Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

«Η διαρροή δείχνει πόσο βαθιά το υπεράκτιο σύστημα εμπλέκεται με πολιτικούς, τον ιδιωτικό πλούτο και εταιρείες» Οι πρωταγωνιστές ερευνητές δημοσιογράφοι των Paradise Papers


Άνοιξη 2017. Μπροστά στο μεγαλοπρεπές γυάλινο πύργο, όπου στεγάζεται η Süddeutsche Zeitung, έχει αρχίσει να σχηματίζεται ουρά από δημοσιογράφους που έχουν καταφτάσει στο Μόναχο από ολόκληρο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε μία διήμερη μυστική συνάντηση. Υπάρχει νέα διαρροή και οι ερευνητές δημοσιογράφοι έχουν έρθει εδώ για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Έρευνα των ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ & ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ
Εικονογράφηση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση των Panama Papers και τον παγκόσμιο σάλο που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις για το διεφθαρμένο υπεράκτιο χρηματοοικονομικό σύστημα που εξυπηρετούσε πολιτικούς, δικτάτορες και super stars, οι ερευνητές – δημοσιογράφοι από τα σημαντικότερα Μέσα Ενημέρωσης παγκοσμίως θα περάσουν δύο ημέρες ανταλλάσσοντας γνώσεις, πληροφορίες, τεχνικές αναζήτησης και επεξεργασίας των στοιχείων, τα οποία άρχισαν να δημοσιεύονται μήνες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου 2017.

Πρωταγωνιστές ερευνητές δημοσιογράφοι των Paradise Papers είναι οι «Ομπερμάγερς», όπως τους φωνάζουν χαϊδευτικά στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), την μη κερδοσκοπική ένωση δημοσιογράφων με έδρα την Ουάσινγκτον με περισσότερα από 200 μέλη από 70 χώρες. Ο Bastian Obermayer και ο Frederik Obermaier από τον ερευνητικό τομέα γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, έλαβαν τη διαρροή των 13,4 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων, που σήμερα είναι γνωστή ως Paradise Papers και την μοιράστηκαν με το ICIJ. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί δύο χρόνια πριν με τα Panama Papers για τα οποία οι «Όμπερμάγερς» και τα μέλη και συνεργάτες του ICIJ που συμμετείχαν σε εκείνες τις αποκαλύψεις βραβεύθηκαν με Πούλιτζερ.
Οι παρακάτω συζητήσεις με τους πρωταγωνιστές των Paradise Papers, τη Marina Walker Guevara, αναπληρώτρια διευθύντρια του ICIJ, και τους Frederik Obermaier και Bastian Obermayer δημοσιεύονται αποκλειστικά στο Έθνος.

Τι δείχνουν τα Paradise Papers;

Frederik Obermaier: Τα Paradise Papers δείχνουν πώς οι πλούσιοι και οι ισχυροί κρύβουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους και πώς κατά συνέπεια βλάπτουν την οικονομία των χωρών τους. Τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει καταδεικνύουν πόσο βαθιά το υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμπλέκεται με τους αλληλεπικαλυπτόμενους κόσμους πολιτικών παραγόντων, του ιδιωτικού πλούτου και εταιρειών κολοσσών, όπως η Apple, η Nike και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με όλο και πιο ευφάνταστους λογιστικούς ελιγμούς. Τα Paradise Papers αποκάλυψαν πώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία και η Μάλτα, βλάπτουν τις γειτονικές χώρες διατηρώντας ανοικτά τα φορολογικά παραθυράκια. Οι μη διαφανείς δομές της εταιρείας συμβάλλουν στην αυξανόμενη ανισότητα παγκοσμίως. Εάν οι πολιτικοί θέλουν να καταπολεμήσουν την ανισότητα, πρέπει να ξεκινήσουν με την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων.

Ποια είναι η διαφορά των Paradise Papers με τα Panama Papers;

Bastian Obermayer: Νομίζαμε ότι είχαμε αποκαλύψει πολλά με τα Panama Papers, αλλά τώρα βλέπουμε ότι έχουμε τόσα πολλά πράγματα να μάθουμε εξετάζοντας τα νέα στοιχεία. Έχουν βρεθεί πολλές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου στα στοιχεία να προσπαθούν να αποφύγουν φόρους. Βρήκαμε και πάλι μεγάλα ονόματα και πολιτικούς. Οπότε έχουμε δουλειά να κάνουμε για να αποκαλύψουμε τι κάνουν όλοι αυτοί σε αυτό το σύστημα και έχουμε την υποχρέωση να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει σε αυτόν τον παράξενο κόσμο των offshore.

Marina Walker: Νομίζω ότι το νέο στοιχείο αυτής της διαρροής είναι οι εταιρείες, οι Fortune 500 εταιρείες οι οποίες έλειπαν από τα Panama Papers, στα οποία υπήρχαν κυρίως αυτόνομα πρόσωπα και όχι εταιρείες. Μετά τη δημοσίευση των Panama Papers δημιουργήθηκε ένα ισχυρό συναίσθημα κατά του κατεστημένου. Ο κόσμος αισθανόταν ότι τον κορόιδευαν τόσο οι πολιτικοί όσο και το οικονομικό σύστημα και οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες τον υπερχρεώνουν, δεν του παρέχουν καλές υπηρεσίες και δεν πληρώνουν και τους φόρους που τους αναλογούν. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ακριβώς αυτό: πόσο επιθετικά αυτές οι εταιρείες κατευθύνονται σε αυτά τα οικονομικά κέντρα για να πετύχουν αυτό που αποκαλούν φορολογική αποδοτικότητα.

Frederik Obermaier: Σε αυτή τη διαρροή έχουμε και τα εταιρικά μητρώα. Δεν έχουμε μόνο στοιχεία από εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σε offshore. Τα εταιρικά μητρώα σε μερικές χώρες είναι διαφανή, είναι δημόσια προσβάσιμα και μπορείς να έχεις πρόσβαση στα αρχεία. Ωστόσο, σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αντίγκουα, δεν θα βρεις τίποτα. Δεν θα βρεις καν πότε ιδρύθηκε μια εταιρεία, ποιοι είναι οι διευθυντές ή πολλώ μάλλον οι μέτοχοι. Τα νέα στοιχεία μας προσφέρουν αυτές ακριβώς τις πληροφορίες. Και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικές πληροφορίες διότι αυτές οι αδιαφανείς εταιρικές δομές βοηθούν ακόμα και εγκληματίες να κρύψουν τις δραστηριότητές τους.

Βλέπετε ότι γεννιούνται νέοι φορολογικοί παράδεισοι, πέρα από αυτούς που ξέρουμε μέχρι τώρα;

Marina Walker: Υπάρχουν νέοι φορολογικοί παράδεισοι που αναδύονται και αυτό έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα της υπεράκτιας βιομηχανίας, η οποία υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στον κόσμο και τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες. Δεν ξεκουράζονται, δουλεύουν μέρα και νύχτα για να δημιουργήσουν νέες δικαιοδοσίες μυστικότητας. Έχουμε δει και στις συζητήσεις για παράδειγμα της Mossack Fonseca, στα Panama Papers, το πώς σκέφτονταν συνεχώς «ποιες δικαιοδοσίες μπορούμε να βρούμε στις οποίες έχουμε αρκετή μυστικότητα αλλά δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί φορολογικοί παράδεισοι;». Για παράδειγμα, έρχονται σε περιοχές του Καναδά όπου μπορούν να βρουν τη μυστικότητα που αποζητούν και θα είναι ασφαλείς διότι κανείς δεν υποψιάζεται ότι ο Καναδάς φιλοξενεί «παράνομα στοιχεία» ή άλλους τέτοιας ποιότητας ανθρώπους.

Τι άλλο βλέπουμε στα στοιχεία σε σχέση με τη γέννηση νέων φορολογικών παραδείσων;

Marina Walker: Ολοένα και περισσότερο βλέπουμε αυτό που ονομάζεται offshore-onshore σύστημα. Δηλαδή να πηγαίνει κάποιος σε μία χώρα που δεν έχει τη φήμη του φορολογικού παράδεισου, που έχει άψογη φήμη και στη συνέχεια να βρίσκει «τσέπες» οικονομικής μυστικότητας (pockets of secrecy). Αυτό το βλέπουμε για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Wyoming, το Delaware και η Florida προσφέρουν αυτές τις «τσέπες» όπου μπορεί κανείς να δημιουργήσει μία εταιρεία χωρίς να του κάνουν καμία ερώτηση. Σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να μη χρειαστεί καν να δείξει ταυτότητα. Η ειρωνεία είναι ότι επειδή κάποιοι από τους παραδοσιακούς φορολογικούς παράδεισους έχουν μπει στο μικροσκόπιο, τώρα έχουν αναγκαστεί να είναι πιο προσεκτικοί σε σύγκριση με νέους φορολογικούς παραδείσους, οι οποίοι δεν ελέγχονται τόσο διεξοδικά ακόμα, ή που βρίσκονται σε ισχυρές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον να σπάσουν την εστία της μυστικότητας. Ειδικά το Delaware, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο.

Πώς είναι η Appleby ως εταιρεία σε σύγκριση τη Mossack Fonseca των Panama Papers;

Bastian Obermayer: Δεν είναι όπως η Mossack Fonseca. Φαίνεται ότι στην Appleby τους απασχολούν τα όρια του νόμου. Τους απασχολεί η φήμη τους, οπότε βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι προσεκτικοί. Ενώ στην περίπτωση της Mossack Fonseca είχαμε πολλά παραδείγματα όπου πραγματικά δεν τους ένοιαζε ο νόμος και αυτό φαινόταν ξεκάθαρα στα email που έστελναν, αυτό το βλέπουμε σπάνια στην Appleby. Ωστόσο και εκείνοι καταλήγουν να έχουν πολλά προβλήματα, όπως να τους επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτά τα βλέπουμε επειδή κατά την προσωπική μου άποψη ο κόσμος που περιβάλλει την υπεράκτια βιομηχανία έχει σημαντικά ελαττώματα. Πολλοί από αυτούς που είναι μέρος αυτής της βιομηχανίας έχουν λερώσει τα χέρια τους. Και αν κάνεις χειραψία με κάποιον που έχει βρώμικο χέρι, το χέρι σου θα λερωθεί επίσης.

Μπορείς να μας πεις ένα παράδειγμα για το πώς προσπαθούν να παρακάμψουν τον νόμο δηλαδή στην Appleby;

Bastian Obermayer: Είναι δύσκολο να το περιγράψεις. Το καταλαβαίνεις διαβάζοντας τα μέιλ που στέλνουν. Όταν για παράδειγμα μιλούν για κάποιο πρόσωπο [πελάτη] στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και εκείνοι ψάχνουν από εδώ και από εκεί και τελικά συνεργάζονται μαζί του επειδή θεωρούν ότι βρήκαν έναν τρόπο να το κάνουν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Τι μπορούμε να πούμε για τον πληροφοριοδότη αυτής της διαρροής;

Bastian Obermayer: Δεν λέμε τίποτα γι’ αυτό. Διότι πρέπει να προστατέψουμε την πηγή μας.

ΠΗΓΗ: PARADISE PAPERS

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΣΤΟΝ ΒΑΤΡΑΧΟ

Ν. ΚΟΜΠΟΤΗΣ

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν 4 στυλ κολύμβησης: το ελεύθερο, η πεταλούδα, το ύπτιο και πρόσθιο που είναι το στυλ του βατράχου.

Η δημοτική αρχή της πόλης μας εμπνεύστηκε προφανώς από την πεταλούδα στην πραγματικά φιλότιμη προσπάθειά της να ανακινήσει το δημοτικό κολυμβητήριο στο αθλητικό κέντρο « Ν. Πέρκιζας».

Ερωτευμένος με το υγρό στοιχείο, κολυμπώ σε αυτό το κολυμβητήριο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, όταν ήταν ακόμα ανοικτό, με μια διακοπή 5 ετών που κολυμπούσα στο Nordbad του Μονάχου.

Έτσι γνωρίζω από πρώτο χέρι όλη την ιστορία του. Είναι γεγονός, ότι μετα από τον καλλωπισμό του για τις ανάγκες των ολυμπιακών αγώνων του 2004, έζησε την πλήρη εγκατάλειψη. Η ανακαίνισή του ήταν αναγκαία.

Το σωστό να λέγεται. Η δημοτική αρχή της πόλης μας, αντέγραψε όλα τα χρώματα από τα φτερά της πεταλούδας και άλλαξε την όψη του κολυμβητηρίου. Χρώματα παντού όπου φτάνει το μάτι σου. Πλακάκια στους τοίχους των αποδυτηρίων, καινούργια ντουλάπια, φωτοκύτταρα στα ντούζ, Καινούργιοι βατήρες. Συνοπτικά μια αξιόλογη προσπάθεια καλλωπισμού για την τέρψη των ματιών. Δεν είναι λίγο αυτό και θα την επιβραβεύαμε με τα συγχαρητήριά μας, αν πέρα από την βιτρίνα κοιτούσε και λίγο την ουσία και τις πραγματικές ανάγκες αθλητών και πολιτών που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου.

Με τα πλακάκια κάλυψαν ένα μέρος των τοίχων και όχι το σύνολό τους, αλλά το χειρότερο είναι ότι με τα ίδια πλακάκια τοίχου έστρωσαν και το δάπεδο, με αποτέλεσμα να γλιστράει σαν παγοδρόμιο. Η χαρά του Ορθοπεδικού. Όπου να είναι θα αρχίσουν οι μηνήσεις, για σοβαρά ατυχήματα κυρίως ηλικιωμένων με περιορισμένα αντανακλαστικά, όπως είναι φυσικό.

Δεν έχει περάσει ένας μήνας από την παράδοση του κολυμβητηρίου στους λουσμένους και τα φωτοκύτταρα στα ντούζ χάλασαν και άρχισαν να πέφτουν τα καλύμματα των διακοπτών. Στα αποδυτήρια των γυναικών χάλασαν και οι ντουζιέρες και αντικαταστάθηκαν από τις παλιές!!!

Στις τουαλέτες δεν υπάρχει χαρτί υγείας, όπως τόσα χρόνια τώρα, και δεν υπάρχουν θέσεις για να τοποθετηθεί.

Ο εξαερισμός των αποδυτηρίων δεν λειτουργεί ή δεν υπάρχει καν, με αποτέλεσμα να πέφτει βροχή από το νταβάνι, εξαιτίας της συμπύκνωσης των υδρατμών. Ήδη η ασχήμια και το χρώμα του βατράχου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στους τοίχους με την μορφή μούχλας, οι σοβάδες άρχισαν να φουσκώνουν, Φανταστείτε τι θα συμβεί, σαν πλακώσει ο Χειμώνας. Αντί να φτιάξουν αυτοματοποιημένο εξαερισμό, έβαλαν φωτοκύτταρα στα ντουζ για εντυπωσιασμό διάρκειας ενός μήνα !!!!

Δεν θα κουράσω με περισσότερα προβλήματα και παραλήψεις που βλέπει ο χρήστης των εγκαταστάσεων, αλλά δεν τις βλέπει ο επισκέπτης και ο περαστικός. Εξάλλου ο καλλωπισμός γι΄αυτους έγινε. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, η δημοτική αρχή, δεν ξέφυγε από το φαίνεσται για να πάει στο είναι. Τα έργα βιτρίνας και η διαστρεβλωτική προπαγάνδα είναι τα ατού της προς άγρα ψήφων. Αυτό είναι τελικά το κύριο μέλημά της, Στα αχνάρια των προκατόχων της, Κάθε μέρα που περνά, επιβιώνει την επιλογή της να μείνει στην ιστορία της πόλης, ως δημοτική αρχή-συνεργείο ελαιοχρωματιστών.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ
ΕΜΠΑΘΗΣ ΔΗΜΌΤΗΣ

Ηρώ Ζερβάκη: Άρχισαν τα όργανα... Σκάνδαλο στον δήμο Περιστερίου

Ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης
Η δημοτική σύμβουλος Περιστερίου Ηρώ Ζερβάκη

Μια σοβαρή ποινική υπόθεση επισκιάζει από χθες το Δήμο Περιστερίου, μετά την ανάρτηση στη Διαύγεια της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά στην «Έγκριση μελέτης 49/2017 και κατάρτιση των όρων της Διακήρυξης του συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια αδρανών υλικών, προϋπολογισμού 39.998,68 €».


Στους όρους της Διακήρυξης, παράγρ. 9.3. «Τεχνική Ικανότητα και Επαγγελματική Ικανότητα» (των υποψηφίων αναδόχων) περίπτ. 4, προβλέπεται ο υποψήφιος ανάδοχος να έχει τρεις τουλάχιστον παρόμοιες συμβάσεις (προμήθειας αδρανών υλικών) την τελευταία τριετία και περιλαμβάνεται η επίμαχη φράση «Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το».

Η απόφαση λήφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στις 2/11 και αναρτήθηκε στη Διαύγεια την ίδια ημέρα. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, την Παρασκευή 10/11 στις 20:41:08 ο κ.Παχατουρίδης υποβάλλει αίτημα ανάκλησης της απόφασης στη Διαύγεια. Αίτημα ανάκλησης στη Διαύγεια, ωστόσο, γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχει αναρτηθεί λάθος απόφαση. Η αναρτημένη στη Διαύγεια αρχική απόφαση είναι ολόιδια με το εισηγητικό το οποίο εστάλη στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και το οποίο ψηφίστηκε

Η τροποποίηση μιας απόφασης συλλογικού οργάνου γίνεται μόνο με νέα απόφαση του ίδιου οργάνου κι όχι με παρεμβάσεις της Διοίκησης στη Διαύγεια. Στην προσπάθειά του να «κρύψει το κεφάλι του στην άμμο», ο κ.Παχατουρίδης διαπράττει παραποίηση δημοσίου εγγράφου που είναι ποινικό αδίκημα.

Τι εννοεί ο κ.Παχατουρίδης όταν ανακοινώνει ότι «πρόκειται για προβοκάτσια»; Ότι «οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν»; Ότι «θα πέσουν «καμπάνες»; Δεν γνωρίζει ότι τη συγκεκριμένη απόφαση (με την επίμαχη φράση) ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που μετείχαν στην Οικονομική Επιτροπή και υπέγραψε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής; Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής έκαναν προβοκάτσια; Εάν θεωρεί αυτό, ας ρίξει «καμπάνες» κι ας ζητήσει τι παραιτήσεις τους.

Ας εγκαταλείψει όμως ο κ. Παχατουρίδης κάθε προσπάθεια να ανακαλύψει ενόχους στους εργαζόμενους του Δήμου Περιστερίου. Ένοχη είναι αποκλειστικά και μόνο η λογική της Διοίκησής του σε ότι αφορά τη διαχείριση του Δήμου Περιστερίου μέσα από ένα στενό κύκλο «ημετέρων».

Δηλώνει ο κ.Παχατουρίδης ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να «παίξει» με την ιστορία ενός υποδειγματικού Δήμου».

Το αντίθετο όμως συμβαίνει:

· Την ίδια ημέρα που έγινε η δημοσιοποίηση αυτού του θέματος (10/11) συγκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή για να εξετάσει ενστάσεις συμμετεχόντων σε διαγωνισμό για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο 11ο Λύκειο Περιστερίου κατά του Πρακτικού της επιτροπής αξιολόγησης, διότι στο διαγωνισμό σε ένα σημείο της Μελέτης αναφερόταν ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ σε άλλο σημείο δεν αναφερόταν, και στους όρους του διαγωνισμού δεν προβλεπόταν η πιστοποίηση ISO στο σύνολο του συστήματος.

· Στη περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών της Μελέτης 11/2015 για το «2.5.24 Φωτιστικό δίφωτο», αναφέρεται: «ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι σύμφωνος με το κατάλογο της εταιρείας…», περιγραφή που μοιάζει με αντιγραφή από κατάλογο προμηθευτή (ποιάς εταιρίας?).

· Ο διαγωνισμός για την «προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού 8 παιδικών χαρών του Δήμου Περιστερίου, έτους 2015» προκηρύχθηκε τρείς φορές στη διάρκεια της χρονιάς και κάθε φορά ερχόταν ένας – ο ίδιος – υποψήφιος ανάδοχος (!). Ουδείς άλλος συμμετείχε λόγω των προδιαγραφών που είχαν τεθεί στη Μελέτη.

· Για τον ίδιο διαγωνισμό, η Επίτροπος επέστρεψε αθεώρητο το ένταλμα, σημειώνοντας ότι «η εντελλόμενη με το ανωτέρω χρηματικό ένταλμα δαπάνη δεν είναι νόμιμη και το σχετικό χρηματικό ένταλμα δεν μπορεί να θεωρηθεί». Την υπόθεση αυτή την έχω παραπέμψει στη Δικαιοσύνη.

Την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και έλαβε τεράστια έκταση στο διαδίκτυο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τη διαχειριστεί ο κ.Παχατουρίδης. Πρέπει να παρέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη και ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Σκουρλέτης να στείλει ελεγκτές για ελέγξουν σε βάθος.

Παρά και ενάντια στις επικοινωνιακές κορώνες του κ.Παχατουρίδη θεωρώ αδιαπραγμάτευτο ότι προϋποθέσεις μιας Δημοτικής Αρχής που θέλει να υπηρετεί τον πολίτη, είναι να τηρεί τους νόμους, να σέβεται το δημόσιο χρήμα, να υπηρετεί τη δημοκρατία και να υπερασπίζεται τη διαφάνεια.


Παρουσίαση του βιβλίου «Όταν ένα δεινοσαυράκι συνάντησε ένα κρεμμυδάκι»


 
Την Κυριακή 26 Νοέμβρη το πρωί

ένα δεινοσαυράκι στον Τόπο Ψυχοθεραπείας θα βρεθεί

και με ένα κρεμμυδάκι θα συναντηθεί...

11.30 να είστε εκεί!

Την ιστορία σε όλα τα παιδιά μαζί   η εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Ειρήνη Λουδάρου θα αφηγηθεί και ομιλία-συζήτηση της συγγραφέα-ψυχολόγου Κέλλυς Μαλαμάτου με τους γονείς ακολουθεί!

Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφήγηση της εικονογραφημένης ιστορίας και δημιουργική απασχόληση των παιδιών (4-7 ετών) καθώς και ομιλία-συζήτηση με τη συγγραφέα-ψυχολόγο με αφορμή τα ψυχολογικά θέματα που θίγονται στο βιβλίο της «Όταν ένα δεινοσαυράκι συνάντησε ένα κρεμμυδάκι» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gema. Θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την παιδική ηλικία, όπως είναι η διαχείριση της θλίψης και της ματαίωσης, η αυτοεκτίμηση και η διαφορετικότητα.

Τόπος Ψυχοθεραπείας: Υψηλάντου 20-22, 6ος όροφος, Κολωνάκι, τηλ.: 21 10 128128.

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τι θα συμβεί άραγε όταν ένα δεινοσαυράκι συναντήσει ένα κρεμμυδάκι; Και μάλιστα όταν ένα μεγάλο και δυνατό δεινοσαυράκι, που όμως κλαίει συχνά, συναντήσει ένα μικρό και αδύναμο κρεμμυδάκι που σκορπάει το κλάμα παντού; Τι καινούριο θα γεννηθεί από μια τέτοια συνάντηση; Μια ιστορία που μιλά στα μικρά παιδιά με χιουμοριστικό τρόπο για τα θέματα της δύναμης και της αδυναμίας, της αποδοχής του εαυτού και της θλίψης, την αξία της ενσυναίσθησης, της φιλίας και της διαφορετικότητας.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ