Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Δημοκρατική Πατριωτική Ενότητα. Η «Εθνική-Λαϊκή Ενότητα» του Σήμερα

του Γ. Παπαγιαννόπουλου
μέλος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 14ης ΜΑΗ

1. Σήμερα, η επιβουλή εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας εντείνεται σε καθημερινή βάση. Ο εξ Ανατολών επικίνδυνος , επεκτατικός και αναθεωρητικός γείτων, επαναφέρει απροκάλυπτα- είτε μέσω της συζήτησης για την Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, είτε με την ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ Ελληνικού Χώρου όπως πράττει στα Ίμια- εδαφικές Διεκδικήσεις σε βάρος της Χώρας μας.
Διακρίνεται καθαρά ο τουρκικός επεκτατισμός σε όλο το τόξο: Κύπρος- Αιγαίο- Θράκη.

Οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια και στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν μια προσωρινή κορύφωση της επιθετικής στρατηγικής της άγκυρας, η οποία θα συνεχιστεί.

Όσον αφορά την Ελληνική Θράκη, η πρόσφατη πρόσκληση του τούρκου προέδρου-νεοσουλτάνου Ερντογάν στην Αθήνα, του έδωσε το δικαίωμα, πέραν της ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης μέσα στην ελληνική Πρωτεύουσα, να επισκεφθεί την Ελληνική Θράκη και να μιλήσει στους εκεί «συμπατριώτες» του. Επισημοποιώντας έτσι την προσπάθεια της Άγκυρας για μεταβολή της περιοχής σε μια ιδιότυπη ζώνη ΔΙΠΛΗΣ κυριαρχίας.

2. Με αφορμή τα πρόσφατα Συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το Σκοπιανό/ Μακεδονικό, διαπιστώθηκαν:
  • πλήρης αμηχανία από τις πλευρές των «ελίτ» που διαχειρίζονται την Χώρα.
  • η μέγιστη συμμαχία όλων των ρευμάτων που ομνύουν στην Παγκοσμιοποίηση, από τους νεοφιλελεύθερους έως τους «εκσυγχρονιστές» και την Εθνομηδενιστική αριστερά, ενάντια στα Συλλαλητήρια και στον κόσμο που συμμετείχε!
  • αλήθεια, τόσο πολύ αγνοούν το φρόνημα του Ελληνικού Λαού; ή, τόσο πολύ έχουν απομακρυνθεί από αυτό;
  • αλήθεια, ποιοι παραγνωρίζουν και παραγκωνίζουν το φρόνημα του Ελληνικού Λαού; Όσοι μονοδιάστατα, κυρίαρχα στον χώρο της αριστεράς, ασχολούνται μονόπλευρα με τον λεγόμενο «ταξικό αγώνα», όσοι σνομπάρουν τον Πατριωτισμό ονομάζοντας τον εθνικισμό- θεωρώντας έτσι ότι ξεμπέρδεψαν μαζί του, όσοι κάνουν το τραγικό λάθος- και είναι πολλοί, να ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ στην Ελλάδα το «Εθνικό» από το «Κοινωνικό».
Δεν γίνεται έτσι κατανοητό το εξής απλό: παραδίδοντας το όνομα της Μακεδονίας στην γειτονική FYROM , ένα τεράστιο μέρος των Ελλήνων θεωρεί ότι παραδίδει ένα κομμάτι της Ιστορίας του, της ψυχής του, της Ταυτότητας του σε μία ψευδή και υπό αίρεσιν «εθνογέννηση» στην γειτονική χώρα. 

Με αμφίβολα αποτελέσματα για την ίδια την FYROM, με ταπείνωση της Ελλάδας, με το περαιτέρω σύρσιμο και των δύο εντέλει στο άρμα των Ιμπεριαλιστών.

Θεωρούμε αυτονόητο τον κοινό «τόπο» όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Χώρα, γεγονός που θεωρούμε κέρδος, τόσο από τις συστημικές δυνάμεις -όσο και τις αντισυστημικές: την αποκήρυξη οποιουδήποτε αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων (FYROM) ΠΡΙΝ από οποιαδήποτε “λύση”.

3. Ενάντια στην σαπίλα των «ελίτ» της χώρας, στον Μιθριδατισμό των φθαρμένων και διεφθαρμένων πολιτικών «ηγεσιών», στον Εθνομηδενισμό που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής και της «εξωκοινοβουλευτικής» αριστεράς,
  • πρέπει να επιδιωχθεί από τις υγιείς λαϊκές δυνάμεις, η μέγιστη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η «Εθνική- Λαϊκή Ενότητα» του Σήμερα.
Για την σωτηρία της Πατρίδας και του Λαού μας.
Η πρόσφατη πατριωτική αφύπνιση να αποτελέσει ένα αποφασιστικό όπλο για αναπροσανατολισμό της εθνικής και εξωτερικής μας πολιτικής, για διερεύνηση νέων Συμμαχιών.

«Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης»(Ομήρου, Ιλιάδα)- και όχι πάρτης, προφανώς….
Εμείς ως Σοσιαλιστές, εμπνευσμένοι και προσηλωμένοι στις Αξίες της Εθνικής ανεξαρτησίας- της Λαϊκής Κυριαρχίας- της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, οφείλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην πραγμάτωσή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και στην Έκφραση της σε πανελλήνιο επίπεδο.

Οι Δημοκρατικές Πατριωτικές αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, να δώσουν τον τόνο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχιτέκτων- συγγραφέας
Μέλος της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ WASTE FOR THINK ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ


Ολοκληρώθηκε εχτές Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου  στο Χαλάνδρι η τετραήμερη συνάντηση εργασίας των εταίρων του πρωτοπόρου ευρωπαϊκού προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης οικιακών αποβλήτων Waste4Think Horizon 2020, που εφαρμόζεται πιλοτικά στην πόλη. Τα έως σήμερα συμπεράσματα από την εφαρμογή των καινοτόμων τεχνολογιών του προγράμματος στο Χαλάνδρι και τις τρεις ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις που μετέχουν σε αυτό (Cascais Πορτογαλίας, Zamudio Ισπανίας, Seveso Ιταλίας,) παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου σε ημερίδα, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου με τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ), στο πλαίσιο της συνάντησης. Στην ημερίδα συζητήθηκαν επίσης πρακτικές για τη βέλτιστη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών λύσεων, που επεξεργάζεται το πρόγραμμα, στην καθημερινότητα των πολιτών.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας χαιρέτισαν εκτός από τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, και τον πρόεδρο του ΣΒΑΠ, Γιώργο Κουράση, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν η αντιπρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), Αφροδίτη Μπιζά, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), Δημήτρης Πολιτόπουλος ενώ ευρεία ήταν η εκπροσώπηση από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, Βριλησσίων Ξένος Μαννιατογιάννης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αναστάσιος Μαυριδής, Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης και άλλοι αιρετοί και εργαζόμενοι από 20 δήμους της χώρας. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώ παραβρέθηκαν πολλά μέλη του Σ.Β.Α.Π, του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., της Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), της ΕΥΔΑΠ καθώς επίσης εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων με το πρόγραμμα εταιρειών: Eco Vrs, Rap group και Rap media, ANION, Free recycle, TΙΤΑΝ ΑΕ, Γερανολιμενική Α.Ε.

Για την εφαρμογή του Waste4Think στο Χαλάνδρι μίλησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος της πόλης, Γεράσιμος Λυμπεράτος, ενώ σε καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρθηκε ο καθηγητής Μιχαήλ Κορνάρος. Όσον αφορά στο πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων στο Χαλάνδρι, ο κ. Λυμπεράτος αναφέρθηκε διεξοδικά στην τεχνική διαδικασία με την οποία τα υπολείμματα τροφής μετατρέπονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά και στα μεγάλα οφέλη που ήδη έχουν διαπιστωθεί από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στην πόλη. Όπως ανακοίνωσε, μέσα στο επόμενο εξάμηνο και ύστερα από την επιτυχία της πρώτης φάσης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα διευρυνθεί σε μια ολόκληρη συνοικία του Χαλανδρίου με την προοπτική σύντομα να γενικευθεί σε ολόκληρη την πόλη.

Σημαντικά στοιχεία παρουσίασαν ωστόσο και οι επιστήμονες από τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – εταίρους του προγράμματος. Iδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση σχετικά με τo σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» (ΠΟΠ) – Pay As you Throw, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε κάποιες πόλεις, όπως το Seveso, μέσω ενός μεταβλητού δημοτικού τέλους που διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται στις χωματερές από κάθε νοικοκυριό. Εντυπωσιακή υπήρξε μάλιστα η πληροφορία ότι στο Seveso για τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές χρειάζεται μόνο μία σακούλα το μήνα για κάθε οικογένεια.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας, οι ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι, όπου γίνεται η ξήρανση, ο τεμαχισμός και η αποθήκευση του FORBI, της παραγόμενης από τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα καθαρής βιομάζας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας επισκέφθηκαν και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της εφαρμοζόμενης διαδικασίας.

Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος Waste4Think στο Χαλάνδρι, ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, τόνισε από την πλευρά του ότι μετά από 18 μήνες συμμετοχής στο πρόγραμμα ο δήμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αντιμετωπίσει τις τρεις βασικές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν: «Πρώτον, την κατάρριψη στην πράξη του μύθου πως οι έλληνες πολίτες αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. Δεύτερον, πως η τοπική αυτοδιοίκηση και τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό και υπηρεσιακό προσωπικό που μπορεί να συμβάλλει σε καινοτόμα προγράμματα. Και τρίτον, το να δείξουμε πως μπορεί η αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι της να γίνουν μια από τις κινητήριες δυνάμεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, βασισμένη μάλιστα στην επιστημονική καινοτομία».

ΜΠΑΤΑΡΑΜΕ - λέει - ΔΕΞΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Το σύνθημα αυτό δεν το ανακάλυψαν τα Χρυσαύγουλα σύντροφοι. ΤΟ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΑΡΙΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΕΤΕ.
Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, ακόμα και εκείνη που δεν αναλαμβάνει το κόστος της δημοσιοτήτας και γίνεται παρασκηνιακά.

Η ΠΛΑΤΕΙΑ - λένε φίλοι - ότι μπάταρε δεξιά.

Αυτό βέβαια το διέγνωσαν με την στάση που κρατήσαμε για τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία και γενικότερα στα εθνικά θέματα και την άρνησή μας να αναπαράγουμε επιθέσεις στον Μίκη Θεοδωράκη.

Πίστευαν ότι θα περιφρουρούσαμε το αριστερόσημο, όπως το κατανοεί η καργαριστερά.

Δεν μας ξέρουν καλά.

Και εκπλήσσονται.

Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ για εμάς είναι ταυτόσημα με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Δεν ξέρω αν μπατάραμε δεξιά ή αριστερά γιατί δεν ξέρω η κριτική που μας γίνεται από πού μας κοιτάει.

Δεξιά μπαίνοντας ή βγαίνοντας;

Επειδή για εμάς αυτά είναι λυμμένα από τότε που είμαστε μικροί, τα είχε προσδιορίσει με τρόπο αξεπέραστο μέχρι σήμερα ο μεγάλος ηγέτης της πρώτης (και μοναδικής;;;;) φοράς ελληνικής αριστεράς ο Ανδρέας Παπανδρέου αφιερώνουμε στους ΦΙΛΟΥΣ επικριτές μας τρεις φωτογραφίες:

ΜΙΑ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΕΑΜ που καλεί σε ΕΘΝΙΚΗ ενότητα, αδέλφιάάάάά.

Δεν το λέει η δεξιά! ΤΟ ΕΑΜ το λέει!


Ένας τύπος που μάλλον δύσκολα αμφισβητείται ότι υπηρέτησε την διεθνιστική αλληλεγγύη και μάλλον φασίστας ΔΕΝ ΗΤΑΝ, μπορείτε να μου πείτε πώς έλεγε

PATRIA o MUERTE ;;;;;

Πατριδοκάπηλος, εθνικιστής  ήταν ο CHE;;;;;


ή ο FIDELLE Που είχε γεμίσει με το σύνθημα του ERNESTO την Κούβα;;;;


Οπότε σε όποιον ΦΙΛΟ από την ΠΛΑΤΕΙΑ θεωρεί ότι μπατάραμε δεξιά του προσφέρουμε tshirt με την αγαπημένη μας στάμπα, από το ΤΥΠΩΣΕ ΤΟ! (Θα του προτείναμε και tshirt με τον Ανδρέα αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε προκλητικοί με τα συντρόφια στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΛΑΕ που μας λένε ότι πήγαμε μαζί με τους φασίστες κλπ κλπ)