Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Όχι στην εκχώρηση σε ιδιώτες του 80% των αποθεμάτων του νερού της ΕλλάδαςΤην έντονη δυσφορία του και παράλληλα την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει το Πράσινο Κίνημα στην επικείμενη εκχώρηση σε ιδιώτες των αποθεμάτων του νερού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μεθόδευσε αιφνιδίως, χωρίς ανοιχτή διαδικασία, διαγωνισμούς εκχώρησης με ΣΔΙΤ του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας, το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της ΕΥΔΑΠ (Μόρνο, Εύηνο, Υλίκη, δίκτυο) σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Αττική, την ώρα που τα διανεμόμενα κέρδη της εταιρείας σε μετόχους αυξήθηκαν στο 70% και της ζητούνται για πρώτη φορά σε ρευστό 266 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σωματείο των μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, για την επιχείρηση νερού η απόσπαση της υπηρεσίες αυτής «θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, καθώς η ΕΥΔΑΠ η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Αττικής, δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού».

Το Πράσινο Κίνημα είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας.
Το δικαίωμα στο νερό πρέπει να αναγνωρίζεται ως καθολικό δικαίωμα στα νομικά και κανονιστικά πλαίσια και είναι ζωτικής σημασίας να διατεθούν επαρκείς οικονομικοί πόροι σε εκείνους που το χρειάζονται με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, σε δήλωσή του ανέφερε σχετικά: «Για το Πράσινο Κίνημα τα νερά ανήκουν στην κατηγορία των κοινών αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό. Ειδικότερα για τη χώρα μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, τονίζουμε για ακόμα μία φορά την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων αλλά και το γεγονός ότι είναι επιβεβλημένο να γίνουν έργα υποδομής.
Σε κάθε περίπτωση αν επαληθευτούν οι καταγγελίες των Σωματείων της ΕΥΔΑΠ είναι εντελώς απαράδεκτο να εκχωρούν το 80% των αποθεμάτων του νερού σε ιδιώτες και το Πράσινο Κίνημα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην ολοκληρωθεί αυτή η εκχώρηση».

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στο Δημαρχείο Βριλησσίων


Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς κρουσμάτων covid-19 και σε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων, κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. μετέβη στο Δημαρχείο προκειμένου να πραγματοποιήσει μοριακό έλεγχο.

Συνολικά ελέγχθηκαν 108 άτομα από τις Διοικητικές Υπηρεσίες, τον Τομέα Καθαριότητας & Περιβάλλοντος του Δήμου, καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί των σχολείων των Βριλησσίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί προληπτικός έλεγχος πριν από λίγες ημέρες και στα Δημοτικά Ιατρεία , όπου πραγματοποιήθηκαν 130 τεστ μοριακής ανίχνευσης, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία για τον ορισμό νέου ραντεβού στο Δήμο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, την προστασία των ευπαθών ομάδων και των εργαζομένων, ο Δήμος Βριλησσίων συνεχίζει προς αυτή την κατεύθυνση με αμείωτη ένταση.

«Ηχηρό «ΟΧΙ» μαθητών και φορέων στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό»


Για 7η συνεχόμενη χρονιά, έλαβε χώρα ο ψηφιακός σχολικός διαγωνισμός «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό», με πολυάριθμες συμμετοχές σχολείων και μαθητικών κοινοτήτων ανά την ελληνική Επικράτεια. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 299 ομάδες αποτελούμενες από 1.138 μαθητές της πέμπτης και έκτης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, και 153 εκπαιδευτικούς από 116 σχολεία από όλη την Ελλάδα Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί προϊόν κοινής πρωτοβουλίας του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του British Council, αλλά και αγαστής συνεργασίας με τη Samsung Hellas. Παράλληλα, φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για την υλοποίηση του έχει αποδειχθεί καθοριστική η συμβολή των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Το παρόν στην τελετή βράβευσης που φέτος, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, έδωσαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Α’ Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη. Όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αλλά ακόμα περισσότερο όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, γιατί η συμμετοχή μετράει περισσότερο από τη διάκριση».

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε το πόσο σημαντικό είναι το πρότζεκτ αυτό που κλείνει την πόρτα στον σχολικό εκφοβισμό, ενώ τόνισε πόση συγκίνηση και υπερηφάνεια ένιωσε όταν ενημερώθηκε για τα εκατοντάδες βίντεο και τα μηνύματα όλων των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια τους και υποσχέθηκε πως το Υπουργείο Παιδείας θα είναι πάντα αρωγός σε ανάλογες αξιόλογες προσπάθειες.

Η Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας , κ. Ντόρα Πάλλη, καλωσόρισε – διαδικτυακά - τους μαθητές, εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον ψηφιακό σχολικό διαγωνισμό «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» και ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Προσέθεσε πως «βρισκόμαστε για 7η συνεχόμενη χρονιά εδώ, για να χειροκροτήσουμε παιδιά με κοινωνικές ανησυχίες και αποθέματα ευσυνειδησίας. Παιδιά που δεν ετεροκαθορίζονται από στερεότυπα και ομαδοποιήσεις. Παιδιά που θέλουν ο καθένας και η καθεμία από τους συμμαθητές τους τους να απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό που απαιτούν και για τον εαυτό τους. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι πως το bullying δεν εντοπίζεται στη σφαίρα της φαντασίας των μαθητών, αλλά αναδεικνύεται καθημερινά σε μάχη της «διπλανής σχολικής αίθουσας».

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την ψηφιακή τους παρουσία οι:

  •  Γιώργος Παπανδρέου, τέως Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Διεθνούς Εκεχειρίας
  •  Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Διεθνούς Εκεχειρίας
  • Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Χρυσός παραολυμπιονίκης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών
  •  Βούλα Κοζομπόλη, Αργυρή ολυμπιονίκης στο πόλο και Πρόεδρος του Συλλόγου Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες
  •  Εύη Μωραΐτίδου, Αργυρή ολυμπιονίκης στο πόλο και Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών
Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κύριος Γεώργιος Α. Παπανδρέου , αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης του bullying τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να λύνουμε τις διαφορές μας μέσα από τον διάλογο.

Η Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μίλησε για τις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας: «Αρχές και αξίες που δεν είναι μόνο Ολυμπιακές αλλά πανανθρώπινες. Αυτές οι αξίες αναδείχθηκαν τις δύσκολες ώρες που περνάει η ανθρωπότητα. Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η πειθαρχία, η επιβράβευση της επιμονής.»

O κ. Byung Moo Θεόφιλος Shin, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Samsung Electronics Hellas, αφού συνεχάρη τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, δήλωσε: «Η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα θα βρίσκεται πάντα στο κέντρο των δραστηριοτήτων της Samsung. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε σε μία καλύτερη παγκόσμια κοινωνία. Οφείλουμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί με την κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμούς που έχουν το όραμα και την εμπειρία για να κάνουν τη διαφορά».

Το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής κατέκτησε την πρώτη θέση με το έργο “Backspace” εξασφαλίζοντας τεχνολογικό εξοπλισμό από την Samsung Electronics Hellas με στόχο την ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και ψηφιακής επιμόρφωσης των μαθητών του σχολείου.

Διακρίθηκαν με την ακόλουθη σειρά, το 8ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας, το Δημοτικό Ελληνογερμανικής Αγωγής, το 51ο Δημοτικό Αθηνών και το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σαπών Ροδόπης.

Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στη Σχολή Μωραϊτη για την πιο δημιουργική εργασία, στα Εκπαιδευτήρια Καντά για την πιο καλλιτεχνική εργασία, στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας για την πιο ομαδική εργασία, στο Γυμνάσιο Πάρου για την πιο τεκμηριωμένη εργασία, στο 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας για την πιο πρωτότυπη εργασία, στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ε.Ε.Ε.ΕΚ )Γυμνάσιο Κιλκίς για την πιο συνεργατική εργασία και στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ε.Ε.Ε.ΕΚ )Γυμνάσιο Νάουσας για την πιο συγκινητική εργασία.

NAZIM XIKMET