνοούσε βοηθούντος και του θεσµού Μεταφοράς Συντελεστή ∆όµησης (ΜΣ∆) η διάχυση δηµιουργήθηκε εκ των πραγµάτων. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι έχουν δηµιουργηθεί καταστάσεις που έχουν αδειοδοτηθεί µέσα από τις ατέλειες ή χρονικές συγκυρίες του πολύπλοκου πολεοδοµικού καθεστώτος αλλά και της δοµής της ιδιοκτησίας συγκεκριµένων ΟΤ,


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Η απογραφή, στην οποία αναφέρονται οι μελετητές είναι του πρώτου σταδίου της μελέτης, δηλαδή ΤΟΥ 2007!!!!!


ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!

Με αυτά τα δεδομένα σχεδιάζει την πόλη ο Συμεών ο Σουλτάνος και οι συνοδοιπόροι του.


Ο Σουλτάνος που αρνήθηκε την πρότασή μας - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, όταν  ΘΕΣΑΜΕ, τόσο ο Ακατανόμαστος, όσο και ο Γ. Θωμάς tο αίτημα να πάρουμε πίσω την μελέτη ΓΠΣ που είχε εγκρίνει το ΔΣ επί Κουράση - για ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!
Δεν ήθελε και έλεγε ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με το ΓΠΣ!!!!

Eίχε ήδη δεσμευτεί η Κουρασική Αριστερά, βλέπεις στην "αγορά" και τους πολιτικούς της εκπροσώπους - συνοδοιπόρους του, να μείνει στις ράγες των επιλογών του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, "να μην αλλάξει ο συσχετισμός" που έλεγε και ο Αλέκος.

(Ο Κουράσης βέβαια "την έκανε" από τον σχεδιασμό της καταστροφής της πόλης, με την άρνησή του να στηρίξει την μελέτη του Πεύκο Πολίτη μετά την ψευτοκατάργηση της Ελ. Πεντέλης και τώρα έχει ένα μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει με το ΓΠΣ. Θα το ψηφίσει,- αφού ουσιαστικά είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥ (ή πρώην συνεργατών του μήπως;) ή θα διαφοροποιηθεί λόγω των αλλαγών που έγιναν εξ αιτίας της ψευτοκατάργησης της Ελ. Πεντέλης ΜΕ ΤΗΝ  ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ;;  Κλείνει η παρένθεση).

Με εκείνα τα δεδομένα λοιπόν οι μελετητές είδαν "λίγα σημεία διάχυσης των βαριών χρήσεων στην κατοικία" - το 2007 επαναλαμβάνουμε!
Ποια ήταν τότε τα σημεία που κατέγραψε η μελέτη;
Το μέτωπο της Κηφισίας! Αγία Βαρβάρα, Συνοικισμός, Πολύδροσο/Ριζάρειος.
ΚΥΡΙΩΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΣ! Η οδός Ριζάρη είναι το "μαύρο παράδειγμα" μαζί με μεμονομένες περιπτώσεις στην Αγ. Βαρβάρα και τον Συνοικισμό.
 

ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΙΝΕ Η ΜΠΑΡΟΥΠΟΛΗ! 
Μετά γίναμε SALT LAKE CITY!

Αυτό δεν απασχολεί την ΚΑΡΓΑΡΙΣΤΕΡΑ και τους συνοδοιπόρους της πρόθυμους να ζητήσουν να εξεταστεί;;;;

ΠΟΣΟΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΑ;
ΠΟΣΗ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑ;
ΠΟΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ;;;

Αν το ξαναπάρουμε το πράγμα από την αρχή λοιπόν τώρα θα δούμε περισσότερα σημεία διάχυσης!
Έτσι δεν είναι;
Εσύ αναγνώστη που είσαι Χαλανδραίος ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ;
ΓΙΑΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ, ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ 2007!!!
 

Και αφού λοιπόν η "μικρή" διάχυση, κατά την μελέτη - τότε - την Κηφισίας, με κύριο αίτιο της διάχυσης - ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ -   Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης ....
 .... ερχόμαστε εμείς - ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - το 2017 να ανοίξουμε τον δρόμο για καθορισμό  νέων χώρων  ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ την Δ, Πλακεντίας και την Αγ. Παρασκευής, ανοίγοντας - βεβαίως - τον δρόμο να γίνει περισσότερη διάχυση βαριών χρήσεων, στο Πεύκο Πολίτη και τα Πευκάκια Ρουπάκια, το Άνω Νέο, την Τούφα, την Μεταμόρφωση (χρησιμοποιώ τα ισχύοντα ονόματα των σημερινών Πολεοδομικών Ενοτήτων και όχι αυτά τα ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙΑ της νέας μελέτης - Σωρός, ΑΚΟΥ Σωρός! Και Νομισματοκοπείο).

Και μάλιστα χωρίς καν να υπάρχει ΠΙΕΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ πλέον από την αγορά αφού το 2017 υπάρχει και η ΚΡΙΣΗ θυμίζουμε τους οπορτουνιστές, εκλεκτούς του συστήματος που ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν την έχουν καταλάβει την κρίση και λειτουργούν και λένε ό,τι ακριβώς λέγανε το 2007. 
Γι' αυτούς δεν έχει αλλάξει τίποτα. 
Αλλά έχει αλλάξει στην αγορά, τους εργαζόμενους, όσους ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.
Και έχει αλλάξει ακόμα και στην οικοδομή αν δεν τους το είπανε.

Αυτό θα τα ψηφίσει τώρα η .... ΑΡΙΣΤΕΡΑ (όπως έρχεσαι).

Και αντί να προβληματιστούν λίγο και μετά να κάνουν χαρακίρι για τις δεσμεύσεις και τις συμμαχίες τους, μιλάνε για "ΑΝΟΗΤΟΛΟΓΙΕΣ".

ΟΙ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ που θα ψηφίσουν αυτό το πράγμα στο δημοτικό συμβούλιο, μαζί με τους .... μόνιμους πρόθυμους που ονομάζουν την πειθαρχία τους στα μεγαλοσυμφέορντα "σοβαρότητα" και εμάς "λαϊκιστές", "υπερβολικού" και "ανόητους".

ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Στο Δημόσιο διορίζονται 156 αθλητές – Δείτε όλα τα ονόματα

,

Σε 14 υπουργεία και άλλους φορείς του δημοσίου Σε διορισμό σε υπουργεία και άλλους φορείς 156 αθλητών (κωπηλάτες, ιστιοπλόοι, πολίστες, αθλητές ΑμεΑ) που διακρίθηκαν προχωρά η κυβέρνηση μετά από απόφαση που υπογράφει η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Πρόκειται για 156 διακριθέντες αθλητές κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) κατανέμονται σε Υπουργεία, Δήμους, Περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση.

Ανάμεσά τους μεταξύ άλλων ο ποδοσφαιριστής Γρηγόρης Μάκος, η τέως πρωταθλήτρια του ακοντισμού Σάββα Λίκα, ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Οικονόμου, ο ποδοσφαιριστής Αντώνης Πετρόπουλος, η τέως διεθνής πολίστρια Μαρία Τσουρή, ο σπρίντερ Κωνσταντίνος Δουβαλίδης, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Αριστείδης Καρασαββίδης και Παντελής Κωνσταντινίδης, ο μπασκετμπολίστας Δημήτρης Μαυροειδής και τέως μπασκετμπολίστας και νυν προπονητής Δημήτρης Μισιακός.
http://www.protothema.gr/economy/article/646090/sto-dimosio-diorizodai-156-athlites-deite-ola-ta-onomata-/
Στον δήμο Χαλανδρίου διορίζονται δύο αθλητές (ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ) οι   ΒΟΪΣΑΒΑ ΛΙΚΑ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΛΛΙΔΗΣ

Δ. ΚΥΡΙΛΛΙΔΗΣ

Β. ΛΙΚΑ

ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΚΑΛΕΡΥ ΧΡYΣΟΘΕΜΙΣ: ΕΦΗ ΜΑΝΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΗ Γκαλερί Χρυσόθεμις παρουσιάζει
την έκθεση ζωγραφικής της

Έφης ΜάνουΕγκαίνια: Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19.30

Η καλλιτέχνις σημειώνει σχετικά με την έκθεσή της: « Για τα έργα αυτής της έκθεσης θα έλεγε κάποιος ρίχνοντας μια βιαστική ματιά ότι αποτελούν δύο ενότητες σε αντίθεση μεταξύ τους Ουρανός –Γή.

Όμως η τελική γεύση των έργων ξεπερνά την φυσική όψη όσων αντικρίζει το βλέμμα του ανθρώπου,ο οποίος είναι και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ουρανού και γης.

Άλλωστε περί του ονόματος <<άνθρωπος>> δίνεται από τον Σωκράτη στον << ΚΡΑΤΥΛΟ>> η παρακάτω ετυμολογική ερμηνεία.

<< Το όνομα άνθρωπος σημαίνει ότι τα μεν άλλα ζώα τίποτε από όσα βλέπουν δεν μελετούν, δεν συλλογίζονται και δεν αναθρούν....ο δε άνθρωπος άπαξ και δει κάτι –άπαξ δηλαδή και όπωπε κάτι-και αναθρεί και συλλογίζεται ό,τι όπωπε.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο άνθρωπος σωστά ονομάστηκε άνθρωπος γιατί <<αναθρεί ά όπωπε>> παρατηρεί δηλαδή με μεγάλη προσοχή ό,τι έχει δει.>>

Ανθρωποκεντρική λοιπόν και αυτή η έκθεση η οποία προκύπτει από την παρατήρηση των ουρανίων άνω και των γήινων κάτω με άξονα τον παρατηρητή άνθρωπο.»

Διάρκεια έκθεσης: έως Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

*Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στον νέο μας χώρο! Καλογρέζης 14 
(ένας δρόμος πριν την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου)

Τηλ. 210 6811418
www.chryssothemis.com

«Discover north Athens», μια πρόσκληση προς τους τουρίστεςDiscover north Athens. Μια πρόσκληση προς τους τουρίστες να επισκεφθούν και να ανακαλύψουν τα βόρεια προάστια της Αττικής. Μια πρόκληση για τους φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια να αναδειχθεί η περιοχή σε τουριστικό-πολιτιστικό προορισμό.

Το «Discover North Athens», προβάλλεται ως ο πρώτος συνεργατικός σχηματισμός στον κλάδο του τουρισμού-πολιτισμού και υλοποιείται με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Στηρίζεται στην ιδέα ότι οι 12 δήμοι της βόρειας Αττικής αποτελούν μια γεωγραφική ενότητα, ζωντανή, γεμάτη ιστορία και πολιτισμό: Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μοναδικές πράσινες διαδρομές, μουσειακοί χώροι, κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας και αισθητικής, πολύβουοι δρόμοι και εμπορικές οδοί, σημαντική επιχειρηματική και καινοτομική δραστηριότητα, συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχειακές μονάδες.

Αυτή την προίκα του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης δημιουργίας φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το εγχείρημα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της τοπικής επιχειρηματικότητας στη βόρεια Αθήνα. «Εργαζόμαστε εντατικά εδώ και έξι μήνες για το συγκεκριμένο εγχείρημα, στόχος είναι η διεκδίκηση μεριδίου της αγοράς τουρισμού των πόλεων που κατευθύνεται στην Αττική, η τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης σε κλάδους με δυνατότητες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος.

Και προσθέτει: «Θέλαμε να αξιοποιήσουμε μεθόδους, ανθρώπους και πρακτικές, που καμία επιμέρους μονάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, αφού δεν υπάρχουν πόροι και κίνητρα για marketing και branding του τοπικού αυτού προορισμού. Δημιουργήσαμε λοιπόν, μια συλλογικότητα που θα μπορούσε να συνομιλήσει ισότιμα και να συνεργαστεί με φορείς του δημόσιου τομέα, που διαθέτουν αναξιοποίητους σχετικούς πόρους».

Στο κάλεσμα αυτό η ανταπόκριση είναι μεγάλη. «Ο βόρειος τομέας, τα βόρεια προάστια, όπως στερεότυπα συνηθίζουμε να λέμε, που είναι leader στον τριτογενή τομέα, δηλαδή στην επιχειρηματικότητα, διψούσαν για μια τέτοια πρωτοβουλία», τονίζει.

Είναι μια προσπάθεια που αφορά όλους και όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους: ξενοδοχεία και καταλύματα, επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, μεγάλες δημόσιες εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζουν τον βόρειο τομέα, όπως το Ολυμπιακό Στάδιο, το δάσος Συγγρού με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, το Μουσείο Γουλανδρή, τους κεραμιστές και τους μαρμαράδες στο Μαρούσι, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα αλλά και αγορές όπως της Νέας Ιωνίας κ. άλ.

«Έχουμε σαν πλεονέκτημα το φυσικό περιβάλλον, τις υψηλού επιπέδου, υπηρεσίες, τις καλής αισθητικής υποδομές, τις πολύ καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις. Σκοπός είναι αυτός που έρχεται από το αεροδρόμιο αντί να στρίψει στο δαχτυλίδι της Κηφισίας αριστερά προς το κέντρο, να μείνει στα βόρεια προάστια, να κοιμηθεί εκεί, να φάει εκεί, να κάνει τις αγορές του, και να γνωρίσει τον πολιτισμό και την ιστορία των βορείων προαστίων», επισημαίνει ο κ. Καραμέρος.

Και στην ερώτηση, τι μπορεί να κάνει ένας τουρίστας αν βρεθεί στα βόρεια προάστια, ο κατάλογος με τις δυνατότητες που υπάρχουν είναι μακρύς:

«Από τις εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την Ακρόπολη κάθε χρόνο, εμείς μπορούμε να ανεβάσουμε πολλούς από αυτούς στην Πεντέλη και τα λατομεία της, ώστε να γνωρίσουν από πού και πώς βγήκαν αυτά τα μάρμαρα, πώς λαξεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν για να οικοδομηθεί ο Παρθενώνας κι όχι μόνο», λέει ο κ. Καραμέρος.

Και προσθέτει: «πορεί να γνωρίζουν για το Χρυσό Αιώνα του Περικλή, αλλά δεν ξέρουν ότι ο Περικλής γεννήθηκε στον Χολαργό. Μπορούν λοιπόν, να επισκεφθούν τον Χολαργό, να δουν το άγαλμα του Περικλή, να δουν την περιοχή του Παπάγου, τις υπώρειες του Υμηττού... όπως κάποιος που πηγαίνει να δει το Λονδίνο, επισκέπτεται και το Τσέλσι για να δει πώς ζουν στα προάστια κι όχι μόνο στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

 Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς, με ευεργετικά αποτελέσματα για τις υπάρχουσες υποδομές και τους κλάδους της επιχειρηματικότητας».

Και τα σχέδια για την τουριστική αξιοποίηση μιας περιοχής που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν είναι τόσο γνωστή στους τουρίστες που το επισκέπτονται, συνεχίζεται: «Συνεργαζόμαστε με τους τουριστικούς πράκτορες που μπορούν, σε συνεργασία με εμάς, να δημιουργήσουν πακέτα για τουρίστες που θα περιλαμβάνουν για παράδειγμα, μια βόλτα στα βόρεια προάστια, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα ή στις ανοιχτές αγορές της Νέας Ιωνίας, του Αμαρουσίου, του Χαλανδρίου και της Κηφισιάς. Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για να δει κάποιος πώς έγιναν εδώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες - να μην έρχονται μόνο μεμονωμένοι τουρίστες, αλλά οργανωμένα γκρουπ τουριστών από την Ασία, τη βόρεια Ευρώπη, την Αμερική».

«Μπορούν επίσης, οι τουρίστες να απολαύσουν μια βόλτα με τα αμαξάκια της Κηφισιάς και στη συνέχεια, να πάνε στη Φιλοθέη και στο ρέμα Σαπφούς για να δουν τους πράσινους παπαγάλους, να κάνουν bird watching, όσο κι αν ακούγεται παράξενο για την Ελλάδα. Επίσης, στο δάσος Συγγρού, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στη μελισσοκομία, υπάρχει μία σημαντική βιοποικιλότητα, υπάρχουν ποικιλίες αμπελιών που δε συναντώνται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες γι αυτό που ονομάζουμε "θεματικό τουρισμό". Παραδοσιακές μορφές δραστηριότητας, με ιδιαίτερη διαδρομή και ιστορία, όπως οι κεραμιστές και οι μαρμαράδες στο Μαρούσι, θέλουν σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να κάνουν πιο επισκέψιμες τις δομές τους», επισημαίνει ο κ. Καραμέρος.

Ο γαστροτουρισμός παραμένει το 2017 μία από τις ισχυρές τάσεις στον τομέα του τουρισμού: «Έχουμε καλή ποιότητα, υψηλού επιπέδου φυσικό περιβάλλον και, φυσικά, ανάλογη εστίαση και ψυχαγωγία. Στο Χολαργό, το Χαλάνδρι και την Κηφισιά υπήρξε μια έκρηξη στο χώρο της εστίασης, βέβαια, με κάποιες στρεβλώσεις. Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα νέο Ψυρρή τις συγκεκριμένες γειτονιές, αλλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ανταγωνισμό που υπάρχει εκεί, την υψηλή ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε ένα "brand" για τους συγκεκριμένους χώρους εστίασης, προσκαλώντας τους τουρίστες να τα επισκεφθούν».

Υπάρχει εταίρος στο «cluster» που αξιοποιεί τον τριήμερο τουρισμό, «που ανθεί κυρίως στους νέους της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι επισκέπτονται για τρεις μέρες την Αττική με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Θέλουμε αυτό τον τουρισμό να τον αξιοποιήσουμε. Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι, 30-35 ετών, έρχονται, διασκεδάζουν και αγοράζουν. Μας ενδιαφέρει αυτός ο τουρισμός και νομίζω ότι τα βόρεια προάστια μπορούν να δώσουν στους επισκέπτες αυτό που ζητούν».

Μπορεί να μην υπάρχει θάλασσα, όμως όπως λέει ο κ. Καραμέρος «έχουμε όλα τα άλλα που συγκεντρωμένα δεν υπάρχουν αλλού. Δεν λειτουργούμε όμως, ανταγωνιστικά στις άλλες περιοχές. Μπορούμε κάποιον που θέλει να ταξιδέψει στην υπόλοιπη χώρα αντί να πάει απευθείας στο λιμάνι του Πειραιά ή να μείνει transit στο αεροδρόμιο Βενιζέλος να τον κρατήσουμε στα βόρεια προάστια. Και θέλουμε να βάλουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της περιοχής σε ένα brand, κάτι που είναι πολύ βασικό για τους κανόνες της αγοράς. Είναι διαφορετικό να μιλάς για κάποια περιοχή στα βόρεια και διαφορετικό να τον καλείς να ανακαλύψει την βόρεια Αθήνα». Άρα, λοιπόν, η ιδέα του «Discover North Athens» συνίσταται, τελικά, στην ανακάλυψη από τους τουρίστες της «μητροπολιτικής» Αθήνας στο σύνολό της.


Το εγχείρημα μπορεί να μοιάζει φιλόδοξο αλλά «εδράζεται σε πραγματικές ανάγκες και σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ή ήταν σε ύφεση λόγω της κρίσης, ή είχαν μια δυναμική και ερχόμαστε με τη συνένωση αυτή να προχωρήσουμε. Σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε μόνο το συνεργατικό σχηματισμό, αλλά κι ένα νομικό πρόσωπο που θα μπορεί να αξιοποιεί κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και ως συνεργατικός σχηματισμός να διεκδικήσει δανειοδοτήσεις και από τις τράπεζες. Είναι προτεραιότητα και της κεντρικής πολιτικής διοίκησης, με συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργού στην πρόσφατη ΔΕΘ. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που θα έρθουν στα βόρεια προάστια στο εγγύς μέλλον, για παράδειγμα η γραμμή 4 του μετρό», υπογραμμίζει ο κ. Καραμέρος.

«Μέχρι τώρα οι διοικήσεις τόσο στο β' βαθμό αλλά και στον α' βαθμό, σε μερικές περιπτώσεις, θεωρούσαν έργο το μπετόν και τις σταθερές υποδομές. Εμείς μπαίνουμε σε μια λογική, όπως κάνει όλη η Ευρώπη, σε αυτήν της ευφυούς εξειδίκευσης, της άυλης επιχειρηματικότητας, των συνεργατικών σχηματισμών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας που χρειάζεται πολύ καλή δικτύωση, συνεργασία, ιδέες και πρωτοβουλίες. Αυτό που κάνουμε είναι ο ορισμός της βιώσιμης ανάπτυξης και μπορεί να δώσει σημαντική υπεραξία στις πόλεις και στην περιοχή μας», καταλήγει ο κ. Καραμέρος.

http://www.enikonomia.gr

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ - ΝΑΝΣΥ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΑΝΑΣΗ


ΚΑΛΗΜΕΡΑ - 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. ΑΚΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΣΗΜΕΡΑ!Γεννήθηκε 18 Ιανουαρίου του 1905
Πέρασε στην αιωνιότητα στα 79 του χρόνια.,
 την 18 Ιανουαρίου, του 1984 ανήμερα των γενεθλίων του.