ΜΠΟΡΓΚΙΝΑ ΦΑΣΟ: Ο πρόεδρος Καφάντο διαμένει στην Ουαγκαντουγκού εκλέγεται κάθε 5 χρόνια και μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο όποτε γουστάρει (πληρ. WIKIPEDIA) |
"ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ" σου λέει κάθε ΣΚΕΨΗ, κάθε ΔΗΛΩΣΗ, κάθε ΣΥΖΗΤΗΣΗ, κάθε ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ για πιθανές δυσλειτουργίες στους θεσμούς.
Κάτω τα χέρια! Κινδυνεύει η δημοκρατία!
Δηλαδή και όλα τέλεια να ήταν στο θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας μας, τέτοια υστερία μην τυχόν και γίνει κριτική και καμιά αλλαγή, δεν θα δικαιολογούνταν.
Πόσο μάλλον, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ (σικ).
Και όταν η δικαιοσύνη καλείται να εμπλακεί σε θέματα λειτουργίας της ίδιας της δημοκρατίας και κάνει ερμηνείες. Ερμηνείες που πραγματικά μερικές φορές είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ γιατί αναδεικνύουν ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΡΟΠΟ με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ΓΡΑΜΜΑ του νόμου όταν θέλουν οι δικαστές ή το κάνουν λάστιχο άλλες φορές.
Κι συνήθως πάντα ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ και ΤΟΥ ΣΤΑΤΟΥΣ του ΙΣΧΥΡΟΥ κόντρα στο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ και την προστασία του αδύνατου από την αυθαιρεσία του ισχυρού.
Αφορμή γι' αυτές τις σκέψεις δεν είναι η Ηλιάνα, Ηριάνα - δεν ξέρω πώς την λένε την κοπέλα - ή το ναρκώπλοιο, θέματα για τα οποία δεν έχω καμία γνώση ή εμπειρία για να τοποθετηθώ και άρα τα αφήνω για τα "μεγάλα παιδιά" της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Αφορμή δεν είναι καν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού για τους συμβασιούχους, που ΚΑΤΑΝΟΩ (όσο και αν διαφωνώ) την ΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ τους, με βάση το Σύνταγμα που διαβάζω, χωρίς να είμαι νομικός.
Παρά την διαφορετική μου πολιτική τοποθέτηση δεν μου προκαλούν αυτές το - πώς το λένε - "κοινό περί δικαίου αίσθημα".
Οι δικαστικοί έχουν αποφασίσει λογικά - κατά τη γνώμη μου πάντα - με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα.
Και δεν θα μπω στη λογική να κάνω παζάρια καταπάτησης του Συντάγματος εγώ (αφού εκεί το πατήσατε για ένα θέμα, πατήστε το και εδώ που θέμε εμείς).
Και γι΄αυτό λέμε εμείς ότι πρέπει οι ΑΙΡΕΤΟΙ να αναλάβουμε τις ευθύνες εκ της αιρετότητάς τους - που δεν έχει μόνο προνόμια (για τους άλλους) και γκλαμουριά - και να "καθαρίσουμε" εμείς το θέμα.
Σε τοπικό επίπεδο με ΓΕΝΝΑΙΕΣ, ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ (Εντέλλεσθε, αποφάσεις ΔΣ σκλπ) και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΤΟΜΕΣ στο νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να φτάσουν σε μια προοδευτική, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, αναθεώρηση του Συντάγματος και αυτό δεν είναι καλαμπούρι, ούτε στόχος που δεν είναι τουλάχιστον ίδιας σημασίας με την έξοδο από τα μνημόνια.
Μια αναθεώρηση του Συντάγματος που ΘΑ ΒΑΘΥΝΕΙ και ΘΑ ΠΛΑΤΥΝΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και θα ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΊΣΕΙ ουσιαστικά την χώρα.
Αν είναι να μείνουμε ΕΥΡΩΠΗ να είμαστε ΕΥΡΩΠΗ. Αλλιώς να μην είμαστε η μόνη Αφρικανική χώρα που οι σκλάβοι πληρώνονται με ευρώ. Δεν λέει.
Το θέμα που σήμερα αναδεικνύουμε είναι από τα δικά μας θέματα, τα αυτοδιοικητικά.
ΚΑΙ - νομίζω - ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ.
Εμένα τουλάχιστον με προκάλεσε.
ΔΙΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ βασισμένο σε μια απόφαση του ΣτΕ που "διάβασε" απλά το νόμο και αποφάσισε κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΡΕΛΟ.
Και εξηγούμαι:
Ότι στο θεσμικό πλαίσιο της ΤΟΠΙΚΗΣ (κατ' ευφημισμό) "ΑΥΤΟ"ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ κυριαρχεί η ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ, το σύστημα είναι - όπως λέμε ημείς - όταν ομιλούμε "σοβαρά" (σπανίως δηλαδή) - "ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ" και ο δημαρχάρας, αν θέλει μπορεί να λειτουργήσει σαν απόλυτος άρχων, σαν Σουλτάνος (κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως τυχαία όπως καταλαβαίνεις) το ξέραμε.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - λέγαμε μέχρι χθες - είναι η μόνη εξουσία σε αυτή την χώρα που δεν υπάρχει σώμα να τους καθαιρέσει.
Άμα εκλεγεί ο δήμαρχος με 18% και μερικές ευκαιριακές συμμαχίες στον δεύτερο γύρο, για πέντε χρόνια δεν τον πειράζει κανείς ό,τι και να κάνει.
Ο πρωθυπουργός άμα χάσει την δεδηλωμένη στην βουλή πέφτει.
Είναι απαραίτητο Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ να έχει την ΔΗΛΩΜΕΝΗ πλειοψηφία του κοινοβουλίου στα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ πολιτεύματα.
Ο δήμαρχος άμα καβαλήσει το σκουπόξυλο και την δει ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΤΕΠΕΝΕΝΛΗΣ δεν πέφτει....
Πέφτουν οι άλλοι.
Στα ηρεμιστικά για να τον ανεχθούν.
Αν είναι εγκρατείς άνθρωποι και "ψημένοι" στην ζωή και τα κόλπα της, μπορεί και γλυτώσουν τα σκληρά, να μείνουν μόνο στα lexotanil.
Ο άλλος θεσμός της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μας που δεν πέφτει από κανένα σώμα είναι ο ΠΡΟΕΔΡΑΣ της. Αλλά αυτός είναι ανεύθυνος άρχων. Δεν βαριέσαι. Σύμβολο είναι.
Ο ΔΗΜΑΡΧΑΡΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΟΜΩΣ. όχι πλάκα τώρα.
Λοιπόν εχθές, με αφορμή το σούργελο στο δημοτικό συμβούλιο και την πρόταση του Τάσου Ευσταθίου για να υπάρξει μια συγκροτημένη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου, με πρόταση μομφής κατά της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για την εκτέλεση της σουλτανικής εντολής να φύγει από την θέση της για να διαλυθεί η συνεδρίαση, ψάξαμε λίγο το τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΣΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ.
(που γίνεται λοιπόν ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ)
Μάλλον - για να μην κάνουμε λαθροχειρία - ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ τα ανακάλυψε, εμείς μια φήμη ακούσαμε από τον σμπίρο μας στον δήμο και του την μεταφέραμε και ζητήσαμε να το κοιτάξει εκείνος που είναι και δικαιόρος και ξέρει από νόμους και γραφάς.
ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΤΟΙΚΕ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΙΑΣ:
Το σώμα που εξέλεξε την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΊΝΕΙ ΜΟΜΦΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ!
Τα δημοτικά συμβούλια δηλαδή σε αυτή την "ευρωπαϊκή δημοκρατία", ΜΠΑΜΠΟΥΪΝΕ, μπορούν να εκλέγουν ΠΡΟΕΔΡΟ αλλά δεν μπορούν να τον ανακαλούν ή να τον αντικαθιστούν.
Άμα τον εκλέξουν, πάει και τελείωσε.
Τον κάνανε και αυτόν/αυτήν ΣΟΥΛΤΑΝΟ.
Κάνει ό,τι γουστάρει και τα μισθά πέφτουν.
ΧΕΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ.
Αυτό δεν το λέει ο νόμος, ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114), διότι στο νόμο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ σε διαδικασία μομφής του προεδρείου.
Είτε γιατί ο νομοθέτης δεν το προέβλεψε, ΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΗΣΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι ένα σώμα που εκλέγει κάποιον πρόεδρο μπορεί και να τον αντικαθιστά ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ.
Αυτό που γίνεται ακόμα και στον Σύλλογο Τραχανοπλαγιωτών Ανωμαγουλίτσας δηλαδή, δεν έχει γραφτεί στον κώδικα δήμων και κοινοτήτων άρα δεν γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο!
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΕΡΗΦΑΝΕ ΚΑΤΟΙΚΕ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2009 και "ερμήνευσε" την ανυπαρξία άρθρου στον κώδικα περί μομφής στον πρόεδρο του Δ.Σ.
ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΕ το ΣτΕ;;;
«από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι μπορεί να καθαιρεθεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με απόφαση αυτού».
Το ακόμα πιο φοβερό είναι ότι στις μεταβολές που προβλέφθηκαν με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (ν.3852/2010, Αρ. 65) , μετά την απόφαση του ΣτΕ ο παλαιός καλός σύντροφος μου, ο Ιωάννης ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ, δεν έβαλε μια παράγραφο για το θέμα.
Το άρθρο 65του Καλλικράτη αναφέρεται μόνο σε ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του προέδρου του ΔΣ αλλά όχι για μομφή.
Ήξερε ο Ιωάννης άραγε αυτή την απόφαση - νομολογία του ΣτΕ και την άφησε χωρίς αναθώρηση;
(Δεν το πιστεύω γιατί ξέρω τον Ιωάννη και ξέρω που συμφωνώ και που διαφωνώ μαζί του. Και δεν αμφιβάλλω για την δημοκρατική του συνείδηση όσο και να αυτό είναι αντιδημοφιλές στους κύκλους μου).
ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΡΟΥΣ, ΕΓΩ Ο ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΧΑΡΤΙΩΝ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ: Από την στιγμή ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ οι δικαστές είχαν μόνο μία δυνατότητα ή δίκασαν με διασταλτική ερμηνεία;
Και αν δίκασαν με διασταλτική ερμηνεία - Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ δεν έπρεπε να τους οδηγήσει να δικαιώσουν, να ιεραρχήσουν ως σημαντικότερο θέμα ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΙΛΗΜΜΈΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ και ΟΧΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ;
Ναι ξέρω .... Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ.
Εκεί θα κάτσει λοιπόν συνάδελφε Τάσο!
Και άμα θένε θα το ξαναμπουρλωτιάσουν το συμβούλιο.
Το λέει ο νόμος!
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΕΧΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΠΑΜΠΟΥΪΝΕ ΜΟΥ.
ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ! ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ!
ΝΑΙ! Και κκοινωνικής απελευθέρωσης όσο και να σου φαίνεται περίεργο στην εποχή του GAY PRIDE. Δεν αναφέρομαι σε αυτή την "ξεπουπουλιασμένη" απελευθερώση.
Αναφέρομαι στην απελευθέρωση των πολλών.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο Γ. ΘΩΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΟΡΘΙΑ: "ΦΟΒΕΡΟ" μου γράφει.
ΚΑΝΕ ΚΛΙΙΙΚ ΣΤΟ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
Και αν είσαι δικαιόρος γράψε μας και εσύ την άποψή σου σε παρακαλούμε.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑMΟΝ;;;
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Αριθ. Απόφασης: 3275
Έτος: 2009