Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΡΕ ΑΕΙΚΙΝΗΤΕ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ .... ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει  θέμα έγκρισης της ανάθεσης επικαιροποίησης των μελετών για το δημαρχείο παρά το ότι αυτό είχε αποφασιστεί ότι θα γινόταν ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, από την σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που έγινε το τέλος Αυγούστου.

Η επίσιμη εξήγηση για την αναβολή (ή μήπως "αναβολή";) του θέματος είναι η απουσία από την συνεδρίαση των συναδέλφων Θωμά και Λαδόπουλου που λείπουν εκτός Αθηνών και ζήτησαν να είναι εδώ όταν θα συζητηθεί το θέμα. ΛΟΓΙΚΟ.

Στο απογευματινό συμβούλιο υπάρχει όμως θέμα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του δήμου.

Βέεεβαια!

Παίρνουμε λεφτά από τους δημότες, αυξάουμε τα έσοδα από τα τροφεία των παιδικών σταθμών και από παραχωρήσεις των αθλητικών χώρων (μεταξύ άλλων), δείχνουμε ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ "αύξηση" εσόιδων  από το ΠΑΡΑΝΟΜΟ κυλικείο = καφενείο στην ρεματιά .....

..... ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ (μεταξύ άλλων)  ΚΑΤΑ 20.000 ευρώ τα λεφτά που θα πάρει ο ΣΒΑΠ - αυτός ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ - κατά γενική ομολογία πολλών μελών του και πρώην μελών του - δήμων που έφυγαν , σεβόμενοι τα λεφτά των δημοτών τουςω- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.

Του ΣΒΑΠ  που το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί δύο αμειβόμενες, ζεστές και αφράτες καρέκλες για επιδέξιους κώλους και μοιράζει λεφτά σε δημοσιογραφικά παπαγαλάκια.

Και που πρόσφατα  ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ περίσσιο επιτίθεται  δια του νο 2 του,  και στην ΑΙΡΕΤΗ περιφέρεια, όπως διαβάσαμε σε χρηματοδοτούμενο ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΒΑΠ βεβαίως)

Ο Συμεών δίνει λεφτά στον Κουράση - πρόεδρο του ΣΒΑΠ - για να κάνει εκείνος κιι οι σύμβουλοί του, πολτική, εμφανίσεις, να αγοράζουν δημοσι΄9οτητα και να φτιάχνουν σχέσεις διαπλοκής με τα μέσα μαζικής εξημέρωσης - στα οποία μοιράζει τα λεφτά των δημοτών, όπως εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις. βλέποντας ΣΕ ΟΛΑ (πλην της ΠΛΑΤΕΙΑΣ βεβαίως) το banner του "αναπτυξιακού" συμδέσμου.

ΛΕΦΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΒΕΒΑΙΑ του δίνει ο Συμεών του ..... "αντιπάλου του". Στα φρύδια του.
Σάμπως είναι δικά του;

ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ το νεοφιλελέ σύνθημα "ΝΑ ΜΙΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ" μπαμπουίνο μου.

ΝΑ ΜΙΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!
ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

Να γιατί δεν μου αρέσουν πλέον τα συνθήματα και τα θέλων ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ. 
- Να μειωθεί το δημόσιο, συμφωνείς ή διαφωνείς;
- ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ, για γίνε συγκεκριμένος ..... πρέπει να είναι πλέον η απάντηση σε όλα αυτά τα ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ.

ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟ ΜΟΥ!
Αλλά ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟ ΜΟΥ οι νεοδημοκράτες "ΑΡΙΣΤΟΙ" (των μαϊμουδοπτυχίων, με τις αγοραρσμένες από το μαγαζί της ΔΑΠ  εργασίες στα ΑΕΙ "άριστοι" επιστήμονες, αδιάβαστοι με τα λεφτά του μπαμπά) όταν μιλάνε για "μείωση" του δημοσίου, αναφέρονται εκεί όπου στις καρέκλες δεν κάθονται ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΕΞΙΟΙ ΚΩΛΟΙ.

ΑΡΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ και ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΤΗΣ ΤΟΥΣ!

Με τα λεφτά του ΔΗΜΟΣΙΟΥ που τα δίνουν φειδωλώς πλέον, στους ΑΡΙΣΤΟΥΣ του κώλου  κάτι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ του κώλου για να τα μοιράζουν στα  "καλά παιδιά" της εξημέρωσής σου. 

ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟ!

ACHTUNG! ACHTUNG! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.


«Έγκριση υποβολής πρότασης στην πρόσκληση Actors of Urban Change του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung» 

Το πρόγραμμα Actors of Urban Change στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης και συμμετοχικής αστικής ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενδυνάμωση των ικανοτήτων για δια-τομεακή συνεργασία μεταξύ εταίρων από τον πολιτιστικό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στη διάρκεια 18 μηνών του προγράμματος, όλες οι επιλεγμένες ομάδες λαμβάνουν υποστήριξη για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούν σε τοπικό επίπεδο.

Σε συνεργασία με φορείς και πολίτες οι Actors of Urban Change δημιουργούν θετικές αλλαγές στις πόλεις και στις γειτονιές τους. Το πρόγραμμα Actors of Urban Change ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο των δράσεων σε τοπικό επίπεδο και βοηθάει στην αποτελεσματική υλοποίησή τους. Αυτό συμβαίνει μέσα από την οικονομική υποστήριξη για συμβουλευτική σε εσωτερικές διαδικασίες καθώς και μέσα από την υποστήριξη των ίδιων των δράσεων.

Το πρόγραμμα φέρνει μαζί όλες τις τοπικές ομάδες ώστε να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις. Οι Actors γίνονται μέρος ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου. Παρακολουθούν διεθνείς συναντήσεις επιμόρφωσης με εργαστήρια, δράσεις αλληλοεκπαίδευσης και σεμινάρια με εμπειρογνώμονες. Μαζί αναπτύσσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αστικών προβλημάτων και για την δημιουργία του μεγαλύτερου δυνατού αντικτύπου. Συζητούν τις αστικές προκλήσεις και τις λύσεις με άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με κέντρα λήψης αποφάσεων και με τους πολίτες. Και λαμβάνουν ενίσχυση για να επισκεφθούν άλλες ομάδες και να επωφεληθούν από πρωτοβουλίες ανταλλαγής και συνδημιουργίας. Οι τοπικές δράσεις και πρωτοβουλίες γίνονται καλές πρακτικές οι οποίες μπορούν να εμπνεύσουν και να επηρεάσουν άλλους ανθρώπους στις πόλεις ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο Δήμος Χαλανδρίου προτίθεται να καταθέσει πρόταση στην εν λόγω πρόσκληση που θα κινείται γύρω από δύο βασικούς στόχους:
Διεύρυνση της συμμετοχής δημοτών σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο ως θεατές/αποδέκτες όσο και ως δημιουργούς.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων και απόκτηση/δημιουργία εργαλείων στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν

Εταίροι στην προσπάθεια αυτή θα είναι η ΕΜΕΙΣ ΑΜΚΕ και η liminal. Για την υλοποίηση της πρότασης κάθε εταίρος ορίζει έναν εκπρόσωπο, ο οποίος και θα συμμετέχει ενεργά και αδιάλειπτα στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις συναντήσεις εργασίας του προγράμματος προκειμένου να είναι σε θέση να υποστηρίξει το φορέα του στην υλοποίηση των σχεδιαζόμενων δράσεων αλλά και στην αποτελεσματική μεταφορά της τεχνογνωσίας, που θα αποκτήσει, στις υπηρεσίες του Δήμου.

Μετά τα παραπάνω παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο όπως αποφασίσει σχετικά με την έγκριση υποβολής πρότασης στην πρόσκληση Actors of Urban Change του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, σε συνεργασία με την ΕΜΕΙΣ ΑΜΚΕ και τη Liminal και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή κάθε εγγράφου απαραίτητου για τη συμπλήρωση του φακέλου της πρότασης.

ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΦΙΟΥ: ΤΟ «ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΕΙΔΩΛΟ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑ

Του Γεωργίου Παπασίμου

Δικηγόρου
Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»
Site: http://www.gpapasimos.gr/
Twitter: @PapasimosGΕλάχιστα χρόνια απομένουν από την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του μεγάλου Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821. Η Ελλάδα, παρά την αντικειμενική πρόοδο στις υποδομές και τους θεσμούς της, συνεχίζει να πορεύεται έως σήμερα με σοβαρές στρεβλώσεις. Και αυτές δεν αφορούν μόνο την οικονομική της βύθιση εν μέσω του επταετούς μνημονιακού «οδοστρωτήρα», την φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της και την επανάληψη του φαινομένου της μετανάστευσης της πλέον μορφωμένης νέας γενιάς, που διέθετε ποτέ, αλλά και πολλά άλλα διαχρονικά χρονίζοντα ζητήματα, που μπορούσε και όφειλε να τα λύσει, επ’ ωφελεία του Δημοσίου συμφέροντος.

Ένα εξ αυτών των «κακοφορμισμένων» θεμάτων, που φιγουράρει στην λίστα των παραλείψεων της Ελληνικής Διοίκησης, είναι τα λεγόμενα «διακατεχόμενα δάση», επί των οποίων υφίστανται διεκδικήσεις ιδιωτών, που έλκουν την καταγωγή τους από αυτούς, που είχαν στην κατοχή τους τα «τσιφλίκια», που ευδοκίμησαν πρωτίστως στον Θεσσαλικό Κάμπο, μετά την απελευθέρωσή του από τον Τουρκικό ζυγό το 1881, εξαιτίας της διαχρονικής αβελτηρίας των πολιτικών εξουσιών, αλλά και των αρμοδίων οργάνων.

Χαρακτηριστική περίπτωση ενός τέτοιου διακατεχόμενου δάσους, αποτελεί το δασικό οικοσύστημα «Ελαφίου Καλαμπάκας», συνολικής εκτάσεως 17.950 στρεμμάτων, με πολύχρωμη πανίδα (ζώα, ερπετά, πτηνά) και υπέροχο διφυή δασικό πλούτο από δρυ και ελάτη, που απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση και προστασία. Το ιδιαίτερο, όμως, του Δάσους του «Ελαφίου» δεν είναι μόνο το φυσικό κάλλος του, αλλά ότι έχει μετατραπεί σε σύμβολο κοινωνικής αντίστασης για την προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδος, λόγω του σθεναρού αγώνα των κατοίκων του χωριού Ελαφίου εδώ και πολλές δεκαετίες, προκειμένου να αποτραπεί η διεκδίκηση και η κερδοσκοπικού τύπου υλοτόμηση και καταστροφή του από ιδιωτικά συμφέροντα.

Προκαλεί, δε, θλίψη και αμηχανία η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης των αρμοδίων για την ριζική λύση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος, που διατυπώθηκε επίσημα το 1981 από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα να υλοποιηθεί. Λύση, που βασιζόταν στις αρχές του δημοσίου συμφέροντος και στην προστασία των παραδασόβιων κατοίκων, μέσα από την δημιουργία αγροτοβιομηχανικών συνεταιρισμών, που, αφενός, θα προστάτευαν τους φυσικούς περιβαλλοντικούς πόρους της Χώρας και, αφετέρου, θα αποτελούσαν ένα ισχυρό αναπτυξιακό «εργαλείο» της υπαίθρου και της εθνικής οικονομίας.
Όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον ηρωικό Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του Ελληνικού Λαού του 1821, αυτοί που επωφελήθηκαν από το «ξεπούλημα» των εθνικών γαιών, που ήταν δημόσια περιουσία, ήταν αυτοί, που συνεργάζονταν πριν με την Τουρκική εξουσία (κοτζαμπάσηδες και λοιποί). Στη συνέχεια, ενόψει της απελευθέρωσης και άλλων περιοχών, όπως η Θεσσαλία το 1881, οι Τούρκοι διοικητές των περιοχών αυτών (πασάδες, μπέηδες κ.λπ.) φρόντισαν για ίδιο όφελος να πουλήσουν τις περιοχές, που κατείχαν, στους «παραμονεύοντες» Έλληνες «τσιφλικάδες», που απέκτησαν τεράστιες δημόσιες εκτάσεις, χωρίς, όμως, να κατέχουν νόμιμους τίτλους. Και αυτό, γιατί σε όλες τις κατεχόμενες εκτάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτή διατηρούσε για λογαριασμό της την αποκλειστική κυριότητα και παραχωρούσε μόνο την χρήση αυτών (ιδιότυπο δικαίωμα χρήσης και κατοχής), οι οποίοι ουδέποτε απέκτησαν κυριότητα επί της Ελληνικής γης, για να μπορούν και να την μεταβιβάσουν σε ιδιώτες. Για τον δημόσιο χαρακτήρα των διακατεχομένων δασών έχει, άλλωστε, αποφανθεί με σειρά Γνωμοδοτήσεων το Νομικό Συμβούλιο του κράτους (ΝΣΚ) και, έτσι, δεν υπάρχουν περιθώρια ή ψευτοδιλήμματα για το θέμα αυτό, όσον αφορά το δικαίωμα κυριότητας του Δημοσίου.

Ο κόμπος για την υπόθεση αυτή έχει φτάσει στο χτένι. Οφείλει η σημερινή πολιτική ηγεσία να αποβάλλει τον προσφιλή ρόλο του «Ποντίου Πιλάτου», που υπήρξε χαρακτηριστικός, διαχρονικά, για τις πολιτικές ηγεσίες αυτής της Χώρας και να λύσει οριστικά το ζήτημα αυτό, αφαιρώντας, έτσι, το «σκοτεινό χρώμα» στο «είδωλο» του Ελληνικού Κράτους.

Γ. Καραμέρος: Αντιπλημμυρικά έργα και εντατικοί καθαρισμοί σε ρέματα για να μειώσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής


Με καθημερινές παρεμβάσεις συνεχίζεται ο καθαρισμός ρεμάτων στη βόρεια Αθήνα για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις. Κατά το τρέχον έτος έχουν γίνει καθαρισμοί σε τμήματα των ρεμάτων Κηφισού, Βριλησσού, Σαπφούς, Χελιδονούς και άλλων μικρών ρεμάτων στους δήμους, Κηφισιάς, Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων και Μεταμόρφωσης. Σήμερα σειρά είχε ο καθαρισμός του ρέματος Χαλανδρίου παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου και του Δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου. Ο καθαρισμός έγινε σε δύο σημεία, επί των οδών Σολωμού και Γρίβα και στη διασταύρωση των οδών Χρυσανθέμων και Ροδοδάφνης, με τις εργασίες καθαρισμού από φερτά υλικά και σκουπίδια να συνεχίζονται το επόμενο διάστημα στο ύψος των διοικητικών ορίων των Δήμων Πεντέλης, Χαλανδρίου, Φιλοθέης.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών επισήμανε: «Προχωρούμε έγκαιρα στον καθαρισμό ρεμάτων, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε χρόνο προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των πλημμυρικών φαινομένων που αυτή εντείνει. Οι ενέργειες μας στοχεύουν στην προστασία ανθρώπων και περιουσιών πάντα με σεβασμό στη χλωρίδα και στην πανίδα που αποτελούν πλούσιο οικοσύστημα. Σε συνεργασία με τους δημάρχους οι εργασίες θα συνεχιστούν σε περιοχές που κρίνονται απαραίτητες. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούμε ώριμα και αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των πόλεων μας. Αυτή την περίοδο εκτελούνται τρία αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι (Ψαλίδι, Νέα Λέσβος και Στούντιο Α), δύο στα Βριλήσσια και από ένα σε Αγία Παρασκευή και Κηφισιά, ενώ στο τελευταίο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανάθεσης μίας ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρική παρέμβαση στη Νέα Ιωνία».

Οι παρεμβάσεις καθαρισμού των ρεμάτων που έχουν ολοκληρωθεί ανά δήμο και περιοχή έχουν ως ακολούθως:

Κηφισιά: Καθαρισμός ρέματος Χελιδονούς (όπισθεν Λαϊνόπουλου) και πρανών ρέματος Κηφισού (Νέα Ερυθραία), καθώς και αποψιλώσεις στο ρέμα Κηφισού (πλησίον οδού Ποταμού)

Μεταμόρφωση: Καθαρισμός πρανών από απορρίμματα στο ρέμα Κηφισού

Μαρούσι: Αποψιλώσεις και καθαρισμός στο ρέμα οδού Κυρίλλου (περιοχή Ψαλίδι) και στο ρέμα Σαπφούς (περιοχές Αγίου Θωμά, Στούντιο Α και πλησίον οδών Κονίτσης, Κιλελέρ, Σκαρίμπα)

Βριλήσσια: Καθαρισμός ρέματος Βριλησσού (πλησίον οδών Δήλου και Ασωπού)

Πεντέλη: Απομάκρυνση μπαζών και καθαρισμός ρεμάτων επί των οδών Αλεξανδρουπόλεως, Γλάδστωνος και πεζόδρομου Πατρών, αποψιλώσεις στην κοίτη του ρέματος επί της Λ. Δημοκρατίας και των οδών Αγίου Σύλλα και Παπανδρέου, Αγίου Σύλλα και Ποσειδώνος, Αγίας Μαρίνας και Αυξεντίου, Νάξου και Πλακεντίας, Α. Παπανδρέου, Παναγούλη, Τσιμπρικίδη και Παπαφλέσσα (Μελίσσια)

Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας οι δήμοι της περιοχής έχουν ενημερωθεί για τη λήψη προληπτικών μέτρων, τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
στον έλεγχο αντιπλημμυρικών έργων με προτεραιότητα στα σημεία αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα σε περίπτωση βροχοπτώσεων,
στη συντήρηση και τον καθαρισμό του δικτύου και των φρεατίων ομβρίων υδάτων,
στη λήψη προστατευτικών μέτρων ασφαλείας (κιγκλιδώματα, μπάρες κ.λπ.) σε φρεάτια που τυχόν είναι ανοιχτά, καθώς και σε
ελέγχους που διασφαλίζουν ότι δεν εγκαταλείπονται διάσπαρτα υλικά (από ιδιωτικά ή δημόσια έργα) τα οποία μπορούν να παρασυρθούν από τα βρόχινα νερά και να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα.

ΙΜΚ: Έκθεση εικαστικών: «Πόλις– ροές – εντάσεις – Ώσμωση»

Έκθεση εικαστικών

«Πόλις – ροές – εντάσεις – Ώσμωση»
14 – 30 Σεπτεμβρίου 2017

Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, 19:30


Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση «Πόλις - Ροές - Εντάσεις - Ώσμωση». Η έκθεση αποτελείται από έργα (ζωγραφική, φωτογραφία, video art και εγκαταστάσεις) 30 σύγχρονων δημιουργών που προσέγγισαν και οπτικοποίησαν ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν την ιδέα του σύγχρονου άστεως και των σχέσεων όσων διαμένουν σε αυτό.

Πώς η πολύμορφη κρίση των καιρών επηρεάζει την πληθυσμιακή ανακατανομή; ποιοι είναι οι σύγχρονοι ικέτες και από ποιους ζητούν ικεσία; ποια είναι η αμφίσημη σχέση που δημιουργείται μεταξύ πόλης - πόλου και νέων κατοίκων; ποιες ωσμώσεις γίνονται και ποιοι είναι οι καταλύτες τους;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο πρώτος άξονας του Προγράμματος: «Αρχαίο Δράμα και Σπουδές Αστικού Χώρου / Urbanism» που υλοποιεί φέτος το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο της Πράξης Καθιέρωση και Προβολή Δειθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική, «Αρχαίο Δράμα: διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

Οι δημιουργοί προσεγγίζουν και αναδεικνύουν στιγμές, παραμυθίες, σχέσεις, συγκρούσεις και ωσμώσεις, μεταξύ πληθυσμών, πολιτισμών, πολιτείας και πολίτη, ομάδων και ατόμων, ανθρώπου και φύσης, στη σύγχρονη πόλη. Το αρχαίο δράμα αποτελεί το αρχετυπικό υπόβαθρο της έκθεσης, αλλά όχι το θέμα της.


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Κατερίνα Ασλανίδου, Κέλλυ Βαρδάκα, Στρατής Βογιατζής, Θαλασσινή Δούμα, Πωλίνα Ζιώγα, Μάρω Κουρή, Νατάσα Κοτσάμπαση, Kωνσταντίνος Kουκούλης, Αφροδίτη Κροντήρη (Ende Neu), Θέκλα Μαλάμου, Αντρέας Μαράτος, Νεκτάριος Μαρίνος, Ελένη Μουζακίτη, Κώστας Μπομπός, Ισμήνη Μπονάτσου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παπαδουλή, Μαρία Πάστρα, Aλεξάνδρα Σαλίμπα, Μαρία Σεβαστάκη, Άντζελα Σβορώνου, Φοίβος Σοφικίτης, Αλεξάνδρα Στραβοράβδη, Sonke, STΜTS (Σταμάτης Μήτσιος), Δημήτρης Ταξής, Μάρθα Τσιάρα, Utonom (Utn), Νίκος Χριστοφάκης, Θοδωρής Χρυσικός.

Όπως σχολιάζει η ιστορικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου στον κατάλογο της έκθεσης «Μπορεί η πόλη να αποτελεί πεδίο κοινωνικών τριβών, αλλά αξίζει και να εξερευνηθεί, να ιδωθεί πέρα από τα κλισέ της τουριστικής ματιάς, να περπατηθεί με όρους ψυχο-γεωγραφίας, να εκτιμηθεί για τις μικρο-κουλτούρες που επιτρέπει να αναφύονται και για τις προσπάθειες αντίστασης στα δεινά που της έχουν επιβληθεί. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών ο θεατής καλείται να αναλογιστεί το δικό του ρόλο στο δημόσιο χώρο, τη συμμετοχή στα κοινά και την ιδιώτευση.»
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν ανάμεσα στα έργα και θα παρακολουθήσουν τις προβολές στο video room, στον πρώτο, το δεύτερο όροφο και το ισόγειο του Ιδρύματος έχοντας την ευκαιρία να διαβάσουν τα σχόλια των ίδιων των καλλιτεχνών και να καταλήξουν στις προσωπικές τους διαπιστώσεις.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 και η διάρκεια της είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, ΠΟΛ(ε)ΙΣ – 22-24 Σεπτεμβρίου 2017

Plus! Έκθεση φωτογραφίας μαθητών 14 – 17 ετών
«Παρατηρώ και Φωτογραφίζω την Πόλη μου»


Παράλληλα, από τις 20 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο ισόγειο του ΙΜΚ, θα εκτίθενται φωτογραφίες μαθητών, 14 – 17 ετών, κατοίκων του Δήμου Ταύρου – Μοσχάτου που θα δημιουργηθούν στο εντατικό ημερήσιο εργαστήριο «Παρατηρώ και Φωτογραφίζω την Πόλη μου» που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της έκθεσης με εισηγητές την Ελένη Μουζακίτη και ομάδα συνεργατών φωτογράφων – καλλιτεχνών: Τατιάνα Αγγουράκη, Αργυρώ Γαλάνη, Αργύρης Δρόλαπας, Ιωάννα Μαντζώρου, Αναστάσης Μελέτης, Σαράντης Ραφτόπουλος, Ιωάννα Τσάκαλου που το προσφέρουν αφιλοκερδώς.
H είσοδος είναι ελεύθερη.

Χώροι ΙΜΚ: Ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος και video room (ισόγειο)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 18:00 - 22:00, Σάββατο-Κυριακή 11:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00

Παρουσίαση Νευροχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ Παίδων


Η παρουσίαση της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Παίδων με θέμα "Η σύγχρονη αντιμετώπιση των νευροχειρουργικών παθήσεων στους μικρούς ασθενείς", θα διεξαχθεί την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11:00 έως 12:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της κλινικής ΙΑΣΩ (Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Μαρούσι).

Ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Α. Ζέρρης MD, MPH, MSc, FAANS, Διευθυντής Παιδονευροχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ Παίδων, Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου «Texas A&M», ΗΠΑ, Board Certified by the American Board of Neurological Surgery, Fellow of the American Association of Neurological Surgeons.

Σκοπός της επιστημονικής εκδήλωσης είναι η παρουσίαση σειράς συχνών ή αυξημένης δυσκολίας περιστατικών, τα οποία αντιμετωπίσθηκαν από τον Καθ. Β. Ζέρρη και την ομάδα του, προκειμένου να εδραιωθεί η αντίληψη της δυνατότητας αντιμετώπισης των μικρών ασθενών με νευροχειρουργικές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση θα δοθεί έμφαση στις ακόλουθες ενότητες:

· Δυσραφισμός κρανίου και σπονδυλικής στήλης

· Κρανιοσυνοστέωση

· Όγκος Εγκεφάλου

· Σύνδρομο Chiari

· Σπαστικότητα

Η συμμετοχή στην παρουσίαση είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τη Νευροχειρουργική Κλινική του ΙΑΣΩ Παίδων

Η Παιδονευροχειρουργική Ομάδα του ΙΑΣΩ Παίδων, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Νευροχειρουργικής των Πανεπιστημίων A&M Τέξας, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιατρικής Σχολής Κρατικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Βασίλειου Α. Ζέρρη MD MPH MSc FAANS, αντιμετωπίζει τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος που ταλαιπωρούν τους μικρούς ασθενείς στην αρχή της ζωής τους. Αξιοποιώντας την εκπαίδευση και εκτεταμένη εμπειρία του Καθηγητή Β. Ζέρρη από τις ΗΠΑ, εφαρμόζονται σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προκειμένου να εξασφαλιστεί στα παιδιά η καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Στην κλινική αντιμετωπίζονται παθήσεις όπως υδροκεφαλία (διάταση του κοιλιακού συστήματος του εγκεφάλου), όγκοι εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης, σύνδρομο Chiari (προβολή δομών του εγκεφάλου εντός του σπονδυλικού σωλήνα), συριγγομυελία (παθολογική κοιλότητα εντός του νωτιαίου μυελού), μυελομηνιγγοκήλη (ατελής ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης με επακόλουθη παθολογική προβολή των νευρικών δομών εκτός αυτής), σκολίωση, σπαστικότητα. Με τη συνεργασία κρανιοπροσωπικού χειρουργού, επίσης εκπαιδευμένου στις ΗΠΑ, επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση της κρανιοσυνοστέωσης (πρόωρη σύγκλειση των επιμέρους οστών του κρανίου των παιδιών), αλλά και άλλων διαταραχών της διαμόρφωσης του κρανίου και του προσώπου, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο σύγχρονος εξοπλισμός των χειρουργείων του ΙΑΣΩ Παίδων με τεχνολογικά μέσα αιχμής, όπως χειρουργικό μικροσκόπιο, η δυνατότητα κατά περίπτωση αξιοποίησης ενδοσκοπίου και συστημάτων νευροπλοήγησης-νευροπαρακολούθησης, η υποστήριξη του υψηλής επιστημονικής επάρκειας ιατρικού προσωπικού των παιδιατρικών παθολογικών και χειρουργικών υποειδικοτήτων, των εξειδικευμένων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, καθώς και του ειδικά εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, μεγιστοποιούν τη δυνατότητα προσφοράς αποτελεσματικών θεραπειών στους μικρούς ασθενείς.

Η παιδονευροχειρουργική σε έμπειρα χέρια προσφέρει τη δυνατότητα μιας ασφαλούς και οριστικής λύσης σε ασθένειες που, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και ορθά, έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μαρίζα Καμηλάρη, Εμπορική Διεύθυνση Ομίλου ΙΑΣΩ – Τμήμα Συνεδρίων & Εκδηλώσεων, τηλ.: 210 6383949, E-mail: mkt@iaso.gr

Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες: Νάνσυ Χριστοπούλου, Εμπορική Διεύθυνση Ομίλου ΙΑΣΩ – ΙΑΣΩ Παίδων, Τηλ.: 210 6383917, 210 6502853, E-mail: nchristopoulou@iaso.gr