7 Μήνες πριν.
Το Πράσινο Κίνημα το μοναδικό κόμμα που αναφέρθηκε στην κατάργηση των 7 φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών . Κανένα Συστημικό ΜΜΕ δεν έπαιξε το Δελτιο Τύπου.
Κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν αντέδρασε .
Το παραθέτουμε αυτούσιο για να αντιληφθεί η καθεμία και ο καθένας τι έγινε .
Γιατί εμείς δεν παίζουμε στο γήπεδο του λαϊκισμού. Γιατί εμείς ξέρουμε τι σημαίνει πρόληψη. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι…
Τώρα ξέρεις …
Νέα μαύρη σελίδα για το οξυγόνο των επόμενων γενεών υπέγραψε πάλι η κυβέρνηση. Παραμονή Χριστουγέννων με ισάριθμες υπουργικές αποφάσεις έβαλαν “λουκέτο” σε επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών.
Οι επτά φορείς διαχείρισης που καταργούνται είναι: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα και Υμηττού, Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκης, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, Εθνικός Δρυμός Ολύμπου. Ειδικά μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού και την αλόγιστη επέκταση των Βιομηχανικών ΑΠΕ, (κυρίως από εταιρείες συγγενικών προσώπων υψηλόβαθμων στελεχών του Μαξίμου), δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για την “σπουδή” της κυβέρνησης να οπισθοχωρήσει περιβαλλοντικά και να μην συγχρονιστεί τεχνοκρατικά με τις πολιτικές της υπόλοιπης Ε.Ε. Η κατάργηση των φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα της χώρας και ταυτόχρονα μένει ουσιαστικά αναξιοποίητη η πολυετής συσσωρευμένη εμπειρία των εργαζομένων στις περιοχές αυτές.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι την εποχή που η οδηγία της Ε.Ε. είναι να μεταφερθούν οι πολιτικές στις τοπικές κοινωνίες και στο πεδίο δράσης, η κυβέρνηση καταργεί τις όποιες δομές πεδίου και τις υπερσυγκεντρώνει στα γραφεία των Υπουργείων.
Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η ανάκαμψη της χώρας για να είναι διατηρήσιμη πρέπει να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη. Ειδικά μετά από 11 χρόνια μνημονίων και πανδημίας ο κάθε σχεδιασμός πρέπει να συμβαδίζει με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ζητά από τις χώρες να διαθέσουν κατ’ ελάχιστο το 37% του συνόλου των πόρων στην πράσινη μετάβαση. Στο εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται πως μόλις το 37,7% των ευρωπαϊκών πόρων θα διατεθεί για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.
Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την Λετονία (37,2%) και κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (43%). Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η κατάργηση των φορέων διαχείρισης, σωρευτικά δίνει το μήνυμα στην Ε.Ε. , ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι να παραμείνει ουραγός στις περιβαλλοντικές πολιτικές.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: “Η αντιπεριβαλλοντική αυτή πολιτική της Ν.Δ. δυστυχώς υποθηκεύει τα περιβαλλοντικά δικαιώματα των επόμενων γενεών και καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είτε δεν έχει καμία ουσιαστική γνώση των βαθύτερων πράσινων πολιτικών, είτε είναι έρμαιο της επιχειρηματικής διαπλοκής. Σε κάθε περίπτωση το Πράσινο Κίνημα θα αγωνιστεί να καταργηθούν όλες αυτές οι απαράδεκτες αποφάσεις”.