Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ασθένειες που νίκησε ο άνθρωπος



Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς ιστορικά γεγονότα σε λίγες γραμμές. Το βέβαιο είναι ότι συνειδητοποιούμε μέρα με τη μέρα ότι η γενιά μας ζει ένα κομμάτι της ιστορίας μας , η οποία αναπόφευκτα θα μεταλλαχθεί όπως και οι ιοί που την προκάλεσαν.

ΠΑΝΩΛΗ

Το 431 πΧ στην αρχαία Αθήνα, εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου, ένα βακτήριο Yersinia pestis (βάκιλος του Γερσίν) μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τσίμπημα ψύλλων που παρασιτούσαν σε αρουραίους. Ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης, ο οποίος νόσησε βαριά, περιέγραψε τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούσαν.. Πυρετός, δύσπνοια, φτέρνισμα, πονόλαιμος, έμετος, δίψα, αϋπνία και σπασμοί. Το ονόμασε Πανώλη, ως την ασθένεια που καταστρέφει τα πάντα.

Η ασθένεια σκότωσε πάνω από 100.000 κατοίκους των ελληνικών πόλεων-κρατών, και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα , με άγνωστο αριθμό θυμάτων, στην Λιβύη, Αίγυπτο, Περσία κ.α . Η Πανώλη χωρίς καμία διάκριση σκότωσε , μαζί με όλη του την οικογένεια, τον σπουδαίο ρήτορα, στρατηγό και αρχηγό του κράτους, Περικλή. Ο λοιμός της αρχαίας Αθήνας και ο θάνατος του Περικλή καθόρισαν την έκβαση του πολέμου με την ήττα των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες και την αλλαγή του ρου της ιστορίας του κόσμου.

Στη Μογγολία του 14ου αιώνα οι κάτοικοι συχνά τρέφονταν με άγρια ζώα. Ένας Μογγόλος κόλλησε το βακτήριο από τη βρώση μολυσμένης αλεπούς που πρωτύτερα είχε μολυνθεί από αρουραίο. Έτσι το 1331 ξεκίνησε η πανδημία από τους Μογγόλους πολεμιστές και εμπόρους, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Ινδία. Σε πολλές περιοχές της Κίνας πέθανε το 90% του πληθυσμού. Στην Ευρώπη οι νεκροί έφτασαν τα 25 εκ. και σε όλο τον κόσμο τα 60εκ, όταν ο πληθυσμός της γης αριθμούσε τότε περί τα 240 εκ.

Τον 20ου αιώνα, η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, η αποτελεσματική εξολόθρευση των τρωκτικών και οι αντιβιοτικές θεραπείες κατέστησαν τη νόσο υπό έλεγχο. Σπουδαία η νίκη της επιστήμης απέναντι στον ανθρώπινο πόνο.

ΕΥΛΟΓΙΑ

Στο μουμιοποιημένο σώμα του Φαραώ Ραμσή V της Αιγύπτου παρατηρήθηκαν φλυκταινώδη εξανθήματα . Η παρατήρηση αυτή οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά (Variola major) ήταν νόσος γνωστή και θανατηφόρα ήδη από το 1300πΧ.

Τον 4ο αιώνα μΧ παρουσιάζεται στην Κίνα και τον 7ο αιώνα στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας το 30% του πληθυσμού στα χωριά και το 70% στις πόλεις.

Ο ιός Variola major μεταφέρθηκε από τους Ισπανούς εποίκους στην αμερικανική ήπειρο συμβάλλοντας στην κατάρρευση του πολιτισμού των Ίνκας καθώς και της αποδυνάμωσης της αυτοκρατορίας των Αζτέκων.

Στην Ευρώπη του 18ου αιώνα τα πράγματα ήταν τραγικά. Νοσούσε σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Μόνο ένας στους χίλιους δε νοσούσε. Το 20-40% του γενικού πληθυσμού πέθαινε και το 80% των παιδιών.

Στον 20ο αιώνα καταγράφονται 500 εκ. θάνατοι. Το 1980 η επιστήμη νίκησε τον ιό ολοκληρωτικά μετά από τα εμβολιαστικά προγράμματα που εφάρμοσε.

ΧΟΛΕΡΑ

Η χολέρα είναι μια νόσος που οφείλεται στο εντεροβακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae), η οποία αναπτύσσεται από το ανθυγιεινό τρόπο λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, μεταδίδοντας το βακτήριο στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης νερού και τροφίμων.

Καταγράφεται από τα χρόνια του Ιπποκράτη χωρίς όμως πανδημικά χαρακτηριστικά. Η νόσος περιορίζονταν για πολλά χρόνια στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Γάγγη στην Ινδία. Τον 19ο αιώνα όμως με την ανάπτυξη του εμπορίου και τις μετακινήσεις του πληθυσμού εμφανίζεται σε όλη την Ασία , την Ευρώπη , την Αμερική και την Ρωσία. Στη Ρωσία το 1830 πήρε μεγάλες διαστάσεις που ανάγκασε τις αρχές να ρίχνουν στις δεξαμενές νερού χλωρίνη για απολύμανση με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να χάσει τη ζωή του από δηλητηρίαση.

Η ανάπτυξη αντιβιοτικών θεραπειών από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία του 20ου αιώνα, έχει εξαλείψει τις επιδημίες χολέρας σχεδόν ολοκληρωτικά.

ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ

Το 1485 μια μυστηριώδης επιδημία έπληξε το Λονδίνο. Η ταχύτητα εξέλιξης της νόσου ήταν απίστευτη. Ξεκινούσε με πονοκέφαλο και ζαλάδα, υψηλό πυρετό, υπερβολική εφίδρωση και κατέληγε στο θάνατο… Έτσι ξαφνικά. Το 1517 εξάλειψε το 50% του πληθυσμού της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Το 1528 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και από το 1551 και μετά δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ. Όπως αίφνης εμφανίστηκε, έτσι και εξαφανίστηκε. Αυτό που έκανε εντύπωση στους επιστήμονες της εποχής ήταν ότι δρούσε εναντίον των πλούσιων αριστοκρατών Άγγλων χωρίς να μεταδίδεται στους Ουαλούς και Σκωτσέζους, καθώς και σε όσους επισκέπτονταν τότε την Αγγλία. Ποτέ δε βρέθηκε ο νοσογόνος παράγοντας και φυσικά η θεραπεία. Η επιστήμη όμως οφείλει μια απάντηση στην ιστορία, η οποία θα επέλθει από την εξέταση του DNA των χιλιάδων πτωμάτων που θάφτηκαν την περίοδο εκείνη στο νεκροταφείο του Χένρι Μπράντον…

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Οι ιοί της γρίπης υπάρχουν στα άγρια πουλιά και ζώα. Οι ακίδες που έχουν στην επιφάνεια τους οι ιοί είναι πρωτεϊνικής σύνθεσης και διαφέρουν από τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων. Άρα είναι ασύμβατοι. Πιθανές όμως μεταλλάξεις τους, αγνώστου προελεύσεως, μπορεί να τους κάνουν συμβατούς. Αυτό έγινε και με την γρίπη του 1918. Προήρθε από πτηνά της Κίνας. Εντοπίστηκε και διαδόθηκε στα χαρακώματα του Α παγκοσμίου πολέμου. Καταγράφηκε αρχικά στην Ισπανία, εξού και ο ορισμός, σκοτώνοντας 50-100εκ ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πολύ περισσότερους και από τους δυο παγκόσμιους πολέμους του 20 αιώνα. Αυτά συνέβησαν όταν ο πλανήτης αριθμούσε 1,8δις κατοίκους και οι μετακινήσεις των πληθυσμών ήταν ακόμα σε εμβρυικό στάδιο. Οι άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα, το εμπόριο παρέλυσε, οι πολίτες φορούσαν γάζες στο πρόσωπο αντί για μάσκες και εφαρμόστηκε αυστηρά η ολοκληρωτική απαγόρευση της κυκλοφορίας των ασθενούντων. Τα κράτη είχαν ορίσει ειδική ομάδα περιπολίας για να τους εντοπίζουν. Αν στην σημερινή Ελλάδα το πρόστιμο στους φορείς του κορονοιού είναι 5000€ , τότε ήταν ο πυροβολισμός. Με τα μετρά αυτά η πανδημία ελέγχτηκε δραστικά μετά από 18 μήνες. Σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά εμβόλια προφύλαξης από τον ιό της γρίπης, αν και δεν έχει καλύψει όλο το φάσμα των στελεχών της. Η έρευνα και η προσπάθεια συνεχίζεται….

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Το 1957 από την κινεζική επαρχία Γκουιζού της Νοτιοδυτικής Κίνας εξαπλώνεται ο ιός της γρίπης Η2Ν2 σε ολόκληρο τον κόσμο, κοστίζοντας τη ζωή σε 2 εκ ανθρώπους σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ

Ο φυσικός οικότοπος του ιού Εμπολα είναι τα δάση της Αφρικής. Πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στο Σουδάν και στο Κονγκό γύρω από την περιοχή του ποταμού Έμπολα, εξού και η ονοματοδοσία του. Η επαφή των κατοίκων με περιττώματα , βλέννα, ούρα, από τρωκτικά, νυχτερίδες, χοίρους, αντιλόπες και πιθήκους, τους μολύνουν και αυτοί τον μεταδίδουν μέσω των εκκρίσεων των βλεννογόνων τους. Ο ιός έχει θνητότητα άνω του 50% όσων νοσήσουν και <<ευτυχώς>> περιορίζεται ακόμα στις περιοχές της Αφρικής που πρωτοεμφανίστηκε, σκοτώνοντας μέχρι σήμερα περίπου 15.000 άτομα.

Έως σήμερα δεν υπάρχει προστατευτικό εμβόλιο από τον ιό , αλλά η χημική βιομηχανία με τα απολυμαντικά , την χλωρίνη και τα σαπούνια, καθώς και η ανάπτυξη της τεχνολογίας των πλυντηρίων με τα απορρυπαντικά των υφασμάτων, καθιστούν τον ιό δύσκολα μεταδοτικό.

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Από τους συνολικά 3 τύπους ιών γρίπης (Α, Β, και Γ), η γρίπη τύπου Α/H5N1 είναι ζωονοτική μόλυνση η οποία ως έδρα έχει σχεδόν αποκλειστικά τα πτηνά. Ο τύπος της γρίπης Α/H5N1 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε χήνα στην Κίνα το 1996 και το 1997 αναφέρθηκαν περιστατικά με μόλυνση ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ. Αν και η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο είναι δύσκολος, η θνητότητα από τη νόσο είναι από τις υψηλότερες αφού από τα 800 περιστατικά που έχουν καταγραφεί μέχρι το 2014 τα 680 έχουν πεθάνει .

Οι επιπτώσεις όμως στην οικονομία και στο οικοσύστημα ήταν τεράστιες. 30εκ. πτηνά θανατώθηκαν στην Ολλανδία, 3εκ. στο Βέλγιο και 80.000 στη Γερμανία. Στις χώρες της Ν.Α. Ασίας θανατώθηκαν 130 εκ πουλερικά. Η Ολλανδία ζημιώθηκε περί τα 270 εκ € και η οικονομία της Ταϊλάνδης επλήγη σοβαρά αφού είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πουλερικών στον κόσμο με 1,2δις δολάρια κάθε χρόνο .

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Το 2009 ένας ιός της γρίπης Α Η1Ν1 που προκαλεί νόσο στους χοίρους μεταλλάχθηκε και μεταδόθηκε στους ανθρώπους. Πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό και τον Ιούνιο του 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η επιδημία είχε μεταβληθεί σε πανδημία. Μετά από 15 μήνες η πανδημία είχε τελειώσει αφήνοντας πίσω της 18.500 θύματα από 214 χώρες. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ιούς η ερευνητική φαρμακοβιομηχανία έχει ανακαλύψει αντιικες θεραπείες με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

SARS

Ως SARS περιγράφεται το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο προκαλούμενο από ιό που μεταδίδεται από τις από ρινολοφίδες νυχτερίδες των σπηλαίων της επαρχίας Γιουνάν της Κίνας, με ενδιάμεσο ξενιστή ενός είδους αγριόγατας , τη μοσχογαλή. Το 2003 καταγράφηκαν 8000 περιστατικά στην ανθρώπινη κοινότητα με 774 θανάτους. Έκτοτε δεν αναφέρθηκαν άλλα κρούσματα.

Mers (2012)

Ιός προερχόμενος από νυχτερίδες και καμήλες, μολύνοντας ανθρώπους, οι οποίοι ήλθαν σε επαφή με αυτά τα ζώα. Εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή το 2012 και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο 333 ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ περισσότεροι από 850 είχαν μολυνθεί. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κορονοϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κορονοϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Τα μέτρα προφύλαξης ισχύουν όπως και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, αν και ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός.

Μπορεί τα μέσα κατά των ιών της γρίπης να είναι ακόμα πενιχρά και τα εμβόλια να μην προφυλάσσουν από όλα τα στελέχη της, συνιστάται όμως ο εμβολισμός της κοινότητας, ιδίως ευπαθών ομάδων, αφού η επιστήμη πιθανολογεί ότι μειώνεται η ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ όλων των θανατηφόρων ιών με αυτόν της κοινής γρίπης.

COVID-19

Πολύ φοβάμαι ότι αυτά που θα έγραφα σήμερα 25/3/2020 για τις επιπτώσεις του κορονοιού σε ανθρώπινες ζωές και στις οικονομίες των κρατών θα είναι πολύ διαφορετικά μετά το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Είμαι βέβαιος όμως ότι και η επιστήμη θα απαντήσει και η ανθρωπότητα θα αντέξει. Υπομονή και ευθύνη.

Η ανθρωπότητα ενταγμένη στο "Νόμο της φθοράς"; ζει σε ένα εν δυνάμει εχθρικό περιβάλλον, που άλλοτε προϋπάρχει ως αιτία και ενιοτε το δημιουργεί. Οι μάχες ήταν ,είναι και θα είναι πολλές, πολυμέτωπες, και περιοδικές. Η έκβαση κάθε μάχης που θα δώσει χρειάζεται γνώση (επιστήμη) , πίστη (στο αποτέλεσμα) , αγάπη (στον συνάνθρωπο) και ελπίδα. (Α' Επιστολή προς Κορινθίους, ιβ´ 27 - ιγ´ 13).

Αν η υπέρτατη αξία είναι η ζωή, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι καταστροφικά, αν όμως είναι η ψυχή, μπορεί και νάναι ευλογημένα.

Αντώνης Κρούστης

Τα σκουπίδια είναι "χρυσός" αρκεί να μην εκτρέπονται από το κοινωνικό συμφέρον


Το συνέδριο του νέου ενωτικού κόμματος των Πράσινων, που έγινε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, έβγαλε ψήφισμα για τον ΧΥΤΑ Φυλής, δηλώνοντας ότι οι Πράσινοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και ανησυχία την εξέλιξη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής, με την προγραμματισμένη επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, παρά τις διαβεβαιώσεις ειδικών για τη φυσική εξάντληση του χώρου και τη μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

Οι Πράσινοι δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους για την αποτροπή των σχεδίων της Περιφέρειας, συμπαρατάσσονται με τον αγώνα που δίνουν φορείς όπως το Δυτικό Μέτωπο και ζητούν τη ματαίωση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής με στόχο να σταματήσει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον σκουπιδότοπο όλης της Αττικής -και όχι μόνο.

Οι Πράσινοι επιμένουν στη δημοκρατική αντίληψη μιας κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων και υποστηρίζουν όλα τα τοπικά κινήματα που εναντιώνονται σε συστήματα καύσης απορριμμάτων και αδιαφανών αποφάσεων που προωθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η λογική για τους Πράσινους στα περιβαλλοντικά ζητήματα γενικά, και στη διαχείριση των απορριμμάτων ειδικότερα, είναι η αρχή της μικρής κλίμακας και της εγγύτητας, οι πολιτικές μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, η επανάχρηση, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η κομποστοποίηση. Οι Πράσινοι εκτιμούν πως αυτές είναι οι βιώσιμες πολιτικές που είναι κρίσιμες και δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αντιλήψεις που οδηγούν στην αλόγιστη και εγκληματική υπερσυγκέντρωση σε έναν χώρο «έξω από τον δικό μας (για τα δικά μας)» σκουπίδια, με αντιπεριβαλλοντική και ανήθικη διαχείριση. Το κράτος οφείλει να θεσμοθετήσει άμεσα, ιδίως στην πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας, τις απαραίτητες τομές που απελευθερώνουν τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να δημιουργήσουν μια ανταποδοτική και δίκαιη κοινωνικά διαχείριση των απορριμμάτων και να νέμονται τα οφέλη της ανακύκλωσης οι πολίτες που την εφαρμόζουν.

Δήλωση του Κωνσταντίνου Γάτσιου:Για την κρίση στη Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, ένας ιός δεν προκαλεί μόνο μια δριμεία κρίση στη δημόσια υγεία αλλά και μία αντίστοιχη στην παγκόσμια οικονομία. Είμαστε, δυστυχώς, μόνο στην αρχή. Στο τέλος, τίποτε δε θα είναι το ίδιο στον κόσμο: στην έννοια του κράτους και των διακρατικών σχέσεων, στις παγκόσμιες ισορροπίες δύναμης και στη μορφή της παγκοσμιοποίησης, στις σχέσεις κοινωνίας, κράτους και αγοράς. Θα έχουμε, θέλω να ελπίζω, τον χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά και άλλα πολλά.

Επί του παρόντος, θέλω να μοιραστώ δύο σκέψεις μαζί σας που ίσως να είναι χρήσιμες και για το «μετά». Η πρώτη σκέψη αφορά στο μέτωπο της δημόσιας υγείας και συνοψίζεται σε δύο σχόλια. Πρώτο σχόλιο: Ας αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα εάν δεν υπήρχε το ΕΣΥ –αυτό, με όλες τις πολλές αδυναμίες του που αναδείχτηκαν ίσως υπέρ το δέον από την πολιτικολογία, αλλά και τα πολλά καλά του που τα αναδεικνύει μόνη της η ίδια η πραγματικότητα της κρίσης. Ας σκεφτούμε, επίσης, ποια ήταν η πολιτικο-ιδεολογική προσέγγιση η οποία το εγκαθίδρυσε και ποια εκείνη που το πολέμησε. Δεύτερο σχόλιο: Επειδή έγινε και γίνεται πολύ κουβέντα για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας, τα περίφημα ΣΔΙΤ (για τα οποία σπεύδω να διευκρινήσω ότι δεν είμαι αντίθετος από άποψη αρχής, ούτε όμως υπερεκτιμώ την αξία τους), αναρωτιέμαι τούτο: σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε αυτόν τον «πόλεμο με τον αόρατο εχθρό», όπως έχει αποκαλεστεί, ποια ακριβώς είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας, των μεγάλων νοσοκομείων και των ιδιοκτητών τους; Ποια προθυμία συμπράξεων επέδειξαν; Ποια σπουδή; Εκτός από το να προσφέρουν τα τεστ για τον ιό πανάκριβα, τι άλλο είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν; Χρειάζεται να φτάσουμε στην επίταξη για να κάνουν κάτι;

Η δεύτερη σκέψη αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η κρίση, πέρα από κρίση ζήτησης, είναι κυρίως κρίση προσφοράς. Το σοκ είναι πρωτίστως στην πραγματική οικονομία. Αλυσίδες παραγωγής καταστρέφονται, εργοστάσια κλείνουν, περιοχές και χώρες αποκλείονται, εργαζόμενοι παλεύουν για την επιβίωσή τους. Γι αυτό τα «μπαζούκα» του 2008 αρχές του 2009, είναι σήμερα το λάθος όπλο. Χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως οι πιστοληπτικές γραμμές στήριξης, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης αυξάνοντας ταυτόχρονα το χρέος τους, είναι παντελώς προς τη λάθος κατεύθυνση. Το μόνο πραγματικό «μπαζούκα» που υπάρχει τη στιγμή που επιχειρήσεις κλείνουν και εθνικές οικονομίες «παγώνουν» είναι η προσφορά νέου χρήματος σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Και αν κάτι τέτοιο πρόκειται να δημιουργήσει πληθωρισμό «μετά» (γιατί τώρα που όλοι είναι κλεισμένοι σπίτια τους ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει), ας είναι αυτό το κόστος που ενδεχομένως θα πρέπει να πληρωθεί. Είναι απείρως προτιμότερο να έχουμε οικονομίες και κοινωνίες στα πόδια τους που υποφέρουν από πληθωρισμό, παρά ερείπια κοινωνιών και οικονομιών χωρίς πληθωρισμό. Αυτή θα πρέπει κατά την άποψή μου να είναι η «γραμμή» και για το σημερινό Γιούρογκρουπ και για τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Εκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στον Δήμο Βριλησσίων λόγω COVID-19


Ο Δήμος Βριλησσίων, μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) και του Τμήματος αιμοδοσίας του Γ.Ν. "Ελ. Βενιζέλου - Αλεξάνδρα" προγραμματίζει το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 και ώρα 10.00-14.00, στα Δημοτικά – Κοινωνικά Ιατρεία Βριλησσίων ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει λόγω COVID-19.

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς αιμοδοσίας της πόλης, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος "Η Αλληλεγγύη", Ι.Ν. Αγίων 12 Αποστόλων, Ι.Ν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Άνω Βριλήσσια, Πολιτιστικός και Αθλητικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Βριλησσίων "Μεταμόρφωσης Σωτήρος", ο Δήμος Βριλησσίων

ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ

σε όλους τους πολίτες των Βριλησσίων να στηρίξουν την προσπάθεια και να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους, ώστε να εξασφαλίσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό και να υπάρξει επάρκεια για όσους το έχουν ανάγκη.

Η διαδικασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας θα γίνει υπό τον έλεγχο και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. «Ελ. Βενιζέλου – Αλεξάνδρα» και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) Οδηγίες προς τους Εθελοντές Αιμοδότες: https://we.tl/t-42eAUrQmuI

MΠETOBEN. Αλλιώς ....