Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μαύρη Σελίδα για το περιβάλλον η κατάργηση των 7 φορέων διαχείρισης

 7 Μήνες πριν. 

Το Πράσινο Κίνημα το μοναδικό κόμμα που αναφέρθηκε στην κατάργηση των 7 φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών . Κανένα Συστημικό ΜΜΕ δεν έπαιξε το Δελτιο Τύπου. 

Κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν αντέδρασε . 

Το παραθέτουμε αυτούσιο για να αντιληφθεί η καθεμία και ο καθένας τι έγινε . 

Γιατί εμείς δεν παίζουμε στο γήπεδο του λαϊκισμού. Γιατί εμείς ξέρουμε τι σημαίνει πρόληψη. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι… 

Τώρα ξέρεις …


Νέα μαύρη σελίδα για το οξυγόνο των επόμενων γενεών υπέγραψε πάλι η κυβέρνηση. Παραμονή Χριστουγέννων με ισάριθμες υπουργικές αποφάσεις έβαλαν “λουκέτο” σε επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών.

Οι επτά φορείς διαχείρισης που καταργούνται είναι: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα και Υμηττού, Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκης, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, Εθνικός Δρυμός Ολύμπου. Ειδικά μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού και την αλόγιστη επέκταση των Βιομηχανικών ΑΠΕ, (κυρίως από εταιρείες συγγενικών προσώπων υψηλόβαθμων στελεχών του Μαξίμου), δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για την “σπουδή” της κυβέρνησης να οπισθοχωρήσει περιβαλλοντικά και να μην συγχρονιστεί τεχνοκρατικά με τις πολιτικές της υπόλοιπης Ε.Ε. Η κατάργηση των φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα της χώρας και ταυτόχρονα μένει ουσιαστικά αναξιοποίητη η πολυετής συσσωρευμένη εμπειρία των εργαζομένων στις περιοχές αυτές.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι την εποχή που η οδηγία της Ε.Ε. είναι να μεταφερθούν οι πολιτικές στις τοπικές κοινωνίες και στο πεδίο δράσης, η κυβέρνηση καταργεί τις όποιες δομές πεδίου και τις υπερσυγκεντρώνει στα γραφεία των Υπουργείων.

Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η ανάκαμψη της χώρας για να είναι διατηρήσιμη πρέπει να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη. Ειδικά μετά από 11 χρόνια μνημονίων και πανδημίας ο κάθε σχεδιασμός πρέπει να συμβαδίζει με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ζητά από τις χώρες να διαθέσουν κατ’ ελάχιστο το 37% του συνόλου των πόρων στην πράσινη μετάβαση. Στο εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται πως μόλις το 37,7% των ευρωπαϊκών πόρων θα διατεθεί για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την Λετονία (37,2%) και κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (43%). Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η κατάργηση των φορέων διαχείρισης, σωρευτικά δίνει το μήνυμα στην Ε.Ε. , ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι να παραμείνει ουραγός στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: “Η αντιπεριβαλλοντική αυτή πολιτική της Ν.Δ. δυστυχώς υποθηκεύει τα περιβαλλοντικά δικαιώματα των επόμενων γενεών και καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είτε δεν έχει καμία ουσιαστική γνώση των βαθύτερων πράσινων πολιτικών, είτε είναι έρμαιο της επιχειρηματικής διαπλοκής. Σε κάθε περίπτωση το Πράσινο Κίνημα θα αγωνιστεί να καταργηθούν όλες αυτές οι απαράδεκτες αποφάσεις”.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τέσσερα χρόνια μετά και οι καρδιές καίνε ακόμα

 


Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ παραβρέθηκε και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς του 2018 στην Ανατολική Αττική.


Το κλιμάκιο του κόμματος αποτελούνταν από τους: τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος κ. Λάμπρο Σπάθη, τον Επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού, κ. Άγγελο Νταβία, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ευάγγελο Θεοδώρου και το στέλεχος του κόμματος, κ. Ανδρέα Καλογερόπουλο.


Οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος άφησαν ένα μπουκέτο λουλούδια στην μνημείο των θυμάτων στον Βουτζά, μια σιωπηλή αθόρυβη και σεμνή παρουσία στην τελετή στο λιμανάκι, στο Μάτι, ήταν η ελάχιστη υποχρέωση του ελληνικού πράσινου κόμματος στην επέτειο μίας τόσο μεγάλης τραγωδίας για τη χώρα μας.


Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού, κ. Άγγελος Νταβίας, που είναι από την περιοχή που επλήγη και έζησε από «πρώτο χέρι» τα γεγονότα του 2018 δήλωσε:


4 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ζήσαμε την κόλαση της φωτιάς, την αγωνία της επιβίωσης των δικών μας ανθρώπων, την θλίψη της απώλειας γειτόνων και συντοπιτών με τους οποίους είχαμε περάσει τα καλοκαίρια μιας ζωής.


4 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι εμείς είμαστε από τους τυχερούς της καταστροφής αναζητούσαμε εναγώνια μια ένδειξη ότι ζει και ο διπλανός μας και ότι η διπλανή μας εγκαυματίας θα τα καταφέρει τελικά και θα επιβιώσει.


4 χρόνια πέρασαν από την οργή που μας κατέλαβε όταν είδαμε ότι ζούμε σε ένα κράτος που το σκόρπισε ένας δυνατός πουνέντες, και το μετέτρεψε σε τοξική σκόνη και αποκαΐδια. Ένα κράτος που ήταν και παραμένει δυστυχώς μέχρι σήμερα ανίκανο να προστατέψει τους πολίτες του.


4 χρόνια πέρασαν από τότε που όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους – πολιτικοί κι διοικητικοί -, έψαχναν να βρουν ποιος άλλος υπεύθυνος φταίει για την καταστροφή , εκτός από τους ίδιους μέσα στις στάχτες από τα αποτεφρωμένα δέντρα και κορμιά την ώρα που πολίτες, εθελοντές, πυροσβέστες, αυτοδιοικητικοί υπάλληλοι, ψαράδες, αυτοσχεδίαζαν ασυντόνιστοι και με πενιχρά μέσα για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και κουτούλαγαν ο ένας πάνω στον άλλο.


4 χρόνια προσωπικά αρνιόμουν να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις μνήμης της μαύρης επετείου. Μάλλον δεν άντεχα. Απώθηση. Ήθελα να απαλλαγώ από τον θυμό, την αγωνία και τον πόνο που νιώσαμε εκείνο το βράδυ. Και την αηδία από όσα ακολούθησαν και συνεχίζονται από ένα πολιτικό προσωπικό που το μόνο που το ενδιέφερε ήταν να αποχρεωθεί τις ευθύνες του και να μην υλοποιήσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις του απέναντι στους πληγέντες.


103 ψυχές ζητούν δικαιοσύνη, φωνάζουν με κάθε τρόπο οι συγγενείς των νεκρών, των εγκαυματιών και των αστέγων, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες έχουμε μείνει να ευχόμαστε να μην υπάρξει ποτέ άλλη τέτοια καταστροφή, να μην υπάρξει ποτέ ένα δεύτερο Μάτι.


Το Μάτι και ο Βουτζάς αναγεννιούνται αλλά δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν πριν την 23η Ιουλίου του 2018.
Η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στα θύματα και αυτά πήγαμε να τιμήσουμε ως κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος. Ένα μπουκέτο λουλούδια στην μνημείο τους στον Βουτζά, μια σιωπηλή αθόρυβη και σεμνή παρουσία στην τελετή στο λιμανάκι, στο Μάτι. ήταν η ελάχιστη υποχρέωση του ελληνικού πράσινου κόμματος στην επέτειο της μεγαλύτερης οικολογική καταστροφής της Ευρώπης σε καιρό ειρήνης.
Έχουν ειπωθεί όλα για το θέμα και η ημέρα που η ελληνική δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες πλησιάζει. Απαιτούμε να το κάνει αυστηρά, δίκαια και διαπαιδαγωγικά για το μέλλον της κοινωνίας και της νεολαίας.
Η κλιματική αλλαγή, η διάχυση των αρμοδιοτήτων – άρα και ευθυνών – σε μια χαοτική διοικητική γραφειοκρατία, η ανεπάρκεια των σχεδίων πρόληψης και της εφαρμογής τους με τα ξεπερασμένα τεχνολογικά μέσα, η υποστελέχωση – τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά των μηχανισμών καταστολής των φυσικών καταστροφών, είναι για εμάς στο Πράσινο Κίνημα κεντροβαρικά θέματα αυτού που λέμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και τα αναδεικνύονται καθημερινά με τις παρεμβάσεις μας, τις προτάσεις μας, τις επεξεργασίες μας.
Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας μαθαίνουν για εμάς και κατανοούν ότι εμείς δεν εξαντλούμε την πολιτική μας δράση στην παρουσία σε επετείους. Την επικεντρώνουμε στο να αναζητούμε υπαιτίους και αιτίες και να προτείνουμε λύσεις. Αυτό κάνουμε καθημερινά.
Αυτό θα συνεχίσουμε με την αναβαθμισμένη πλέον πολιτική και οργανωτική μας παρέμβαση σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό θα κάνουμε και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Αιωνία η μνήμη σας συντοπίτες, δικαιοσύνη και αποκατάσταση για όλους του πληγέντες
Και να ξέρετε.
Υπάρχει και άλλος δρόμος.

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα