Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η απογραφή επιβεβαίωσε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας – Οι προτάσεις του κόμματος

 


 

Υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

 - Άτοκο δάνειο 30.000 ευρώ, σε κάθε νέο ζευγάρι που παντρεύεται και στο δεύτερο παιδί, το υπόλοιπο του άτοκου δανείου διαγράφεται.

- Όταν το ζευγάρι κάνει τρίτο παιδί, λαμβάνει επιπλέον 15.000 εφάπαξ.

-  Μηδενικός ΦΠΑ για στοχευμένα προϊόντα που αφορούν τα βασικά αγαθά διαβίωσης της οικογένειας


Και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού της χώρας μας ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, η μείωση των γεννήσεων και ταυτόχρονα η αύξηση των θανάτων σε συνδυασμό με τη μετανάστευση που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έχουν ως αποτέλεσμα την πληθυσμιακή… βουτιά που καταγράφηκε στα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ.
Έτσι, ο πληθυσμός της χώρας είναι μειωμένος κατά 3,5% σε σχέση με το 2011, με τους κατοίκους της να υπολογίζονται πια σε 10.432.481, εκ των οποίων οι 5.075.249 είναι άνδρες, ενώ οι γυναίκες είναι 281.983 περισσότερες.
Μείωση πληθυσμού καταγράφεται, στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου να είναι η μοναδική εξαίρεση, καταγράφοντας αύξηση 5%
Το Πράσινο Κίνημα έχει επισημάνει πόσο σοβαρό είναι αυτό το ζήτημα και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που είναι ουσιαστικές και μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος και όχι σαν αυτές της κυβέρνησης που μας είπε  ότι “για να λυθεί το Δημογραφικό πρόβλημα, πρέπει να μένουν τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς ως τις 6 το απόγευμα”.
Επειδή, προφανώς, πριν σκεφτεί τον παιδικό σταθμό και το δημοτικό σχολείο, ένα νέο ζευγάρι, πρέπει να μπορεί να παντρευτεί και να έχει την ψυχολογική και οικονομική δυνατότητα να φέρει στον κόσμο παιδιά, το Πράσινο Κίνημα επαναφέρει τις προτάσεις του για τη λύση στο Δημογραφικό. 

Έτσι το Πράσινο Κίνημα, έχει στο πρόγραμμα του τα εξής:
1. Τη δυνατότητα να πάρει άτοκο δάνειο 30.000 ευρώ, κάθε νέο ζευγάρι που παντρεύεται.
2. Όταν το ζευγάρι κάνει δεύτερο παιδί, το υπόλοιπο του άτοκου δανείου διαγράφεται.
3. Όταν το ζευγάρι κάνει τρίτο παιδί, λαμβάνει επιπλέον 15.000 εφάπαξ.
4. Όταν μια γυναίκα κάνει τέταρτο παιδί, φοροαπαλλασσεται εφ όρου ζωής.
5. Θα προσφέρεται για τα τρία πρώτα χρόνια μηνιαία κάρτα 500 ευρώ, αποκλειστικά για τις ανάγκες του παιδιού. 
6. Μηδενικός ΦΠΑ για στοχευμένα προϊόντα που αφορούν τα βασικά αγαθά διαβίωσης της οικογένειας.
Όσον αφορά στην Εκπαίδευση, θέλει ολιστική αναδιάρθρωση, με βάση τα νέα δεδομένα, τις καινούργιες μεθόδους διδασκαλίας στις μικρές ηλικίες, αλλά και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία αλλάζει πολλά στην επαγγελματική κατεύθυνση.

Για το δημογραφικό ζήτημα η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου έκανε την εξής δήλωση: “Τα αποτελέσματα της Απογραφής που διενέργησε η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Η Ελλάδα έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα για αυτό χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για να μπορέσουν να προχωρήσουν με τη βοήθεια της πολιτείας. Οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος, είναι κοστολογημένες και μπορούν να γίνουν άμεσα. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Και εμείς την έχουμε…”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ότι θα πανηγύριζαν πάνω από τις στάχτες δεν το περιμέναμε

Υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Λίγες ώρες αφού αντιμετωπίστηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης και σε μικρότερο βαθμό στην Αρκαδία, στα Μέγαρα και στη Σαλαμίνα παρακολουθούμε μία αδιανόητα αυτάρεσκη κυβέρνηση να πανηγυρίζει μπροστά στα αποκαΐδια και να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της. Το είδαμε πρώτα από τον εντελώς ανεπαρκή Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τις προηγούμενες αποτυχίες του και από τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε αλλά η Πεντέλη κάηκε.


Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει τοποθετηθεί και τη φετινή χρονιά έγκαιρα για όλα αυτά που συμβαίνουν και δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σε κάθε περίπτωση. Κάθε χρόνο έχουμε την ίδια ιστορία. Για μια ακόμα χρονιά, ζούμε την διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων και είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει αυτό, καθώς το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει με όλη του τη δύναμη ότι αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο δεν θα ελαττωθούν αλλά και θα ενταθούν όσο οι κυβερνώντες δεν αλλάζουν πολιτικές και δεν ρίχνουν το βάρος στην πρόληψη σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.


Το Πράσινο Κίνημα, έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι δεν έχουν καθαριστεί τα ξερόχορτα πουθενά και αποτελούν ιδανικό προσάναμμα για νέες πυρκαγιές. Είχαμε ενημερώσει ότι δε έχουν ανοίξει καν οι Κωδικοί μέσα από τους οποίους θα μπορούσαν οι Περιφέρειες της χώρας να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες αποψίλωσης αλλά και στην αγορά των απαραίτητων οχημάτων και μηχανημάτων που είναι απαραίτητα για την πρόληψη και την πυροπροστασία.
Δεν υπάρχει καμία λογική στο ότι δεν έχουνε επενδυθεί χρήματα στις νέες τεχνολογίες και στα κατασβεστικά υλικά που υπάρχουν και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Είναι αυτονόητη η ευθύνη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργού, κ. Χρήστου Στυλιανίδη, που έπρεπε να είναι ήδη σπίτι του


Το απόλυτο παράδειγμα
Το χαρακτηριστικότερο όλων όσων έχουν γίνει για την πυροπροστασία στη χώρα μας είναι αυτό που έγινε μετά το Μάτι. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδευτήκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα με τη δικαιολογία της πανδημίας.

Το κάνουν για οικονομία και σπαταλάνε περισσότερα χρήματα
Επειδή η κυβέρνηση κάνει συχνά λόγο για οικονομική πολιτική που δεν θα μας ξαναπάει στα μνημόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 με την δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, εκείνη την χρονιά όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, τα οποία πήγαν σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι, έτρεχαν τελευταία στιγμή να σώσουν ότι μπορούν. Όπως προκύπτει, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 11.931 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 152.000 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων. Έγιναν 15.696 αστικές πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών.

Οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
- Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών.
- Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
- Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.
Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση, επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Κ. Καλογράνης: Θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Είναι λυπηρό να παρακολουθείς το ίδιο κακοπαιγμένο έργο ξανά και ξανά. Είναι ειλικρινά κρίμα να παρακολουθούμε αστυνομικούς να επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά με ποτιστήρια αντί να έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις δασοπυροσβεστών.
Επαναλαμβάνουμε, ότι το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να παρθούν από μία κυβέρνηση που θα έχει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κομματικά οφέλη και την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Κλιματιζόμενη αίθουσα λόγω καύσωνα στον Δήμο Βριλησσίων

 


Ο Δήμος Βριλησσίων ενημερώνει ότι για την προστασία των πολιτών,  λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται  να επικρατήσουν στη χώρα, θα λειτουργεί κλιματιζόμενη αίθουσα στο Πάρκο “Μίκης Θεοδωράκης” (πρώην ΤΥΠΕΤ – Μπακογιάννη και Πλαταιών) από τις 11:00 ως τις 19:00 και το Σαββατοκύριακο.

Επiσης, η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν σε επαγρύπνηση όλο το 24ωρο, προκειμένου να παρέμβουν, όπου ζητηθεί και απαιτείται αυξημένη επιτήρηση χώρων, για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.

Για πληροφορίες  μπορείτε να απευθυνθείτε στο 210 810 1510 & 511( ΠΑΟΔΗΒ) και  6942 475475 ( Πολιτική Προστασία).

Η ολέθρια αυτοπαγίδευση της Ευρώπης

Του Γεωργίου Παπασίμου

Site: http://www.gpapasimos.gr/

Twitter: @PapasimosG


Η Ευρώπη φλέγεται. Οι καταιγιστικές πολίτικές εξελίξεις στη γείτονα Ιταλία με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντράγκι αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου της τεράστιας πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και το σαθρό οικοδόμημα της Ε.Ε. Προηγήθηκε η Γαλλία όπου μετά βίας επιβίωσε πολιτικά ο Μακρόν έναντι της επελαύνουσας ακροδεξιάς, εξερχόμενος τελικά νικητής με δεμένα όμως τα χέρια του. Ακολουθεί στο ίδιο μονοπάτι της κρίσης η Γερμανία όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός των τριών κομμάτων κινείται σε πολύ χαμηλές πτήσεις. Οι τρεις, δηλαδή, μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο καθοριστικός παράγοντας αυτών των δραματικών εξελίξεων, που στο άμεσο μέλλον προβλέπονται κατακλυσμιαίες, είναι η τεράστια πληθωριστική πίεση που διαλύει τις οικονομίες και κοινωνίες της Ευρώπης και ο εφιάλτης της ενεργειακής καταιγίδας, που απειλεί να παγώσει τη Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα, στην περίπτωση που Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου, κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό μετά την διακοπή, με πρόσχημα, τη συντήρηση του North Stream I.

Τέσσερις δηλαδή μήνες περίπου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24/2/2022 και τον συνεχιζόμενο έως τώρα πόλεμο, οι συνεχείς οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση (ΗΠΑ και Ε.Ε.) στη Ρωσία δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού η ρωσική οικονομία που στηρίζεται κυρίως στη εξαγωγή του τεράστιου ρωσικού ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) παρά τη μείωση των εξαγωγών λόγω των κυρώσεων εμφανίζει να έχει κέρδη πάνω από 60 δις εν σχέσει με το προϋπολογισθέντα ετήσια έσοδα της λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο. Το ,δε, ρούβλι που λόγω των κυρώσεων πιθανολογούνταν ότι θα υφίστατο δραματικές πιέσεις κινείται έντονα ενισχυόμενο στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αντίθετα, οι κυρώσεις αυτές, ειδικά για τις ευρωπαϊκές χώρες που γνώριζαν που έχουν τεράστια εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μετατράπηκαν σε πυρηνικό όπλο σε βάρος των ιδίων με αποκορύφωμα την τεράστια καθοδική πτώση του ευρώ, που για πρώτη φορά έσπασε αρνητικά σε ισοτιμία 1:1 με το δολάριο.

Πρόκειται για ολέθρια αυτοπαγίδευση των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες απειλούνται με σοβαρές συνέπειες σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Από την άλλη, οι θεσμοί της Ε.Ε. απέναντι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα επιβίωσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών εμφανίζουν την εικόνα ενός «μεθυσμένου», ο οποίος δεν μπορεί πέραν από κενόλογες μεγαλοστομίες να κάνει το παραμικρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα ετοιμάζεται κάποιο προσχέδιο έκτακτης ανάγκης της ευρωπαϊκής επιτροπής με το οποίο υποτίθεται θα τεθούν δράσεις για εξοικονόμηση των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε.

Το ζήτημα της σημερινής ευρωπαϊκής αυτοπαγίδευσης και της μετατροπής της Ε.Ε σε σάκο του μποξ μεταξύ των υπόλοιπων παγκοσμίων παιχτών δεν είναι συγκυριακό ούτε επιφανειακό. Οφείλεται στην έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής εμβάθυνσης της Ε.Ε. και της γεωπολιτικής στόχευσης στα διεθνή δρώμενα, που δύο δεκαετίες μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και την πρόσκαιρη περίοδο της pax Americana, κινούνται ατάκτως λόγω της τεράστιας ρευστότητας στον υπό διαμόρφωση πολυπολικό κόσμο. Σε αυτή τη συγκυρία, η μονομερής θέαση της Ε.Ε. μόνο στον οικονομικό τομέα (και σε αυτόν με τους ιδιαίτερους περιορισμούς του γερμανικού εθνικού συμφέροντος) χωρίς παράλληλα τη δημιουργία ισχυρής αμυντικής ισχύος και κοινής εξωτερικής πολιτικής αναδεικνύεται ως η λυδία λίθος της σημερινής ευρωπαϊκής σύγχυσης και των συνεχών γεωπολιτικών ηττών της.

Ο οδυνηρός πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική εισβολή σε αυτή τη χώρα, που είναι ο πρώτος πόλεμος μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, διέλυσε τις ψευδαισθήσεις των δυτικών ελίτ και της ασθενούς ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας. Η πρόδηλη ανεπάρκεια εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής δυνατότητας της Ε.Ε. υποχρέωσαν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να προστρέξουν στο μέχρι τότε «εγκεφαλικά νεκρό», κατά Μακρόν, ΝΑΤΟ. Αυτό όμως σημαίνει μαθηματικά μετάβαση στην πλήρη επικυριαρχία των ΗΠΑ, ο στόχος των οποίων είναι να μετατραπεί η Ευρώπη σε προγεφύρωμα της έναντι του ισχυρού αντιπάλου που διαμορφώνεται, δηλαδή του ασιατικού μπλοκ υπό την Κίνα κλπ.

Η αμερικανικήστρατηγική της διπλής ανάσχεσης, δηλαδή η περιθωριοποίηση και ο περιορισμός των δυνατότητων της Ρωσίας και στη συνέχεια η προσπάθεια εγκλωβισμού της Κίνας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και αυτό γιατί τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποτελούν οργανικά τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου και βασικές συνιστώσες μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ομπρέλας ασφαλείας. Για τούτο οι ευθύνες της Ε.Ε. είναι ιστορικές λόγω του γεγονότος ότι δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία να αποτρέψει αυτό τον πόλεμο παρεμβαίνοντας έγκαιρα όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν και το απαιτούσαν (μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Ανατολικού Μπλοκ) για τη δημιουργία οργανικής ισορροπίας ασφαλείας που θα κάλυπτε και τις δίκαιες ρωσικές ενστάσεις ως προς το θέμα αυτό λόγω της υπερεπέκτασης του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης αν αυτή είχε κινηθεί, όπως έπρεπε ενισχύοντας τη δική της αυτόνομη αμυντική ισχύ.

Η πρόταξη όμως των εθνικών συμφερόντων (κυρίως της Γερμανίας), που μετά την ενοποίηση της έκανε τα πάντα για να επιβάλει τη «γερμανοποίηση» της Ε.Ε. οδήγησε στην απώλεια αυτής της μεγάλης ιστορικής ευκαιρίας να αποκτήσει αυτή αυτόνομο γεωπολιτικό ρόλο. Αναμφισβήτητα λόγω της οικονομικής δύναμης και του πολιτισμικού βάρος, που διαθέτει η Ευρώπη, αν είχε προχωρήσει σε σοβαρή πολιτική ενοποίηση με κοινή εξωτερική πολιτική και αμυντική θωράκιση θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας ισορροπίας.

Αλλά πέραν της απώλειας αυτής της ιστορικής ευκαιρίας στον γεωπολιτικό τομέα, ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί με έμφραγμα τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η πλήρης ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο, με ευθύνη του γερμανικού κατεστημένου που τη θεμελίωσε στη δεκαετία του ’70 και την εκτόξευσε τις τελευταίες δεκαετίες προδιαγράφει ένα τρομακτικό μέλλον για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τη κοινωνική ισορροπία της.

Το αντίτιμο τελικά της γερμανοποίησης της Ε.Ε. κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, που είχε ως συνέπεια την τρομακτική αβελτηρία αυτής να αποκτήσει στοιχειώδη ενεργειακή αυτονομία φαίνεται ότι θα είναι τεράστιο για τους ευρωπαίους πολίτες. Αλλά ακόμα και σήμερα μπροστά στο γκρεμό η Ε.Ε. εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί στοιχειωδώς αυτήν την έκτακτη κατάσταση, παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη οικονομική υπερδύναμη μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Προκαλεί, δε, οργή η έλλειψη άμεσων πρωτοβουλιών αφενός για την αξιοποίηση των δικών της φυσικών πόρων, όπως για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα φυσικού αερίου (ελληνικά και κυπριακά), θέτοντας σε τροχιά κατασκευής τον αγωγό Eastmed, που αντικειμενικά ως αυτοτελής ευρωπαϊκός αγωγός θα αποτελούσε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία και αφετέρου για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου συνοχής, ύψους 250 δις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος και των πληθωριστικών πιέσεων, κατά το πρότυπο του ταμείου ανάκαμψης που δημιουργήθηκε με πολλές δυσκολίες για την αντιμέτωπιση των συνεπειών του covid-19.


ΙΑΣΩ : Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ HELLENIC RESPONSIBLE BUSINESS AWARDS 2022


Ο Όμιλος ΙΑΣΩ αποτελεί τον μοναδικό Όμιλο υγείας που διακρίθηκε στα Hellenic Responsible Business Awards 2022 και απέσπασε τέσσερα βραβεία. Ο θεσμός των Hellenic Responsible Business Awards, για έβδομη συνεχή χρονιά, βράβευσε τις εταιρείες που προωθούν τις αξίες της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και επενδύουν στη Βιώσιμη Περιβαλλοντική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε μια λαμπερή βραδιά με την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΣΕΒ, καθώς και με ευρεία θεσμική τιμητική στήριξη.

Ο Όμιλος ΙΑΣΩ με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΙΑΣΩ "δίπλα σας" απέσπασε bronze βραβείο στην κατηγορία Πρόγραμμα Εθελοντισμού για τη συνεργασία με το “Save your Hood” για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Όμιλος ΙΑΣΩ με το πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης "δίπλα σας" καινοτομεί και δημιουργεί στρατηγικές συνεργασίες για την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού για τα περιβαλλοντικά θέματα. Ο πυλώνας "sustainable environment" αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του προγράμματος "δίπλα σας" του Ομίλου ΙΑΣΩ. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δράσεις όπου έχουν συγκεντρωθεί 7.200 lt σκουπιδιών με 65 εθελοντές.

Επιπλέον, το ΙΑΣΩ απέσπασε bronze βραβείο στην κατηγορία Συνεργασία Επιχείρησης & Ακαδημαϊκών Φορέων για το Πρωτοποριακό Επιστημονικό & Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα σε συνεργασία με την Β’ Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική διακρίθηκε με δύο silver βραβεία στην κατηγορία Συνεργασία Επιχείρησης & ΜΚΟ για τη συνεργασία με τη Σύμπλευση για την πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων σε ακριτικά νησιά και στην κατηγορία Καλή Υγεία & Ευημερία για την Ιατρική Αποστολή σε Σπέτσες και Σίφνο. Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “δίπλα σας” του Ομίλου ΙΑΣΩ μαζί με την Σύμπλευση στην Καλοκαιρινή και Φθινοπωρινή Αποστολή 2021 πραγματοποίησε περισσότερους από 200 προληπτικούς ελέγχους και συμμετείχαν εθελοντικά 20 ιατροί του Ομίλου ΙΑΣΩ. Στις αποστολές στις Σπέτσες και τη Σίφνο πραγματοποιήθηκαν 1.822 ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε 559 κατοίκους.