Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

XAXAXAXA


ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΜΑΚΡΥΑ

Σ.Β.Α.Κ. και "εμμονικές ανησυχίες"

(...έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δεν θα πάνε. Ν. Χικμέτ)

Βριλήσσια 16 Ιουλίου 2018 


Το τελευταίο διάστημα και όσο προωθείται από τη δημοτική αρχή το Σ.Β.Α.Κ. (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας -περισσότερο γνωστό ως «Κυκλοφοριακή Μελέτη»-), τόσο αυξάνεται η αβασάνιστη «παραγωγή» αρνητικών σχολίων από συγκεκριμένους, ελάχιστους, συνδημότες μας. Τα σχόλια αυτά διακινούνται τόσο δια ζώσης, όσο, και κυρίως, μέσω διαδικτύου, επιχειρώντας να διασπείρουν ψευδεπίγραφα ερωτηματικά και σύγχυση στους δημότες.

Θεωρούμε, λοιπόν, απαραίτητο, να παρέμβουμε στην -λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, θέλουμε να πιστεύουμε- παραπληροφόρηση και να επισημάνουμε ορισμένα σημεία ως απαντήσεις και διευκρινήσεις.

-. Σχετικά με την «ταλαιπωρία των δημοτών»

Αυτό που πρωτεύει με το Σ.Β.Α.Κ. είναι να αλλάξουν οι κατευθύνσεις των κυκλοφοριακών κινήσεων στους δρόμους της πόλης, με στόχο την άμεση ανακούφιση των κατοίκων από την όχληση λόγω αφ' ενός της διαμπερούς κυκλοφορίας (με βάση τις μετρήσεις, περίπου το 70% των οχημάτων, τα οποία διέρχονται τον ιστό της πόλης, προέρχονται από όμορους και μη Δήμους) και αφ' ετέρου της ανισοκατανομής των φορτίων.

-. Σχετικά με το «τεράστιο κόστος».

Το έργο χρηματοδοτείται μερικώς από μη δημοτικούς πόρους. Στην πρώτη φάση (προηγούμενη παράγραφος) υπάρχει το κόστος των νέων σημάτων και πινακίδων (τα οποία, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, θα συμπληρώσουν τα υπάρχοντα, τα οποία και θα επαναχρησιμοποιηθούν) και μόνον αυτό. Οι επόμενες φάσεις εφαρμογής του Σ.Β.Α.Κ. μπορούν να υλοποιηθούν αργότερα με χρηματοδότηση Δήμου και με την αξιοποίηση καταλλήλων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, κ.λ.π.). Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα των δεκάδων εκατομμυρίων που εκτοξεύονται, από ερασιτέχνες αναλυτές του Σ.Β.Α.Κ, είναι επιεικώς "διεσταλμένα" και εξωπραγματικά.

-. Σχετικά με τα «πληθυσμιακά κριτήρια».

Πλείστοι όσοι Δήμοι στο λεκανοπέδιο, αλλά και σε όλη τη χώρα*, έβαλαν ή βάζουν μια τάξη στην καθημερινότητά τους χωρίς να μεταβληθούν σε γκέτο και, βέβαια, χωρίς το πληθυσμιακό τους μέγεθος να είναι κριτήριο για μελέτη και εφαρμογή Σ.Β.Α.Κ. Μελίσσια, Χαλάνδρι, Χολαργός, και πολλοί άλλοι Δήμοι, πληθυσμιακά πολύ μικρότεροι, καλυτέρεψαν τις συνθήκες λειτουργίας τους με ταυτόχρονη βελτίωση της κινητικότητας της αγοράς και του εμπορίου τους.

-. Σχετικά με τη «μικροαστική αντίληψη».

Το πρόβλημα δεν είναι να φύγει η κίνηση απ' το δρόμο μας και να πάει στον διπλανό-επιχείρημα σαφώς μικροαστικής αντίληψης- αλλά να ισοκατανεμηθούν, στο μέτρο του δυνατού, τα κυκλοφοριακά φορτία, ώστε να αμβλυνθεί το έντονο αίσθημα της αδικίας που πλανάται πάνω από την πόλη εδώ και μια 15ετία. Συνεπώς το πρόβλημα είναι καθαρά κοινωνιολογικό, δηλαδή ταξικό...

-. Σχετικά με την «πρωτοβουλία της τότε αντιπολίτευσης και νυν δημοτικής αρχής να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση της "Επιτροπής Αγώνα"».

Ουδεμία «δημοτική αντιπολίτευση» ή συμπολίτευση ή δημοτική παράταξη ή φορέας «πρωτοστάτησε», ούτε συμμετείχε στον πολύχρονο αγώνα της "Επιτροπής Αγώνα για το Κυκλοφοριακό". Αντίθετα, προσέγγιζαν επιδεικτικά και ιδιοτελώς την "Επιτροπή" μόνο κατά τις δημοτικές προεκλογικές περιόδους... Τα περί του αντιθέτου εκθέτουν σοβαρά τους ανησυχούντες -εξαιρούνται οι αγνοούντες το πρόβλημα. Άλλωστε, εξ ορισμού, "Κινήσεις Πολιτών" και "Εξουσία" δεν συμπορεύονται.

-. Σχετικά με τη «ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων περί το Σ.Β.Α.Κ.».

Κατά το 2017 έγιναν πέντε συνοικιακές συνελεύσεις με θέμα το Σ.Β.Α.Κ. με ικανοποιητική συμμετοχή δημοτών. Έγιναν, επίσης, και δύο δημόσιες κεντρικές παρουσιάσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Αυτοί που σήμερα αναφέρονται σε «απληροφόρητους δημότες» ήξεραν τη συγκεκριμένη διαδικασία και είχαν υποχρέωση, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, να κινητοποιήσουν όσους δημότες μπορούσαν. Το έκαναν;

Επιπρόσθετες επισημάνσεις προς ενημέρωση.

Το Κυκλοφοριακό πρόβλημα προέκυψε προ 15ετίας με την απότομη επιδείνωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, λόγω της λειτουργίας της Αττικής Οδού και του Μετρό της Πλακεντίας. Αυτόματα και αυθόρμητα προέκυψε και η αντίδραση των κατοίκων οι οποίοι, μετά την άρνηση της τότε δημοτικής αρχής να επιληφθεί του θέματος, συγκρότησαν τη σχετική "Επιτροπή Αγώνα", μια χαρακτηριστική περίπτωση "Κίνησης Πολιτών", όπως συνέβη και παλιότερα το 1992 με την "Επιτροπή Αγώνα για την ΕΛΣΕ (Σκεπαστό Αττικής Οδού)" ή το 1986 με την "Κίνηση για το Περιβάλλον" για την κατάργηση της μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

Η όψιμη ανακάλυψη του Κυκλοφοριακού προβλήματος από ορισμένους και η ατεκμηρίωτη απόρριψη κάθε προσπάθειας βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών της πόλης, τους οδηγεί σε εντελώς λαθεμένα επιχειρήματα, ενώ η μηδενιστική εμμονή τους, "να μην γίνει τίποτα", δείχνει σύγχυση και ανεξήγητο ενδιαφέρον περί αυτού, εκτός και πρόκειται για ασκήσεις... ανέξοδου ακτιβισμού.

Η Μελέτη του Σ.Β.Α.Κ. της πόλης των Βριλησσίων είναι, κατά τη γνώμη μας, στη σωστή κατεύθυνση και με λίγες αλλά στοχοποιημένες τροποποιήσεις-βελτιώσεις θα λύσει ένα από τα σοβαρά προβλήματα του προαστίου.

Ωστόσο, σοβαρή εκκρεμότητα, η οποία ανατρέπει τις δύο βασικές αρχές (ισοκατανομή των φορτίων και αποθάρρυνση της διαμπερούς κυκλοφορίας) και η οποία μειώνει σημαντικά την ωφελιμότητα του όλου Έργου, παραμένει ο υπερφορτωμένος πεζόδρομος της οδού Σαλαμίνος ως η μοναδική (!) νότια έξοδος της πόλης. Η εκκρεμότητα αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.

Το «Κυκλοφοριακό» είναι πρόβλημα δυναμικό, όχι στατικό, και συνεπώς επιδέχεται, και μετά την εφαρμογή του, βελτιωτικές παρεμβάσεις με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Άλλωστε οι εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπογραφές βεβαιώνουν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για το αποτέλεσμα των μακροχρόνιων αγώνων τους.

Το Σ.Β.Α.Κ. ως Έργο, χρειάζεται την ανιδιοτελή και καλοπροαίρετη συμμετοχή ΟΛΩΝ μας, σε πνεύμα ενωτικό κι όχι διχαστικό και, πάντως, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Είναι έργο πνοής για τα Βριλήσσια και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση του Έργου. Ήδη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Λουκάς Χονδρός
(μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ)

* Υπ. Ενέργειας: Επιδοτήσεις 9 εκατ. σε 150 δήμους για ΣΒΑΚ (δήμοι & ποσά) :
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/ip-energeias-epidotiseis-9-ekat-se-150-dimous-gia-svak-dimoi-posa/

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου:: Από τον Σουγιούλ στον Χατζιδάκι

 
 
Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη.
Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.

Ένα μουσικό αφιέρωμα σε δύο μεγάλους έλληνες συνθέτες, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου, φιλοξενεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης. Στο πρώτο μέρος της παράστασης η φιλαρμονική ορχήστρα της πόλης θα παρουσιάσει τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ και στο δεύτερο μέρος τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Α. Μορφίδου, Θ. Ολύμπιος, Ε. Φιλίνη.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου