Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ PRESS.GR


Ο Α. Μητρόπουλος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν και ζήτησαν "να παραπεμφθούν όλοι"...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο.
MONO στο PRESS-GR


Ομόφωνα ανακοινώθηκε ότι λήφθηκε η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση παραπομπής των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό δεν σημαίνει όμως, σύμφωνα με όσα πληροφορείται το Press-gr, ότι στη συνεδρίαση που προηγήθηκε δεν εκφράστηκαν διαφωνίες. Αρκετά στελέχη -και σύμφωνα με πληροφορίες ένα από αυτά ήταν ο...
Αλέξης Μητρόπουλος- είπαν ότι το σωστό είναι να ζητηθεί η παραπομπή όλων όσοι διετέλεσαν, από το 2009, υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών καθώς και πρωθυπουργοί (συνολικά 9 άτομα). Στο τέλος όμως πειθάρχησαν στην εισήγηση του Αλ. Τσίπρα που εξέφραζε και την πλειοψηφία των μελών.

Αναδημοσιεύσαμε από την ΣΙΒΥΛΛΑ

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στην κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου (δίπλα στην παιδική χαρά)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ...


Τι διαφέρει ο απλός τοκογλύφος από την τράπεζα;


showarticleimage.php_ (1)

Πρώτον, ο απλός τοκογλύφος δίνει δικά του πραγματικά χρήματα ενώ η τράπεζα δίνει χρήμα που φτιάχνει μόνη της με μια λογιστική εγγραφή τη στιγμή του δανεισμού.

Δεύτερον, ο τοκογλύφος είναι παράνομος ενώ η τράπεζα είναι νόμιμη.

Τρίτον, για να πάρει τα χρήματά του πίσω ο τοκογλύφος μπορεί να μπλέξει σε πολυετείς και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες, ενώ η τράπεζα βγάζει μια διαταγή πληρωμής χωρίς δίκες και κάνει πλειστηριασμό. 

Τέταρτον, αν ο τοκογλύφος χάσει τα χρήματα που δάνεισε δεν τον αποζημιώνει κανείς, ενώ την τράπεζα την ανακεφαλαιώνει ο λαός.

http://www.olympia.gr/, 2/1/2012

Αυτοδιαχειριζόμενος παιδικός σταθμός στο Χαλάνδρι


Πριν από τρία χρόνια το Χαλάνδρι, ένας δήμος με περισσότερους από 70.000 κατοίκους, είχε 9 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμερα έχουν μείνει μόλις τέσσερις. «Οι κλειστοί σταθμοί νίκησαν τους ανοιχτούς με σκορ 5-4.

Σκόραραν και οι τρεις κυβερνήσεις των μνημονίων και οι δύο διοικήσεις των δήμων, κλείνοντας αναλογικά από ένα σταθμό η κάθε μία», μας λέει με μαύρο χιούμορ ο Κώστας Γερολυμάτος, ένας από τους συνιδρυτές του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου, γονέας δύο παιδιών ο ίδιος, που «ευτυχώς τώρα πάνε στο νηπιαγωγείο».

Ευτυχώς γι” αυτόν, καθώς πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας βρεφικός δημοτικός σταθμός για παιδιά μικρότερα των 2,5 ετών. «Αν το παιδί δεν έχει βγάλει την πάνα, η μόνη επιλογή για έναν γονέα που μένει στο Χαλάνδρι είναι οι σταθμοί της αγοράς, των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 4.500 μέχρι 5.500 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Παρατηρητήριου Διδάκτρων», συνεχίζει ο Κώστας.

«Περνώντας μήνες κινητοποιήσεων μέσα στο 2011 ενάντια στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών, οι γονείς που συμμετείχαμε στην επιτροπή αγώνα συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι οι ίδιοι, γιατί άκρη δεν βγάλαμε. Ωρίμασε έτσι η σκέψη να ξεκινήσουμε ένα δικό μας, αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό σταθμό».

Η αφορμή δόθηκε τον Νοέμβριο του 2011, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την Κοινωνική Οικονομία. Ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, και καταγράφηκε στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας τον Μάρτιο του 2012, με αριθμό 16. Μέσα στους επόμενους δέκα μήνες, οι συνεταιρισμοί έφτασαν τους 84. Σήμερα ο συνεταιρισμός έχει 12 μέλη και λειτουργεί με επιτυχία την πρώτη συνεταιριστική δομή φύλαξης βρεφών.

Η προσωπική δουλειά και η εφευρετικότητα ήταν αναγκαίες, για να μεταμορφωθεί ένας αχρησιμοποίητος χώρος ιδιόκτητου σπιτιού σε ένα χαρούμενο βρεφικό δωμάτιο, 60 τετραγωνικών μέτρων, ικανό να φιλοξενήσει ως και 12 παιδιά. Επτά οικογένειες φιλοξενούν 8 βρέφη, ώς 2,5 ετών, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικού – βρεφονηπιαγωγού, ενώ το κόστος κυμαίνεται από 120 ώς 130 ευρώ.

Στόχος του συνεταιρισμού είναι να ιδρύσουν τον πρώτο συνεταιριστικό αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό σταθμό και το πρώτο συνεταιριστικό φροντιστήριο. Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί δεν έχουν σκοπό το κέρδος, καθώς υποχρεωτικά επί του συνόλου των κερδών το 35% μοιράζεται στους εργαζόμενους και το υπόλοιπο επανεπενδύεται σε νέες η παρόμοιες δράσεις, ενώ 5% μένει στο αποθεματικό του συνεταιρισμού.

Η μονάδα διοικείται από κοινού απ” όλους τους γονείς, όσο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «αυτό είναι στην απόλυτη επίβλεψη της παιδαγωγού, η οποία πληρώνεται πολύ καλύτερα από τους όρους του Μνημονίου». Ποιο είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα; «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που πρακτικά αυξάνει τη φορολογία για τους συνεταιρισμούς στο 400%.

Ουσιαστικά μας αντιμετωπίζει ως κερδοσκοπική επιχείρηση. Έχουμε ήδη στείλει υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας, να πάρει θέση και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτού του προγράμματος», καταλήγει ο Κώστας, επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο: Σε έναν κόσμο που η λογική του κέρδους εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη, ο δρόμος για το συνεταιρίζεσθαι δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα των συντακτών της 20-12-2012ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: 

Ευχαριστούμε την Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την ενημέρωση. 

Ανεβάζουμε το άρθρο που μας στείλατε με email - όπως κάνουμε πάντα με ότι  μας ζητάνε φίλοι και αναγνώστες να δημοσιεύσουμε. 

Σύντομα θα καταθέσουμε  αναλυτικά την άποψή μας για το συγκεκριμένο θέμα που είναι ριζικά διαφορετική και ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην  σφαιρικότερη αντίληψη των συνδημοτών μας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η προσχολική αγωγή.

Μέχρι να τελειώσουμε μια αναλυτική και αιτιολογημένη (κατά την άποψή μας) παρουσίαση της θέσης μας αν θέλετε ρίχτε μια ματιά σε αυτά τα αρθράκια μας:

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Ο ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΥΣΙ - 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ 

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2013 Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ!

Επίσημη αργία του κράτους η 7η Ιανουαρίου;;;

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, με ΥΓΕΙΑ και ΔΥΝΑΜΗ.

Αυτό που έχει περάσει στα (ΠΟΛΥ) "ψιλά" γράμματα της επικαιρότητας (και ΑΝ πέρασε...), είναι και η..."επίσημη" (ή ανεπίσημη...) αργία των σχολείων την 7η Ιανουαρίου....
Και, εντάξει, κανένας δεν έδωσε σημασία μέσα στις γιορτές σε ένα τέτοιο...ζητηματάκι. Όμως, κύριοι, ΠΟΘΕΝ αυτή η "αργία"; Δεν καταλαβαίνω το λόγο.
Εντάξει ο Πολιούχος της περιοχής, εντάξει οι επίσημες αργίες του κράτους. ΑΝΤΕ και οι απαραίτητες συνελεύσεις, εκλογές κ.λπ. (ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΗ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ). ΑΝΤΕ και τα διάφορα σεμινάρια επιμόρφωσης  -ασφαλώς απαραίτητα (ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, όμως, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ).
Υπάρχουν και οι ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΠΑΣΧΑ...
Δηλαδή, κύριοι, ΕΛΕΟΣ! 
Ρωτώ ευθέως κάθε αρμόδιο : Πώς, γιατί και από ποιους "θεσμοθετήθηκε" ως "ΑΡΓΙΑ" η 7η Ιανουαρίου; Και αν πράγματι υπάρχει τέτοια "σιωπηλή" οδηγία, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (οι περισσότεροι, μάλιστα, καλούμαστε ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ να λύσουμε το γρίφο που ακούει στη φράση "ΠΟΥ ΘΑ AΦΗΣΩ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ";;;)

Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης

Για τη μετάβαση από τον «ομολογιακό αντικαπιταλισμό-διεθνισμό» στην πολιτική
Των Κώστα Θεριανού, Παύλου Τουμανίδη, Γιώργου Χερουβή, Βαγγέλη Καραγρηγορίου
Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες.
Όταν τ’ ανοίγω βλέπω εμπρός μου ό,τι κι αν τύχει.
Όταν τα κλείνω βλέπω εμπρός μου ό,τι ποθώ.

Ανδρέας Εμπειρικός,
Πουλιά του Προύθου


Οι δηλώσεις της Ιωάννας Γαϊτάνη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το όνομα της FYROM που βρίσκονται σε διάσταση με την επίσημη θέση του κόμματος, δημιουργούν την ανάγκη για διατύπωση διαπιστώσεων και προβληματισμών.

Η πρώτη διαπίστωση αφορά το χαρακτήρα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά κάθε οργανωμένου κόμματος. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για πολλά ζητήματα, όπως υπάρχει επίσης και η πάλη των γραμμών. Όμως τα κόμματα, στην προς τα έξω κοινωνική απεύθυνση, οφείλουν να έχουν ενιαία γραμμή. Διαφορετικά παύουν να είναι κόμματα και μετατρέπονται σε συναθροίσεις σχολιαστών.

Τα εθνικά θέματα, ειδικότερα, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο προσεκτικής προσέγγισης με βασικό και αταλάντευτο κριτήριο τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας και την κυριαρχία του λαού μας.

Το ζήτημα της FYROM δεν είναι μόνο θέμα ονόματος. Προφανώς και είναι ένα σύνθετο ζήτημα πάνω στο οποίο θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις:

Καπιταλισμό δεν έχει μόνο η Ελλάδα, έχει και η FYROM. Η δεύτερη μάλιστα προσπαθεί να τον νομιμοποιήσει με τη διαρκή επίδειξη αλυτρωτικών-εθνικιστικών βλέψεων. Υπάρχει όμως και σοβαρή εσωτερική αντιπολίτευση που αντιλαμβανόμενη το αδιέξοδο της εθνικιστικής γραμμής που έχει επιβάλει το καθεστώς Γκρουέφσκι, επικρίνει το σχέδιο «μακεδονοποίησης». Όπως υπάρχουν, επίσης, και οι πολίτες της FYROM που υπεραμυνόμενοι της σλαβικής τους ταυτότητας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «Μακεδονικό έθνος».

• Το «Μακεδονικό έθνος» ως ιδεολογική σύλληψη-κατασκευή, αυτής ακριβώς της εθνικιστικής γραμμής, δεν μπορεί να αποτελεί άκριτο πεδίο άσκησης «Διεθνισμού» από την ελληνική Αριστερά.

• Διεθνιστής δεν είναι κάποιος όταν παλεύει κατά του εθνικισμού στη χώρα του, κλείνοντας τα μάτια απέναντι στους άλλους εθνικισμούς. Διεθνιστής είναι όταν παλεύει ενάντια σε όλους τους εθνικισμούς. Διαφορετικά η θέση του είναι ανοικτή σε κάθε παρερμηνεία και παρεξήγηση.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η μετάβαση από τον ομολογιακό «διεθνισμό» και «αντικαπιταλισμό», στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής που προϋποθέτει συγκεκριμένη γεωπολιτική ανάλυση του κρίσιμου για την Ελλάδα ιστορικού χώρου των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι συγκεκριμένα:

• Ποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καθόρισαν τη συγκρότηση της FYROM σε κρατικό μόρφωμα, με ποιο τρόπο και με ποιο σκοπό; Είναι άσχετος με την κλιμάκωση του τουρκικού πατερναλισμού σε όλο το μήκος των βορείων συνόρων μας;

• Ποιος είναι ο ρόλος της FYROM στην περιοχή και πώς η ύπαρξή της συσχετίζεται με τη δημιουργία και άλλων κρατικών μορφωμάτων-προτεκτοράτων (Κόσσοβο κ.λπ.) μετά την καταστροφή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και τη διάρρηξη της ενότητας ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής χερσονήσου;

• Ποια η αλληλοσυσχέτιση με τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου (έλεγχος αγωγών, κοιτασμάτων, ευρασιατική επέκταση κ.λπ.); Είναι τυχαία η λειτουργία της μεγαλύτερης αμερικανικής βάσης στα σύνορα Κοσσόβου-Σκοπίων;

• Ποιες επιδιώξεις εξυπηρετεί η FYROM, πώς προσπαθεί να τις υλοποιήσει και τι μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, ειδικά στη συγκυρία της μνημονιακής κατοχής;

• Ποιες δυνάμεις έχουν συμφέρον από τη συνεχιζόμενη, εδώ και είκοσι χρόνια, αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ποιο ρόλο παίζει σε όλα αυτά το υπερεθνικιστικό καθεστώς του Γκρουέφσκι;
Και ένα τελευταίο πολιτικό ερώτημα που πρέπει να απασχολεί ένα αριστερό κόμμα: Πώς θα διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή, απομονώνοντας τους εθνικισμούς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, έχοντας συνάμα την υποστήριξη της πλειονότητας του ελληνικού λαού;
Το να υποστηρίζει κάποιος ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός και ότι τα εθνικά θέματα θα πάψουν να υφίστανται όταν θα καταργηθούν οι κοινωνικές τάξεις και οι άνθρωποι θα είναι ταξικά αδέρφια, συνιστά «ομολογιακό αναχωρητισμό» από την πολιτική και όχι πολιτική.

* Ο Κώστας Θεριανός είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,
Οργανωτικός γραμματέας του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

* Ο Παύλος Τουμανίδης είναι μέλος 
της Γραμματείας Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

* Ο Γιώργος Χερουβής είναι μέλος 
της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

  της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Αναδημοσιεύσαμ από το                                                                                                                                                                            Libertad

ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΠΟΣΟ 28χρονος δημοτικός αστυνομικός του Δήμου Χαλανδρίου Χρήστος Αβράμπος, έφυγε πρόωρα από κοντά μας σε τροχαίο δυστύχημα στην Έδεσσα, όπου είχε πάει για να περάσει τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.

Θερμά συλλυπητήρια στην μητέρα του Ντίνα Αυγέρη που επίσης είναι υπάλληλος του Δήμου μας και σε ολόκληρη την οικογένεια.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Με κοινωνικά θα αρχίσει η μέρα μέρα μας σήμερα και θα αρχίσουμε από τα ευχάριστα:

Τις μέρες των εορτών που πέρασαν ο Γιώργος Ασημακόπουλος παραδόθηκε ολοκληρωτικά στην όμορφη Μαρία Συρμοπούλου, την πρωτότοκη κόρη της Έλλης Συρμοπούλου (παλαιάς προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου), και την έκανε την "κουτουράδα".

ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ! ΚΑΛΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ!


Πράσινο Κίνημα: Ο Β. Λυσσαρίδης ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία

  Το Πολιτικό Συμβούλιο του Πράσινου Κινήματος εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του ιδρυτή και Επίτιμου ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις