Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Παρατείνεται η προθεσμία δήλωσης μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στους ΟΤΑ


Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση αρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η προθεσμία μέσα στην οποία οφείλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν δήλωση στους οικείους δήμους περί της μη χρήσης των ακινήτων, στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, προκειμένου να απαλλαγούν από τα αναλογούντα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Η παράταση της ισχύουσας προθεσμίας, που λήγει στις 18/01/2019, κρίνεται αναγκαία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με χρεώσεις δημοτικών τελών πολίτες, οι οποίοι είτε δεν ενημερώθηκαν εντός της εξάμηνης προθεσμίας για την υποχρέωση υποβολής δήλωσης είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στον οικείο ΟΤΑ. Για το σκοπό αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: Κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων και μνημείωνΌταν ξέσπασε ο θόρυβος για την αποκάλυψη ότι 10.119 ακίνητα του δημοσίου, που περιλάμβαναν πλήθος αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, μεταβιβάζονταν στην ΕΤΑΔ ΑΕ, δηλαδή στο Υπερταμείο, η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού διαβεβαίωνε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλα τα μνημεία και ευρύτερα τα ακίνητα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος nα εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κατάλογος 2.329 ακινήτων που έπρεπε να εξαιρεθούν καθώς υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 δόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να τον δώσει στη δημοσιότητα, παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ωστόσο, παρότι ο σχετικός κατάλογος παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από τις 22/11/2018 δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο
Οικονομικών έχει επιμείνει ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γνώμη των «θεσμών» που επιμένουν ότι πρέπει να «αξιοποιηθούν» συγκεκριμένα μνημεία.

Εν τω μεταξύ εναντίον της σχετικής υπουργικής απόφασης έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι δήμαρχοι Πατρέων Κ. Πελετίδης και Σπάρτης Ευαγ. Βαλιώτης. Η συζήτηση αυτής της προσφυγής έχει προσδιοριστεί για τις 22 Ιανουαρίου.

Και ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί να κάνει τις αναγκαίες εξαιρέσεις των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, όπως έχει δεσμευτεί, όσο διατηρείται σε ισχύ η υπουργική απόφαση στην αρχική της εκδοχή παράγονται αποτελέσματα.

Αξιώσεις

Ένα από αυτά είναι ότι  η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή το Υπερταμείο, εγείρει αξιώσεις και κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της υπουργικής Απόφασης.

Δηλαδή, αυτό το ιδιαίτερα ιδιότυπο νομικό πρόσωπο, που είναι του δημοσίου αλλά ταυτόχρονα είναι και ανεξέλεγκτο από οποιοδήποτε δημόσιο έλεγχο και τη διοίκηση του οποίου διόρισαν η κυβέρνηση και οι «θεσμοί», έρχεται και επιμένει να του μεταβιβαστούν η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και πλήθος άλλων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Γιατί είναι σαφές ότι όσο δεν ξεκαθαρίζεται η κατάσταση με τα 2329 ακίνητα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στις σχετικές εξαιρέσεις ισχύει ο αρχικός κατάλογος.

Την ίδια ώρα το γεγονός ότι το Υπερταμείο κάνει παρέμβαση υπέρ της διατήρησης της υπουργικής απόφασης σημαίνει ότι η πραγματική κυβερνητική απαίτηση αλλά και η βούληση των «θεσμών» είναι να γίνει η μεταβίβαση του αρχικού καταλόγου και να μην προχωρήσουν οι εξαιρέσεις και σε κάθε περίπτωση να διατηρήσουν τη διαχείριση των μνημείων.

Ας μην ξεχνάμε ότι όπως έχει σαφές από διάφορες παρεμβάσεις για το Υπερταμείο η λέξη-κλειδί είναι «διαχείριση». Ουσιαστικά, αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι προφανώς να αναλάβουν το κόστος συντήρησης των Μνημείων, αλλά να εισπράττει το Υπερταμείο τα έσοδα των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, έσοδα που μέχρι τώρα κατευθύνονταν στην πολιτιστική προστασία.

Την ίδια στιγμή, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς διαχειρίζεται μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο θέμα, μια που υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ουσιαστικά, η ηγετική ομάδα επισημαίνει ότι οφείλουν όσοι έχουν αντιρρήσεις να καθησυχαστούν επειδή από το υπουργείο Οικονομικών το θέμα το διαχειρίζεται ο κ. Τσακαλώτος, εκ της ομάδας των 53+ και από τη μεριά του Υπερταμείο η επίσης προερχόμενη από το ίδιο εσωκομματικό ρεύμα κ. Όλγα Χαρίτου.
Πάντως, μέχρι τώρα αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν πείσει ούτε τους αρχαιολόγους ούτε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιμένουν στην ανάγκη η κυβέρνηση να κάνει όλες τις αναγκαίες εξαιρέσεις και επιμένουν στην προσφυγή τους στο ΣτΕ.

https://www.in.gr

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Παρατηρώντας την σύνθεση στο εσωτερικό του Μεγάρου Μουσικής ο Χαρίλαος Φλωράκης θα έλεγε «απ’ όλα έχει ο μπαχτσές». Ένα όμως ήταν το κοινό χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας. Πρώην σταλινικοί που προσηλυτίσθηκαν, μεταπήδησαν στην νεοεθνικοφροσύνη (στο Ελληνική Πολιτική Παιδεία-Η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη). Ορισμένοι με προβεβλημένες θητείες στην εποχή του Λαϊκίστικου ψευτοεκσυγχρονισμού. Ξεχώριζε ο ψευτοεκσυγχρονιστικός τηλεφασισμός που κατήργησε την δημοκρατία και κατέστρεψε την πολιτική ζωή. Οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία και την πολιτική κακιστοκρατία. Βρέθηκε εκεί φωνασκών ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της κακιστοκρατίας.

Όλοι μαζί έχουν ένα άλλο κοινό. Όλοι τους απαγορεύουν τους έλληνες να ψηφίσουν για την Μακεδονία. Εξακολουθούν να μην είναι Δημοκράτες.

Αυτές είναι ορισμένες από τις ταυτότητες, τις κατηγοριοποιήσεις που αποδίδει η επιστήμη παρατηρώντας τα πεπραγμένα τους. Η επιστήμη δεν διακρίνει ούτε κεντρώα, ούτε αριστερά, ούτε κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς οι σχολές πολιτικών επιστημών του Παντείου, του Καποδιστριακού, του Μακεδονίας δεν αναλύουν δεν διδάσκουν στους φοιτητές τις τερατογόνες μεταλλάξεις και τους μεταμορφισμούς των γραφειοκρατιών (στο Από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΚΑΣΟΡ – Ο Εκφυλισμός ενός Ιστορικού Εγχειρήματος). Μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι οι σπουδαστές από τα κάτω. Με παράλληλους εναλλακτικούς κύκλους σπουδών ώστε να περάσουν από την ολοκληρωτική ευτελή προπαγάνδα στην επιστήμη. Από τα ψευτοπανεπιστήμια στα πανεπιστήμια.
Έξω από το Μέγαρο ήταν η ΜΝΗΜΗ. Τους συνέλαβαν, τους κράτησαν, τους φυλάκισαν. Η Μνήμη όμως δεν συλλαμβάνεται. Δεν φυλακίζεται. Με τους δύο από τους συλληφθέντες έχουμε κοινές μνήμες. Ένα κυρίως με ενώνει μαζί τους. Δεν έκαναν την πολιτική μέσον πλουτισμού ούτε φανερού ούτε κρυφού. Με ενώνει το ότι είναι δημοκράτες. Αυτό που δεν είναι οι μέσα.
Viva il Movimento Panellenico di Liberazione.
Είναι η αρχή της κοινής μας μνήμης.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης

ΥΓ. Τι σχέση έχετε με την Μουσική εσείς οι Άμουσοι; Εσείς οι Δολοφόνοι, εσείς οι χωροφύλακες της Μνήμης μας.

 
polis-agora.blogspot.com