Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Προτάσεις της ΚΕΔΕ για τομείς κοινωνικής αλληλεγγύηςΤις προτάσεις της αυτοδιοίκησης στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής που ασκούν οι δήμοι ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, κατέθεσε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις συναρμόδιες αναπληρώτριες υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι η μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, με τον «Καλλικράτη» δεν έχει συνοδευτεί με παράλληλη μεταβίβαση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την άσκησή τους.
Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ο Γιώργος Πατούλης, οι δήμοι, τα ΝΠΔΔ αυτών και οι επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης λειτουργούν κατ’ εκτίμηση 4.449 δομές που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας, καλύπτοντας 171.390 ωφελούμενους, ενώ στο σύνολο των κοινωνικών δομών εργάζονται περίπου 19.297 εργαζόμενοι.
«Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής, υγείας και εργασίας από την αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ».
Ειδικότερα, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ ανά τομέα κοινωνικής πολιτικής που ασκούν οι δήμοι είναι οι ακόλουθοι:
1 Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκή βοήθειας για τους Απόρους» 2014-2020, η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι οι δήμοι μπορούν να έχουν το πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής εταίροι», διότι πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως της εγγύτητας, της συμπληρωματικότητας, της ιδιαιτερότητας και της αποκέντρωσης των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών.
2 Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η θέση της ΚΕΔΕ είναι να γίνει επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε όλους τους δήμους της χώρας.
3 Για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) η ΚΕΔΕ ζητά την έγκαιρη προκήρυξη όλων των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων που προβλέπονται στα ΠΕΠ (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά συσσίτια, ΚΗΦΗ, υπνωτήρια κ.α.) με τη διασφάλιση των αντίστοιχων πόρων.
4 Για τη δράση«Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), στο πλαίσιο του οποίου σήμερα λειτουργούν περίπου 1. 839 δημοτικές δομές φύλαξης παιδιών, προτεραιότητες για την ΚΕΔΕ είναι:
  • Η αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σε 250.000.000 € για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020, για να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας των υφισταμένων δομών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ένταξης νέων δομών.
5 Για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν 879 δομές εξυπηρετώντας περίπου 80.000 ωφελούμενους, με 3.673 εργαζόμενους, η ΚΕΔΕ ζητά τη συνέχιση λειτουργίας του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς και τη συνέχιση εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού.
6 Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Προαγωγή της Υγείας διεκδικεί:
  • Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων.
  • Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.
  • Τη διασφάλιση της λειτουργίας των 75 Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
7 Για την απασχόληση η ΚΕΔΕ προτείνει:
  • Για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας άμεση αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες και δυνατότητα των δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.
  • Άμεση αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ με τη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών απασχόλησης με εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.
  • Συνδιαμόρφωση με τα συναρμόδια υπουργεία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενός «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» για τη μείωση της ανεργίας.
  • Ενίσχυση του ρόλου των ΟΤΑ στα προγράμματα Απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα για τη νεανική ανεργία και την ανεργία πλησίον της συνταξιοδότησης.
  • Μέτρα θεσμικά και οικονομικά για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Υλοποίηση Προγραμμάτων Αυτεπιστασίας στους δήμους
http://www.enikonomia.gr/

Γ. ΠΑΠΙΔΑΣ: Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ 62% ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ

του Γ. Παπιδά
AΛΕΞΗ καλή σου μέρα.

Βλέπω γύρισες μαυρισμένος από τις ολιγοήμερες είναι η αλήθεια διακοπές σου ...
Ελπίζω να  ξεκουράστηκεw και να ξελαμπικάρησες μετά την πίεση των τελευταίων μηνών...

Αλέξη μου όπως βλέπεις με τα μνημόνια δεν γίνεται προκοπή...

Κατανοούμε ότι ήσουν απροετοίμαστος ή πρόχειρα ετοιμασμένος ή το ακόμα χειρότερο έτρεφες φρούδες ελπίδες ...

Ό,τι και αν συμβαίνει από τα τρία πιο πάνω τα ψέματα τέλειωσαν...

Θα κατάλαβες βέβαια ότι το δούλεμα των θεσμών συνεχίζεται και θα συνεχίζεται..

Τι θέλουν στην ουσία καλό μου παιδί Αλέξη?

Τα ασημικά μας θέλουν και τίποτα περισσότερο...

Τα αεροδρόμια, τα ορυκτά μας,τα λιμάνια μας, τα οικόπεδα φιλέτα και ό,τι άλλο έχει αξία πάνω στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη...

Δεν ενδιαφέρονται να ανακάμψουμε γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται η δύναμή τους, στην δική μας αδυναμία.

Η δύναμή τους βρίσκεται, στην καταβαράθρωση μας και την υποδούλωση μας οικονομική και φυσική..

Γι' αυτο καλέ μου ΑΛΕΞΗ πρέπει να προετοιμαστείς ΚΑΛΑ αυτή την φορά.

Πάψε να προσκυνάς και εσύ το ευρώ πάση θυσία και ψάξε μην τυχόν υπάρχει και καμία άλλη ρημαδολύση που λέει ο λόγος εκτός του ευρώ τους..

Μια λύση όμως καλά σχεδιασμένη και άρτια οργανωμένη για να γίνει αφετηρία νέου οικονομικού σχεδιασμού και νεου ξεκινήματος της χώρας....

Και είναι ο μόνος δρόμος που έχεις καλέ καγαθέ μου Αλέξη πίστεψε με...

Οσο σκύβεις το κεφάλι στην ευρωπαϊκή μαφία τόσο θα σου ζητάνε και περισσότερα και περισσότερα...

Και από ποιον λαό θα πάρεις για να τους δώσεις?

Ό,τι δώσαμε, δώσαμε ...

Ουκ αν λάβεις...

Γιαυτο σου λέω Αλέξη μου...
 
Μόλις σου βουτήξουν και τα ασημικά θα σε διώξουν και από το ευρώ και θα είσαι και ανοργάνωτος και κερατάς και δαρμένος...

Καιη λάβε υπόψιν σου και το κυριώτερο...

Η υπομονή του εφιαλτικού 62%  - τι τόθελες το δημοψήφισμα και συ καλό μου παιδί - ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΑΙ!!!!!!!!!!

Ομόφωνα ενέκρινε η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής 
Ρένα Δούρου: «Σήμερα ξεκινάμε από μια νέα, στέρεα αφετηρία, για μια οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής»

Ομόφωνα αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, κατά τη συνεδρίασή της υπό την προεδρία της Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του Συνδέσμου, Ρένας Δούρου, το κείμενο της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), βάσει του άρθρου 35 του Νόμου 4042/12. Η τελική έγκριση του ΠΕΣΔΑ, που πρόκειται να τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης, θα γίνει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ προηγουμένως θα υποβληθεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.
Τα χαρακτηριστικά του νέου ΠΕΣΔΑ, που είναι απόλυτα συμβατός με τις αρχές και τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), συνοψίζονται στην έμφαση που δίνεται στη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας, με αναβαθμισμένο το ρόλο και τη συμμετοχή των Δήμων (μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμμάτων) διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 
Ο ριζικά αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, υλοποιώντας τη δέσμευση της νέας Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζει τέλος στο σημερινό, πολλαπλά αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στην ΟΕΔΑ Φυλής, προωθώντας ένα νέο, ορθολογικό μοντέλο διαχείρισης στη βάση της ευρωπαϊκής (της Οδηγίας – πλαίσιο2008/98/ΕΚ) και της εθνικής νομοθεσίας (ν. 4042/2012). Σκιαγραφεί παράλληλα, για πρώτη φορά, τις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα αποκατάστασης των λατομείων Αττικής, το πρόγραμμα αναδάσωσης ορεινών όγκων / καταπολέμησης της ερημοποίησης και το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, στο πλαίσιο μίας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης, με όρους αειφορίας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αφού υπογράμμισε τη συμβολή στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ του επιστημονικού προσωπικού του ΕΔΣΝΑ με τη σχετική Μελέτη της Ομάδας Εργασίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης και στην ανάγκη κοινωνικής αποδοχής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ.
«Σήμερα ξεκινάμε από μια νέα, στέρεα αφετηρία, για μια οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Στο χέρι μας είναι η υλοποίησή της με σοβαρότητα, σύστημα και πολύ δουλειά, στα βέλτιστα χρονικά περιθώρια, προς όφελος της Αττικής και των πολιτών της», τόνισε η Περιφερειάρχης.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!