Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

 

Ένα δώρο αισθητικής κάνει ο ΓΓ σήμερα στον αναγνώστη της ΠΛΑΤΕΙΑΣ.

Είναι ένας ζωγραφικός πίνακας του θείου του - όπως ο ίδιος μας πληροφόρησε - κ. Γιώργου Καρποντίνη, που φιλοτεχνήθηκε το 1978 και απεικονίζει ένα υπέροχο διατηρητέο της πόλης μας την βίλα Κεφαλληνού που βρίσκεται (για τους νεώτερους Χαλανδραίους) στην πλατεία ΦΛΥΑΣ στο ΟΤ 174 (Αγ. Παρασκευής 99, Θησέως και Δ. Πλακεντίας),και το οποίο κηρύχθηκε και αυτό διατηρητέο με το ΦΕΚ 498Δ/1999) και δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο.

Υπέροχος πίνακας Γιώργο.

Το υπέροχο νεοκλασικό Κεφαλληνού. Μάλλον δεν έχει θέση στο SALT LAKE CITY των Κουρασικών και των φίλων τους αφού ΚΑΝΕΝΑΣ - μετά το 1998 - δεν ασχολήθηκε με τα διατηρητέα της πόλης μας - με εξαίρεση το Δουζένη με τα γνωστά ..... αποτελέσματα.

Π.Ε.Δ.Α.: Άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού χωροθέτησης της διαχείρισης απορριμμάτων


Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Π.Ε.Δ.Α, Γιώργου Ιωακειμίδη παραβρέθηκαν στη χθεσινή (Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018) συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι της στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.)

Κατά την συνεδρίαση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ.Α. και οι εκπρόσωποι της στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και παράλληλα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξ αιτίας της μη υλοποίησης του σχεδιασμού χωροθέτησης των αναγκαίων χώρων για την επεξεργασία και ταφή των απορριμμάτων.

Το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής μετά από συζήτηση τρίωρης διάρκειας που άρχισε και ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικό τρόπο, ομόφωνα, κατέληξε στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

1. Έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια τώρα η χωροθέτηση των αναγκαίων χώρων για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής καθώς επίσης και η χρηματοδότηση τους.

2. Απαιτείται η άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού χωροθέτησης ώστε να μην είναι η Φυλή ο μοναδικός χώρος επεξεργασίας και ταφής απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τα πρόσφατα προβλήματα στον ΧΥΤΑ Φυλής, ανέδειξαν την απουσία των εναλλακτικών λύσεων που ήδη, έπρεπε, να είχαν τεθεί σε διαδικασία υλοποίησης.

3. Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη διαφωνία του για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α να αυξηθεί η προσωρινή τιμή των απορριμμάτων ανά τόνο με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2018.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. ζητάει από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συγκροτούν το δυναμικό της, να επανεξετάσουν το ζήτημα της εκπροσώπησης τους στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) προκειμένου η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού να συμμετέχει περισσότερο ενεργά και ουσιαστικά στο όργανα διοίκησης του και κατά συνέπεια στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Τέλος, αποφασίστηκε να θεσμοθετηθεί η ενημέρωση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. από τους εκπροσώπους της στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διασφαλιστεί ένας καλύτερος μεταξύ τους συντονισμός στο ζήτημα των απορριμμάτων.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, καταδικάζεται η ενέργεια του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπ. Κοκκινάκη να δρομολογήσει τη διαδικασία κατεδάφισης των δημοτικών εγκαταστάσεων καθαριότητας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, αρνούμενος να κατανοήσει τις σοβαρές παρενέργειες που πρόκειται εν μέσω θέρους να προκληθούν στην αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο.

 

Το θέμα εισήγαγε προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Α. ο πρόεδρος της, Γιώργος Ιωακειμίδης ο οποίος επεξηγώντας στους συναδέλφους του το ιστορικό της υπόθεσης, είπε μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς, η απόφαση κατεδάφισης ελήφθη σε μια περίοδο που ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας -Νέας Χαλκηδόνας κατάφερε μετά από επίμονες προσπάθειες τεσσάρων ετών να δρομολογήσει μια νόμιμη λύση για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του και την αναβάθμιση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Αντί, όμως της κατανόησης που έπρεπε να επιδειχθεί από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς μια ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση, ο Δήμος εξαναγκάζεται σε άμεση εκκένωση του χώρου, πράξη που οδηγεί στην διακοπή συνέχισης της καθαριότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και τους δημότες.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, πρότεινε στα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ να συνταχθούν με το αίτημα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για παράταση της κατεδάφισης του γκαράζ απορριμματοφόρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επικείμενη διαδικασία μετεγκατάστασής του εντός του προβλεπόμενου από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ΒΙΟΠΑ.

Η πρόταση του Προέδρου της Π.Ε.Δ.Α. έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δ.Σ. και επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η καταγγελία κατά του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κοινοποιηθεί προς όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς καθώς και προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 - Οι φορείς της πόλης δημιουργούν πολιτισμό
Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη.
Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης:

Οι φορείς της πόλης δημιουργούν πολιτισμό

Με την πολιτιστική δημιουργία των φορέων της πόλης ξεκινά το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης. Έξι φορείς της πόλης παρουσιάζουν θεατρικές, μουσικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, στην πλειονότητά τους με ελεύθερη είσοδο, οι οποίες θα καλύψουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ από την 1η έως τις 9 Ιουλίου.

Κυριακή 1η Ιουλίου

Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου – Φιλαρμονική των Προσκόπων Λεμεσού
Ελεύθερη είσοδος

Με μια ενδιαφέρουσα συνεργασία ξεκινάει το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018. Την πρώτη «νύχτα αλληλεγγύης» η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου με τη Φιλαρμονική των Προσκόπων Λεμεσού μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με κινηματογραφική μουσική. Συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε ερμηνεύει η λυρική τραγουδίστρια Άννα Μορφίδη. Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση με τους Προσκόπους Χαλανδρίου.

Τρίτη 3 Ιουλίου

Ευχαριστώ κύριε Τσέχωφ, 4 μονόπρακτα
Από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου
Ελεύθερη είσοδος

Στη θεατρική παράσταση με τον γενικό τίτλο Ευχαριστώ κύριε Τσέχωφ η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου παρουσιάζει 4 μονόπρακτα, τα Ο Γάμος, Πρόταση Γάμου, Η Αρκούδα του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ και το Λαίδη Φθειρεζόλ του Τένεσι Ουίλιαμς σε διασκευή, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Στέφης Θεοδότου.

Πρόκειται για τέσσερις αυτόνομες ιστορίες που μιλούν για την αγάπη. «Αυτή την αγάπη, την οποία έτρεφε άπλετα για τον άνθρωπο ο Άντον Τσέχωφ. Οι ήρωες των έργων του, σμιλεμένοι ζεστά κι ανθρώπινα, παγιδευμένοι στις αδυναμίες και τα λάθη τους, όπως οι αληθινοί άνθρωποι. Τη βαθιά του κατανόηση ερχόμαστε να τη γευθούμε και μέσα από το έργο του οπαδού του, Τένεσι Ουίλιαμς» σημειώνει η σκηνοθέτις συμπληρώνοντας ότι όταν ο συγγραφέας κοιτάει τον άνθρωπο με αγάπη «αυτός δεν έχει παρά να πει Ευχαριστώ κύριε Τσέχωφ».

Τετάρτη 4 Ιουλίου

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τους «Ανάδρομους»
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλανδρίου
Με εισιτήριο

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο παρουσιάζει ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου με τους «Ανάδρομους» να μας καλούν να τραγουδήσουμε μαζί τους τραγούδια από όλη τη μουσική διαδρομή του σπουδαίου συνθέτη, που περιλαμβάνει από τραγούδια πολιτικά μέχρι ερωτικά και από λαϊκά ζεϊμπέκικα μέχρι ροκ μπαλάντες.

To συγκρότημα «Ανάδρομοι» δημιουργήθηκε το 2012 από τον μαέστρο Κώστα Μπιλίση (πιάνο – τραγούδι), την Αντιγόνη Πενέζη (κιθάρα – τραγούδι) και τον Άρη Σιγάλα (μπουζούκι – τραγούδι). Σταθερός συνεργάτης τους είναι ο ηθοποιός Γιώργος Μπασιάκος στην αφήγηση και απαγγελία.

Παρασκευή 6 Ιουλίου

Κομεντί Μπουρδουκλουά - βαριετέ μετά χορών κι ασμάτων Από τον Πολιτιστικό - Επιστημονικό Σύλλογο Χαλανδρίου «Αργώ»

Ελεύθερη είσοδος

Μια παράσταση στα πρότυπα του βαριετέ, που άνθισε στην Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ», σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Ιωάννας Μπακαλάκου, και υπόσχεται ένα αισιόδοξο και άκρως διασκεδαστικό θέαμα, βασισμένο στη δύναμη της ομαδικότητας και της αγάπης για την ερασιτεχνική δημιουργία. Η παράσταση αποτελείται από τρία μονόπρακτα του Νικόλαου Λάσκαρη, έμμετρα κείμενα του Αντώνη Δημητριάδη και τραγούδια από τις επιθεωρήσεις των δεκαετιών του ‘40 και του ‘50.

Μετά τη σπουδή της στην κωμωδία χαρακτήρων με το έργο του Μολιέρου Ο Αρχοντοχωριάτης, που παρουσίασε στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017, η θεατρική ομάδα ασχολείται φέτος με την ελληνική κωμωδία και έναν από τους πρωτοπόρους της, τον Νικόλαο Λάσκαρη, ενώ θέτει ως στόχο και τη γνωριμία μας με το μουσικό θέατρο, το οποίο κατά το παρελθόν αποτέλεσε το κύριο λαϊκό θέαμα και μαζί με τα κωμειδύλλια και τα βουκολικά δράματα έγινε φυτώριο μεγάλων ελλήνων πρωταγωνιστών, σκηνοθετών και συγγραφέων.

Σάββατο 7 Ιουλίου

Αρκαδία – Όσα χωράνε στην αλήθεια, δεν τα βαστάν τα παραμύθια, μουσικοχορευτική παράσταση
Από την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου
Ελεύθερη είσοδος

Μια μουσικοχορευτική παράσταση για τα έθιμα, τις ασχολίες και τις παραδόσεις των ανθρώπων της Αρκαδίας, που συνδέονται με γιορτές, χορούς και τραγούδια, παρουσιάζει η Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου.

Η παράσταση αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της αρκαδικής λαογραφίας με σεβασμό στην παράδοση και ταυτόχρονα με ματιά στραμμένη στη σύγχρονη εποχή. Η Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου μας υπόσχεται μια αφήγηση ιστοριών που δεν έχουν ακουστεί και που σε συνδυασμό με την αναπαράσταση γνωστών εθίμων μας δημιουργούν την αίσθηση ενός παραμυθιού «που γινόταν μια φορά κι έναν καιρό, όχι και τόσο μακρινό».

Δευτέρα 9 Ιουλίου
Χτύπα καρδιά μου στο ρυθμό, παραδοσιακή μουσική και χορός
Από την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου
Ελεύθερη είσοδος

Μια βραδιά με παραδοσιακή μουσική και χορό και στόχο την ανάδειξη της παράδοσης και του ρυθμικού πλούτου όλης της Ελλάδας παρουσιάζει η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής καθώς επίσης το Χορευτικό Τμήμα και η Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του συλλόγου. Όπως σημειώνει η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, η εκδήλωση επιχειρεί μια επαφή με τους σημαντικότερους ρυθμούς της παραδοσιακής μας μουσικής αναδεικνύοντας τη σύνδεσή τους με τον χορό.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: