Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Το πρόβλημα είναι η δημοκρατία (εξαιρετικό)
Η συγκυβέρνηση, παρότι κυβερνά χάρις -και μόνο- στο bonus των 50 εδρών (στο πρώτο έστω και με μια ψήφο κόμμα) και όχι ως πραγματικά πλειοψηφούσα συμμαχία, δεν θέλει εκλογές. Η δεδηλωμένη της έστω και έτσι, είναι ισχνή - στις δημοσκοπήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ...
μαζεύουν δεν μαζεύουν ένα 20-25% μαζί - αλλά κάνουν ότι μπορούν να μην ψηφίσουν οι πολίτες αυτό που θέλουν. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν την Βουλή μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός, παρόλα αυτά κάνουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών για να παραμείνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 (και τότε ίσως κάτι να σκεφτούν...).

Η τρόικα δεν επιθυμεί "πολιτικές εκκρεμότητες" αλλά ούτε και εκλογές... προτιμά έναν υπάκουο συνεργάτη από έναν διαπραγματευτή με λαϊκή εντολή...
Οι αγορές πάλι προτιμούν "σταθερότητα" - δεν τους αρέσουν οι εκλογές, τους είναι κάτι απεχθές να ανακατεύονται οι Πολίτες στην οικονομική πολιτική. Προτιμούν δοτούς πρωθυπουργούς, μη εκλεγμένους τεχνοκράτες, παρά φύσιν συμμαχίες όπως εκείνη με το ΛΑΟΣ επί Παπαδήμου, οτιδήποτε - αλλά όχι δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους της πλειοψηφίας...

Υπάρχει πρόβλημα προφανώς με τον άτακτο λαό και την επικίνδυνη δημοκρατία.

Αν μπορούσαν θα καταργούσαν τις εκλογές αφού όλες τους οι μεθοδεύσεις κατασκευής συναίνεσης έχουν και τα όριά τους: κανείς δεν ξέρει πότε ο σιωπηλός λαός, ο υπομονετικός λαός, ο αποσυνδικαλισμένος λαός που δεν συμμετέχει συχνά σε πορείες και διαμαρτυρίες, θα ξεσπάσει - και θα στείλει το παλιό πολιτικό σύστημα στον αγύριστο.
Η τρόικα εκβιάζει αυτήν την κυβέρνηση αλλά δεν θέλει άλλη να την αντικαταστήσει - εδώ περνούν οι εκβιασμοί, με τους άλλους δεν ξέρεις...
Οι αγορές ετοιμάζουν άνοδο των spreads, βουτιά του χρηματιστηρίου σε περίπτωση που πλησιάσουν και μόνο εκλογές...
Η συγκυβέρνηση εκβιάζει βουλευτές, τραπεζώνει βουλευτές, παρακαλάει βουλευτές - έχει υποσχεθεί το μαγικό νούμερο των 180 στην Μέρκελ έναντι "πολιτικής λύσης" για το μνημόνιο που δεν βγαίνει... κι αν δεν της φέρει τους 180 κινδυνεύει να δει την ...πλάτη της αντί για "πολιτική λύση".

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η δημοκρατία!

Η δημοκρατία απειλεί το status quo των προτεσταντικών πολιτικών λιτότητας που έχει επιβάλλει ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός, απειλεί τις φούσκες χρέους, απειλεί την αποικιοποίηση των χρεοκοπημένων. Η δημοκρατία απειλεί τις δήθεν μεταρρυθμίσεις, την απορρύθμιση δλδ κάθε δημόσιου θεσμού προστασίας, παιδείας, υγείας, την ιδιωτικοποίηση των πάντων ως ιδεολογική εμμονή ακόμη και όταν δεν είναι ευκαιρία κερδοσκοπίας. Η δημοκρατία φέρνει το πόπολο στο προσκήνιο, καταστρέφει τον προγραμματισμό των πολιτικών παρασίτων και των γυπών της οικονομικής κερδοσκοπίας.

Γι αυτό αφαιρώντας ένα ένα τα δικαιώματα των πολιτών, στην δίκαιη φορολόγηση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο νερό και το ρεύμα, στην εκπαίδευση και το φυσικό περιβάλλον, έφτασαν στην καρδιά των δικαιωμάτων: στο δικαίωμα του αποφασίζειν.

Φθονεί το "σύστημα" τις δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες - προτιμά κλειδωμένα πανεπιστήμια και ψήφο από το σπίτι, χωρίς αληθινή συζήτηση, από αγνώστους μεταξύ αγνώστων. Προτιμά συνδικάτα αδύνατης απαρτίας και απόφασης - δλδ να αποφασίζουν οι απέχοντες.

Το επικίνδυνο είναι ότι οι συστημικές επιδιώξεις φτάνουν πλέον και στα νέα κόμματα όπως το Ποτάμι, μεταμφιεσμένες ως καινοτομία και μεταρρύθμιση: να εκλέγεις δλδ όλα τα όργανα αλλά εκείνα να μην αποφασίζουν για τίποτα... - μόνο να συμβουλεύουν τον αυτοπρόβλητο ηγέτη (δες ). Και φτάσαμε άνθρωποι της αριστεράς, σοσιαλιστικών, φιλελεύθερων και οικολογικών δημοκρατικών πεποιθήσεων να αρνούνται εθελοντικά τα δικαιώματά τους!
Είναι και αυτό ένα είδος εκπαίδευσης - πως να εκχωρείτε δικαιώματα στους εκ των ελίτ, αρμοδίους - πως να δεχόσαστε Παπαδήμους στην θέση των εκλεγμένων ηγετών σας - πως να εκχωρείτε στους δανειστές το δικαίωμά σας να αποφασίσετε για τον εαυτό σας - πως εν τέλει να δεχόσαστε εθελοντικά να αποφασίζουν άλλοι για σας!

Η ολιγαρχία επιδιώκει να πάρει ρεβάνς από την αποσταθεροποιητική δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα


Ήταν που ήταν η δημοκρατία μετέωρη, τηλεοπτική, ανεπαρκής και συχνά ατελέσφορη, τώρα επιδιώκεται και η επίσημη κατάργησή της. Από τους κομματικούς μηχανισμούς προχωράμε στην παύση του συναποφασίζειν. Από τα καπελώματα των μειοψηφιών στην κατάργηση της πλειοψηφίας. Από την πασαρέλα των εκλογών στην αναβολή τους επ΄αόριστον.

Μα ποιοι μας κυβερνούν; Πως και γιατί βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις; Είναι πιο έξυπνοι, πιο σοφοί, πιο ικανοί από την πλειοψηφία των πολιτών;
Όχι βέβαια...


Κυβερνούν τη χώρα με καλπονοθευτικά bonus που καταργούν την αρχή της αναλογικότητας στην αντιπροσώπευση και κάνουν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο.
Κυβερνούν τα κόμματά τους καταργώντας τα μέλη και τις ενοχλητικές δεσμευτικές αποφάσεις τους.
Κυβερνούν την ΕΕ όχι με το ευρωκοινοβούλιο αλλά με εξωθεσμικά όργανα, διακυβερνητικές διασκέψεις και τρόικες.

Κι όμως: είναι η ώρα της δημοκρατίας

Χωρίς αυτήν όλα τα δικαιώματα του Πολίτη που κατακτήθηκαν τον περασμένο αιώνα θα χαθούν και το 1% του πλούτου θα πάρει την ρεβάνς και στην πολιτική σφαίρα - στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία αλλά και στην κάθε χώρα ξεχωριστά. Οι αγορές στην θέση της δημοκρατίας.

Γι αυτό όλο το παλιό πολιτικό σύστημα φρικάρει στην ιδέα των "πρόωρων" εκλογών στην Ελλάδα.

Μιλούν τα παπαγαλάκια για αστάθεια, αναταραχή, αβεβαιότητα... με εντολή της πλειοψηφίας!
Δλδ ο λαός δεν δικαιούται δια να ομιλεί και κυρίως δια να αποφασίζει. Είναι επικίνδυνος για την κανονικότητα μιας νόθα διαμορφωμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας και μιας εξωθεσμικής τρόικας που δεν ελέγχεται δημοκρατικά. Όσο είναι αναλογικά επικίνδυνο και το ευρωκοινοβούλιο (δλδ ο ευρωπαϊκός λαός) για την ευρωπαϊκή ολιγαρχία γι αυτό και συμβουλεύει αλλά δεν κυβερνά.

Δεν είναι λοιπόν το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη - είναι το φάντασμα της δημοκρατίας!

 
Και οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν ήδη αργήσει πολύ. Επικίνδυνα πολύ.


Γιώργος Παπασπυρόπουλος στο tvxs

Α. ΠΙΣΤ.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟΓενική πανεργατική 24ωρη απεργία την 32η από το 2010, έχουν προκηρύξει για α'υριο Πέμπτη τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αντιδρώντας στις «πολιτικές της λιτότητας» και στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιούν την ίδια μέρα στις 11.00 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, ενώ συγκέντρωση στην Ομόνοια έχει εξαγγείλει την ίδια ώρα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, έχουν προγραμματισθεί στις πλατείες Κάνιγγος, Καραϊσκάκη, Βάθη, Κοτζιά και στα Χαυτεία.

«Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος θα είναι η απάντησή μας στις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν ξεζουμίσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ενώ από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζει μεταξύ των άλλων, ότι η κινητοποίηση της Πέμπτης «πρέπει να αποτελέσει την επανεκκίνηση ενός διαρκούς, πολύμορφου και συντονισμένου αγώνα που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την κοινωνία και τα αιτήματά του κόσμου της εργασίας για μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για δημοκρατία και εργασιακά δικαιώματα».

Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλώντας σε όλους τους γιατρούς σε αποχή από τα καθήκοντά τους. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ κι έτσι νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα συμμετέχουν στην απεργία.

Στο πλευρά των εργαζομένων οι έμποροι

Τη συμμετοχή των εμπόρων στην πανελλαδική απεργία της 27ης Νοεμβρίου 2014 επιβεβαίωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΕΕ σημειώνει πως είναι πλέον κοινή διαπίστωση πως η κρίση «καλά κρατεί» στην αγορά και τα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Αναφερόμενη στη «ζοφερή» πραγματικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σημειώνει τα εξής: «Τα λουκέτα αυξάνονται, ο εξαιρετικά μειωμένος τζίρος αναδιανέμεται προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ αυξάνονται επικίνδυνα, η υπερφορολόγηση πλήττει το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες απελευθερώνονται, η τάση για άνοιγμα τις Κυριακές συνεχίζεται, το παρεμπόριο διογκώνεται».
Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της απέναντι στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, που διαταράσσουν τη λειτουργία της αγοράς, εντείνουν την αγωνία των Ελλήνων πολιτών για το μέλλον και ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης και στη βάση αυτή προαναγγέλλει πως στις 27 Νοεμβρίου οι έμποροι θα συστρατευτούν με τους χιλιάδες εργαζομένους διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων τους.

Εικοσιτετράωρη απεργία στα ΜΜΕ

Με εικοσιτετράωρη απεργία σήμερα συμμετάσχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Γενική Απεργία.
Η απεργία θα διαρκέσει από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης. Στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΕΣΗΕΑ. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην πορεία της γενικής απεργίας. Θα υπάρχει απεργιακή κάλυψη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία των ναυτικών, η οποία ξεκινά στη μία τα ξημερώματα και λήγει τα μεσάνυχτα, αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Με ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί «κάθε συνάδελφο,που διώκεται για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός του για απεργία», και αναφέρει ότι απαιτεί την «κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων με τις οποίες επιδιώκεται η φίμωση της φωνής των ελλήνων ναυτικών».
Ζητάει επίσης την επανεξέταση των διατάξεων και των αποφάσεων του υπουργείου με τις οποίες μειώθηκαν δραστικά οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας- Ιταλίας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των ναυτικών.
Επίσης, ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συνταξιούχων ναυτικών από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων που υπέστησαν την τελευταία διετία, επαναφορά του Οίκου Ναύτου, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών.
Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν στην γενική απεργία της Πέμπτης τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου -όπως αναφέρουν σε σχετικές ανακοινώσεις τους- να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι και να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Ωστόσο, ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.
Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της κυκλοφορίας ώς τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα ώς τη λήξη της βάρδιας.
Οι εργαζόμενοι στο τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα έως τη λήξη της κυκλοφορίας.
Στην Αθήνα δεν θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από την έναρξη βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν με προσωπικό ασφαλείας λόγω συμμετοχής της ΟΑΣΘ στην απεργία της ΓΣΕΕ.
Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στις πτήσεις, αφού 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

πηγή: TVXS

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Ανακοινώσεις / δελτία τύπου  για την απεργία αύριο...

Εισήγηση Ρένας Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, 25 Νοεμβρίου 2014

Βασικά Σημεία της Εισήγησης της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για την αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας Αττικής:
             Η αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας Αττικής  είναι  ένα θέμα που κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, και δεν είναι άλλο από την αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια την οποία ρητά εγγυάται το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 102.
             Αυτή η αυτοτέλεια απειλείται όμως άμεσα γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί, και μάλιστα μέσα σε προθεσμία – εξπρές, 15 ημερών, να προχωρήσουν οι Περιφέρειες στην «επαναξιολόγηση» των δομών τους, με «γνώμονα τον εξορθολογισμό στη διάρθρωση των οργανωτικών τους δομών, τη μέγιστη αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων».
             Στόχος  είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί υποχείριο και εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της κυβέρνησης, να υλοποιεί χωρίς αμφισβητήσεις, τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας, τις απολύσεις που απαιτούν οι τροϊκανοί και τις αντιλήψεις των νεοφιλελεύθερων για ελάχιστο ή καθόλου κράτος.
             Η αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών και των δομών της Περιφέρειας Αττικής είναι μεν απαραίτητη ωστόσο οφείλει υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα περιφρουρείται η διοικητική αυτοτέλειά της, θα ενδυναμώνεται η λειτουργία της και θα καθίσταται ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της Αττικής προς όφελος των πολιτών της και της κοινωνίας, με ενεργούς συμμέτοχους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας.
             Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στα όριά της και ότι για το γεγονός ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως θα όφειλε στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, δεν ευθύνεται το… «μεγάλο οργανόγραμμα», αλλά η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να την αποψιλώσει από οικονομικούς πόρους και να την αποδυναμώσει με την προβλεπόμενη μείωση κατά 30% του προσωπικού της.
             Η Περιφέρεια Αττικής θα αλλάξει για να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, σύμμαχός τους και συμπαραστάτης τους, ειδικά στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
             Και αυτή η αλλαγή, περνάει και μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός νέου οργανισμού, την αποκλειστική ευθύνη της οποίας την έχει η Περιφερειακή Αρχή, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος, ο Καλλικράτης, στο άρθρο 241, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 5 του νόμου 4257 του 14.
             Η νέα Περιφερειακή Αρχή, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία αξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί εσωτερική διοικητική διαδικασία κάθε Περιφέρειας και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη προς το αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών περί «επαναξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας», γιατί αυτό:
   α) βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα.
β) επιχειρεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Περιφέρεια Αττικής, η οποία σήμερα υπολειτουργεί
  γ) υποκρύπτει σχεδιασμούς που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της, 

Ακουλουθεί αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία της Περιφερειάρχη:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πάτησε Μαδρίτη


Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας πριν λίγες ώρες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τη μεγάλη «μάχη» της Τετάρτης με την Ατλέτικο στο «Βιθέντε Καλντερόν».
Ο Θρύλος δίνει το πιο κρίσιμο ματς των ομίλων του Champions League στην έδρα της περσινής φιναλίστ, Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «ερυθρόλευκοι» από σήμερα το μεσημέρι έχουν φτάσει στη Μαδρίτη, όπου πλέον προετοιμάζονται για την κόντρα με τους «ροχιμπλάνκος». Οι Πειραιώτες μετά την άφιξή τους, λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, έφυγαν απευθείας για το ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η αποστολή, μετρώντας αντίστροφα για την τελευταία προπόνηση που θα γίνει το απόγευμα στο «Βιθέντε Καλντερόν».
Νωρίτερα, θα μιλήσει ο Μίτσελ και ένας ποδοσφαιριστής της ομάδας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τα παιχνίδια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον των Ισπανών συγκεντρώνουν αρκετά μέλη της «ερυθρόλευκης» αποστολής πέρα από τον συμπατριώτη τους κόουτς. Άλλωστε, ο Ολυμπιακός έχει στην αποστολή του αρκετούς ποδοσφαιριστές με καταγωγή ή θητεία στο ισπανικό πρωτάθλημα, όπως οι Ρομπέρτο, Αφελάι, Μποτία κλπ., που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης για φιλάθλους και Τύπο στην ιβηρική χώρα. Την αποστολή που βρίσκεται στην Μαδρίτη αποτελούν οι εξής παίκτες: Μέγιερι, Ρομπέρτο, Χουτεσιώτης, Αμπιντάλ, Αφελάι, Αυλωνίτης, Μπενίτες, Μποτία, Μπουχαλάκης, Διαμαντάκος, Ντομίνγκεζ, Ελαμπντελαουί, Φουστέρ, Κασάμι, Μανιάτης, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Μήτρογλου, Εντινγκά, Σαλίνο, Σιόβας.