Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΚΟΤΗΤΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ - ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ

 

Κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για τα διατηρητέα ή την κήρυξη διατηρητέων το σύστημα φροντίζει να διχάσει το ακροατήριο και ..... καθαρίζει.

Συνήθως χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα:

Από την μια οι άμυαλοι, λαϊκιστές, αριστεροί, κουλτουριαρέοι, ψευτοευαίσθητοι μαξιμαλιστές αριστεροί που λένε ότι όλα τα διατηρητέα πρέπει να γίνουν δημόσια και χώροι πολιτισμού - ΟΛΑ - και από την άλλη οι ρεαλιστές επί των οικονομικών θεμάτων και της "ανάπτυξης" φιλελέδες, συντηρητικοί που λένε "αχ μωρέ καλά τα λέτε αλλά το βενζινάδικο θα φέρει θέσεις εργασίας, τι να κάνουμε, μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράματα αλλά έχει ο δήμος λεφτά, ρε παιδιά να τα σώσει όλα βρε παιδιά? "

(Και τέλος πάντων τα λεφτά του δήμου τα δίνουμε όπου θέλουμε. Είναι φίλος μας ή οχτρός μας; 
Αν είναι οχτρός μας ..... ας πέσει το διατηρητέο .... σιγά μην πληρώσουμε τον καθένα επειδή να όύμε έτυχε να ΄χει το ακίνητο. Μας ψηφίζει? Άμα δεν μας ψηφίζει, μας παίζει το παιχνίδι? .....)

Τα ξέρετε.

Όμως δεν είναι άσπρο ή μαύρο τα θέματα αν υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.
Και ένα διατηρητέο μπορεί να είναι διατηρητέο και να αξιοποιηθεί και να παράγει και θέσεις εργασίας.

Και για να σας το αποδείξουμε, θα σας δείξουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση της ΒΙΛΑΣ ΚΕΦΑΛΗΝΟΥ.

Μια ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ φοιτητή που βρίσκεται αναρτημένη στο διαδίκτυο.

Περιγράφει πώς η βίλα θα μπορούσε να γίνει ΕΣΤΙΑΤΟΡΊΟ αφού αναδεικνύει την μοναδικότητά της.

Να αξιοποιηθεί και οικονομικά. Είτε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες της, είτε από τον ιδιοκτήτη του - δήμο ή δημοτική επιχείρηση.

Όπως αξιοποιήθηκε το άλλο διατηρητέο στο κέντρο της πόλης, στην Ανδρέα Παπανδρεόυ και έγινε ΤΡΑΠΕΖΑ.

Το έφτιαξε η ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τώρα είναι ALPHA διατηρώντας τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία..
Χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του νεοκλασικού.


 (Αυτό για να θυμίζουμε σιγά  σιγά στον Συμεών των Ρούσων ότι η πόλη υπήρχε και πριν από αυτόν και κάποιοι την έχουν υπερασπιστεί και όσα είναι γύεω του, δεν έχουν γίνει με τον αυτόματο πιλότο μέχρι που ήρθε εκείνος και σας σώζει)

Αυτοί που σας θέτουν διλήμματα "ΑΣΠΡΟ - ΜΑΥΡΟ" για τα διατηρητέα δεν λένε την αλήθεια.

Αυτοί που μας λένε ΑΘΛΙΟΥΣ επειδή υπερασπιζόμαστε ότι γίνεται και αλλιώς και προσπαθούμε να σε πείσουμε είναι ΣΤΗΜΕΝΟΙ!

Ένα διατηρητέο μπορεί να είναι μια ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΛΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ:

http://okeanis.lib.puas.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/390/pol_00775.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Γ. ΘΩΜΑΣ:Επί δημαρχίας Ρούσσου δεν καταρρέει μόνο το σύγχρονο Χαλάνδρι, αλλά χάνεται και το χθες.
Μετά την Βίλα Πραπόπουλου, τώρα η Βίλα Κεφαλληνου


Η Βίλα ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ η οποία ευρίσκεται στο Χαλάνδρι επι της οδού Αγ Παρασκευής 99, έχει χαρακτηριστεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο κτήριο με την ΥΑ 13314/3064/1999 η οποία δημοσιεύτηκε στο φεκ 498Δ/1999.

Το μειονέκτημα του παραπάνω χαρακτηρισμού είναι ότι δεν χαρακτήρισε ως διατηρητέο και τον περιβάλλοντα χώρο, τον μοναδικό αυτόν κήπο, καθότι πληρούσε τις προϋποθέσεις προστασίας και λογω της οργάνωσης του αλλά και λογω της σχέσης του μετο κτήριο.

Σήμερα για το διατηρητέο κτήριο δεν υπάρχει δυνατότητα νόμιμης κατεδάφισης.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος της «υπονόμευσης’ του κτηρίου, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε το κτήριο να καταρρεύσει «από μόνο του».

Πέραν όμως από αυτό σύμφωνα με τον ισχύοντα χαρακτηρισμό του, μπορεί δίπλα του, στον περιβάλλοντα χώρο, να ανοικοδομηθεί ένα συγκρότημα που να πνίξει το κτήριο ή να λειτουργήσει κάποια χρήση που να το υποβαθμίσει και να καταστρέψει τον περιβάλλοντα χώρο της συγκεκριμένης βίλας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της αλλά και του σχεδιασμού της.

Επειδή οι διατάξεις του Ν 3028/2002 του Υπουργείου Πολιτισμού είναι πολύ πιο αυστηρές, μετά τα δημοσιεύματα (stinplatia.gr , Gina Frezadou facebook κλπ) και από αυτοψία που έκανα στο ακίνητο απέστειλα επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με το σχετικό υλικό, με την οποία ζητώ να κινηθεί ΑΜΕΣΑ η διαδικασία χαρακτηρισμού της ΒΙΛΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ως μνημείο σύμφωνα με τον Ν. 3028/2002 και ως έργο τέχνης με τον Ν. 1469/1950 μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, στα όρια της ιδιοκτησίας.

Το πλεονέκτημα των παραπάνω διατάξεων του Υπουργείου πολιτισμού, είναι ότι εντάσσουν το προστατευόμενο ακίνητο στα στοιχεία της Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και για τον λόγο αυτό θωρακίζουν την προστασία και επιβάλλουν υποχρεώσεις στον ιδιόκτητη. Έτσι σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις:

1. Μπορεί να προστατεύεται ως μνημείο και ο περιβάλλον χώρος όταν πληροί τις προϋποθέσεις. Όμως ανεξάρτητα από την όποια ρητή αναφορά, τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως μνημεία ετσι και αλλιώς προστατεύονται μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, και δεν επιτρέπεται ουδεμία παρέμβαση ή χρήση σε αυτόν, χωρίς την προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού

2. Όταν ο ιδιοκτήτης αδιαφορεί για την λήψη μέτρων προστασίας του μνημείου έχει και ποινικές ευθύνες άρθρα 11,56,57 /Ν 3028/2002

3. Εάν το μνημείο καταρρεύσει, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να το ανακατασκευάσει όπως το προϋπάρχον.

Για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη τους όλα αυτά τα κτήρια που συγκροτούν την μνήμη για το χθες της πόλης μας, θα έπρεπε να είχαν περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.

Βέβαια ο κ Ρουσσος, αποστρέφεται τέτοιου είδους ακίνητα. Τα θεωρεί κατάλοιπα τηςαστικής τάξης . !!!!

Την ίδια ώρα όμως πέταξε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την απευθείας αγορά – σκάνδαλο, χωρίς καν μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενός κακόγουστου και αντιλειτουργικου κτηρίου, του κτηρίου ΝΟΜΠΕΛ, για το οποίο θα χρειαστούν και άλλα 3 εκατομμύρια για την ολοκλήρωση του, αρνήθηκε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της βίλας Πραπόπουλου και της οικίας Μπαχαουερ, και χάσαμε 5 χρόνια για την απόκτηση του ακινήτου Δουζενη , γιατί ο Δήμος υπέβαλε πρόταση εξαγοράς με λάθος φάκελο,

Την ίδια ώρα βέβαια, για την διευκόλυνση της οικονομικής ρευστότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο κ Ρούσσος έχει καταθέσει από το 2015, στην τράπεζα της Ελλάδος επτα (7 ) εκατομμύρια ευρώ , χρήματα των χαλανδραιων, με τα οποία θα μπορούσε να είχεαποκτήσει και διασώσει, όλα αυτά τα ακίνητα

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑ PETER GABRIEL! SHOCK THE MONKEY