Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Έκλεισε λοιπόν οριστικά και η Ηλεκτρονική Αθηνών.

του Γ ΠΑΠΙΔΑ
Έκλεισε λοιπόν οριστικά και η Ηλεκτρονική Αθηνών.

Μια από τις παλαιότερες και πιο δυναμικές επιχειρήσεις λιανικής κατέβασε ρολά κάτω από το βάρος κυρίως των capital controls..
Η ελληνική επιχείρηση λιανικής πώλησης μη έχοντας πλέον πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο..
Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ξένες αλυσίδες οι οποίες έχουν και πρόσβαση στις τράπεζες των χωρών προέλευσης αλλά και χαμηλότερη φορολογία μέσω των τριγωνικών εταιρειών που έχουν αν;a την υφήλιο.
Η ήδη συρρικνωμένη δραματικά αγοραστική δύναμη του Έλληνα κατευθύνεται με στρατηγικό πλέον σχέδιο στα ξένα πολυεθνικά τραστ αφανίζονταw πλήρως την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Οι τελευταίοι εναπομείναντες έμποροι τρώνε τα έτοιμα , αν είχαν τέτοια, μέχρις ότου και αυτά τελειώσουν και βάλουν και αυτοί το οριστικό λουκέτο στην επιχείρησή τους...
Η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά τι κάνει?
Κοιτάζει άβουλη, απορημένη και σίγουρα ανήμπορη και χωρίς σχέδιο τα τεκταινόμενα...
Βλέπει την ανεργ'ία να αυξάνεται...
Τα καταστήματα να κλείνουν....
Την αγροτική παραγωγή να αφανίζεται...
Τα ασφαλιστικά ταμεία να μαραζώνουν από την έλλειψη εισφορών λόγω κρίσης..
Τους νέους να ξενιτεύονται για μια καλύτερη ζωή...
Χώρα πεινασμένων γερόντων με απέραντο αριθμό επιχειρήσεων εστιίσης, καφέ και κομμωτηρίων κατακλύζουν την επικράτεια σείοντας επιδεικτικά τον φερετζέ της ανυπαρξίας μας...
Να φύγουν αυτοί λοιπόν για να έρθουν οι άλλοι για να ξαναφύγουν και οι άλλοι και να έρθουν οι παράλλοι και δώστου απ' την αρχή!!
Και το ιερό τοτεμ της ΕΕ και του ευρώ καλα κρατει!!
Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση της αριστεράς αν ήθελε?
ΠΟΛΛΑ!!!
Το μόνο που δεν έπρεπε να κάνει είναι η άνευ όρων ΠΑΡΑΔΟΣΗ!!
Εξ άλλου ο λαός ψηφισε 62% ΟΧΙ στους τοκογλύφους και τα μέτρα τους...
Αυτο το 62% ΟΧΙ που μετέτρεψαν σε ναι μέσα σε μια νύχτα είναι η ριζα ΟΛΩΝ των δεινών!!!
Και σύντομα θα έρθει η ώρα που θα πληρώσουν !!!!

ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-3ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ‏


JOAN BAEZ - ENNIO MORICONE: ΥΠΟΘΕΣΗ SACCO & VENZETTI


ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΥ, ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ( 1951-2016)ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΥ

«Μιλάω φωναχτά, επειδή μεγάλωσα σε περιβόλι…»

Είπε κάποτε η Κυρία Επίτροπος της Παγκοσμιοποίησης: «Η Κύπρος δεν είναι ελληνική. Ανήκει στους Κυπρίους».

Μάλιστα Κυρία μου. Η Κύπρος δεν είναι ελληνική. Είναι όμως Ελληνίδα.

Ο Σάββας Παύλου ήξερε καλά αυτή την αλήθεια, κυρίως όμως ήξερε να την στηρίζει. Δάσκαλος και Αγωνιστής. Ποιος είπε πως η μάθηση δεν είναι αγώνας; Ή πως οι αγώνες δεν διδάσκουν; Δεν μας διαπλάθουν;

Συγκρατώ την μνήμη του, έτσι όπως ο ίδιος συγκρότησε την παρουσία του στην δική μου ματιά. Σαν δημοκράτης, ασυμβίβαστος. Σαν Έλληνας, ριζωμένος στους αιώνες. Σαν προσωπικό ήθος, εργάτης. Και σαν λαλιά, λαϊκός και διαλεκτικός συνάμα.

Ο Παύλου είναι ο Διανοούμενος που μιλάει ανοιχτά και καθαρά. Ο φιλόλογος που μπορεί να ενώσει την γλώσσα των σημερινών μαθητών του με εκείνη των πρωτοπόρων της σκέψης, της παιδείας και των λαϊκών αγώνων. Μήπως δεν ήταν λαϊκός ο αγώνας για το διώξιμο της αγγλοκρατίας; Μήπως δεν είναι λαϊκός ο αγώνας για κατάργηση της Κατοχής και του Εποικισμού; Κι αυτοί οι αγώνες δεν είναι ταυτόχρονα μαθήματα πολιτισμού;

Ο «καημός της ρωμιοσύνης» τον ενώνει με το πνεύμα και το έργο του Σεφέρη. Θεμέλια έχει την ιστορία, τις λαϊκές παραδόσεις, την συνύπαρξη με όρους δημοκρατίας και όχι τον ρατσιστικό διαχωρισμό των δύο Κοινοτήτων.

Αντίπαλοί του δεν είναι οι Κύπριοι της Μειονότητας, αλλά οι ξένοι εισβολείς και οι αγγλόφρονες κοσμοπολίτες, που θέλουν την αγγλική επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μάχη του στα πεδία του Πολιτισμού είναι τριπλή. Μάχη κατά της κατάργησης των ιστορικών τοπωνυμίων στα Κατεχόμενα. Μάχη κατά της αποεθνοποίησης της Κύπρου, με την προσπάθεια επιβολής, πενήντα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία, της γλώσσας των αποικιοκρατών. Μάχη για δημιουργία.

Στα κείμενά του και στον Λόγο του βρίσκεις τον σύγχρονο νού, που επικοινωνεί με τα ρεύματα της εποχής. Βρίσκεις την κριτική ικανότητα, που μπορεί να συνδυάζει συναίσθημα και επιστημοσύνη. Αλλά και κάτι πιο δημιουργικό: Την απλότητα και τη στιβαρότητα ενός παιδιού που «μεγάλωσε σε περιβόλι».

Σ’ αυτό το περιβόλι ο Σάββας φύτεψε με τη σειρά του τις δικές του ποικιλίες. Και αφήνει λίπασμα ακριβό το παράδειγμά του. Ο ίσκιος της διαδρομής του, που μένει ανάμεσά μας, θα χορέψει κάποτε με την Κυπριακή σημαία στο Ριζοκάρπασο.

Ει δε μη, άς όψονται οι γραικύλοι.

ΤΙΜΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΣ: ΠΑΓΩΣΕ Η ΤΖΙΜΙΝΙΕΡΑ


 Έχει παγώσει η τζιμινιέρα.

Ούτε ένα άρθρο στην ΣΤΑΣΗ να βρίζει τον ακατανόμαστο, ούτε ένα σχόλιο της νονάς του στο φατσομπούκι που να τον κοροϊδεύει, ούτε μια διάψευση ρε αδελφέ για όσα παίχτηκαν μετά την μήνυση της .... ΕΤΣΙ, στο αφεντικό και όσα έβγαλε από το συρτάρι.

Έχει μπερδευτεί το σύμπαν. 

Η διοίκηση της καργαριστεράς έχει ζαλιστεί. Η πτέρυγα της Κουρασικής Αριστεράς - εκείνης της πτέρυγας της σέχτας που έχει μακροχρόνιο νταραβέρι με τον δήμο -  ζητάει την κεφαλή του ακατανόμαστου επί πίνακι. "ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ" τι τον κοιτάτε.

Βλέπετε ήταν ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ! Έξυπνα και προσεκτικά βέβαια αλλά πάντα μέσα σε όλα.
Το μόνο λούκι που από την εποχή ΠΑΤΤΑΚΟΥ έως σήμερα αποτελούν την σταθερά στον δήμο.

Είναι καλοί ακροβάτες - ισορροπιστές,είχαν και καλά λούκια μερικοί που ήταν σύμβουλοι εκσυγχρονιστών υπουργών του ΠΑΣΟΚ, έχουν συμμαχία με του πολύχρωμους εθνομηδενιστές αριστεριστές και άλλους .... τέτοιους αριστερούς της π .....(λάκας).

Είναι αυτοί που έλεγαν στο δημοτικό συμβούλιο - επί Κουράση - "να προστατευθεί ο δήμος από έναν άλλο συσχετισμό".

"Έβαλε στο blog την απόφαση από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Έχει και το όνομα της δικαιόρου. Κάντε του μήνυση" φώναζε η εκπρόσωπος της παρέας "Δεν του κάνατε και άλλη μήνυση για να μάθει" έλεγε ....
Σε ποιους άραγε το έλεγε που είχαν αρνηθεί την εισήγηση της ΚΟΥΡΑΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ;

Φοβερή περίπτωση πάντως είναι και ο Γιώργος ο πρώην Δημαρχάρας, γνωστός και ως ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ.

Δεν φτάνει που ο ακατανόμαστος έκανε την παραχώρηση - για χάρη της περιοχής και των κατοίκων - να αποδεχτεί ότι ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ που έχει κάνει για το Πεύκο Πολίτη να  την συνυπέγραψει με τον πρώην δήμαρχο και μάλιστα  από κάτω του, λόγω της  εκλογικής καταγραφής κάτω από εκείνο ακιβώς το στέλεχος του δήμου που όσο ήταν δήμαρχος με το μόνο θέμα του Πεύκο Πολίτη που ασχολήθηκε ήταν το πώς θα φέρει τα ΜΑΤ να διώξουν τους τσιγγάνους, αποδεικνύοντας ο μαλάκας ο ακατανόμαστος ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ότι ούτε εκδικητικός είναι  ούτε το γινάτι του πάνω από την πόλη βάζει ....

..... Ο ΑΛΛΟΣ ΠΗΓΕ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ! Ο φοβερός ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ!

Γιατί του πείραξε την κολλητη!

ΙΠΠΟΤΗΣ, όχι μαλακίες!

Μιλάμε για απίστευτο τύπο!

Παρίστανε ότι μετάνιωσε για όσα έκανε όταν ήταν δήμαρχος και του έλεγε ότι "δεν έφτεγε αυτός, αλλά οι άλλοι" .

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ!

Και συμβουλεύω όσους ακόμα συζητούν μαζί του, κυρίως από την κεντροαριστερά, να μην του έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη. ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ.

Είναι διαχρονικά Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ. Επιπόλαιος speaking.

Και μην κοιτάτε με την Λούλα και νομίζετε ότι θα είναι έτσι και με εσάς, ξέρετε σε ποιους αναφέρομαι.

Εκεί είναι άλλα τα κόλπα και έχουν την αφετηρία τους στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας 2000  έως 2005. Όταν συνωμοτούσε μαζί με κάτι ΠΑΣΟΚους μια παρέα της παλιάς καλής δεξξξας στο Χαλάνδρι.

Ο ακατανόμαστος δεν με αφήνει να σου πω περισσότερα γιατί λέει ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΔΙΚΑΙΩΤΑΙ και δεν αφήνει να αγγίξει τη μνήμη νεκρού κανένας από την ΠΛΑΤΕΙΑ.
Έχει και αυτός τα κολλήματά του ....

ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΜΩΣ ...... λέει είναι άλλο. "Συνταξιούχοι και εν ενεργεία" - που λέει και ο Ρούσσος, ζωντανοί να είναι  μόνο.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου έχουν κληθεί οι μάρτυρες υπεράσπισης του ακατανόμαστου στο Ειρηνοδικείο στο Χαλάνδρι. Μαθαίνω ότι κάποιοι ΘΑ ΚΑΙΝΕ.

Μετά λέει θα πάρει τα σχετικά που θα καταθέσουν στα χέρια του.
Με την βούλα δηλαδή, θα τα πάρει.

Γιατί τον ξέρετε τι κέρατο είναι. Στα σκουπίδια τα έχει βρει ήδη .....

Και θα τα στείλει σε καμιά ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ εφημερίδα για δημοσίευση και θα γίνει .... της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ!

Τι είπατε εκεί από τον δήμο;
Δεν σας άκουσα;

Γιατί ρε σεις δεν του δίνεται τα πορίσματα των ΕΔΕ; Τόσο μάπες είσαστε;
Αφού τα ήξερε πριν κάνετε την ΕΔΕ!

Και αφού στα έλεγε όταν έπρεπε ρε Δήμαρχε αλλά δεν άκουες. Είχες στα αυτιά .... ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑ.

ΑΛΛΑΖΩ: 24% ΦΠΑ λέει.

Στα τέτοια μου. Δεν κόβω πουθενά απόδειξη ότν ψωνίζω και κάνω διπλή αντίσταση:  Γλυτώνω  το ένα τέταρτο των χρημάτων που θα πλήρωνα αφού ο επαγγελματίας από τον οποίο ψωνίζω μου το κάνει έκπτωση και καταφέρνω η Δρακουλέσκου να παίρνει τα αντίδια μου.
Ενώ αλλιώς όλο και κάτι έπαιρνε.
 ΑΑΑΑΑΜΑ ΠΟΙΑ!
Αφού δεν καταλαβαίνουν με το καλό αυτοί οι κρυόκωλοι .....

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΡΕ! Έτσι δεν μου έλεγε ο Πρόεδρος να κάνω και παλιά;

Πρόεδρε μην ακούς τους δεξξξιοί! 
Βάλε ΦΠΑ 40% για να μην κάνεις περικοπές στο δημόσιο και τις συντάξεις, για να κλείσεις την διαπραγμάτευση και να τους στείλεις σε καμιά άλλη Μπανανία.
Στην αγορά έτσι και αλλιώς όλοι για φυλακή είμαστε. Πέντε πάνω, πέντε κάτω, δεν γαμιέται ....
Σώσε τους άλλους στην πλάτη μας.

Για να μάθουμε που δεν γίναμε και εμείς δημόσιοι υπάλληλοι, να καθόοοοοοομαστε ....

 Αλλάζω: Τώρα θα μου πεις καλά ρε συ άλλα θέματα ο δήμος δεν έχει να ασχοληθείς; Μόνο με τον μαλάκα τον Νταβία και την Κούκα;

Ε πήγαινε στο site του δήμου και βρες μου εσύ σοβαρή είδηση να σχολιάσω, να τοποθετηθούν εδώ οι άλλοι, οι σοβαροί, να αναδείξουμε ή να σατιρίσω και μετά άμα βρεις βρίσε με που ασχολούμαι μόνο με αυτόν τον ακατανόμαστο.

Κάτι εκδηλώσεις του δήμου - καλές πρέπει να είναι, δεν λέω -που η ΠΛΑΤΕΙΑ βάζει τις προσκλήσεις όταν τις στέλνουν, κάτι εκδηλώσεις φορέων που αν δεν μας έρθουν στο mail δεν τις ανεβάζουμε "εθελοντικά" εμείς, δεν είμαστε δεθελοντές είναι γνωστό αυτό,  και τα ..... ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ του δήμου.

Ποια συνεχιζόμενα; Όχι ρε αυτά του προϋπολογισμού. Τα νέα συνεχιζόμενα, αυτά της προπαγάνδας.

Συνεχίζεται η πλακόστρωση στα πεζοδρόμια και το έργο του καγκελώματος των παιδικών χαρών, σου λέει.


ΝΤΑΞΕΙ, ΟΚ! Είδηση ότι ...,. συνεχίζονται τα έργα!
Ήξερα ότι είναι είδηση το "ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ", "ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ" ή  "ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ" τα έργα.
Τώρα έχουμε προπαγανδιστική αναβάθμιση. Είναι είδηση ότι .... συνεχίζονται.

Είδηση είναι ό,τι θες εσύ πολυχρονεμένε μας ....

Αλλά δεν συνεχίζονται  μόνο τα έργά!
ΟΧΙ!
Συνεχίζονται και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Ααααααακόμα - σου λέει - συνεχίζονται τα αθλητικά προγράμματα του δήμου που άρχισαν πριν κάνα μήνα!

ΔΗΛΑΔΗ - ΑΚΟΜΑ, να το επισημάνουμε αυτό το ΑΚΟΜΑ - ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ, δεν σταματήσανε τα αθλητικά προγράμματα!
Πρέπει να το πιστώσεις αυτό στην δημοτική μας αρχή εσύ που διαβάζεις το δελτίο τύπου αν δεν είσαι μηδενιστής και κακόπιστος σαν το αφεντικό μου.

ΜΠΡΑΒΟ! Τι άλλο να σας πούμε!

ΜΠΡΑΒΟ που τα κάνατε σας είπαμε.
Τώρα θα σας λέμε και ένα ΜΠΡΑΒΟ κάθε βδομάδα που θα βγάζετε δελτίο τύπου "ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ..."

ΙΔΕΑ: Αϋριο να βγάλετε δελτίο τύπου: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τι ζούμε Θεέ μου ....

ΚΑΛΟ Π - Σ -Κ

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Ο δήμος - όχι η διοικούσα παράταξη - ξεκινάει συνοικιακές συνελεύσεις - όχι ενημερώσεις.
Στις συνελεύσεις ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
Στις ενημερώσεις.γίνεται σκέτη προπαγάνδα.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ!

ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΟΜΩΣ! Μην μπερδεύεσαι.


Καλημέρα σας!

από το ENYPOGRAFA.gr

ΘΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ)

Αυτός ο άνθρωπος διαμαρτύρεται επειδή από αποσπάσματα δηλώσεών του θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αγροίκος.

Αυτό που λένε «μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις» δεν ισχύει, θα ήταν αδικία.

Σπουδαγμένος σε σχολή savoir vivre με διδακτορικό πρέπει να είναι, αλλά το κρύβει από το βιογραφικό του.

Όταν ονομάζει τα κανάλια βοθροκάναλα, αγροίκος όχι, ρωτήστε τον Μπαμπινιώτη τι ταιριάζει.

Δρακουλέσκου την Βελκουλέσκου, ο υπουργός, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα έχει περάσει με άριστα και το σεμινάριο «επιτυχείς τρόποι διαπραγμάτευσης».

Προφανώς για ένα τέως δήμαρχο που έχει παραδεχτεί ότι στον Δήμο κράταγε «διπλά βιβλία» υπάρχουν πλήθος άλλοι, πιο επιτυχημένοι, χαρακτηρισμοί από το αγροίκος.

Το πλέον ανησυχητικό βέβαια είναι ότι το «πόπολο» από κάτω, χειροκροτούσε την κάθε βρισιά του Πολάκη.

ΓΓ
ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν.: Φαίνεται έχετε ξεχάσει το "πόπολο" σε κομματικές συγκεντρώσεις του παλιού κόμματός μας να παραλύρει με του μακαρίτες Γιαννόπουλο και Κουτσόγιωργα.
Η επίμαχη δήλωση που ενόχλησε τα "χριστά σας ήθη" έγινε σε ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.
Και  αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο νούμερα που κατάφεραν να γίνονται ρεζίλι ακόμα και από κομματικές τους εκδηλώσεις που υποτίθεται ότι μιλάνε συναναμετάξη τους και πιο ελεύθερα.
Η υποκρισία με το θέμα του Σφακιανού ξεπερνάει τα όρια και βέβαια ένα τέτοιο σχόλιο "επίκληση του υποκριτικού καθωσπρεπισμού" ειδικά ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ δεν μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο.   

Άκου την είπε Δρακουλέσκου ....
Πιπέρι στο στόμα .....

"Η Όπερα της Πεντάρας" του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα από την Κάπα Εκδοτική

 
ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ
Η Όπερα της Πεντάρας
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Επίμετρο: Γιάννης Χουβαρδάς
Σελ.: 144 τιμή: 8,48 ευρώ
ISBN: 978-618-5191-20-7
Κάπα Εκδοτική

Έργο εμβληματικό της παγκόσμιας δραματουργίας και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του θεάτρου, ήδη από την πρεμιέρα στις 31 Αυγούστου του 1928, η Όπερα της Πεντάρας του Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική Κουρτ Βάιλ, αποτελεί ένα υπερθέαμα που ενσωματώνει στοιχεία από διαφορετικά θεατρικά είδη, ενώ διατηρεί στον πυρήνα του την πρόθεση για κοινωνική κριτική, αναδεικνύοντας την αλλοτριωτική δύναμη των μηχανισμών εξουσίας και την απόλυτη κυριαρχία του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις.
Το μπρεχτικό αριστούργημα αποτελεί διασκευή της Όπερας του Ζητιάνου (1728) του Τζον Γκέι. Η ιδέα μιας σύγχρονης παράστασης ανήκει στη συνεργάτιδα του Μπρεχτ, Ελίζαμπετ Χάουπτμαν, η οποία πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες τη μεγάλη θεατρική επιτυχία της Όπερας του Ζητιάνου, που παιζόταν στο Λονδίνο από το 1920 και είχε κάνει το ρεκόρ των 1500 παραστάσεων. Η Χάουπτμαν μετέφρασε το έργο και πάνω στη μετάφρασή της εργάστηκε ο Μπρεχτ. Στη διασκευή του έκανε βαθιά τομή στο αρχικό υλικό, απαλείφοντας τον ρεαλιστικό του χαρακτήρα, ενώ πειραματίστηκε εφαρμόζοντας την ακόμα καινούργια ιδέα του για το Επικό Θέατρο, δίνοντάς του τελικά τη μορφή ενός θεατρικού έργου με εμβόλιμα τραγούδια-σχόλια.
Γράφει ο Γιώργος Δεπάστας: «Ήδη τον Ιανουάριο του 1929 η Όπερα παιζόταν σε 19 γερμα­νικά θέατρα και παράλληλα στη Βιέννη, στην Πράγα και τη Βουδαπέστη. Στο τέλος της σεζόν 1928-1929 αριθμούσε 4000 παραστάσεις σε περίπου 200 διαφορετικές σκη­νοθεσίες. Το 1933 η Όπερα της Πεντάρας απαγορεύτηκε από το ναζιστικό καθεστώς, στο μεταξύ όμως το έργο είχε μεταφραστεί σε 18 γλώσσες και είχε ανεβεί πάνω από 10.000 φορές σε ευρωπαϊκές σκηνές. Μετά τον πόλεμο ανέβηκε πάλι το 1945 στο Βερολίνο και από τότε παρουσιάζεται τακτικά διεθνώς και πάντα με μεγάλη επι­τυχία. Κατά καιρούς την έχουν χαρακτηρίσει: όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ, σάτιρα, πολιτικό καμπαρέ και πολλά άλλα. Ο ίδιος ο Μπρεχτ τη χαρακτήρισε ως “την πιο επιτυχή παρουσίαση Επικού Θεάτρου”. Η Όπερα της Πεντάρας όμως είναι εντέλει ένα μοναδικό και ιδιαίτερο είδος που συναρπάζει όχι μόνο τον θεατή αλλά και τον κάθε συντελεστή της εκάστοτε παράστασής της».

Η μετάφραση έγινε για την παράσταση Η Όπερα της Πεντάρας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Παλλάς έως τις 17 Απριλίου, 2016.

Κάπα Εκδοτική - Παπαρηγοπούλου  6,  Περιστέρι - Τηλ: 210 6859273
info@kapaekdotiki.gr - www.kapaekdotiki.gr - fb/ Κάπα Εκδοτική
t @KapaEkdotiki

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΔΟΥΚΟΥ

Προάγγελος-Εγώ είμαι νέος φίλος...συνεχίζεται !!! Σδούκος Παναγιώτης