Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Την άποψη ότι ο Δήμος Χαλανδρίου ανοίγει ένα διαφορετικό δρόμο στη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με όσα ισχύουν στη χώρα, επανέλαβε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» της Λευκωσίας, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020.

Απαντώντας στα ερωτήματα της δημοσιογράφου Μανιάνας Καλογεράκη για την πρωτοποριακή δράση σήμανσης των κάδων απορριμμάτων με ψηφιακά σήματα (τύπου QR) που θα επιτρέπουν στους πολίτες να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να αποθέτουν στον κάθε κάδο, ο κ. Σίμος Ρούσσος εξήγησε ότι οι ψηφιακές εφαρμογές, όπως η σήμανση των κάδων, είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου μαζί τρεις ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις (Σεβέζο, Κασκάις, και Ζαμούδιο).

«Οι εφαρμογές αυτές αποσκοπούν στην εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να ξέρουν τι πρέπει να πετάνε που, για να μην υπάρχει αστοχία υλικού», σημείωσε, προαναγγέλλοντας ότι σε μια επόμενη φάση οι πολίτες θα έχουν, μέσω των ψηφιακών σημάτων, πρόσβαση σε πολύ περισσότερες πληροφορίες, ακόμα και για το πόσο γεμάτος είναι ένα κάδος. Υποστήριξε επίσης ότι μέσω της κινητοποίησης των ενεργών πολιτών, τα ψηφιακά σήματα θα έχουν τοποθετηθεί στους περίπου 6.000 κάδους του Δήμου μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου παρουσίασε όλα τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας που καταδεικνύουν τα υψηλά επίπεδα ανακύκλωσης στο Χαλάνδρι και τόνισε ότι ο Δήμος πέτυχε να υλοποιήσει στο 100% μια ιδέα κυκλικής οικονομίας, με την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων της κουζίνας για την παραγωγή βιοαερίου, που πιλοτικά χρησιμοποιείται στην κίνηση απορριμματοφόρου του Δήμου.

Τέλος, εξήρε τη θετική ανταπόκριση των πολιτών στις πρωτοβουλίες της διοίκησης και επανέλαβε την άποψη ότι το Χαλάνδρι χαράζει έναν άλλο δρόμο στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Από την έρευνα φάνηκε ότι ο πολίτης είναι διατεθειμένος να κάνει τη σωστή ανακύκλωση, όταν του παρέχεις την ενημέρωση και τις δυνατότητες, προκειμένου να τελειώσουμε στη χώρα μας με την άθλια πρακτική του θαψίματος των απορριμμάτων. […] Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να ανοίξουμε ένα διαφορετικό δρόμο στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ.