Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Πράσινο Κίνημα: Η θέση μας για το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τα απορρίμματα

Το Πράσινο Κίνημα αναγνωρίζει ότι το Σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Θυμίζουμε άλλωστε πως η περιφερειακή μας παράταξη “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαδάκη, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο που είναι για πρώτη φορά τόσο “πράσινο”.

Θεωρούμε μεγάλη μας “νίκες” τις πάνω από 1.000 Γωνιές Ανακύκλωσης που θα γίνουν στην Αττική και την ημερομηνία ορόσημο για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή.

Πολύ συνοπτικά να αναφέρουμε ότι το Σχέδιο που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης βασίζεται στην:

1. Άμεση αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

2. Καθολική Κλιμακωτή Εφαρμογή Συστήματος Διαλογής στην Πηγή.

3. Διατήρηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων το 2025.

4. Κατασκευή και λειτουργία 3 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό).

5. Κατασκευή νέων «πράσινων» μονάδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων και των φυτικών υπολειμμάτων.

6. Ενισχύεται το δίκτυο καφέ κάδων των Δήμων, με εισαγωγή του καφέ κάδου σε όσους δεν διαθέτουν σήμερα.

7. Σταδιακά το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1000 γωνιές ανακύκλωσης.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο αλγόριθμος μίλησε: Χρειάζονται 1870 Γωνιές Ανακύκλωσης

Το Πράσινο Κίνημα έχοντας πραγματικά μελετήσει το θέμα όσο λίγοι θέλει να επισημάνει ότι με βάση τον ειδικό αλγόριθμο που υπάρχει για την αναλογία των τόνων απορριμμάτων και του ποσοστού ανακύκλωσης, που θα πρέπει να επιτευχθεί για να ανταποκριθούμε και στις απαιτήσεις της ΕΕ, θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Αττική 1870 Γωνιές Ανακύκλωσης. Το Πράσινο Κίνημα έχει αναφερθεί διεξοδικά πως προκύπτει αυτό ο αριθμό σε ειδικές ημερίδες που πραγματοποίησε στο παρελθόν.

Απαραίτητα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Συμπληρωματικά το Πράσινο Κίνημα θέλει να τονίσει ότι η μεταφορά των ανακυκλώσιμων από τις εκατοντάδες Γωνιές Ανακύκλωσης θα πρέπει να γίνεται με ηλεκτροκίνητα οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας ώστε να μην έχουμε περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Κλείνει η χωματερή και αποκαθίσταται η περιοχή

Είναι πραγματικά θετικό ότι θα κλείσει το 2025 η χωματερή στη Φυλή. Για πρώτη φορά ανακοινώνεται μια ημερομηνία σταθμός για να σταματήσει να υπάρχει αυτό το αίσχος στη Φυλή. Το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης που θα συνεχίσει να υπάρχει δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα θα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να δρομολογηθούν άμεσα και τα έργα που θα πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση το Ινστιτούτο Πολιτικής Τεκμηρίωσης του Κόμματος “Το Πράσινο Ίδρυμα” έχει ήδη αναλάβει να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση.

Καθημερινή η αποκομιδή των καφέ κάδων

Είναι αυτονόητο πως η αποκομιδή των καφέ κάδων (των οργανικών αποβλήτων) θα πρέπει να γίνεται καθημερινά. Για να μην υπάρχει η όχληση από τις οσμές αλλά παράλληλα για να μην υπάρχει και η επιβάρυνση από τους ρύπους επισημαίνουμε ότι στον ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι και η αποκομιδή των καφέ κάδων θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Παρών το Πράσινο Κίνημα

Το Πράσινο Κίνημα θα συνδράμει εθελοντικά το help desk που θα δημιουργηθεί για να ενημερώσει για τις βασικές “πράσινες” κατευθύνσεις που απαιτείται σε αυτό το νέο εγχείρημα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η εξειδίκευση που θα γίνει σε κάθε δήμο, καθώς για εμάς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράμετροι από δήμο σε δήμο για το πως θα σχεδιαστούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Δεν θα ανεχτούμε να υπάρξουν ξανά σχέδια copy paste σε δήμους με διαφορετική γεωγραφική, πληθυσμιακή και οικονομικοκοινωνική ταυτότητα.

Ανταμοιβή μέσω της Κάρτας Ανακύκλωσης

Το Πράσινο Κίνημα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί η κάρτα ανακύκλωσης, στην οποία θα πιστώνονται οι πόντοι (που θα αντιστοιχούν σε χρήματα) και θα διασυνδεθεί με τοπικές παροχές. Για εμάς ο πολίτης που κάνει ανακύκλωση θα πρέπει να ανταμείβεται.

Η κάρτα ανακύκλωσης θα είναι διασυνδεδεμένη με τον Δήμο και ανάλογα με την ανακύκλωση που έχει γίνει υπάρχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη.

Αντικίνητρα για όσους δεν ανακυκλώνουν

Το Πράσινο Κίνημα χαιρετίζει επίσης την υιοθέτηση της πρότασής του για αντικίνητρα στους δήμους που δεν κάνουν ανακύκλωση. Για εμάς κάθε τόνος παραπάνω από τους οριοθετημένους στόχους θα πρέπει να χρεώνεται 100 φορές παραπάνω το λιγότερο. Δηλαδή αν σήμερα πληρώνεις 45 ευρώ, θα πρέπει να πάει τουλάχιστον 450.

“Ναι” στο Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης

Είμαστε ευχαριστημένοι που ακόμα μία πρότασή μας για το Παρατηρητήριο ανακύκλωσης υιοθετήθηκε και έτσι θα μπορούμε με την χρήση των νέων τεχνολογιών σε πραγματικό χρόνο (real time) να βλέπουμε τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία της ανακύκλωσης που γίνεται σε κάθε δήμο. Ήρθε η επιτέλους η ώρα της αλήθειας, για όλους τους δήμους, για να κάνουν ανακύκλωση

“Κάηκε” το εργοστάσιο καύσης

Τέλος, το Πράσινο Κίνημα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να δημιουργηθεί εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων και χαιρετίζει την Περιφερειακή Αρχή που έχει την ίδια θέση.

Προτάσεις και όχι στείρα αντιπολίτευση

Το Πράσινο Κίνημα μέσω του επιστημονικού του φορέα πολιτικής Τεκμηρίωσης που είναι το “Πράσινο ίδρυμα” θα περιμένει και τις ανάλογες εξειδικεύσεις που θα προκύψουν από τα συναρμόδια Υπουργεία για το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) και φυσικά την ανάλογη εξειδίκευση που θα γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττική για τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων).

Είμαστε εδώ για να καταθέτουμε προτάσεις που λύνουν τα προβλήματα και όχι να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση.

Κ. Καλογράνης: Ικανοποίηση για την υιοθέτηση των θέσεων του Πράσινου Κινήματος 
 

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Ένα από τα 13 σημεία προγραμματικής σύγκλισης που κάναμε στην Περιφέρεια με την παράταξη του κ. Πατούλη ήταν για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε συμβάλει και εμείς στο να γίνουν πράξη οι 1.000 Γωνιές Ανακύκλωσης, το Παρατηρητήριο για την Ανακύκλωση, η Κάρτα Ανακύκλωσης και μία σειρά από προτάσεις που είχαμε καταθέσει προεκλογικά.

Επίσης, για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι μία ημερομηνία ορόσημο για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή. Θα συνδράμουμε και στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής

Για εμάς προτεραιότητα έχει η ανακύκλωση, η οποία σύντομα θα πρέπει να ξεπερνά ποσοστά της τάξης του 70%. Για το υπόλοιπο 30% (που είναι το υπόλειμμα) θα ακούσουμε τις προτάσεις με ρεαλισμό και θα καταθέσουμε και τις δικές μας θέσεις. Χαιρόμαστε που δεν θα είναι καύση.

Η ανακύκλωση είναι μονόδρομος και στην Αττική και μέσω της περιφερειακής μας παράταξης εκεί και των περιφερειακών μας συμβούλων θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε αυτά που λέγαμε προεκλογικά να γίνουν πράξη. Γιατί εμείς έχουμε και τεχνοκρατικά δομημένες θέσεις και ολοκληρωμένο πράσινο πρόγραμμα.”

«Ερώτηση Κώστα Ζαχαριάδη στη Βουλή για την λειτουργία του νοσοκομείου Αγία Όλγα»Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας, Κώστας Ζαχαριάδης σχετικά με την λειτουργία και υποστελέχωση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα.Την ερώτηση συνυπογράφουν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον κο Υπουργό Υγείας.

Θέμα: Λειτουργία νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

Έντονη ανησυχία έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία της Νέας Ιωνίας και όχι μόνο, το γεγονός της υποστελέχωσης και κατ’επέκταση υπολειτουργίας του νοσοκομείου «Αγία Όλγα».

Μέχρι πρότινος το νοσοκομείο αποτελούσε φάρο στην προσφορά κρατικής και δημόσιας υγείας καθώς εντάσσονται σε αυτό το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου όπως επίσης και ακόμα τέσσερα περιφερειακά ιατρεία στον Κάλαμο, τον Ωρωπό, τις Αφίδνες και την Αυλώνα. Επιπλέον οι υπηρεσίες του νοσοκομείου εξυπηρετούν τόσο τους δημότες της Νέας Ιωνίας όσο και των όμορων Δήμων, ωστόσο αυτή τη στιγμή το «Αγία Όλγα» εκπέμπει σήμα έκτακτης ανάγκης που μεταφράζεται με την αναβολή 100 προγραμματισμένων χειρουργείων.

Μέχρι πριν λίγους μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων οι δωρεάν κρατικές παροχές υγείας λειτουργούσαν διατηρώντας ισχυρό και συμπαγή τον κοινωνικό ιστό, προσφέροντας την αίσθηση της πραγματικής ασφάλειας στους πολίτες και το αναφαίρετο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ήταν σε θέση να παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπήρχε το πλάνο της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού.

Εντούτοις,σήμερα, αρχές του 2020 οι εργαζόμενοι των δημοσίων νοσοκομείων εκπέμπουν κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης»

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Τι μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Υγείας για την επαρκή στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» και πότε θα εφαρμοστούν δεδομένης και της αναβολής 100 προγραμματισμένων χειρουργείων;

2) Θα υλοποίησει το Υπουργείο Υγείας ένα σχέδιο για την κάλυψη αναγκών στις δημόσιες δομές υγείας με μόνιμες θέσεις ιατρών;

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Gema το αριστούργημα του Κάρλο Κολόντι «Πινόκιο» σε απλοποιημένη μορφή και με πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες από τον Κάρλο Σκαταλίνι

Πινόκιο

Κάρλο Σκαταλίνι
Εικονογράφηση: Τζουζέπε Μπραγκιόλι
Μετάφραση: Βαγγέλης Κατσιφός

Σειρά: Τα εύκολα κλασικά
Σελ.: 132, τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-960-6893-48-3
Εκδόσεις GEMA

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κομμάτι ξύλο».

Κάπως έτσι ξεκινάει η, αγαπημένη απ’ όλα τα παιδιά, αφήγηση της ιστορίας του Πινόκιο, ενός από τους πιο σημαντικούς ήρωες της λογοτεχνίας για παιδιά.

Οι περιπέτειες του διάσημου ξύλινου κούκλου, που επινόησε ο Κάρλο Κολόντι, έρχεται ξανά σε απλοποιημένη μορφή, από τον παιδαγωγό Κάρλο Σκαταλίνι, για όλα τα παιδιά, με ιδιαίτερη ευκολία στην ανάγνωση.

Στο τέλος του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα βρουν πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες που ενισχύουν την κατανόηση του κειμένου.

Ένα κλασικό λογοτεχνικό έργο για παιδιά, που είναι μαζί βιβλίο και παιχνίδι.

Στην ίδια σειρά («Τα εύκολα κλασικά») κυκλοφορεί και ο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, πάντα σε διασκευή του Κάρλο Σκαταλίνι.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΩΝΟΡΑ