Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πιέζει η Γερμανία για έναρξη ή “επανέναρξη” “Διαλόγου” (διάβαζε ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με ποιά Ημερήσια Διάταξη;


του Γ, Παπαγιαννόπουλου

Ξεπέρασε τον αιώνα η Τουρκο- Γερμανική φιλία (από την εποχή των Νεότουρκων…). Παράλληλα, με κάθε τρόπο -αρχής γενομένης από τα Μνημόνια- η Ελλάδα στην γωνία.. Προφανώς δεν ξεχνούν οι Γερμανοί τι συνέβη σε αυτή τη γωνιά της Γης-από τα ελάχιστους Λαούς που ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ μαζικά- τα χρόνια 1941-1944…

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα “Σοζτζού” την Πέμπτη, η κ. Μέρκελ πρότεινε στον Έλληνα Πρωθυπουργό τον αφοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με αντάλλαγμα τη διάλυση της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου… η οποία δήθεν έχει “αποσυρθεί” αλλά.. λίγο έξω από την πόλη της Σμύρνης!

(Ξεπερνάμε την γελοιότητα διαφόρων διεθνολόγων που… πανηγυρίζουν ότι… σύραμε τον Ερντογάν στο τραπέζι του διαλόγου !…)

Ξεπερνάμε την αντιφατική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτού του λαθρο - οικοδομήματος “ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία”, που πατάει ταυτόχρονα σε δύο - αντίθετες και αντικρουόμενες μεταξύ τους- βάρκες. Στην μία Α-πάτριδες και “Διεθνιστές”, στην άλλη οι Πατριώτες. Θα μείνουμε στην στάση της Κυβέρνησης προειδοποιώντας: Μην ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ!

Την προηγουμένη της πρότασης της κ. Μέρκελ, την Τετάρτη, την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισε η Γερμανική κυβέρνηση. Έκανε λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες. Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν την βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα -σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο- με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ότι ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και για αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για την σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

Στην Αθήνα, τα σημάδια τα οποία προμηνύουν αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ολοένα και πληθαίνουν (ως «λαγός» βγήκε ήδη με δηλώσεις η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, κ.α.).

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του Economist εγείρει αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ακολουθούμενη εθνική στρατηγική, η οποία φαίνεται να αποκαλύπτεται σταδιακά, ειδικά μετά τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες για διάστημα 33 ημερών του «Oruc Reis» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προβληματίζει η προθυμία με την οποία η ελληνική πλευρά δέχτηκε αδιαμαρτύρητα (εν μέσω ιταμών απειλών τούρκων αξιωματούχων, αξιωματικών, του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, και ενώ αιωρείται το casus belli από το 1995) να ξεκινήσει τον διάλογο με την Τουρκία, αμέσως μετά την αποχώρηση του «Oruc Reis», και ενώ το έτερο σεισμογραφικό σκάφος «Yavuz» παρέτεινε ως τις 12 Οκτωβρίου τις έρευνές του νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου της Κύπρου. Γιατί η Αθήνα διαχωρίζει τη θέση της από τα όσα διαδραματίζονται στη Λευκωσία, αποποιούμενη τις ευθύνες της εγγυήτριας δύναμης; (παρά τις αηδίες που έλεγε ο ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς περί απεμπόλησης του Δικαιώματος μας, παραμένουμε ως μία από τις τρείς “εγγυήτριες” δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας). Ο Χώρος Θράκη- Αιγαίο- Κύπρος είναι ΕΝΙΑΙΟΣ.

Άλλωστε, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι το «Oruc Reis» θα επανέλθει σύντομα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να συνεχίσει τις παράνομες έρευνες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και γκριζάρουν την εν λόγω μείζονα περιοχή, διαμηνύοντας ότι: «Δεν περιμένω να μας επιβληθούν κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου”, εννοώντας την σύνοδο που μετατέθηκε για τις 1 και 2 Οκτωβρίου. Είναι πρόδηλο ότι το «Oruc Reis» απεσύρθη για να διευκολύνει τους Ευρωπαίους ώστε να μην επιβάλουν κυρώσεις, οι οποίοι ούτος ή άλλως είναι απρόθυμοι…

Η αναιρετική δήλωση του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist γεννά το ερώτημα, γιατί εξαγγέλλονται εξοπλιστικά προγράμματα για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων των οποίων η ισχύς έγκειται κυρίως στην απειλή χρήσης τους; Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία». Πώς θα εξαναγκαστεί η Τουρκία να υπογράψει συνυποσχετικό που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, αφού εμμένει στη θέση της για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις» σε όλο το φάσμα των μονομερών διεκδικήσεών της; Επομένως η προσφυγή για ένα και μόνο θέμα όπως ο πρωθυπουργός διατείνεται είναι μάλλον ευχή.

Από την άλλη πλευρά, τι άλλο να συζητήσει η Ελλάδα σε αυτόν τον προσχηματικό και εκβιαστικό “Διάλογο” (διότι δεν πρόκειται για διάλογο-τον οποίο δεν αρνείται κανείς σε κανέναν, με κανένα- αλλά για καλυμμένη ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ)

Είναι αυτά που περιγράφει η Γερμανία ως “επίμαχα ζητήματα”;

Να συζητήσουμε δηλαδή:

– την μερική ή ολική αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου; Δηλαδή, να ακρωτηριαστεί η Ελλάδα μόνη της..

– το ότι το Καστελλόριζο κι΄ άλλα μικρά νησιά ή νησίδες έχουν περιορισμένη “επήρεια” όσον αφορά τις ΑΟΖ;

– ότι οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι Τούρκοι κι΄ ότι καταπιέζονται;

– το εύρος του FIR Αθηνών, της SAR ζώνης και διάσωσης, εντέλει την αναθεώρηση της Συνθήκη της Λωζάννης;

ΠΟΙΟΣ/ΠΟΙΑ θα τολμήσει να υπογράψει/ να παραδώσει στις επόμενες γενιές ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ από αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου;

ΑΝΑΓΚΑΙΑ μια πλατειά ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (όπως παλαιότερα η “Εθνική-Λαϊκή Ενότητα”) για την Αποτροπή της Τουρκικής/ ΝεοΟθωμανικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: 1η ΟΚΤΏΒΡΗ: ΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η΄ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ-ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΨΥΧΙΚΟΥ- ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 62-ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΤΗΛ. 211.0183990

Έχει καθιερωθεί η 1η Οκτώβρη να είναι Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας και κατά συνέπεια ημέρα των συνταξιούχων .Των συνταξιούχων, που από το 1992 ,με το ν.2084/92 (ν. Σιούφα) ξεκίνησε η περικοπή των συντάξεών τους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πρόσχημα των κυβερνήσεων να σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Η μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε τη περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης 2010 έως 2020 ,από όλες τις κυβερνήσεις, κύρια με τους ν.4024/11,4051/12 και 4093/12 που επέφεραν κατάργηση των δώρων, μεγάλες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κ.λ.π. Οι νόμοι αυτοί συμφωνήθηκαν και κυρώθηκαν από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ.ΝΔ.ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τη συμφωνία των άλλων μικρών κομμάτων ,κατ απαίτηση των δανειστών σε συμφωνία με την τρόικα ,με στόχο την αποφυγή της χρεωκοπίας ,την αποπληρωμή των δανείων και την έξοδο από την κρίση υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις αποφάσεις 2287,και 2288 στις 10/6/ 15 έκρινε τους ν.4051/12 και 4093/12 αντισυνταγματικούς και δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα πριν από τους νόμους αυτούς καθώς και την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης .Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ είχε την απόφαση του ΣτΕ στα χέρια της και τη δυνατότητα να επαναφέρει το συνταξιοδοτικό καθεστώς στα προηγούμενα επίπεδα καταργώντας αυτούς τους νόμους ,επί 11 μήνες δηλ. από 10/6/15 έως 12/5/16 όχι μόνο δεν το έκανε αλλά ψήφισε το ν.4387/16,ν.Κατρούγκαλου, που κατοχύρωσε συνταγματικά όλες τις περικοπές των προηγούμενων νόμων και ψήφισε και άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα, γι αυτό ονομάσθηκε νόμος-λαιμητόμος.

Για το 11μηνο αυτό δημιουργήθηκε νομικό κενό ,για το οποίο ίσχυαν οι ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ δηλ. οι κρατήσεις που γίνονταν από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και οι περικοπές των δώρων και επιδομάτων αδείας ήταν παράνομες και τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις κρατήσεις αυτές έπρεπε να επιστραφούν στους συνταξιούχους .Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να ακυρώσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα ,αλλά να διορθώσουν τους νόμους στα σημεία που κρίνονται αντισυνταγματικά ,αφήνοντας την ουσία των αντιασφαλιστικών νόμων άθικτη.

Η τελευταία απόφαση του Στε 1439/20 στηρίχθηκε στη βάση των αποφάσεων του 2015 και έκρινε πως οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται την απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων από τις κύριες ,επικουρικές και τα δώρα για το επίμαχο διάστημα.

Η κυβέρνηση στη συνέχεια έχοντας σκοπό να κλέψει ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία για μερική υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ (Κατάργησε τη δικαστική απόφαση) Η τροπολογία προβλέπει:

<<Με την καταβολή των ποσών, που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων ιδιωτικού τομέα που επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των ν.4051/12 και 4093/12 και αφορούν το παραπάνω 11μηνο ,οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων ,επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11/6 2015 έως τη δημοσίευση του ν.4387/16 δυνάμει των ν.4051/12 και 4093/12 αποσβέννυνται >>. Δηλ. όσοι αποδεχθούν την απόδοση των παρακρατηθέντων από τις κύριες συντάξεις <<χάνουν το δικαίωμα να τα διεκδικήσουν>>. Αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα γιατί ο δρόμος της διεκδίκησης με νέες αγωγές ,οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα ,τα δικαστήρια να επαναλαμβάνουν αποφάσεις στο ίδιο μοτίβο και η κυβέρνηση με πολιτικές αποφάσεις να μην τις εφαρμόζει.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και αποτυπώνονται στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Για τους συνταξιούχους φαίνεται καθαρά ότι ο αγωνιστικός δρόμος διεκδίκησης είναι μονόδρομος και επιβεβλημένος ,για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να αποδώσει στους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά χωρίς προϋποθέσεις και περικοπές.

Έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και φαίνεται ότι θα αντιμετωπισθεί όπως και το πρώτο δηλ. αποκλειστικά από τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας στα δημόσια νοσοκομεία ,από το μειωμένο προσωπικό ,ιατρικό και νοσηλευτικό, λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση μας κουνάει το δάχτυλο επικαλούμενη την ατομική ευθύνη ενώ η κρατική ευθύνη είναι ανύπαρκτη παρά το διάστημα των έξι μηνών που πέρασε από το προηγούμενο κύμα . Οι συνταξιούχοι το βιώνουν καθημερινά στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας ,στα ΜΜΜ ,στα σχολεία των εγγονιών τους κ.λ.π.

Ο συνταξιουχικός κόσμος καταδικάζει το γεγονός ότι ,αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ και να τις θέσει στο σχεδιασμό του δημοσίου συστήματος Υγείας, τους κάνει και δωράκια ακριβοπληρώνοντας ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ από τα ταμεία των ασφαλισμένων.

Οι συνταξιούχοι που βιώνουμε όλα αυτά μπροστά στην 1η του Οκτώβρη συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:

- Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα

-Να επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους και στους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς νέες αγωγές, όσα έχουν κλαπεί από τις κυβερνήσεις ,με πολιτική απόφαση

- Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.- Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.

-Στελέχωση των ιατρείων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

-Προσλήψεις άμεσα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία.

Καλούμε τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, την Πέμπτη 8 Οκτώβρη 10 π.μ. στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τα αιτήματά μας.

ΣΥΡΙΖΑ - ΟΜ Πεντέλης - Καταλήψεις στα σχολεία
Οργάνωση Μελών Πεντέλης

Δελτίο Τύπου 29/9/2020

Φίλες και φίλοι

Αν ελπίζαμε ότι δεν θα ζούσαμε και στην πόλη μας τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την τρέχουσα 2η φάση της πανδημίας, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς εδώ για να μας διαψεύσει.

Ήδη έχουμε κρούσμα κορωνοϊού σε δημοτικό σχολείο του Δήμου μας ενώ υπάρχει αναστάτωση και καταλήψεις στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το κύμα αυτό από ότι φαίνεται σαρώνει την Ελλάδα. Και τώρα τι να πούμε κα Κεραμέως; ότι δεν το ξέραμε ότι μπορεί να συμβεί;

Όταν:

- επί μήνες φωνάζει όλη η υγειονομική και η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και όλη η κοινωνία να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που κερδίσαμε με την υπεύθυνη στάση όλου του κόσμου που πειθάρχησε στα περιοριστικά μέτρα της πρώτης φάσης της πανδημίας,

- η κοινωνία περίμενε από την κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη να προετοιμάσει αποτελεσματικότερα τη χώρα (επάρκεια σε υποδομές και εγκαταστάσεις, επαρκές ανθρώπινο δυναμικό στην υγεία και την παιδεία, επαρκές προστατευτικό και διαγνωστικό υλικό και τεστ, κατάλληλες υγειονομικές διαδικασίες) πριν να ενσκήψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας,

είναι φανερό ότι είτε είχαν άλλα σχέδια στο μυαλό τους ως κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης είτε ήταν ανέτοιμοι και άρα ανεπαρκείς. Νομίζουν πως τους αρκούν επικοινωνιακές τεχνικές όπως:

· Η επίρριψη της ευθύνης στους ‘’ανυπάκουους’’ πολίτες και ιδίως στους νέους

· Ο καθαγιασμός της πολιτικής τους από τα ΜΜΕ (με βοήθεια από τις γνωστές λίστες του κ. Πέτσα)

Ενώ οι Business και τα deals καλά κρατούν.

Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν όταν αυτός που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα διακατέχεται από απλουστευτικές εμμονές, νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και αυτοκρατορική αντίληψη για το πώς θα τα βγάλει πέρα η κοινωνική πλειοψηφία με τα 700 και τα 800 ευρώ. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσει την αναστολή εργασίας και εισοδήματος, την ανεργία, τα έξοδα διαβίωσης που δεν αναστέλλονται, τα τεστ που πρέπει να πληρώνει σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κα.

Φίλες και φίλοι

Στα σχολεία μας είναι τα παιδιά μας. Οφείλουμε να τα ακούσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους. Ως ενήλικοι γονείς και πολίτες με ανήλικους μαθητές. Διεκδικούν υγεία και ασφάλεια. Και μέλλον. Δεν είναι έγκλημα. Έχουν κρίση και ευαισθησία. Μην ξεχνάμε πως είναι τα ίδια παιδιά που μαζεύονται στις πλατείες και τα κυνηγά η αστυνομία. Είναι τα ίδια που γνωστό στέλεχος της ΝΔ τα παρουσιάζει σαν “πιθήκους” και τα χαρακτηρίζει “φίδια στον κόρφο των σχολείων”. Με τέτοιους φασίζουσας νοοτροπίας χαρακτηρισμούς ελπίζουμε να μη φτάσουμε να δούμε έκρυθμες καταστάσεις και γενικευμένες σκηνές αυτόκλητων υπερασπιστών της τάξης στα σχολεία.

Γιαυτό μαζί τους, με όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό, διεκδικούμε τα αυτονόητα:

· Mείωση των μαθητών ανά τάξη (15 μελή τμήματα, περισσότερες τάξεις)

· Γενναίες προσλήψεις εκπαιδευτικών (που θα στελεχώσουν τις τάξεις)

· Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας για τη συχνή καθαριότητα και απολύμανση των σχολικών εγκαταστάσεων

· Δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε καθηγητές και μαθητές

Δε μπαίνουμε στο ψεύτικο δίλημμα αν είμαστε υπέρ ή κατά των καταλήψεων.

Είμαστε υπέρ των μέτρων που προστατεύουν την κοινωνία και τα παιδιά της και είμαστε απέναντι σε αυτούς που αγνοούν την κοινωνία και τις ανάγκες της.


ΟΜ Πεντέλης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Παρέμβαση στην ουσία των προβλημάτων από τον Α. Ακρίβο για την καταστροφή στο Ν. Καρδίτσας

 

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρέμβαση στην ουσία των προβλημάτων από τον Α. Ακρίβο για την καταστροφή στο Ν. Καρδίτσας

Μεγάλης απήχησης έτυχε η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Αθανάσιου Ακρίβου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, την οποία απασχόλησε αποκλειστικά τα όσα τραγικά συνέβησαν στο νομό της Καρδίτσας, μετά το πέρασμα του “Ιανού”.
Συγκεκριμένα, και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Ακρίβος υλοποίησε την δέσμευσή του, όπως την κατέγραψε στην πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης που ηγείται “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” στην φορτισμένη ομιλία του προς το Σώμα.
Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της παράταξης ανέφερε στην ομιλία του για το μέγεθος της καταστροφής σημειώνοντας: “Βρεθήκαμε απέναντι σε μία μεγάλη καταστροφή, σε μία θεομηνία όπου η φράση “Βιβλική Καταστροφή” μοιάζει μικρή για να περιγράψει αυτό που συνέβη στην Περιφέρειά μας”.
Αμέσως μετά, και με αφορμή όσα είχαν διαδραματιστεί νωρίτερα ο κ. Ακρίβος ξεκαθάρισε ότι “αυτή η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για την απόδοση των ευθυνών και για αντιπαραθέσεις”.
Στη συνέχεια μπήκε στην ουσία του προβλήματος τονίζοντας: “Δυστυχώς όλα αυτά τα φαινόμενα θα αυξάνονται λόγω της Κλιματικής Αλλαγής και η παράταξή μας η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” έχει αναφερθεί σε κάθε ευκαιρία και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και σε όλες μας τις δημόσιες τοποθετήσεις.
Όμως φταίνε και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους, με τα μπαζωμένα ρέματα, με τα ρέματα που δεν είναι καθαρισμένα, με τις λεκάνες απορροής υδάτων που δεν υπάρχουν, τα αυθαίρετα και κάθε είδους παρεμβάσεις. Ακόμη η έλλειψη πρόληψης και το κυριότερο τα αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ή αν έγιναν δεν αρκούν μαζί με τις κακοτεχνίες.”
Παράλληλα, ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” υπογράμμισε “Αυτά τα ακραία φυσικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και με πιο μεγάλη ένταση και όσο δεν αλλάζουμε πολιτική η κατάσταση θα χειροτερεύει. Πρέπει όσοι έχουν τις ευθύνες να λάβουν μία σειρά από μέτρα και να κινηθούν στο πεδίο της πρόληψης και όχι μόνο της αποκατάστασης και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να προλαβαίνουμε ή έστω να μειώνουμε τα προβλήματα που θα δημιουργούνται.”
Αμέσως μετά εξήγησε τι θα πρέπει να γίνει και όπως είπε: “Πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Πολεοδομικού σχεδίου με κατάργηση της χωροθέτησης επικίνδυνων χρήσεων δίπλα σε ποτάμια με την δημιουργία ζωνών πρασίνου εκατέρωθεν της κοίτης των ποταμών και φυσικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών.”
Ολοκληρώνοντας και φανερά επηρεασμένος από όσα είχαν συμβεί στις πληγείσες περιοχές ανέφερε μιλώντας μέσα από την καρδιά του: “Πως μπορούν αυτές οι πόλεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα;
Πως να πείσεις τους κατοίκους να συνεχίσουν τη ζωή τους;
Άστεγοι, εγκλωβισμένοι, χαμένες ψυχές, κατεστραμμένα σπίτια, επιχειρήσεις, εμπορεύματα, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Χρειάζονται άμεσα λύσεις με κεφάλαια, οργάνωση και ανοικοδόμηση των περιοχών.
Διότι όσα χρήματα και να δοθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληγέντων ποτέ δεν είναι αρκετά και πάντα θα υπάρχει η ανασφάλεια μίας νέας καταστροφής.
Για τους ντόπιους είναι ένας εφιάλτης που στο μέλλον θα τους τρομάζει η κάθε σταγόνα βροχής.”

Οι εξηγήσεις του Περιφερειάρχη

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε τη θεομηνία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Θεσσαλίας μιλώντας για τις ποσότητες νερού που έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή: «2,5 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν σε λίγη ώρα στην Καρδίτσα. Όταν αρδεύεται ο κάμπος από την Λίμνη Πλαστήρα και για αρκετούς μήνες φεύγουν 105 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Σε ελάχιστες ώρες όμως έπεσαν στη λίμνη 98 εκατ. κυβικά μέτρα νερό».
-Μίλησε για τις επιχειρήσεις διάσωσης: «Ήμασταν εκεί με όλα τα μηχανήματά μας και τους ανθρώπους μας. Χίλιες και πλέον διασώσεις. Αριθμός που δεν υπήρξε ποτέ ξανά στο παρελθόν. Σώσαμε ανθρώπους και ζωντανά. Έρχονται συνεχώς συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από ανθρώπους που βοηθήθηκαν».
-Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν: «Το έκτακτο φαινόμενο σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Παρόλα αυτά εμείς την Πέμπτη στις 18.02 βγάλαμε ανακοίνωση για έκτακτο δελτίο βροχής».
Μιλώντας για ευθύνες είπε ότι «θα αποδοθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι με κομματικά συμβόλαια και αθεράπευτο λαϊκισμό. Θα γίνει με διάγνωση της κατάστασης» και απηύθυνε το ερώτημα: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι πρώην νομάρχες και δήμαρχοι που επέτρεψαν να υπάρχει οικισμό»ς σε τέτοιες περιοχές πλημμυρικές; Έδωσαν άδειες να χτίσουν εκεί ενώ δεν έπρεπε». «… Εμείς ως Περιφέρεια κάναμε 118 αντιπλημμυρικά έργα που πολλές φορές έσ

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ