Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΧΙ στη φίμωση των μειοψηφιών των Δημοτικών Συμβουλίων

  


- Νεα αντιδημοκρατική ροπή της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση 

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις κυβερνητικές αντιδημοκρατικές αποφάσεις, που αποδεδειγμένα πλέον, στόχο έχουν την ολοκληρωτική φίμωση των φωνών της αντιπολίτευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο που μόλις εγκρίθηκε από τη Βουλή, η Κυβέρνηση αφαιρεί το δικαίωμα που έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων επικαλούμενη λόγους δήθεν «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου»!
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τόσο “χαλαρά” αντέδρασαν αλλά κυρίως τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης, όπως και τα δημοτικά συμβούλια της χώρας να αντιδράσουν άμεσα και σθεναρά.
Ήδη από την αρχή της τρέχουσας δημοτικής θητείας, με επιχείρημα την κυβερνησιμότητα των δήμων, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που επί της ουσίας ευνούχισαν τα δημοτικά συμβούλια, καθώς γιγάντωσαν τις επιτροπές (Οικονομική, Ποιότητα Ζωής) των δήμων στις οποίες έχει πλειοψηφία η εκάστοτε δημοτική αρχή. Και αυτά δεν τα καταγγέλλει μόνο το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αλλά έχει πάρει σχετικές αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου, χωρίς δυστυχώς, να ιδρώσει το αυτί τους...

Για το συγκεκριμένο θεμα ο Συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κωστας Καλογρανης δήλωσε τα εξής: «Η νεα αντιδημοκρατική ροπή της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τα θέματα εκτος ημερήσιας διατάξεων ηταν θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μειοψηφιών. Στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο το Πρασινο Κινημα θα αγωνιστεί να ακυρωθεί αυτη η μαύρη σελίδα στην ιστορία της αυτοδιοίκησης». 

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ζήτησε να σχολιάσουν αυτήν την κατάπτυστη απόφαση άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που στηρίχθηκαν από το κόμμα στις εκλογές του 2019.

Δηλώσεις έχουν κάνει και αιρετοί της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς είναι προφανές πως αυτή η εξέλιξη αφορά καθολικά το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Α. Νταβίας: “Η λαϊκή κυριαρχία και η αρχή της ισότητας της ψήφου έχουν ήδη παραβιαστεί”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία”, κ. Άγγελος Νταβίας, δήλωσε σχετικά: “Άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας αντιπολίτευσης και ελέγχου στην τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που “πέρασε” το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά την Τροποποίηση της παρ. 7 άρθρου 67 ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).
Συγκεκριμένα η τροποποίηση καταργεί το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να προτείνουν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, θέματα για συζήτηση και απόφαση προς ένταξη στην ημερήσια διάταξη.
Με “σκοπό να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων” ισχυρίζεται η υπουργική πρόταση.
Ήδη από το νόμο Θεοδωρικάκου που έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το 3ο τμήμα του ΣτΕ σε πολλές διατάξεις του - η πρώτη μάλιστα ήδη κρίθηκε αντισυνταγματική και από την ολομέλεια του ΣτΕ και έπεται η συνέχεια - τα δημοτικά συμβούλια έχουν καταστεί ουσιαστικά άχρηστα, αφού οι πιο σημαντικές αποφασιστικές τους αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Στα όργανα δηλαδή που ο αντισυνταγματικός νόμος Θεοδωρικάκου παρέχει στον εκάστοτε δήμαρχο την απόλυτη πλειοψηφία άσχετα με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Η λαϊκή κυριαρχία και η αρχή της ισότητας της ψήφου έχουν ήδη παραβιαστεί και αυτό υπογραμμίζεται αυτή την περίοδο με τις αποφάσεις του ΣτΕ, δικαιώνοντας όσους - λίγους - αυτοδιοικητικούς αντιταχθήκαμε στις θεσμικές ακροβασίες του νόμου αυτού - κόντρα (όπως πάντα) στο ρεύμα της νεκρικής υπακοής των χρισματούχων κομματικών στελεχών που έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε χειροκροτητή των κομματικών επιλογών των προϊσταμένων τους.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα της πανηγυρικής της ήττας στο ΣτΕ, μια ήττας που περνάει στα ψιλά της επικαιρότητας αφού κανένα μεγάλο κόμμα από αυτά που κρατούν όμηρο την αυτοδιοικήση χρόνια τώρα, δεν επενδύει πολιτικά σε αυτό το μείζον θέμα δημοκρατίας, η κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα.
Αντί να σπεύσει να εξομαλύνει με παρεμβάσεις ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ και εφαρμογής του πνεύματος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας το θεσμικό περιβάλλον στους ΟΤΑ, έρχεται και αποτελειώνει κάθε έννοια δημοκρατικού ελέγχου στην λειτουργία των αιρετών οργάνων, αφαιρώντας από τις εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις και τους επικεφαλής τους το δικαίωμα να καταθέτουν ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ λήψης απόφασης από τα δημοτικά συμβούλια.
Προτάσεις που - έτσι και αλλιώς ήταν στο χέρι της πλειοψηφίας να αποδεχτεί ή να απορρίψει.
Για την “εύρυθμη" λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων λέει ο κ. Βορίδης οι δημοτικές παρατάξεις δεν πρέπει να έχουν καν το δικαίωμα καν να καταθέτουν προτάσεις τους.
Ώστε να προστατεύονται οι πλειοψηφίες ακόμα και από αυτό το πολιτικό κόστος να τις απορρίπτουν "για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων'.
Εξ ορισμού ΚΑΘΕ πρόταση από τις δημοτικές παρατάξεις εκτός αυτής του δημάρχου κρίνεται άχρηστη και ανούσια να συζητηθεί κατά το νομοσχέδιο του κ. Βορίδη.
Και μένει λοιπόν να απαντηθεί ένα απλό ερώτημα. Το οποίο βέβαια είναι ρητορικό:
Μα αν δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να καταθέτουν προτάσεις οι δημοτικές παρατάξεις τι ακριβώς έχουν δικαίωμα να κάνουν;
Η απάντηση είναι απλή: ΤΙΠΟΤΑ.
Κάθε συνειρμός για απολύτως χουντικές νοοτροπίες βέβαια είναι απόλυτα ρεαλιστικός και καμία δόση υπερβολής δεν έχει.
Για πολλούς αυτό είναι ασήμαντη λεπτομέρεια.
Η δημοκρατία για πολλούς έχει γίνει μαι ασήμαντη λεπτομέρεια.
Μια πολυτέλεια που δεν αντέχει το σημερινό πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό.
Όμως η φωτιά έχει ανάψει στον κάμπο.
Και οι σώφρονες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να σβηστεί.
Και να σβηστεί ΑΜΕΣΩΣ.
Το νομοσχέδιο έπρεπε να μείνει στα συρτάρια του κου Βορίδη.
Και η εξέλιξη της διαδικασίας στο ΣτΕ που βάζει τέλος στο τερατούργημα Θεοδωρικάκου πρέπει να γίνει σεβαστή και να καθορίσει το αυτοδιοικητικό πλαίσιο της επόμενης τετραετίας, αφού αυτή ήδη βρίσκεται στο δειλινό της.
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ είναι η δική μας προτροπή κε Βορίδη.
ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ;”

Π. Ιωάννου: “Αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης η κατάθεση θεμάτων”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Λυκόβρυση – Πεύκη Νέα Δημιουργία” και πρώην αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Ιωάννου, τόνισε από την πλευρά του: “Δεν υπάρχει άνθρωπος της αυτοδιοίκησης που να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα των Επικεφαλής Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης, ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν επ’ αυτών.
Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτοδιοικητικός που να θεωρεί πως οι παρεμβάσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης προκαλούν «διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου». Αναγνωρίζουμε κι εμείς πως η Απλή Αναλογική δημιούργησε αρκετά ζητήματα στην λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων όμως η καλύτερη λύση δεν μπορεί να είναι αυτή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ.”

Ν. Παπαδάκης: ““Βόμβα” στα θεμέλια της Δημοκρατίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση”
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Νίκος Παπαδάκης ανέφερε: “Η κυβέρνηση με την κατάργηση του διαχρονικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για πρόταξη προ ημερησίας διατάξεως προς συζήτηση επίκαιρων θεμάτων κυριολεκτικά “εκτελεί” την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ΄ επέκταση τους Δημοκρατικούς Θεσμούς. Λυπάμαι πολύ για την αφωνία των συνδικαλιστικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ,ΕΝΠΕ), των εκατοντάδων δημοτικών παρατάξεων ανά την Ελλάδα και τις πολύ “χλιαρές” αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το κύριο χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός της μειοψηφίας. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί “βόμβα” στα θεμέλια της Δημοκρατίας,τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αποσυρθεί άμεσα.”

Δ. Λυμπεροπούλου: “Με πέντε λέξεις δεν μπορεί να εκθεμελιώνεται πονηρά η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου”
Τέλος, η κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος, Επικεφαλής της Παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος», δήλωσε σχετικά: “Διευκρινίζω εξ αρχής πως η τοποθέτησή μου αφορά ζήτημα αρχής και όχι συγκυριακής θέσης στην αντιπολίτευση.
Είναι γεγονός ότι το άλλοθι της δήθεν ακυβερνησίας των Δήμων και οι αλλεπάλληλες Θεοδωρικάκιες "εγκύκλιοι" και τροποποιήσεις συντέλεσαν στην κατακρεούργηση της ΤΑ από την κυβέρνηση. Η ακυβερνησία είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας δημοκρατικού διαλόγου.
Και φυσικά συνεχίζουμε στο ίδιο έργο θεατές από την κυβέρνηση η οποία αφού πρώτα κατάργησε στην ουσία τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια τα οποία έχουν πλέον μάλλον διακοσμητικό ρόλο τώρα με ένα νομοσχέδιο - πισωγύρισμα προσπαθεί να καταργήσει την δυνατότητα των αντιπολιτεύσεων για προ ημερησίας διατάξεως προς συζήτηση επίκαιρων θεμάτων εξασφαλίζοντας έτσι ένα ασφαλές περιβάλλον για τις Δημοτικές Αρχές χωρίς τον κίνδυνο δυσάρεστων εκπλήξεων από τις αντιπολιτεύσεις.
Η δυνατότητα της αντιπολίτευσης σ' ένα δήμο, να εισαγάγει προς συζήτηση θέματα εκτός Η/Δ, αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση και δικαίωμα που δεν μπορεί να αφαιρείται "διαδικαστικά" με την απαλοιφή 5 λέξεων από μία διάταξη διότι δήθεν διαταρασσόταν η εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Με πέντε λέξεις δεν μπορεί να εκθεμελιώνεται πονηρά η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου.
Η επικαλούμενη διαρκώς ακυβερνησία στην Τ.Α., έχει εξαντλήσει τα όριά της, όπως έχουν εξαντληθεί τα όρια μας όσον αφορά την υπομονή μας και την προσβολή της νοημοσύνης μας. Η κατάργηση των δικαιωμάτων δεν συνιστά πρόοδο.
Και ενώ σε όλη την Ευρώπη το ζητούμενο στην αυτοδιοίκηση είναι οι ευρύτερες συναινέσεις και οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί στην Ελλάδα η κυβέρνηση μας επιμένει στο μοντέλο του συγκεντρωτισμού και της «ενός Άνδρος αρχή».
Δεν θα εκπλαγούμε καθόλου αν το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση των περιφερειακών εκλογών και στην επιστροφή του θεσμού του «Νομάρχη» θυμίζοντας έτσι «παλιές καλές εποχές» δημοκρατίας.
Ελπίζω ότι η «λαμπρή» αυτή επινόηση του πεπειραμένου νομικού νυν ΥΠες - που δεν έχει υπηρετήσει ΠΟΤΕ την Τ.Α. και άρα δεν διαθέτει και την ανάλογη βιωματική εμπειρία - να παραμείνει στο σχέδιο και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της.
Τέλος ελπίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι αυτό διοικητικοί καθώς και η ΚΕΔΕ να αναδείξουν το μείζον αυτό ζήτημα.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη