Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Το ΙΑΣΩ προσφέρει 70 κλίνες στο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ και πλήρη εξοπλισμό για δύο θέσεις ΜΑΦ


Με επιστολή στο υπουργείο Υγείας, ο Όμιλος ΙΑΣΩ, γνωστοποιεί τη δωρεάν παραχώρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εβδομήντα κλινών του Κέντρου Αποκατάστασης Φιλοκτήτης, το οποίο βρίσκεται στο Κορωπί Αττικής. Η παραχώρηση έχει άμεση ισχύ.

Οι κλίνες διατίθενται για περιστατικά μη σχετιζόμενα με COVID-19. Στόχος της προσφοράς είναι η αποδέσμευση κλινών από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος παραχωρεί στο ΕΣΥ τον πλήρη εξοπλισμό για δύο θέσεις Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), συνδράμοντας στην υποστήριξη περιστατικών COVID-19.

Ο όμιλος ΙΑΣΩ, με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, συνδράμει στο μέτρο του δυνατού, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χαλάνδρι… την εποχή του κορονοϊού: Είναι δικά σας συνδημότες μας - δεν σας τα χαρίζουν - δεν έχετε υποχρέωση σε κανέναν. - ΧΡHΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ!


Εθελοντική αιμοδοσία- Έκτακτη έκκληση αλληλεγγύης

Θα γίνει την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, από ομάδα αιμοληψίας του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, στο το Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Αντιγόνης και Δαναΐδων). Με απόφαση δημάρχου το Κέντρο Νεότητας του Δήμου έχει παραχωρηθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για αιμοληψίες, όσο διάστημα αυτό απαιτείται και βρίσκεται σε έξαρση η επιδημία του κορονοϊού.

Κέντρο Βοήθειας Δήμου Χαλανδρίου

Έχει ενεργοποιηθεί για τη στήριξη των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στερούνται προστατευτικού περιβάλλοντος. Στόχος να υποστηριχθούν όλοι εκείνοι που, λόγω της εξάπλωσης του COVID και των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις τους, δεν μπορούν μόνοι τους να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία για την επιβίωσή τους τρόφιμα και φάρμακα.

Οι γραμμές του Κέντρου Βοήθειας Δήμου Χαλανδρίου είναι: 210-6825095, 210-6819068 και 210-6818084

Λειτουργούν από τις 9:00 πμ έως 15:00 μμ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να απευθύνεστε σε περίπτωση ανάγκης αλλά και το πρόγραμμα των γιατρών του Συμβουλευτικού Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής.

Απολυμάνσεις κάδων και χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού

Όλο αυτό το διάστημα το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας με τη συνδρομή δύο πλυντηρίων, τριών νέων σάροθρων και δύο υδροφόρων απολυμαίνουν τους κάδους απορριμμάτων -7.000 σε όλη την πόλη- και επίσης παγκάκια, στάσεις λεωφορείων, πλατείες και σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού, όπως οι χώροι μπροστά από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην απορρίπτουν ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα, όπως επίσης να απορρίπτουν τα σκουπίδια των πράσινων κάδων σε καλά δεμένες σακούλες μέσα στους κάδους.

Υγειονομική προστασία των Ρομά στο Νομισματοκοπείο

Πέρα από τη συνεχή ενημέρωση των Ρομά για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για την ανάσχεση της διάδοσης του κορονοϊού, ο Δήμος Χαλανδρίου κάνει διανομή τροφίμων και υγειονομικού υλικού στον καταυλισμό η οποία θα συνεχιστεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του Δήμου γκρεμίζουν τα κενά παραπήγματα στον καταυλισμό και καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο, για να διευκολυνθεί η απολύμανση του καταυλισμού και να προστατευτεί η κοινότητα από τη διάδοση του κορονοϊού.

Μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες του κορονοϊού, λαμβάνει ο Δήμος Χαλανδρίου, που μεταξύ άλλων προβλέπουν απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τροφεία Παιδικών Σταθμών.

Επίσης οι μισθωτές των δημοτικών κυλικείων, με απόφαση της ΦΛΥΑ Α.Ε., δεν θα καταβάλουν μηνιαίο μίσθωμα από την 1η Μαρτίου και για όσο διαρκεί η απαγόρευση λειτουργίας τους. Δεν είναι υποχρεωμένοι επίσης να καταβάλουν προηγούμενες οφειλές, για το ίδιο διάστημα.

Πρόγραμμα για σωματική άσκηση στο σπίτι

Καθώς τα αθλητικά κέντρα του Δήμου παραμένουν κλειστά, η διεύθυνση Παιδείας Αθλητισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Χαλανδρίου προτείνει τρόπους εκγύμνασης στο σπίτι. Η αρχή έγινε με ένα μισάωρο δυναμικό πρόγραμμα γυμναστικής από την προπονήτρια Ελισσάβετ Πασσάδη.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΤ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Θετικός στον κορονοιό διαγνώστηκε αξιωματικός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου.

Ο αστυνομικός είχε εμφανίσει για πρώτη φορά συμπτώματα πριν από 10 ημέρες και αμέσως βγήκε εκτός υπηρεσίας από τον διοικητή του. Παρέμεινε για 10 ημέρες σε «καραντίνα» στο σπίτι του αλλά τα συμπτώματα (πυρετός και δύσπνοια) δεν υποχωρούσαν. Μάλιστα, χθες η κατάστασης της υγείας του επιδεινώθηκε.

Έτσι μετέβη τελικά στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε στο σχετικό τεστ και διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Συγκεκριμένα το πρώτο τεστ που έκανε βγήκε αρνητικό και το δεύτερο θετικό.

Ο αξιωματικός υπηρετούσε μέχρι τις 22 Μαρτίου στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. (στις Παιδικές Εξοχές) μέχρι που αποσπάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε «καραντίνα» έχουν βγει συνολικά 15 συνάδελφοί του, που υπηρετούν στο Α.Τ. Χαλανδρίου. Το πρωί του Σαββάτου έγινε απολύμανση στα περιπολικά του Τμήματος αλλά και στο κτίριο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

«Μίνι» απολογισμός του υπηρεσιών του «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Αγία Παρασκευή
Τον πρώτο «μίνι» απολογισμό των υπηρεσιών που διαθέτει στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει δεχθεί, μέχρι σήμερα, 130 αιτήματα δημοτών. Από τα 130 αιτήματα, έχουν εξυπηρετηθεί τα 112 και έχουν δρομολογηθεί τα υπόλοιπα 18 και αφορούν συνταγογράφηση και παραλαβή φαρμάκων.

Επίσης, κάθε μέρα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία στα μέλη του ΚΑΠΗ και στα μέλη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (πέραν των τηλεφωνημάτων που δέχεται ο Δήμος από κατοίκους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες), όπου ενημερώνονται για τις δυνατότητες της υπηρεσίας έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν σε ό,τι αφορά φάρμακα, τρόφιμα, εξόφληση λογαριασμών κ.ά.

Παράλληλα, υλοποιείται το καθιερωμένο πρόγραμμα του «Βοήθεια στο Σπίτι» που αφορά ατομική υγιεινή, καθαριότητα, ενεσοθεραπεία, νοσηλευτικές πράξεις, σίτιση, διεκπεραίωση διοικητικών εγγράφων, κ.ά.


Στην Αγία Παρασκευή - διαβάζω - παράπονα για ανυπαρξία του δήμου.
Και βέβαια τα παράπονα είναι δικαιολογημένα γιατί εξυπηρέτηση μόνο 120 δημοτών σε τέτοια περίοδο δεν είναι παρά οι οικογένειες και οι κολλητοί των στελεχών του δήμου (αιρετών και υπηρεσιακών) και τίποτα μεγάλων υποστηρικτών του τοπάρχη ή κανενός συμαντικού παράγοντα άλλης παράταξης που έτσι υποχρεώνεται να αλλαξοπιστήσει.

Διότι ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ εκτός από τον ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΙΣΜΟ του ¨Ελληνα πολιτικάντη και τον χατζιαβατισμό του Έλληνα ψηφοφόρου που δεν γίνεται ΠΟΛΙΤΗΣ να ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ αυτό που δικαιούται χωρίς να υποχρεώνεται.

ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΟΜΩΣ  ΣΤΟΧΑΛΑΝΔΡΙ την ίδια μέρα ήταν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ και ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: 
48 ΑΤΟΜΑ ΕΙΧΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!

ΣΑΡΑΝΤΑΟΚΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ!

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟΛΟΥΛΑΚΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ!

ΚΑΙ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΟΞΙΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ!


Α.Ν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ - ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο Γ Ε)

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ - ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της ΟΕΝΓΕ και των Νοσοκομειακών γιατρών.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για αποκλειστικά δημόσια -δωρεάν υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο πλευρό του υγειονομικού προσωπικού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά στη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού.

Αγωνιζόμαστε κι εμείς για ένα σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας και των οικογενειλων μας και στα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

  • ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ,ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ-ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ "ΓΑΛΗΝΟΣ": ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 
ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

"ΤΗΛΕ-ΨΥ"
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Μια αναγκαία και έγκυρη προσαρμογή
στις συνθήκες της πανδημίας

Στις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε σε πανδημία το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Οι περισσότεροι είχαμε ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση στην Κίνα, στην Ιταλία και άλλες χώρες. Η άγνωστη απειλή ή «αόρατος εχθρός», όπως πλέον αποκαλείται, σήμερα έχει επεκταθεί σε όλες της χώρες του πλανήτη. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις, συχνά, τραγικές ειδήσεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια, εξ ορισμού, ρευστή κατάσταση.

Σε πρωτόγνωρες λοιπόν συνθήκες για τον πλανήτη, τη χώρα αλλά και το μικρόκοσμό μας, χρειάζεται να στοχαστούμε ως προς την τήρηση των οδηγιών για αυτοπεριορισμό, την ευελιξία μας και την προσαρμοστικότητά μας σε μια νέα "κανονικότητα σε έκτακτες συνθήκες". Ποικίλα συναισθήματα πιθανόν απορρέουν από αυτή την κατάσταση, όπως ασφάλεια ή ανασφάλεια, αβεβαιότητα, άγχος, φόβος και απειλή. Την ίδια στιγμή, η έκθεση στις εικόνες των ειδήσεων μπορεί να μας προκαλεί συναισθήματα λύπης και συμπαράστασης στους πληγέντες λαούς και συνανθρώπους μας αλλά και συναισθήματα φόβου για τη δική μας ευθραυστότητα.

Όσον αφορά στα παιδιά, η αντίληψη για τη νόσο, η ενημέρωση που θα δοθεί από τους γονείς ή θα επιτραπεί να λάβουν μόνα τους από τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο και οι αντιδράσεις τους, είναι ανάλογα με την ηλικία τους και την προηγούμενη εμπειρία τους σε ασθένειες και απώλειες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αντιδράσεις των παιδιών επηρεάζονται σε ένα βαθμό από τη στάση των υπόλοιπων ενηλίκων στο σπίτι. Η ψυχραιμία εκ μέρους των γονέων, η επαρκής, αντίστοιχη με την ηλικία τους, ενημέρωση και η αποφυγή έκθεσής τους σε ανησυχητικές πληροφορίες και τρομακτικές εικόνες, μπορούν να καλλιεργήσουν το επιθυμητό αίσθημα ασφάλειας που τα καθησυχάζει.

Σε αυτή την νέα πραγματικότητα, που κανείς μας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τη διάρκειά της, θα μπορούσαν να είναι καλοί σύμβουλοι η ψυχραιμία, η αισιοδοξία, το χιούμορ και η αυτοοργάνωση, διατηρώντας, όσο το δυνατό, μια ρουτίνα ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, ο άλλοτε εκούσιος και άλλοτε ακούσιος αυτοπεριορισμός, η στέρηση της επαφής με τους οικείους μας, η αλλαγή της καθημερινότητας και η αναζήτηση νέων ρυθμών, μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη συμπτωμάτων αγχώδους ή συναισθηματικής διαταραχής ή να απορρυθμίσουν προϋπάρχουσες διαταραχές.

Στη σφαίρα της ψυχικής υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα πλαίσια που θέτει η πραγματικότητα τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, είναι πολλαπλά τα μέτωπα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε, ειδικότερα, δε, όταν έχουμε στην προστασία μας παιδιά και εφήβους, οπότε όλα μοιάζει να λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Αφενός λοιπόν, δεν θα είναι ωφέλιμο να χάσουμε τον ρυθμό της ζωής μας και την καλώς νοούμενη ρουτίνα της, ούτε να διακόψουμε, όσο επιτρέπεται από τις συνθήκες, δραστηριότητες και θεραπείες που κάναμε εμείς ή τα παιδιά μας. Αφετέρου δε, είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με νέα συμπτώματα που παρουσιάζουμε εμείς ή οι αγαπημένοι μας.

Διαταραχές ύπνου ή όρεξης, άγχος, εμμονική ενασχόληση με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ευερεθιστότητα και αποδιοργάνωση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που μπορεί να σας προβληματίσουν και να αναζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Ειδικότερα για τα παιδιά, ανησυχία, μειωμένη όρεξη για παιχνίδι, διάσπαση προσοχής, εύκολα κλάματα και εκνευρισμός, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, παράπονα για σωματικά ενοχλήματα (π.χ. κοιλιακά άλγη κλπ.), αλλά και οτιδήποτε αλλάζει και παραμένει σταθερό για μερικές μέρες, δυνητικά θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις αυξημένου άγχους και ανησυχίας.

Στην περίπτωση που προϋπάρχει ψυχική νόσος και εμείς ή τα παιδιά μας είμαστε σε πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής ή ψυχοθεραπείας, θα ήταν ευεργετική η διατήρηση της επαφής με τον θεραπευτή μας.

Σε αυτό το σκοπό βοηθά αμέριστα η εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα (διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων και περιορισμός μετακινήσεων), οι συνεδρίες με τη χρήση τεχνολογικών μέσων φαίνεται να είναι η μόνη λύση. Οι online συνεδρίες, με τη βοήθεια συσκευών όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το κινητό ή το tablet, εδώ και αρκετό καιρό διευκολύνουν όποιον επιθυμεί να επικοινωνήσει με ειδικό ψυχικής υγείας, αλλά αδυνατεί να δει από κοντά έναν/μία Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο. Οι βιντεοκλήσεις, τα γραπτά μηνύματα ή και η κλασική τηλεφωνική επικοινωνία, διατηρούν την επαφή με τον θεραπευτή, ακόμα και αν έχει αλλάξει το θεραπευτικό πλαίσιο. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία στο θεραπευόμενο κάθε ηλικίας να συζητήσει και να διαπραγματευτεί ανησυχίες ή και νέα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στην παρούσα κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο έχει την αίσθηση της κανονικότητας, δεν βιώνει την αίσθηση εγκατάλειψης από το θεραπευτή και προχωρά τη θεραπεία του, ενώ ο θεραπευτής είναι σε επαγρύπνηση για κάθε αλλαγή της ψυχικής του κατάστασης.

Το Ινστιτούτο Γαληνός προσαρμόστηκε τάχιστα στους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεχίζουμε τη λειτουργία μας στις νέες συνθήκες, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω βιντεοκλήσεων και τηλεφωνικής επικοινωνίας, τόσο στο Τμήμα Ενηλίκων όσο και στο Τμήμα Παιδιών - Εφήβων. Το νέο αυτό σύστημα ψυχιατρικής και ψυχολογικής πρακτικής εξ αποστάσεως το αποκαλούμε, χάριν συντομίας, "τηλε-ψυ".

Η κλινική εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι αυτό που μετράει τόσο στην ψυχιατρική συνέντευξη όσο και στην ψυχοθεραπεία είναι ο λόγος και η θεραπευτική σχέση και όχι το κανάλι μέσα από το οποίο εκφέρονται. Αυτό που διακόπτει την επικοινωνία και τη θεραπευτική σχέση είναι η σιωπή και η απουσία και όχι η εξ αποστάσεως επικοινωνία με τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα. Η χρήση των μέσων και των μεθόδων της τηλεϊατρικής και γενικότερα της "τηλε-ψυ" σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που ζούμε, ικανοποιεί τόσο την ανάγκη για σεβασμό των νομοθετικών ρυθμίσεων στις μετακινήσεις και τα αυστηρά μέτρα υγιεινής που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας, όσο και την ανάγκη για αδιατάρακτη παροχή υψηλής ποιότητας ψυχιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Όποιος το επιθυμεί και το έχει ανάγκη μπορεί να καλέσει τη Γραμματεία του Ινστιτούτου Γαληνός. Θα προγραμματιστεί το ταχύτερο δυνατό το πρώτο ραντεβού αξιολόγησης με Ψυχίατρο ή Παιδοψυχίατρο του Ινστιτούτου μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου. Με βάση την αξιολόγηση και ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, θα προταθεί εξατομικευμένο πλάνο υποστήριξης, συμβουλευτικής ή θεραπείας, τόσο για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών όσο και για πιο συστηματική επεξεργασία του θέματος και επίλυση των προβλημάτων.

Για τα παιδιά και τους εφήβους ειδικότερα, στο Ινστιτούτο Γαληνός προσφέρονται ψυχιατρικές, ψυχολογικές και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με τη χρήση πολυμέσων, όταν το επιθυμούν και το επιτρέπουν οι γονείς. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, είτε εξαιτίας της μικρής ηλικίας του παιδιού (προσχολική ηλικία) είτε λόγω της φύσης της παρέμβασης (π.χ. λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, όπου προϋπόθεση είναι η φυσική αλληλεπίδραση των παιδιών με το θεραπευτή), παρέχονται συνεδρίες με τους γονείς όπου δίδεται νέο υλικό για εξάσκηση και κατευθύνσεις. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα συμβουλευτικής γονέων για τη διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού τους αλλά και η παιδοψυχιατρική αξιολόγηση, ανάλογα με την ηλικία, παρουσία ή μη των γονέων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ινστιτούτο Γαληνός, στο τηλ. 2106523300.