Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΕΙΣΑΣΤΕ ΒΛΑΚΕΣ; ΒΑΡΥΓΔΟΥΜΠΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΒΙΑΟΧΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ!

Περισσότερο για να αποδείξω (πάλι) την ανίκητη βλακεία μερικών θα κάνω μια βαρύγδουμπη δήλωση:

ΔΕΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ!

Μην ξαναπάρει άλλος τηλέφωνο να ρωτήσει. Έχουμε και δουλειές.

Μάλιστα δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι η Πλατεία θα συνεχίσει να αναρτά τα δελτία τύπου που της στέλνουν και αυτό το θεωρεί υποχρέωσή της και τιμή της.

Τι νομίζατε μωρέ ότι θα γίνουμε;

Η ΑΥΓΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ;
Ακόμα και η ΑΥΓΗ βέβαια τέτοια μυαλά σαν της ΟΜ - που έβγαλε το συμπέρασμα - δεν κουβαλάει.

¨Η πιστεύαε ότι θα προσπαθούμε να πείσουμε ΕΣΑΣ (που είστε) ότι εμείς ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ και θα κάνουμε λογοκρισία εδώ.

Δεν πάτε καλά στα μυαλά σας, αλλά αυτό πια το ξέρετε και εσείς!

Ανίκητη η βλακεία σας!

ΑΝΙΚΗΤΗ!

ΟΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!


ΥΓ: Και γιατί δεν αναρωτιέστε δηλαδή αν προσχώρησα στο ΚΚΕ. Και της ΔΑΣ τα δελτία τύπου που μου στέλνουν ανεβάζω.
 

ΤΥΠΩΣΕ ΤΟ ΚΑΙ BLANK ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ AUTO MOTO CLASSIC FESTIVAL ΣΤΟ ΜΕΚ

Περιμένουμε τους φίλους μας στο ΜΕΚ, στην γιορτή του κλασσικού αυτοκινήτου.

Είσοδος 2 ευρώ, με συμμετοχή σε κλήρωση για 4 αυτοκίντα που .... θα ζηλέψετε.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ ΜΠΡΑΤΣΑ
Ξεχάστε το six pack: Η νέα μόδα θέλει τον άνδρα με κοιλιά


 iefimerida
Γ.Γ,

ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν.: ΕΙΜΑΣΤΕ TRENDY! ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ TRENDY ΕΙΣΑΙ EINAI ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ TRENDY!


Η Γκαλερί Χρυσόθεμις παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Θάλειας Ξενάκη «Αχρονικές Τοποθετήσεις»«Αχρονικές  Τοποθετήσεις»

 Εγκαίνια: Παρασκευή  15  Μαΐου  2015,  ώρα  19.30
Ο Κωνσταντίνος Σκαντζής, γλύπτης, καθηγητής στο τμήμα ξυλογλυπτικής της ΑΣΚΤ σημειώνει: «Με μια καθαρά προσωπική γραφή, η Θάλεια Ξενάκη αναπροσδιορίζει την αφήγηση του εσωτερικού χρόνου, χρόνου συνυφασμένου με μνήμες που μετατρέπονται άλλοτε σε διαχρονικές και άλλοτε σε αχρονικές. Σαθροί, απομονωμένοι, χωρίς αρχή και τέλος, κλειστοφοβικοί διάδρομοι – χώροι, αντιστοιχίες των ψυχικών τοπίων των ανθρώπων που ενυπάρχουν σε αυτούς. Πρόσωπα ελλειμματικά και στο κέντρο η ύπαρξη που αναδιπλώνεται στον εαυτό της, άλλοτε μέσα από τη ματαίωση της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο κι άλλοτε για να τραφεί από τους θησαυρούς της μνήμης.»

Η Θάλεια Ξενάκη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1975. Είναι πτυχιούχος του τμήματος «Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών» του ΤΕΙ Αθήνας (2000) και της «Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας» (ΑΣΚΤ) στο β΄ εργαστήριο ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου (2005), με ειδικότητα στη σκηνογραφία, στο εργαστήριο του Γιώργου Ζιάκα.
Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις (Απτικότητες, Γκαλερί «Κρύπτη», Ζάκυνθος, 2008· Τοποθετήσεις, «Χώρος Τέχνης Ίριδα», Ζάκυνθος, 2014) και έχει λάβει μέρος σε 24 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κάνει εικονογράφηση σε βιβλία και λευκώματα. Έχει κάνει σκηνικά-κοστούμια για παραστάσεις θεάτρου, σύγχρονου χορού και μουσικού θεάτρου.

Διάρκεια έκθεσης:  15  Μαΐου   έως  6  Ιουνίου 2015

 Site: www.chryssothemis.com

ΔΑΣ ΟΤΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 43ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ -ΟΤΑ  
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα, πιο ενισχυμένοι ξεπερνάμε εμπόδια και δυσκολίες
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους στους Δήμους που στις αρχαιρεσίες του κλάδου
αψήφησαν απειλές, δυσκολίες ψεύτικες ελπίδες και εμπόδια και έστειλαν τους
αντιπροσώπους της ΔΑΣ-ΟΤΑ στο 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ τίμησαν την ψήφο των εργαζομένων και έδωσαν όλες τις
δυνάμεις τους για να συζητηθούν τα προβλήματα, για να γίνει Συνέδριο, για να
παρθούν αποφάσεις, για να γίνει κατανοητό τι κίνημα χρειάζεται ο κλάδος. Ανέδειξαν
προβλήματα, έθεσαν το ζήτημα της ενότητας των εργαζομένων, το ζήτημα της
ισότιμης συμμετοχής των συμβασιούχων, της ανάγκης πραγματοποίησης καταστατικού συνεδρίου.

Mέσα από μια σκληρή μάχη, η ΔΑΣ-ΟΤΑ αναδείχτηκε και πάλι σε δεύτερη δύναμη και βγήκε ενισχυμένη σε ποσοστά και σε έδρες στο Γενικό Συμβούλιο σε σχέση με το 2009, μιας και αυτό μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης, αφού το 2012, μετά τον αποκλεισμό από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ των αντιπροσώπων 18 Σωματείων !! αποχώρησε από το 41ο Συνέδριο.
Αντί   αυτού οι άλλες δυνάμεις έκαναν ένα κατ' όνομα Συνέδριο μακριά από τους
εργαζόμενους και τις ανάγκες τους,
αποκλείοντας αντιπροσώπους, νοθεύοντας την θέληση των εργαζόμενων, τραμπουκίζοντας, διακόπτοντας τις διαδικασίες και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική για να μην γίνει εν τέλει συζήτηση για το ποιος φταίει για τα προβλήματά μας, για το ποια είναι η λύση και πως θα την πετύχουμε, για να μην αναγκαστούν να προσδιορίσουν καταστατικό συνέδριο, για να συνεχίσουν να κρύβουν τις ομοιότητές τους πίσω από τις διαφορετικές τους ταμπέλες.
* Νομιμοποίησαν αντιπροσώπους που βγήκαν με διπλοψηφίες (Σωματείο Ασπρόπυργου και Ήφαιστος Δήμου Πειραιά) και τους αντιπροσώπους του
Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου, που εκλέχτηκαν χωρίς να τηρηθεί ο ν. 1264/82 και το καταστατικό της ΠΟΕ-ΟΤΑ και που η διοίκησή του (πρώην ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ)ακύρωσε παράνομα και παράτυπα το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΟΤΑ.

* Προχώρησαν σε αποκλεισμό του Σωματείου Δήμου Ικαρίας με την δικαιολογία ότι οι εκλογές έγιναν με δικηγόρο, που δεν είχε διοριστεί από το Πρωτοδικείο Σάμου ως δικαστικός αντιπρόσωπος, ενώ δέχτηκαν το Σωματείο του Δήμου Τήνου, που είχε κάνει εκλογές με τον ίδιο τρόπο.
* Απέκλεισαν τους αντιπροσώπους των Σωματείων στους Δήμους Αγίου Νικολάου
Κρήτης και Φωκίδας με τη δικαιολογία της εκπρόθεσμης εκλογής
τους, την ίδια ώρα, που δέχτηκαν τους 17 αντιπροσώπους του Σωματείου
Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Αθήνας (ΕΕΔΑ), αν και αυτό ήταν εκπρόθεσμο.

* Απέκλεισαν και πάλι τους αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν με την ψήφο των
συμβασιούχων συναδέλφων.

* Ρύθμισαν τις οικονομικές υποχρεώσεις, μόνον όσων Σωματείων τους βόλευε,
την ίδια ώρα, που από τα Σωματεία των Δήμων Φυλής και Κεφαλλονιάς απαιτούσαν
εδώ και τώρα το σύνολο των οφειλών.

* Δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε τραμπουκισμούς, βία και χυδαίο αντικομουνισμό.
Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Από την αρχή μέχρι το τέλος του Συνεδρίου έδρασαν
μεθοδευμένα για να μην αποκαλυφτούν οι ιδεολογικές και πολιτικές συγκλίσεις των
παρατάξεων του παλιού και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν κοινή
περπατησιά στο δρόμο της στήριξης και της νέας συγκυβέρνησης, της καπιταλιστικής
ανάπτυξης και της Ε.Ε
.  Αυτό αποδεικνύουν και τα παζάρια και οι μεταγραφές στελεχών από την ΣΥΝ.ΑΝ. (πρώην ΠΑΣΚΕ) στο ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), όπως οι Ντριβαλάς (πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ/ΠΑΣΚΕ) και Μαριδάκης (περιφερειακός σύμβουλος του Σγουρού/ΠΑΣΟΚ). Αυτό αποδεικνύουν και οι εκβιασμοί και οι παρεμβάσεις των μηχανισμών των Δημοτικών Αρχών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των ΣΥΝ.ΑΝ., ΜΕΤΑ και  ΔΑΚΕ, που έφτασαν στο σημείο να βάζουν τον ίδιο αντιπρόσωπο σε 2 ψηφοδέλτια ή να βάζουν αντιπρόσωπο εν αγνοία του υποψήφιο!!
Στη σήψη του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού αντιτάσσουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος.
Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και μέσα από το 43ο Συνέδριο, πως ο αρνητικός συσχετισμός που υπάρχει στον κλάδο δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα, αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, εμπόδιο στην προσπάθειά μας να έχουμε κίνημα ικανό να σταθεί απέναντι στους εκμεταλλευτές μας, να διεκδικήσει όσα χάσαμε και όσα έχουμε ανάγκη για μια ζωή με δικαιώματα.
 Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να προχωρήσουμε πιο οργανωμένα, πιο αποτελεσματικά στο δρόμο της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος και στον κλάδο μας, της συσπείρωσης των εργαζομένων στη γραμμή σύγκρουσης με το κεφάλαιο, την Ε.Ε. και τους πολιτικούς της εκφραστές. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για την κάλυψη των απωλειών μας, για ζωή με δικαιώματα.
Τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ, τα σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα προχωρήσουν άμεσα σε συνολική εκτίμηση της μάχης που δώσανε, και πιο έμπειροι θα συνεχίσουν στο δρόμο της τάξης πάλης.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Όλοι στην πρώτη γραμμή.
Ούτε παλιά-ούτε νέα μνημόνια
Ούτε παλιός - ούτε νέος κυβερνητικός
συνδικαλισμός

Οι τέσσερις εικόνες που πρέπει να αλλάξουμεΤις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιέγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι εικόνες που πρέπει να αλλάξουν είναι:

-Πρώτη εικόνα είναι «Οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο». Οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο του Υπουργού, στον προθάλαμο της Γενικής Γραμματείας, ίσως στον προθάλαμο ενός επιχειρηματία ή στον προθάλαμο ενός καναλιού. Οι Δήμαρχοι είναι μια τοπική εξουσία, με τον τόνο στη λέξη εξουσία και δεν μπορεί να είναι στον προθάλαμο. Είναι η πρώτη εικόνα που πρέπει να αλλάξουμε.

-Η δεύτερη εικόνα είναι οι δρόμοι με τα σκουπίδια, που είναι παντού και με ευθύνη της Πολιτείας και όλων μας. Κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί αυτός ο τόπος δεν είναι δικός μας, είναι των επόμενων γενεών, είναι των παιδιών μας. Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη και σ’ εσάς και σ’ εμάς που δεν έχουμε λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Δεν δίνουμε τον σεβασμό που πρέπει στο περιβάλλον.

-Η τρίτη εικόνα είναι τα γραφεία με τους ανειδίκευτους υπαλλήλους στους Δήμους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να γίνει τοπική εξουσία και για να μπορεί να λύνει προβλήματα, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να κάνουν στοχευμένες μελέτες, να εκπονούν σχέδια. Δεν θα πρέπει εκείνοι που περισσεύουν από το κράτος να καταλήγουν στους Δήμους, δεν πρέπει οι Δήμοι να στελεχώνονται με ανειδίκευτο προσωπικό αλλά με το πιο αξιόλογο και εξειδικευμένο δυναμικό.

-Η τέταρτη εικόνα είναι η ατελέσφορη συνάντηση των τριών τοπικών Αρχών: ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και ο περιφερειακός Διευθυντής, ο παλιός Νομάρχης, που πρέπει να συζητήσουν για τα σκουπίδια, για το οδικό δίκτυο, για τις συγκοινωνίες. Πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ορίσουμε τις αρμοδιότητες σε τέτοιο σημείο ώστε να μην υπάρχει καμία αλληλοεπικάλυψη και να υπάρχουν άμεσες αποφάσεις.

Για την Ομάδα Χαλανδρίου
Νικήτας Κάλφας
Κατερίνα Βλαβιανού

ΟΤΑ: Tι αλλάζει για εργαζόμενους και αιρετούς με τις τροπολογίες του ν/σ Κατρούγκαλου

 

Δραστικές είναι οι αλλαγές που έρχονται για εργαζόμενους και αιρετούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τις συνολικά 25 τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε:
  • Με τροπολογία προβλέπεται «παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων», δηλαδή σε υποθέσεις πρωτοβάθμιας δικαίωσης υπαλλήλων των δήμων από δικαστήρια.
  • Επιπρόσθετα, μέσω άλλης τροπολογίας, αναφέρεται: «Καταργείται ο θεσμός της διαθεσιμότητας και επανασυστήνονται οι υπηρεσίες που καταργήθηκαν σε εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων».
  • Ειδικότερου ενδιαφέροντος είναι άλλη τροπολογία σύμφωνα με την οποία, πέραν της προβλέψεως για «κατ’ εξαίρεση προηγούμενης έγκρισης, προσλήψεων για συμβάσεις έως οκτώ μηνών σε ΟΤΑ για “κατεπείγουσες ανάγκες”», υπάρχει και η ακόλουθη πρόβλεψη: «Πράξεις, εισηγήσεις και άλλα έγγραφα, τα οποία υπογράφονται από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των περιφερειών, καθώς και τα επιδόματα ευθύνης τα οποία καταβάλλονται σε αυτούς, μετά την 1.1.2012 και έως την τοποθέτηση νέων προϊσταμένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θεωρούνται, αντιστοίχως, ότι έχουν υπογραφεί και έχουν καταβληθεί νομίμως».
Ειδικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άλλη τροπολογία για «δανειοδότηση ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Αφορά ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού «που αδυνατούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους».
Εκτός από τους δημάρχους, ειδική μνεία γίνεται και για τις Περιφέρειες: Με τροπολογία δίδεται «η δυνατότητα σε περιφερειάρχες για το πρώτο έτος της θητείας τους να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα».
Τόσο  στον  χώρο της Τ.Α. όσο και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, αναφορικά  με εργασιακά ζητήματα συγκεκριμένων κατηγοριών προσωπικού υπήρξαν τροπολογίες όπως:
  • «Παράταση συμβάσεων προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών ώς το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς».
  • «Πρόσληψη προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε υπηρεσίες ΟΤΑ» με απόφαση μόνο του υπουργού Εσωτερικών.
  • «Αναγνώριση εργασιακής σχέσης εργαζομένων με σχέση ΙΔΑΧ σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης. Τυχόν πράξεις λύσης εργασιακής σχέσης εργαζομένων ανακαλούνται υποχρεωτικώς από τον χρόνο που ίσχυσαν» (6 βουλευτές).
  • Πρόβλεψη για ευεργέτημα – δικαίωμα της λήψης επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας σε υπαλλήλους και ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές
http://www.aftodioikisi.gr/

Η ανασκόπηση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Η ανασκόπηση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που έγιναν παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, της Υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου «Του Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη και του γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσου Κορωνάκη, του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Σοφιανού, του εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Θεόδωρου Τουσουνίδη και της εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφης Γεννηματά, αλλά και με σημαντικά Ευρωπαϊκά μηνύματα για την Αυτοδιοίκηση της Χώρας από την κα. Corina Creţu, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, τον κ. Μarkku Markkula, Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών και της κας Annemarie Jorritsma, Πρόεδρο Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών.

Ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Α., Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
«Θα κάνουμε όχι μόνο όσα υποσχεθεί, αλλά και άλλα που δεν έχουμε υποσχεθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και κάλεσε τους Δημάρχους σε «ενωτική συμπόρευση», σε συνεχή και δημιουργικό διάλογο για την ουσία των πολιτικών σε ζητήματα που οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ο διάλογος αυτός αφορά και τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», για τον οποίο σημείωσε ότι ήταν «όχημα επιβολής των Μνημονίων».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την τακτοποίηση εργαζομένων και την καταστατική θέση των αιρετών.
«Δήμοι και Κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν συλλογικά και υπεύθυνα για να κτίσουν μια σχέση που να γεννά προοπτικές για τη Χώρα», ανέφερε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, στο χαιρετισμό της. «Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε «οι προοπτικές των δήμων της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξή της». 


Επίθεση στην Κυβέρνηση και στα όσα προεκλογικά είχε δεσμευθεί εξαπέλυσε ο τέως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του Συνεδρίου.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τη Κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα το λάθος της, ενώ αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη» υποστήριξε ότι, αυτό γίνεται σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι Δήμοι στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στήριξης σε όσους επλήγησαν από την κρίση.
Επίσης, υποστήριξε ότι, οι Δήμοι στη προσπάθεια να βρει η χώρα από την κρίση μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην αναγκαιότητα να αλλάξει η εικόνα των Δημάρχων, «που περιφέρονται από γραφείο σε γραφείο στα Υπουργεία καθώς και στις υπηρεσίες» για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός του Κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης.
«Είμαστε στην εποχή των εικόνων και υπάρχουν τέσσερις εικόνες που θα πρέπει να μας ενοχλούν και που θα πρέπει να αλλάξουν σημείωσε. Την πρώτη εικόνα την ξέρετε όλοι. Είναι οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο. Οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο του Υπουργού, οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο της Γ.Γ., οι Δήμαρχοι ίσως στον προθάλαμο ενός επιχειρηματία και οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο ενός καναλιού. Είναι η πρώτη εικόνα που πρέπει να αλλάξουμε», τόνισε και στη συνέχει υπογράμμισε: 
«Οι Δήμαρχοι είναι μία τοπική εξουσία με τον τόνο στη λέξη εξουσία και δεν μπορεί να είναι στον προθάλαμο». 


Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση «έχει τη σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.», επισήμανε στην ομιλία της η κα. Φώφη Γεννηματά, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο όπως τόνισε, «αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιου διαλόγου ανάμεσα στους αιρετούς του Α’ και του Β’ Βαθμού και των συλλογικών τους οργάνων»
Η κα. Γεννηματά ζήτησε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργησή του, αλλά να κάνει κάποιες διορθώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα.

«Πάμε να φτιάξουμε εμείς το μέλλον μας από την αρχή. Χρειάζεται ξανά να πιέσουμε για το αυτονόητο, να βάλουμε προτεραιότητες για τους πολίτες», σημείωσε χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Κώστας Αγοραστός.
Πρόσθεσε δε ότι, η θέση των Περιφερειών ήταν ξεκάθαρη απέναντι στην εθνική προσπάθεια, βάζοντας πάνω απ’ όλα τη Χώρα. «Σε μια Εθνική καταστροφή κανείς δεν είναι προστατευμένος. Χτίζουμε γέφυρες όχι Σινικά Τείχη», υπογράμμισε.
«Η Αυτοδιοίκηση κατάφερε να είναι αποτελεσματική κατά την περίοδο της κρίσης», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Περάσαμε με πολύ καλό βαθμό τη μάχη. Συνεισφέραμε στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, αντέξαμε στην ισχυρή πίεση των περικοπών των προϋπολογισμών μας και ταυτόχρονα καταφέραμε να είμαστε στο πλευρό των πολιτών», είπε.
«Όμως πέρα από το παρελθόν πρέπει να πούμε και για το μέλλον», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κ.Μ. και συμπλήρωσε ότι, οι Δήμοι δημιουργούν τις συνθήκες και αποτελούν τις ατμομηχανές ανάπτυξης.
Ο Προέδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης στον χαιρετισμό του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι, η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο, αλλά έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της για το νέο χωροταξικό.
«Η αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία δεν είναι η πρέπουσα. Βιώνουμε την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής μας κατοχύρωσης χωρίς καμία προειδοποίηση. Επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δέσμευση των αποθεματικών μας», τόνισε και συμπλήρωσε ότι, η Αυτοδιοίκηση είναι ανοικτή και επιδιώκει το διάλογο, ωστόσο, «είμαστε αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς και σε μονομερείς ενέργειες».
Στην ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω από κόμματα παρουσίασε ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο οικοδεσπότης του Συνεδρίου, Δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος.
«Με χαοτικές περικοπές και μειώσεις πόρων δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι, οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. «Είστε εδώ για να διεκδικήσουμε αυτά που αρμόζουν στους Δήμους μας και στους πολίτες μας. Είμαστε εδώ γα να παλέψουμε για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

http://www.epoli.gr