Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 Αντιγράφουμε το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καζανττζίδη από την ΑΜΑΡΥΣΙΑ, που αποδίδει με τρόπο έγκυρο τα όσα έγιναν το πρωί στο δημοτικό συμβούλιο.

«Τετραπλή» σύμπραξη στη Διοίκηση και συναινετικό Προεδρείο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την επίσημη, βάσει του νέου νόμου, πολιτική σύμπραξη τεσσάρων συνδυασμών, με την οποία επιτυγχάνεται η δημιουργία παράταξης 17 δημοτικών συμβούλων (σε σύνολο 41), ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, πριν από τις δημαιρεσίες την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής ανέφερε ότι με την ομάδα της διοίκησης «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου» (13 έδρες) συνέπραξαν άλλες 3 παρατάξεις: «Μένω στο Χαλάνδρι» με επικεφαλής τον Νίκο Πράσσο και δημοτική σύμβουλο την Τάνια Καραγιάννη, «Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι», με αρχηγό τον Γιάννη Λαδόπουλο και «Χαλάνδρι, αλλάζουμε πορεία» με επικεφαλής τον Άγγελο Νταβία. Το πρακτικό που υπέγραψαν οι συμπράττοντες δημοτικοί σύμβουλοι επικύρωσε η προεδρεύουσα (πρώτη σε σταυρούς), Έλενα Χριστούλη.


Σ. Ρούσσος: Συνεργασία για αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, αφού ευχήθηκε καλή δύναμη και δημιουργική θητεία σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημέρωσε για την επιστολή που απέστειλε στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, όπου, όπως είπε, υπογραμμιζόταν «η ανάγκη συνεργασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο». Ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής ευχαρίστησε τους συνδυασμούς που ανταποκρίθηκαν θετικά. «Κατανοούμε και όσους ήταν αρνητικοί. Στη διάρκεια της τετραετίας, υπάρχει άπλετος χρόνος για να δοθεί η δυνατότητα, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, να βρεθούν οι απαραίτητες συναινέσεις για τα προβλήματα της πόλης, όπου αυτό είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Ο Άγγελος Νταβίας, από τη μεριά του, αναφερόμενος στη σύμπραξη με την παράταξη του Δήμαρχου, τόνισε ότι ως δημοτική κίνηση «είχαμε δύο επιλογές, ή να παραμείνουμε περιθωριακή σέχτα ή μέσα από μια πιο συλλογική συνεργασία να παλέψουμε για την πόλη και διαλέξαμε τον δεύτερο δρόμο». Παράλληλα, καυτηρίασε το νομοθετικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι στο όνομα μιας κυβερνησιμότητας, η νυν κυβέρνηση προχώρησε σε «αντιδημοκρατικές» αλλαγές.Η στάση της αντιπολίτευσης

Από τους μη συμπράττοντες συνδυασμούς, τον λόγο έλαβε αρχικά ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Κουράσης, ο οποίος, μετά τις καθιερωμένες ευχές, ζήτησε η ενημέρωση για τα θέματα που έθεσε η δημοτική αρχή προς τους επικεφαλής των παρατάξεων, «να γίνει ανοικτά σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου». «Με τον τρόπο αυτό θα είναι πληροφορημένοι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, χωρίς τη διαμεσολάβηση των αρχηγών στους συνδυασμούς», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της τρίτης δύναμης του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνος Κρανίδης στάθηκε αρχικά στην επιστολή του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου, χαρακτηρίζοντάς την ως «γενικόλογη», καθώς, όπως είπε ο αρχηγός της παράταξης Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023», το κείμενο «περιλαμβάνει 50 προτάσεις για θέματα που εκκρεμούν σχεδόν 40 χρόνια, χωρίς να προσδιορίζει τις βασικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας». Παράλληλα, ο ίδιος είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο έχει προβλήματα, ωστόσο, τόνισε πως ο Υπουργός Εσωτερικών είναι ανοικτός σε αλλαγές, προτείνοντας «να κάνουμε τις δικές μας παρεμβάσεις ως Δήμος».

Εκ μέρους της Λαΐκής Συσπείρωσης, η επικεφαλής, Λούλα Καρατζά άσκησε κριτική στον νέο νόμο, λέγοντας ότι «η “κουτσουρουρουμένη” απλή αναλογική, με βάση την οποία έγιναν οι δημοτικές εκλογές τον Μάιο, καταργήθηκε στην πράξη τον Αύγουστο, μαζί με την αντιπροσωπευτική βούληση του λαού της πόλης». Όπως είπε, «το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, σε τελική ανάλυση, ευνόησε όλες τις Διοικήσεις των Δήμων». Η ίδια άφησε αιχμές για το στέλεχος της παράταξης του Γιάννη Λαδόπουλου, Νίκο Μουζάκη που ήταν πρώην υποψήφιος της Χρυσής Αυγής. «Έχει εδώ και καιρό αποχωρήσει από τη Χ.Α. και είναι πλέον γραμματέας στην τοπική οργάνωση της ΝΔ στο Χαλάνδρι», απάντησε ο επικεφαλής του συνδυασμού που συμπράττει με την ομάδα της δημοτικής Αρχής.

Ο Γιώργος Θωμάς, αρχηγός της παράταξης «Χαλάνδρι, πόλης για να ζεις», καυτηρίασε το νομοθετικό πλαίσιο του «Κλεισθένη» επί ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες αλλαγών της Νέας Δημοκρατίας. «Στο θέμα εκλογής μελών οικονομικής επιτροπής και ποιότητας ζωής βιώνουμε την πιο αντιδημοκρατική διαδικασία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε δυο ταχυτήτων παρατάξεις, όσες έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι κι όσες ο νόμος στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Δεν νομιμοποιούμε αυτή την αυταρχική διάταξη, απέχουμε από την ψηφοφορία».

Από πλευράς της δημοτικής κίνησης «Χαλάνδρι Ενάντια», ο επικεφαλής, Σωτήρης Λαπιέρης επέκρινε τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων και έκανε λόγο για ένα Δημοτικό Συμβούλιο «ντεκόρ» που «δεν έχει δικαίωμα αρνητικής ψήφου στον Προϋπολογισμό». Μάλιστα, κατέθεσε την πρόταση «το Δ.Σ. Χαλανδρίου να εκφράσει έμπρακτα την αντίθεση του στο νομοσχέδιο – έκτρωμα».

 
Εκλογή προεδρείου Δ.Σ. με ευρεία συναίνεση

Στη συνέχεια, με ευρεία στήριξη από τις περισσότερες παρατάξεις εξελέγη το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού της δημοτικής Αρχής, Γεράσιμος Λυμπεράτος, αναδείχθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ., με 32 «ναι» και 5 λευκά.

Από τη μείζονα αντιπολίτευση της παράταξης «Χαλάνδρι σε δράση» προτάθηκε και εξελέγη αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, με 33 θετικές ψήφους και 4 λευκά. Γραμματέας θα είναι από τον επόμενο συνδυασμό της μειοψηφίας, «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023», ο Γιάννης Αντωνιάδης, που ψηφίστηκε από 33 συμβούλους, τέσσερα ήταν τα «λευκά» και ένα το άκυρο. Απείχαν από τη συνεδρίαση τέσσερα μέλη του Δ.Σ., ενώ η Χρύσα Αγαπητού προσήλθε στην τρίτη ψηφοφορία.

Ο κ. Λυμπεράτος, σε μήνυμά του, ευχαρίστησε «θερμά τον Δήμαρχο, Σίμο Ρούσσο και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους για την εκλογή μου με ευρεία πλειοψηφία ως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την επόμενη διετία», ενώ υποσχέθηκε ότι «θα συμβάλω όπως μπορώ καλύτερα στην διασφάλιση ενός κλίματος συνεργασίας και δημιουργίας για το καλό της πόλης».Η σύνθεση Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής

Στα δύο σώματα εξελέγησαν οι εξής (σε παρένθεση οι ψήφοι)

Οικονομική Επιτροπή

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Καραγιάννη Κωνσταντίνα 16
Λυμπερατος Γεράσιμος 16
Γκαγκας Σέργιος 16

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Μαυρουδής Χάρης 13
Πρασσος Νικόλαος 13
Χριστουλακης Δημήτριος 12

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΤΑΚΤΙΚΟΣ
Κουράσης Γιώργος 9

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
Τσιαμπάς Αθανάσιος 7

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023

ΤΑΚΤΙΚΟΣ
Θέος Γιώργος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
Κρανίδης Εμμανουήλ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ

ΤΑΚΤΙΚΗ
Καρατζά Κονδυλία 3

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
Λάμπρου Δημήτρης 2

Οριζόμενα μέλη είναι

Συμεων Ρούσσος (Πρόεδρος Επιτροπής)

Χριστουλη Ελένη

Ευθυμίου Κώστας

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Λαδόπουλος Ιωάννης 16
Λέρτα Ευτέρπη 16
Κατούφα Ευγενία 16

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ
Γκάγκας Σέργιος 13
Μαυρουδής Χάρης 12
Λυμπεράτος Γεράσιμος 10

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΤΑΚΤΙΚΟΣ
Αγγελής Κώστας 9

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
Κιάκος Χρήστος 7

ΧΑΛΆΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023

ΤΑΚΤΙΚΟΣ
Κρανίδης Εμμανουήλ 4

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
Θέος Γεώργιος 1

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ

ΤΑΚΤΙΚΟΣ
Λάμπρου Δημήτριος 3

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
Οικονόμου Ανδρέας 2

Οριζόμενα μέλη

Πρόεδρος επιτροπής Αθανασάτου Ιωάννα

Ευθυμίου Κωνσταντίνος
Γερολυματος Κωνσταντίνος

Από την ψηφοφορία για τα δύο όργανα απείχαν οι παρατάξεις των Γιώργου Θωμά και Σωτήρη Λαπιέρη.

Αλέξανδρος Καζαντζίδης

https://amarysia.gr/xalandri/%cf%84%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%8d%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9