Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ - ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ


Στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη στον Λαγκαδά, σε χώρο 35 στρεμμάτων, τα πάντα είναι έτοιμα για τα εγκαίνια του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που θα γίνουν σήμερα στι 11.00, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

 ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», είναι ένας φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγκεκριμένος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 2939/2001 και την κοινοτική οδηγία 94/62/ΕΚ), με αποστολή του την οργάνωση και την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη τη χώρα.

Η «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ξεκίνησε τη δημιουργία και λειτουργία Πάρκων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ώστε να ενισχυθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση των νέων ανθρώπων, αλλά και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Τα εν λόγω Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης λειτουργήσουν και ως «Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής Στην Πηγή», τα οποία αναφέρονται στο νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελληνικής Πολιτείας.

Στόχος του Συλλογικού Συστήματος «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» είναι η σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών ποσοτικών στόχων για την ανακύκλωση των συσκευασιών, που αποτελούν υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει η εταιρία που ανέλαβε τη λειτουργία του Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη, η λειτουργία των «Πάρκων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Μέσω των δραστηριοτήτων του κάθε Πάρκου επιτυγχάνονται πολλοί σημαντικοί περιβαλλοντικού και κοινωνικοί σκοποί. Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, που περιλαμβάνει:
  • Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές (σε ημιστεγασμένο χώρο έκτασης περίπου 300 τ.μ.)
Οι συμπρόεδροι του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου στην ΔΕΘ "δείχνουν" τον τρόπο της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης (σε στεγασμένο χώρο έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).
  • Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).
  • Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού θα γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).
  • Παιδότοπο, ώστε να διασκεδάζουν οι μικροί φίλοι ανακυκλωτές.
  • Αμφιθέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε να γίνονται μουσικά και θεατρικά δρώμενα για την ανακύκλωση και το περιβάλλον (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).
  • Χώρο αναψυχής, ώστε να κάθονται οι γονείς καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής των μικρών ανακυκλωτών στο Πάρκο.
  • Πράσινο (δέντρα, φυτά κ.α.), βοτανικός κήπος, οικολογική λίμνη.
Η «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ήδη έχει λειτουργήσει σε μικρότερη κλίμακα ανάλογο Πάρκο στο δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Αττικής.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΑΠΟ ΤO ΖΟΥΓΚΛΑ! ΚΛΑΙΩ!!!