Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΠΟΕ ΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

 

Την συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ παρά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τις βελτιώσεις που έγιναν στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.

Την Πέμπτη οι συνδικαλιστές θα ξανασυνεδριάσουν για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, όπως αποφάσισαν, αφού συζητήσουν και με τα πρωτοβάθμια σωματεία μέσα από γενικές συνελεύσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕ ΟΤΑ

Πρόταση τεσσάρων σημείων κατέθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Η απάλειψη των ορίων ηλικίας, η επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και η πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες, είναι οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.
Επίσης, όπως σύμφωνα με το δελτίο τύπου κατέστη σαφές, οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου η συνάντηση των δυο πλευρών, έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και το πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΛΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 10.00 Την ΠΟΕ ΟΤΑ έχει καλέσει στις 10 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο να βρεθεί λύση στο θέμα των σκουπιδιών.

Λύση που δεν είναι μακρυά με βάση όσα έγιναν εχθές παρόλο ότι αρχικά, στην συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με την ΠΟΕ ΟΤΑ φάνηκε αδιέξοδο.

Αδιέξοδο τεχνητό, αφού μέσα στην μπόχα των σκουπιδιών  είναι προφανές ότι παίζονται και μικροπολιτικά παιχνιδάκια από όλες τις πλευρές, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο.

Ας τα "ψηλαφίσουμε" για όσους δεν παρακολουθούν από κοντά το θέμα:
  • Η κυβερνητική πλευρά προσπαθεί να βγει από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και έχοντας πετύχει Η ΜΠΟΧΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ και η αγανάκτηση των πολιτών  ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ από την μνήμη των ιθαγενών, ότι ΑΥΤΗ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗ ΦΟΡΑ το πρόβλημα των συμβασιούχων δεν δημιουργήθηκε όπως τις άλλες φορές στο παρελθόν, δηλαδή μόνο για να κάνουν οι δημαρχάρες τα ρουσφέτια τους αλλά γιατί Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ τους είπε να καλύψουν ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ με συμβασιούχους, λόγω της ΗΛΙΘΙΑΣ μνημονιακής δέσμευσης για ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο και την αυτοδιοίκηση.
  • Ο υπουργός κος Σκουρλέτης εχθές επιχείρησε να "απαξιώσει" τους εργαζόμενους και την ομοσπονδία, αποκαλώντας τους "μαϊντανούς" και απορρίπτοντα την ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ πρότασή τους χωρίς συζήτηση, Και επιχείρησε να αναβαθμίσει τον ρόλο της ΚΕΔΕ στις διαπραγματεύσεις. Ο λόγος; Προφανής! ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ! Και βέβαια υπάρχει και ο "αριστερός" (μπαίνοντας) εγωισμός. ΤΟ ΑΛΆΘΗΤΟ του (αριστερού) ΠΑΠΑ! (Αλλά Συμεών ένα πράγμα, εμείς το ξέρουμε καλά και ξέρουμε και τον Σκουρλέτη).

  • Η ΚΕΔΕ αξιολόγησε την πρόταση της ΠΟΕ ΟΤΑ και την βρήκε συζητήσιμη. Ο Πατούλης παίζει σωστά και κρατάει μια θέση που τον καθιστά μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, Του προβλήματος που ΟΞΥΝΟΥΝ οι αυτοεξυπηρετούμενοι βλαχοδήμαρχοι που θέλουν να πουλήσουν μαγκιά στους ιθαγενείς τους και "καθαρίζουν" το χωριό τους" - είτε "εξαγοράζοντας" απεργοσπάστες, είτε κάνοντας διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης, την ώρα που καίγεται ο κάμπος. ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ και ΣΤΟ DNA αυτοί! (IDIOT - ΗΛΙΘΙΟΙ).
  • Η ιδεοληπτική αξιωματική αντιπολίτευση του Κυριάκου με τους χειρισμούς της εκτέθηκε πανηγυρικά.  Το αρχικό (πολιτικάντικο και υποκριτικό)  "συμπαραστεκόμαστε στους συμβασιούχους, η κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε" αντικαταστάθηκε από το "να βρεθεί λύση για τα δεδουλευμένα και να αξιοποιηθούν οι ιδιώτες ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ, κάθε άλλη λύση δεν είναι δίκαιη " . (Την μετατώπιση της ΝΔ προς την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ κρατήστε το γιατί έχει μεγάλη σημασία, αφού συνιστά ΝΕΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΡΑΔΕΞΙΑ ΜΕΤΑΤΌΠΙΣΗ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ - σε αντίθεση με την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι η κορωνίδα της ιδιωτικοποίησης αφού σημαίνει ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ (θα το αναλύσουμε περισσότερο άλλη φορά αυτό - Μέχρι τότε αναζητήστε τι έγινε στη ΝΑΠΟΛΗ).
Με βάση τις μέχρι τώρα εκπεφρασμένες θέσεις Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ και ΟΡΑΤΗ και δεν είναι μακρυά ούτε από τις θέσεις Σκουρλέτη, ούτε από της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ο Τσίπρας έχει μετρήσει την κατάσταση και γνωρίζοντας τα παραπάνω κάλεσε την ΠΟΕ ΟΤΑ για να ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΛΥΣΗ.

Είναι εφικτό.

Και πρέπει να γίνει.

Το μήνυμα θα είναι πολλαπλά θετικό προς την κοινωνία!

Α.Ν.

Τσίπρας –ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ιδού οι διαφορές που θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν


Τις διαφορές μεταξύ της κατατεθείσας στη Βουλή τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών και της πρότασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ οι οποίες προφανώς θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν στη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αποτυπώνει η aftodioikisi.gr. Είναι ενδεικτικό ότι σε νυχτερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας τόνισε με έμφαση ότι “ο πρωθυπουργός θα δώσει τη λύση” ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (επίσης στην ΕΡΤ) υποστήριξε ότι είδε τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε διαφορετικό κλίμα από την πρωινή τους συνάντηση, αφήνοντας νέος “ανοιχτό” παράθυρο ότι “ενδεχομένως να μπορεί να αλλάξει” και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με την ανάλυση της aftodioikisi.gr, η ρύθμιση που κατατέθηκε είναι σαφώς πιο κοντά σε αυτή την εργαζόμενων αλλά και πάλι δεν ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων τους.
Συγκεκριμένα:
α) Αυξάνει κατά πέντε έτη (από 45 σε 50) το όριο ηλικίας των που θέτει το ΑΣΕΠ σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς.
β) Προβλέπει την μοριοδότηση με 17 μονάδες ανά μηνα και έως 24 μήνες προϋπηρεσίας σε ανταποδοτικές  υπηρεσίες ΟΤΑ.
Στον αντίποδα η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που προσομοιάζει σε κλειστό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προβλέπει:
1.Πρόσληψη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας: «Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται στο εν λόγω προσωπικό οι διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με την εξαίρεση των διατάξεων, που αφορούν στην ηλικία των υποψηφίων», στην παράγραφο 5.
2α. Η εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως σε Ο.Τ.Α. και Νομικών Προσώπων των Ο.Τ.Α.: 10 μόρια για κάθε μήνα, χωρίς περιορισμό,
2β.Η 12μηνη εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως στον συγκεκριμένο φορέα: 2 πρόσθετα μόρια ανά μήνα εμπειρίας.
2γ. Η εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως σε Ο.Τ.Α. και Νομικά Πρόσωπα των Ο.Τ.Α. εντός των τελευταίων πέντε ετών από την ημέρα έκδοση της ανακοίνωσης: 1 πρόσθετο μόριο, ανά μήνα εμπειρίας.