Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑΜΕ ΛΕΥΚΟ


Λέχθηκαν πολλά και παίχτηκαν πολλά μικροπολιτικά παιχνίδια και για τον φετινό προϋπολογισμό του δήμου  μας  με φόντο την έλλειψη μιας πλειοψηφίας που ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ για την πόλη.

Άλλοι φυγομάχησαν και άλλοι έκαναν μικροπολιτική "χρέωσης" ανευθυνότητας.

Εμείς ήμασταν εκεί και στην συζήτηση για τα δημοτικά τέλη και στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Θέσαμε δυο όρους Ο ένας στο επίπεδο των δημοτικών τελών και ιδίως στα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων  και ο άλλος στον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων και στον αποκλεισμό μας.

Για το δεύτερο τα έχουμε πει αναλυτικά και έχουμε κάνει την αναφορά στην περιφέρεια .

Για το πρώτο ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ που αντιπροτείναμε πιο γενναιόδωρη πολιτική αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμα οικονομικό περιθώριο περιορισμών κυρίως στον αριθμό των συμβασιούχων, των επενδύσεων και της ανακύκλωσης αλλά  και ίσης αντιμετώπισης όλων των επιχειρήσεων αρνούμενοι να συμφωνήσουμε στην προνομιακή αντιμετώπιση μόνο μίας κατηγορίας καταστημάτων με πρόσχημα ένα κίνητρο για να είναι .... νόμιμες.

Πολλά έχουν ειπωθεί για τα δημοτικά τέλη του Χαλανδρίου σε σχέση με άλλους δήμους.

Και γίνανε και συγκρίσεις.

Συγκρίσεις ανομοίων.

Μεταξύ των συγκρίσεων που χρησιμοποιήθηκαν για να εμφανιστεί ότι στο Χαλάνδρι έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες με την συνολική μείωση δημοτικών τελών περί του 28% από την περίοδο Κουράση - Κρανίδη ήταν και ο δήμος Αγίας Παρασκευής, με τον οποίο λέχθηκε ότι έχουμε τα ίδια δημοτικά τέλη στην τιμή ου 1,12 ανά τμ., δεύτερο πιο φτηνό στο λεκανοπέδιο.

Αυτό που δεν λέχθηκε είναι ότι το νούμερο αυτό για τον γειτονικό δήμο ήταν ΤΟ ΠΕΡΥΣΙΝΟ.

Και εχθές - επί αυτού - ο δήμος Αγίας Παρασκευής έκανε ΜΕΙΩΣΗ 8% κατεβάζοντάς το για το 2019 στο 1,03 ανά τ,μ, κάνοντας τον δήμο Χαλανδρίου να είνιαι ΚΑΙ ΠΑΛΙ κατά 8% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ και το επιχείρημα περί "του δεύτερου φτηνότερου δήμου του λεκανοπεδίου" να εκθέτει όσους το χρησιμοποίησαν.

Και όχι μόνο αυτό.
Ο γειτονικός δήμος μείωσε εχθές και τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις¨: 30% για καταστήματα έως 150τμ και 10% για καταστήματα από 150 έως 600τμ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
ΚΑΙ ΤΟ YESMEN και τα λιβανιστήρια δεν είναι πολιτική που βοηθάει την πόλη και την τοπική κοινωνία να έχουν αυτά που δικαιούνται και να τα πληρώνουν όσο αυτά πραγματικά αξίζουν.

Η σύγκριση του Δήμου Χαλανδρίου σήμερα με την περίοδο Κουράση, ( όταν ο δήμος χρέωνε στους πολίτες υπέρογκα δημοτικά τέλη - κοντά 30% περισσότερο από σήμερα και σπαταλούσε για ανταλλακτικά αυτοκινήτων περί τα 800 χιλιάρικα τον χρόνο - ενώ σήμερα χρειάζονται κάτω από 200) μπορεί να ευνοεί τον Συμεών και την διοίκησή του, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να σταματήσει η χρήση των ψευτοανταποδοτικών ως μέσο της διαιώνισης των πελατειακών σχέσεων και χαρατσώματος του πολίτη.

Και να έχεις το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον δεν σημαίνει να ξεχνάς το παρελθόν αλλά ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΧΟ να αναμετρηθείς με τις προκλήσεις του, διδασκόμενος από το παρελθόν.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ

Ο Γ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΛΟΤΣΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ


Την διαγραφή της Μαρίας Λοτσάρη από την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Χαλανδρίου ανακοίνωσε εχθές ο Γιώργος Κουράσης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από την ανεξάρτητη - πλέον - δημοτική σύμβουλο.

Την επιστολή διαγραφής της κας Λοτσάρη θα αναρτήσουμε αύριο.

ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΕΡΟΣ


Ο ιστορικός συναρχηγός της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - επί χρόνια εναλλασσόταν στην ηγεσία της παράταξης με τον Σίμο Ρούσσο - ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθείαι συμμετείχε στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των 9, παραιτήθηκε εχθές από το δημοτικό συμβούλιο.

"Η επαγγελματική δραστηριότητα δεν αφήνει τον χρόνο που θα ήθελα για να ανταποκριθώ στα πολιτικά καθήκοντά μου. Κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου. Με τους περισσότερους θα ξαναβρεθούμε σε δρόμους και πλατείες, γιατί παρά τα όσα λένε αυτοί που μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια, τίποτα δεν έχει τελειώσει » ήταν όσα είπε ο Γιώργος Λιερός.

Τα αποτελέσματα που θα παραχθούν από την παραίτηση Λιερού για τον δήμο αλλά κυρίως για την διοίκηση εν όψει της τελικής ευθείας προς τις δημοτικές εκλογές θα φανούν τις αμέσως προσεχείς μέρες.
Και θα κριθεί κυρίως από τον αντικαταστάτη του - επιλαχόντα ΔΣ του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Αν ο αντικαταστάτης του θα είναι με την πλευρά του Συμεών - ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, τότε η  παραίτηση Λιερού είναι μια πράξη ΒΟΗΘΕΙΑΣ προς τον Συμεών εν όψει της τελικής ευθείας.

Αν την έδρα καταλάβει επιλαχών σύμβουλος της πλευράς  των ανταρτών θα διατηρηθεί η σημερινή οριακή κατάσταση στον συσχετισμό δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ

Μια ματιά λοιπόν στη σειρά σταυροδοσίας του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ μπορεί να μας βοηθήσει:

1ος στην σειρά, επιλαχών σύμβουλος για την κατάληψη της έδρας του Γιώργου Λιερού είναι ο γνωστός νευροειρούργος Κώστας Βλάχος, υποψήφιος με την παράταξη της ΛΑΕ στις πρόσφατες - προ δύο μηνών - εκλογές για τον Ιατρικό Σύλλογο.

2ος στην σειρά - αν ο κος Βλάχος δεν αποδεχτεί την έδρα για πέντε μήνες - είναι ο Γιάννης Μιχάλας,  στενός συνεργάτης του Συμεών, γνωστός από την πολύχρονη δράση του στην τοπική κοινωνία και ιδίως στους συλλόγους και την ένωση γονέων.

ΑΡΑ?

Άρα οι πρώτες εκτιμήσεις μας για την κίνηση του Γιώργου Λιερού είναι ότι είναι ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ απέναντι στην παράταξή με την οποία εκλέχτηκε και μια πράξη που θα διευκολύνει τον Συμεών και γι΄αυτό έγινε.

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Άγγελος Νταβίας  - που ένας μικροπυρετός τον κράτησε σπίτι εχθές, και δεν ήταν στο ΔΣ - μόλις πληροφορήθηκε την παραίτηση Λιερού έκανε την ακόλουθη δήλωση στο Facebook:

Μόλις ενημερώθηκα ότι παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Γιώργος Λιερός.
ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ από έναν συνεπή.
Δεν είμαστε όλοι για όλα. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα πάντα.
Ο Λιερός είναι για άλλα.
Για τα άλλα δεν είναι απλώς χρήσιμος.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ και ίσως ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ.
Αλλά για την υπηρεσία της θεσμικής λειτουργίας του δήμου ΔΕΝ ΗΤΑΝ.
Λυπάμαι μόνο για το ότι μερικοί δεν κατάλαβαν νωρίτερα.
Και λυπάμαι για όσους ακόμα δεν έχουν καταλάβει.
ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ.
ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕΤΕΡΙΖΙ.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ