Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Δημοτικές Παρατάξεις: Φρένο στο δικαίωμα χώρου και γραμματείας!Σημαντικές αντιμεταρυθμιστικές και αντιδημοκρατικές αλλαγές “κρύβουν” τα άρθρα που ψηφίζονται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με την πλειοψηφία τους να αφορούν τους Αιρετούς.

Μία από αυτές είναι η ανατροπή που φέρνει η παρ.1 του άρθρου 11.

Με αυτήν αντικαθίσταται η παρ.8 του αρ.66 «Δημοτικές Παρατάξεις» του Καλλικράτη (ν.3852/2010), ενός άρθρου που είχε αντικατασταθεί από τον Κλεισθένη (αρ.73 ν.4555/2018) και εν συνεχεία πάλι τροποποιηθεί με τον ν.4623/2019 και ξανά με τον ν.4625/2019.

Η αλλαγή αφορά το δικαίωμα των Δημοτικών Παρατάξεων να έχουν κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και γραμματειακή υποστήριξη.
Όπως θα δείτε, το Ν/Σ ουσιαστικά μετατρέπει το δικαίωμα σε δυνατότητα.

O Δήμαρχος πλέον δεν θα έχει υποχρέωση, αλλά διακριτική ευχέρεια να τους τα παραχωρεί, αναλόγως των “υπηρεσιακών αναγκών”...

Ακολουθεί η δι εξέλιξη της σημαντικής αυτής ρύθμισης για την πρακτική λειτουργία των Δημοτικών Παρατάξεων: που θεσμοθετήθηκε το 2010 και που βέβαια στο Χαλάνδρι Κουράσης και Ρούσσος ΟΥΔΕΠΟΤΕ υλοποίησαν. Διότι ο νόμος εφαρμόζεται ..... όπως και όταν γουστάρει ο κάθε Σουλτάνος, έτσι και αλλιώς.


Πόσο μάλλον να το λέει ο νόμος ότι είναι δικαίωμα του κάθε ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ η λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (αρ.66 ν.3852/2010) (ΠΑΣΟΚ - ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ)

« Για την αποδοτικότερη λειτουργία των Δημοτικών Παρατάξεων η Δημοτική Αρχή ΟΦΕΙΛΕΙ να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη. »

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ (αρ.73 ν.4555/2018, αντικατέστησε μεν ολόκληρο το αρ.66, αλλά τη συγκεκριμένη διατύπωση την κράτησε όπως την είχε ο Καλλικράτης)  (ΣΥΡΙΖΑ - ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ)


« Για την αποδοτικότερη λειτουργία των Δημοτικών Παρατάξεων η Δημοτική Αρχή ΟΦΕΙΛΕΙ να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη. »

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ(παρ.1 αρ.11) (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ)

« Για την αποδοτικότερη λειτουργία των Δημοτικών Παρατάξεων η Δημοτική Αρχή ΜΠΟΡΕΙ να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώροκαι γραμματειακή υποστήριξη, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες. ».

ΣΧΟΛΙΟ: Η αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση - μετά τις δημοκρατικές προωθητικές τομές που έγιναν με Καλλικράτη και Κλεισθένη - συνεχίζεται.

Η ρύθμιση αυτή είναι το καλύτερο δείγμα της αντίληψης που έχει ο Τ. Θεοδωρικάκος και ο Κ. Μητσοτάκης για την αυτοδιοίκηση: ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.

Ο δήμαρχος - θα έχει σου λέει - την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να παρέχει τις - μέχρι σήμερα - προβλεπόμενες διευκολύνσεις για την λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων.

ΑΜΑ ΘΕΛΕΙ ..... σου λέει.

ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ, λέμε εμείς.


Θα ήταν ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΘΕΜΙΤΗ  Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της πρόβλεψής, από τους "δημοκράταρους" του γαλάζιου υπουργείου Εσωτερικών.

Διότι αυτή η ρύθμιση θα γίνει ένα ακόμα εργαλείο εκβιασμού των δημοτικών παρατάξεων, για να μην ελέγχουν την εξουσία και τον δήμαρχο, άρα να μην κάνουν την δουλειά τους.


"Άμα είσαι καλό παιδί θα σου δώκω και γραφείο και γραμματεία".

Περιμένουμε να δούμε αν και οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις - διευκολύνσεις για την λειτουργία των κομμάτων και βουλευτών, οι χρηματοδοτήσεις κλπ θα γίνουν από kauolik;ew νομικές προβλέψεις ....  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ του κάθε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.


ΝΤΡΟΠΗ ΚΕ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ !!!!!

ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Αναστέλλονται για ολόκληρη τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου τα άρθρα 133 έως 151 του Κλεισθένη.

Ολόκληρο, δηλαδή, το Κεφάλαιο Η’ «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοτικό και Περιφερειακό Δημοψήφισμα» του ν.4555/2018.

Με άλλα λόγια, η νυν Κυβέρνηση στέλνει στις καλένδες μία από τις κεντρικές “σημαίες” της “μεταρρύθμισης” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είχε προβληθεί έντονα επικοινωνιακά ως σημαντική παρέμβαση στην τοπική δημοκρατία.

Η αναστολή γίνεται με την παρ.1 του αρ.12 «Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής λειτουργίας Δήμων» του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου προβλέπεται ότι:

« 1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου. »

ΣΧΟΛΙΟ: Η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανασταλεί, ούτως ή αλλως με τις ρυθμίσεις "περι κυβερνησιμότητας", την τρομακτική υποβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων, την αλλίωση της απλής αναλογικής και τις συμπράξεις "hotel California" - όπου μπορείς να μπεις σε σύμπραξη αλλά δεν μπορείς να βγεις.

  Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται και η κατάργηση των τοπικών δημοψηφισμάτων.

Η κυβέρνηση έχει άποψη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Την θέλει εξάρτημα και άκριτο εκτελεστή ντιρεκτίβων της κεντρικής διοίκησης και όχι αυτόνομο βαθμό εξουσίας πηγάζουσας από τον λαό και τις τοπικές κοινωνίες.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΡΤΗ

5η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σάς καλεί σε συνεδρίαση του σώματος, στο Παλαιό Δημαρχείο (Γρ. Γυφτόπουλου 2), την 4η Μαρτίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:30, για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 74 του Ν. 4555/2018:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Ψήφισμα ενόψει της Διεθνούς Ημέρας κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, 21 Μαρτίου 2020.

2. Ψήφισμα για την ισότητα των φύλων.

3. Λήψη απόφασης για τον νέο κανονισμό καθαριότητας.

4. Λήψη απόφασης καθορισμού προϋποθέσεων και ποσού συμμετοχής των μελών του τμήματος των Κ.Α.Π.Η. στις θερινές διακοπές για το Ο.Ε. 2020.

5. Αντικατάσταση αντιπροσώπου του Δήμου Χαλανδρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΑΠ.

6. Έγκριση διεξαγωγής δημοπρασίας για εκποίηση κινητών πραγμάτων.

7. Παραχώρηση χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων (5th Greek Nireas Artistic Swim Cup).

8. Τεκμηρίωση αδυναμίας εκτέλεσης υπηρεσιών καθαρισμού ιδιωτικών οικοπέδων και κοινοχρήστων χώρων του Δήμου με ίδια μέσα κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 61 Ν. 3979/11 και ανάθεση αυτών σε ιδιώτη τρίτο.

9. Λήψη απόφασης τροποποίησης της πρότασης στο πρόγραμμα ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 (Α.Π.1) «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ 2019», έγκριση της τροποποιημένης μελέτης «Διαμόρφωση πλατείας στο ΚΧ53 στο Πάτημα ΙΙ» και κάλυψη τυχόν επιπλέον ποσού από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλανδρίου.

10. Εξέταση του αιτήματος διατήρησης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε ιδιοκτησία της εταιρείας με την επωνυμία «Ξενοδοχειακαί – Τουριστικαί – Οικοδομικαί και Λατομικαί Επιχειρήσεις Ο Κέκρωψ Α.Ε.» στο Ο.Τ. 325 του Δήμου Χαλανδρίου, για την οποία εκδόθηκε η με αριθμό 2/2009 πράξη αναλογισμού αποζημίωσης, στα πλαίσια συμμετοχής σε πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για χρηματοδότηση της αποζημίωσης.

11. Λήψη απόφασης σχετικά με τη λειτουργία επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου με την επωνυμία «CHALANDRI NET EE» επί της οδού Σωκράτους αριθμ. 6.

12. Έγκριση παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων της επιχείρησης με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΛΕΦΑ ΟΕ».

13. Έγκριση παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων της επιχείρησης με την επωνυμία «Ν. ΚΟΥΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ».

14. Έγκριση παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων της επιχείρησης με την επωνυμία «ΣΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΜΠΑΡ)».

15. Έγκριση παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων της επιχείρησης με την επωνυμία «SCOOP ΙΚΕ».

ΓΚΑΛΕΡΙ ΧΡΥΣΟΘΕΜΙΣ: ΜΑΚΗΣ ΒΑΓΙΑΣ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ /ΓΛΥΠΤΙΚΗ


Η Γκαλερί Χρυσόθεμις παρουσιάζει την ατομική έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής του Μάκη Βάγια

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαρτίου ,ώρα 19.30

Ο Μάκης Βάγιας- μιλώντας συμπυκνωμένα για την τέχνη του -σημειώνει:

Τόποι και μορφές, μονόκεροι και ιερά, οι ζωές μας.
Ακόλουθοι ουτοπίας, περιφράξεις ψυχής.
Όντα μυθικά πολύτιμα, δυσεύρετα.
Χαραγματιές και σμιλεύσεις.
Μανδύες τυλίγουν σώματα, τραύματα, νεύματα αιωρούμενες ψυχές.

Διάρκεια έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2020
Tel.2106811418/www.chryssothemis.com/f.gallery chryssothemis

Πράσινο Κίνημα: Η κυβέρνηση να σταματήσει να βάζει εμπόδια στις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Το Πράσινο Κίνημα παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με την προετοιμασία ενός νέου νόμου - πλαισίου για το περιβάλλον με αντικείμενο νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις προστατευόμενες περιοχές, τιςμοικιστικές πυκνώσεις και τους δασικούς χάρτες.

Επίσης το Πράσινο Κίνημα συνυπογράφει τις παρατηρήσεις που κατέθεσαν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, το έργο των οποίων έχει πολλές φορές επαινέσει.

Σε αυτό το πλαίσιο αρνητική εντύπωση προκάλεσε το ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο με τίτλο «Ανεπαρκής η δράση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», καθώς πρέπει να αναφέρουμε ότι το σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που βασίζεται στους Φορείς Διαχείρισης έχει προσφέρει αξιοσημείωτο έργο στην προστασία των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας και αυτό παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το υπάρχον σύστημα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης των Φορέων Διαχείρισης και της απροθυμίας για ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών από διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας και εν πολλοίς καθρεφτίζουν ανεπάρκειες της Διοίκησης.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις οικιστικές πυκνώσεις και το Πράσινο Κίνημα καλεί τον Υπουργό να μην επαναφέρει την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση αλλά να επιταχύνει την κύρωση των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του δασολογίου, βάζοντας τέλος σε κάθε αυθαίρετη επιβουλή επί της δασικής γης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει η Πολιτεία -επιτέλους- να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιβάλλει η κλιματική κρίση και η δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, και να εκπληρώσει τάχιστα την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων χαρακτηρισμού και οριοθέτησης και την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 - δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκκρεμεί από το 2006.

Ρία Ακρίβου: Να σταθεί αρωγός η κυβέρνηση

Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου καλεί την κυβέρνηση να μην υποβαθμίζει το σπουδαίο έργο που προέρχεται από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και άμεσα να αποδοθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν το έργο τους.