Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 


Τα πολιτικά κόμματα ως βασικοί θεσμοί του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος αλλά και οι ενεργοί πολίτες που εμπλέκονται δραστήρια στις πολιτικές διεργασίες καλούνται να τοποθετηθούν, - συλλογικά αλλά και ατομικά- για να αιτιολογήσουν τη μία ή την άλλη πολιτική τους επιλογή.
Σε ό,τι μας αφορά ως πολιτική συλλογικότητα η “Σοσιαλιστική Προοπτική”, αλλά και ως πολίτες που ενεργά συμμετέχουμε στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε την απάντηση στο βασικό ερώτημα που μας απευθύνουν: “γιατί τώρα συμπορεύεστε συνεργαζόμενοι με το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ;”
 
Απαντάμε υπεύθυνα.
 
1. Η αυτοδύναμη επιστροφή της ΝΔ το καλοκαίρι του 2019, ως κυρίαρχου και ηγεμονικού πόλου εξουσίας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή την “ετερόκλητη” σύμπλευση ισχυρών ακροδεξιών τμημάτων με αντίστοιχα σημαντικά τμήματα και στελέχη του “σοσιαλφιλελευθερισμού”, που ανέδειξαν κατά κανόνα οι πολιτικές κατευθύνσεις και επιλογές της προεδρίας του κ. Σημίτη αλλά και των μετέπειτα προέδρων του, ιδιαίτερα εκείνης του κ. Β. Βενιζέλου, εξώθησαν τις πολιτικές εξελίξεις προς τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Και διέρρηξαν βίαια τους ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς που καθόριζαν τον έτερο ισχυρό πόλο εξουσίας, τον λαϊκό-προοδευτικό, όπως κατά βάση υπήρξε το ΠΑΣΟΚ από το 1981.
Η στρατηγική πολιτική -αλλά και ιδεολογική εν πολλοίς- ταύτιση του σε σημαντικό βαθμό, με το κεντρικό αφήγημά της συντηρητικής παράταξης προκάλεσαν την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου. Δεν εξαιρείται και η παρατεταμένη πολιτική κρίση που ακολούθησε και τον “Σύριζα”, με την ανάληψη της κυβερνητικής του θητείας, δίχως σαφή αντιδεξιά και εναλλακτική προοδευτική προοπτική. Και, φυσικά, τις διαδοχικές αποχωρήσεις στελεχών και τμημάτων του από το “επίμαχο” Καλοκαίρι του 2015 και εντεύθεν έως σήμερα...
 
2. Η επανεκλογή το 2023 της Ν.Δ με το ποσοστό του 41%, μετά τις ασκούμενες βαθειά αντιλαϊκές πολιτικές επί 4 χρόνια, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εμφάνιση και ισχυρή παρουσία των 3 ακροδεξιών κομμάτων (“Ελληνική Λύση”, “Νίκη”, “Σπαρτιάτες”) στο ελληνικό κοινοβούλιο, τη μεγάλη και συνεχιζόμενη αποχή του εκλογικού σώματος από τις εκλογές, που άγγιξε και φαίνεται να παγιώνεται γύρω από ποσοστά του 43 - 45 %, δημιούργησαν ένα νέο πρόσθετο και άκρως συντηρητικό και δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον.
 
3. Γίνεται φανερό ότι το κεντρικό πολιτικό επίδικο αλλά και αίτημα που προκύπτει για τα φτωχότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη σαφή ισχυροποίηση της Δεξιάς, είναι η (επιτακτική) εναλλακτική αναζήτηση πολιτικού διεξόδου, στον έτερο, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Από εδώ μπορεί να προέλθει η απάντηση στην συντηρητική επικυριαρχία και ηγεμονία, με τις ισχυρές ακροδεξιές εφεδρείες της, ώστε άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σαφή την προοπτική ανάσχεσης.
 
4. Η ενδεχόμενη -με τα υφιστάμενα έως τώρα δεδομένα- εκλογική επιτυχία της Ν.Δ, η σταθεροποίηση της, είτε η δυναμική ενίσχυση των σημαντικών εφεδρειών της στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, καθιστούν ενός άλλου τύπου πολιτικές εξελίξεις επείγουσες για την κοινωνία και το λαό μας.
 
5. Επιβάλλεται να ληφθούν εκείνες οι πολιτικές πρωτοβουλίες, από κόμματα και πολιτικές συλλογικότητες, πρόσωπα και κοινωνικές εκπροσωπήσεις, για την αναζήτηση συνολικής προοδευτικής εναλλακτικής πολιτικής απέναντι στην “συντηρητική ηγεμονία” που αρχίζει να εμφανίζει μονιμότερα καθεστωτικά χαρακτηριστικά.
 
Επί του συγκεκριμένου, δηλαδή την πολιτικής μας επιλογής ως “Σοσιαλιστική Προοπτική”, να συμπορευτούμε συνεργαζόμενοι με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επικείμενες ευρωεκλογές με την συμμετοχή στο ευρω-ψηφοδέλτιο του προέδρου του κόμματός μας, κ. Γρηγόρη Ζαρωτιάδη:
 
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης


Θα πρέπει να τεθεί, πέραν των προαναφερόμενων πολιτικών λόγων και άλλων ενστάσεων που μπορεί να διατυπώνονται για την επιλογή μας, το ζήτημα της πολιτικής ποιότητας των υποψηφιοτήτων, κάτι που διαφάνηκε και από τη δημοσιοποίηση των υποψηφιοτήτων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι πολίτες πρέπει να σταθμίζουν αυστηρά την πολιτική ποιότητα των “επωνύμων” και των celebrities και των πρώην αθλητών, αλλά και των διαφόρων, παντός καιρού, περιφερομένων παραγόντων, που δηλητηριάζουν το προεκλογικό κλίμα.
Ας μην τους χαρίσουμε άλλη δημοσιότητα, ούτε για την καθιερωμένη “πλάκα”.
Και εδώ ερχόμαστε σε έναν από τους πρώτους λόγους της απόφασής μας για συνεργασία: υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, όπως αυτό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον Καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ ΓΡΗΓΟΡΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗ, ο οποίος διακρίνεται για το ήθος, την εντιμότητα, την επιστημονική γνώση, την πολιτική οξυδέρκεια και ικανότητα του.
Ας επιλέξουμε να στείλουμε ανθρώπους με γνώση, αλλά και επίγνωση του καθήκοντος, που θα μας κάνουν υπερήφανους και όχι να ντρεπόμαστε διαρκώς με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.
Ας πάψουμε επιτέλους να στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο πολιτικά και κοινωνικά “ρετάλια” ως αντιπροσώπους μας, για μας, για τα παιδιά μας και για τη χώρα μας.
 
*Ο Δημήτρης Τεμουρτζίδης είναι μέλος του Ε.Γ της Σοσιαλιστικής Προοπτικής

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καλεί στην ειρηνική εκδήλωση SAVE OUR SEA

 

SAVE OUR SΕΑ
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καλεί σε ειρηνική εκδήλωση την Τρίτη 16 Απριλίου στις 17.00

Με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο «Our Ocean» που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, στις 15 - 17 Απριλίου 2024, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καλούμε συλλογικότητες, ομάδες και οργανώσεις για την προστασία της θάλασσας, αλλά και όλο τον κόσμο της Οικολογίας και της Φιλοζωίας να συμμετάσχει σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, για να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι ζητάμε καθαρές, ζωντανές και υγιείς θάλασσες, ενάντια :
- στις Εξορύξεις,
- στις Βιομηχανικές Ιχθυοκαλλιέργειες,
- στο Αιολικό Οffshore και,
- στη συστηματική καταστροφή αιγιαλών, παραλιών και παράκτιων μετώπων.
 
Διοργανωτές της ειρηνικής εκδήλωσης - https://www.facebook.com/events/922826262836885?ref=newsfeed - είναι οι εξής συλλογικότητες :

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Save Wild - Δίκτυο για την Προστασία της Αγριας Ζωής
My Dolphin Club
Ελληνική Τάφρος SOS - Hellenic Trench SOS
Κόμμα για τα Ζώα
Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων
Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία - ΠΦΟ
Animal Rescue and Defence Squad
Environmental Protection of Creta E.P.O.C
Πρωτοβουλία κατοίκων Σταυρού Χανιά
 
Πληρ : 6972 911 008, 6979 449 038
 
«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com